15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Vegansk diett: hva det er, hva det er og hva du bør vite!

Vegansk bratwurst, kjøttbrød eller til og med biffer – utvalget av animalske produkter og matvarer på markedet blir stadig større og mer mangfoldig. I følge den siste statistikken fra “Vegetarian Association of Germany” har rundt 1 million tyske borgere et rent plantebasert kosthold. For noen mennesker er dette imidlertid ikke bare en diett, men mer en livsstil. De bruker ikke pleieprodukter som inneholder animalske ingredienser eller kjøper bare vegansk klær. Når det gjelder om det veganske kostholdet er sunt, er meninger ofte forskjellige. Men det er det vi er her for – i denne artikkelen forklarer vi alt du bør vite om det veganske kostholdet. Hva kan vi spise, hvilke fordeler eller ulemper har det for helsen vår og mye mer!

vegansk diett slanking urte diett oppskrifter lett

Med det veganske kostholdet blir ikke animalske produkter som kjøtt, egg, meieriprodukter, gelatin og til og med honning konsumert. I prinsippet er et plantebasert kosthold veldig rikt på fiber, vitamin C og E, magnesium, kalium og mange sekundære plantestoffer. Sammenlignet med andre dietter inneholder den mye mindre mettet fett, og derfor har de fleste veganere en tendens til å være slankere. Imidlertid er riktig planlegging avgjørende for et rent plantebasert kosthold. Hvis du ikke spiser et sunt og balansert kosthold, er risikoen for visse næringsmangel vesentlig høyere. Derfor bør alle veganere sørge for at de spiser et næringsrikt kosthold eller tar passende kosttilskudd i form av tabletter. Vitamin B12 og D, omega 3 -fettsyrer og kalsium er spesielt viktige.

Vegansk diett – Hvilke matvarer er tillatt?

vegansk ernæring for barn fordeler ulemper sunne oppskrifter middag

Mange tror at veganere bare spiser salat og frukt. Men det er ikke sant i det hele tatt – valg av mat er utrolig mangfoldig. Nedenfor er en oversikt over hva du kan spise på et vegansk kosthold.

 • Tofu, sider og tempeh er inkludert i mange veganske oppskrifter og er et utmerket proteinrikt alternativ til kjøtt, fisk, fjærfe og egg.
 • Belgfrukter – Matvarer som kikerter, bønner, linser og erter er gode kilder til mange næringsstoffer.
 • Nøtter og nøttesmør – Rå nøtter og nøttesmør i organisk kvalitet er spesielt rike på fiber, magnesium, sink, jern og vitamin E..
 • Frø – Særlig hamp, chia og linfrø inneholder store mengder protein og sunne omega-3 fettsyrer.

rent plantebasert ernæring fordeler sunne vekttapoppskrifter

 • Forsterket med kalsium Vegetabilsk melk og yoghurt hjelpe veganere med å oppnå anbefalt kalsiuminntak i kosten. Velg varianter som også er beriket med vitamin B12 og D hvis mulig.
 • Næringsrik gjær er veldig rik på proteiner og gir retter en interessant osteaktig smak.
 • Fullkorn og frokostblandinger som spelt, ris, quinoa og amarant er gode kilder til komplekse karbohydrater, fiber, B -vitaminer og forskjellige mineraler.
 • Fermentert mat – Tempeh, miso, surkål, agurk, kimchi og kombucha inneholder probiotika og vitamin K2.

For hvilke produkter er det lurt å lese matetikettene??

vegan fitness ernæring oppskrifter salat sunt vekttap

Produsenter er ikke forpliktet til å merke alle produkter som har blitt brukt i matproduksjon. Med andre ord – animalske ingredienser som har blitt brukt i kort tid er ikke alltid angitt på emballasjen. Selv om ost og melk tydeligvis ikke er vegansk, er det også produkter du bør være forsiktig med.

 • Enkelte brød: Med noen typer brød blandes gjæringen noen ganger med honning, og i mykere typer som brioche kan det være egg og melk. For å spare penger bruker noen billige bakerier L-cystein (E920), som er laget av svinebørster. Hvis du er i tvil, anbefaler vi at du spør om ingrediensene.
 • Stekt mat for eksempel løkringer blir for det meste stekt i en eggdeig eller i animalsk fett.
 • Krydder, dressinger og sauser fra supermarkedet – Spesielt når du kjøper pesto, bør du sjekke at det ikke tilfeldigvis inneholder ost.

veganske burgere oppskrift vegansk ernæring helse

 • Gummy godteri, marshmallows og müsli – Disse deilige søtsakene inneholder nesten alltid gelatin, som utvinnes fra bein og hud hos griser eller storfe.
 • Stekte, saltede nøtter – Gelatin brukes også her slik at saltet fester seg til nøttene.
 • Enkelte alkoholer – Med klar snaps og øl som ble brygget i henhold til den tyske renhetsloven, trenger du ikke bekymre deg. Imidlertid må du se nærmere på vin og utenlandske øl, som noen ganger brukes dyreklarere. Dette kan enten være gelatin eller fiskeblære, også kjent som isinglass.
 • Fruktjuice fra butikken blir dessverre ofte avklart med gelatin.

Er vegansk kost sunt??

vegansk kost sunt urte kosthold fordeler

Det faktum at vegansk diett gir fordeler har blitt bekreftet og bevist flere ganger av forskjellige vitenskapelige studier. Og ikke bare det – ved å bytte til et sunt og balansert plantebasert kosthold, kan noen kroniske sykdommer stoppes eller til og med reverseres helt. Vegansk diett reduserer risikoen for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, migrene, visse typer kreft og andre alvorlige sykdommer betydelig..

 • Vegansk diett for type 2 diabetes – Diabetes er den vanligste sykdommen i verden. Veganer lever generelt en sunnere livsstil enn kjøttspisere. Animalsk mat inneholder skadelige forbindelser som kan utløse betennelse og oksidativt stress. I tillegg har de mettede fettsyrene i kjøtt og meieriprodukter en negativ effekt på insulinnivået. I følge “China Study” – en av de største studiene på vegansk diett – øker risikoen for type 2 diabetes betydelig gjennom forbruk av animalske produkter. Folk som spiste mindre kjøtt i løpet av studien klarte å redusere risikoen for diabetes med hele 38% og de som ikke spiste det med 51%. De som startet et plantebasert kosthold, har redusert sjansene for å utvikle det med 78%. Det har til og med blitt bevist at et vegansk kosthold er mye mer effektivt for behandling av diabetes enn dietter fra “German Diabetes Society”. Den plantebaserte dietten er veldig rik på fiber og flerumettede fettsyrer, som sikrer lavere blodsukkernivå. Av denne grunn er denne ernæringsformen ikke bare egnet for forebygging, men også for behandling av diabetes.

vegansk kost sunt fordeler ulemper sunt vekttap

 • Lavere kreftrisiko – Kreft har blitt knyttet til animalske produkter flere ganger. Det veganske kostholdet består av større mengder frukt, grønnsaker, belgfrukter, fiber og vitamin C, som beskytter mot en rekke kreftformer. En studie finansiert av National Cancer Institute fant at veganere har en 16% lavere risiko for kreft. Risikoen for noen typer kreft som er spesifikke for kvinner, som eggstokkreft og brystkreft, er til og med 34% lavere. En annen studie fant at veganere som begynte å spise en porsjon kylling en gang i uken tredoblet risikoen for tykktarmskreft.
 • Vegansk diett for høyt blodtrykk – Hypertensjon er først og fremst forbundet med måten vi lever og spiser på, og den inneholder mange helserisiko. De viktigste risikofaktorene er tobakk, alkohol og mettede fettsyrer. I tillegg til overdreven forbruk av rødt kjøtt, fører det høye forbruket av produkter som inneholder natrium, salt og kolesterol også til økt blodtrykk. Ferdige måltider som ost, pølse og kjøttprodukter er ofte veldig fete og salte. På den annen side har mat som er rik på kalium, magnesium og kalsium en positiv effekt på blodtrykket. Nøtter, spinat, fennikel, grønnkål og de fleste frukttyper er perfekte for dette.

vegansk kost fordeler ulemper helse hva du skal spise med plantebasert kosthold

 • Sunt hjerte gjennom vegansk kosthold – Et høyt forbruk av frukt, grønnsaker, fullkornsprodukter og nøtter reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med rundt 40%. En studie utført i USA fant at menn som spiser kjøtt hver dag hadde en 27% økning i risiko og kvinner – hele 50%. Men ikke bare kjøtt, men også det økte forbruket av meieriprodukter og egg kan føre til hjertesvikt.
 • Forebygging og behandling av nyresykdom – Høyt blodtrykk og diabetes type 2 kan ofte føre til nyresvikt. Et høyt inntak av animalske proteiner og fett kan ha en negativ effekt på eksisterende nyresykdommer. Det er flere ganger vitenskapelig bevist at redusert proteinforbruk forsinker utviklingen av nyresykdom. Det veganske kostholdet har en positiv effekt på kolesterolnivået, blodtrykket og metabolismen av fettsyrer, noe som igjen reduserer risikoen for nyresvikt betydelig..

Vegansk diett Sunne fordeler Veganisme Grunner

 • Vegansk diett for vekttap – I følge den siste statistikken sliter 66% av mennene og 52% av kvinnene i Tyskland med overvekt. En av grunnene til at det plantebaserte kostholdet har blitt så populært, er at det er lett og sunt å gå ned i vekt. Mange studier viser at veganere har en lavere BMI -indeks sammenlignet med kjøttspisere. BMI (Body Mass Index) avgjør om du er overvektig eller undervektig. Et høyere BMI er hovedsakelig forbundet med et overdrevent forbruk av animalsk fett og proteiner. Et rent plantebasert kosthold gir kroppen mye fiber og komplekse karbohydrater, noe som sikrer en lengre metthetsfølelse.
 • Styrker immunsystemet – Et sunt og balansert kosthold, fysisk aktivitet og tilstrekkelig søvn er svært viktig for et sterkt immunsystem. Spesielt hjelper de sekundære plantestoffene og vitaminene som finnes i de fleste typer frukt og grønnsaker, til å holde kroppen vår frisk. Fullkornsprodukter har også en positiv effekt på immunsystemet.

plantebasert ernæring veganske diettoppskrifter for vekttap

 • Lengre levealder –  Forskere ved “Harvard T.H. Chan School of Public Health “fant ut at et balansert vegansk kosthold fører til lengre levetid. De kom til denne konklusjonen etter å ha analysert spisevanene til rundt 80 000 mennesker over en periode på 12 år.
 • Bekjemp migrene og hodepine med det veganske kostholdet – Stress, værforandringer, ny medisinering eller diett – dette er de vanligste årsakene til migrene eller hodepine. Mens mat som ost, sjokolade, alkohol, kumelk og bearbeidet kjøtt kan forverre symptomene, har et rent plantebasert kosthold alltid en positiv effekt.

Hva sier studiene om det plantebaserte kostholdet?

sunt vekttap unngå kjøtt fordeler veganske oppskrifter

De to største og viktigste studiene som har behandlet fordelene med det veganske kostholdet er “EPIC-Oxford Study” fra England og “Adventist Health Study 2” (AHS-2) fra USA. Begge er potensielle kohortstudier der et stort antall veganer og kjøttspisere har blitt observert over mange år. Omtrent 100 000 mennesker deltok i AHS-2-studien. Omtrent 5000 veganere ble sammenlignet med 4 andre grupper: kjøttspisere, semi-vegetarianere, pesco-vegetarianere og ovo-lakto-vegetarianere. Følgende er resultatene av de to studiene så langt:

 • Veganer har en 42% lavere risiko for hjertesykdom sammenlignet med resten av befolkningen.
 • BMI -indeksen, risikoen for type 2 diabetes og blodverdiene var de laveste blant veganere.
 • Dødeligheten blant veganere er 35% lavere enn blant kjøttspisere.
 • Veganer har 50% lavere risiko for høyt blodtrykk.
 • Veganer er 16% mindre sannsynlig å utvikle kreft.
 • Veganer som konsumerte mindre enn 525 mg kalsium per dag hadde økt risiko for brudd.
 • 52% av veganerne hadde vitamin B12 -mangel.

Vellykket forebygging av vitamin B12 -mangel

er vegansk ernæring sunn rent plantebaserte diettoppskrifter

Selv om det veganske kostholdet er rikt på mange vitaminer og mineraler, bør alle veganere være spesielt oppmerksom på tilstrekkelig inntak av vitamin B12. Ifølge en tysk studie ble 86% av de undersøkte veganerne påvirket av vitamin B12 -mangel. Grunnen til dette er at vitaminet for det meste finnes i animalsk mat, og urteprodukter er ikke en trygg kilde til det. Mangel kan føre til anemi, nerveskade og andre alvorlige sykdommer. Selv om det er noen veganske matvarer som inneholder spor av vitamin B12, er nivåene for lave til å dekke ditt daglige behov. Med et plantebasert kosthold er vitamininntaket gjennom visse preparater et absolutt must.

Og hva med jernet?

Sport og vegansk ernæring fordeler plantebasert kosthold

Når det gjelder et vegansk kosthold, handler det ofte ikke bare om vitamin B12 som diskuteres, men også om andre essensielle mineraler som jern, jod og sink. Jern er den sentrale komponenten i hemoglobin og er ansvarlig for transport av oksygen i blodet. Heldigvis er det mange urte -alternativer som inneholder mye jern som kan dekke de anbefalte nivåene.

 • belgfrukter
 • nøtter
 • Tørket frukt som dadler, fersken og aprikoser
 • Korn – brun ris, quinoa, havregryn, amarant, hirse og spelt
 • Fullkornsbrød
 • Grønnsaker – brokkoli, courgette, ruccola, endive, rå fennikel og lammesalat

Plantebasert ernæring og omega-3 fettsyrer

Vegansk diett hva kan du spise sunt vekttap

Omega-3 fettsyrer som EPA og DHA finnes hovedsakelig i fisk som laks. De spiller en stor rolle i et sunt hjerte og hjerte- og hjernefunksjon. EPA- og DHA-nivåene i blodet har en tendens til å være lavere hos mennesker som spiser plantebasert mat. Heldigvis er det også nok veganske alternativer til å forsyne kroppen med de essensielle omega-3 fettsyrene:

 • Valnøtter og linfrø
 • Soyabaserte matvarer liker tofu
 • Linfrøolje
 • Fiskeoljetilskudd i pilleform

Forhindre jodmangel

hva er vegansk ernæring fordeler sunt fett avokado oppskrifter

Enten vegan eller altetende – i Tyskland lider rundt 30% av befolkningen av en jodmangel. Og også her er fisk og sjømat maten som har et høyt jodinnhold. Likevel finnes det gode veganske alternativer.

 • bruk jodisert bordsalt – Med bare 5 gram jodisert bordsalt dekker du allerede halvparten av ditt daglige behov.
 • tang som nori, aramae eller wakame er gode naturlige kilder til jod.
 • Andre matvarer som også inneholder litt jod inkluderer brokkoli, sopp, spinat, peanøtter og gresskarfrø. Imidlertid må du spise veldig store mengder av det for tilstrekkelig forsyning.

Vegansk ernæring – fordeler for miljøet og planeten vår

plantebaserte diettoppskrifter vegansk kosthold sunt vekttap

Veganisme handler ikke lenger bare om kosthold. Flere og flere ser det som en livsstil og bruker bare kosmetikk uten dyreforsøk, velger klær og sko laget av kunstskinn og unngår dyreull. En av hovedårsakene til dette er at det veganske kostholdet beskytter miljøet vårt.

 • CO2 -fotavtrykk – I følge FN er kjøtt og meieriprodukter ansvarlig for rundt 15% av menneskeskapte klimagassutslipp over hele verden. Det tilsvarer omtrent utslippene fra alle transportformer på planeten – alle fly, biler, tog, busser og til og med skip satt sammen. Forskere ved University of Oxford kom til den konklusjonen at ikke å spise mat av animalsk opprinnelse kan redusere karbonavtrykket til en enkelt person med opptil 70%.
 • Bli veganer for dyrene – Det er faktisk klart at et plantebasert kosthold redder dyr. Men visste du at hver veganer sparer rundt 200 dyr i året? For tiden blir mer enn 6 millioner dyr drept for mat hver time. Men selv produksjon av melk og egg kan ikke klare seg uten å drepe dyr. For eksempel sorteres alle hannkyllinger umiddelbart etter klekking og enten gasses eller kastes i en makuleringsmaskin.

Meieriprodukter sunne vekttap ulemper med vegansk kosthold

 • Vannforbruk – Dyreoppdrett er en av de største forbrukerne av vann i verden. Den bruker mellom 120 og 180 milliarder liter årlig, noe som er rundt 90% av alt vannforbruk i USA. Omtrent 15 000 liter vann er nødvendig for å produsere bare 1 kilo storfekjøtt. For 1 kilo poteter er det derimot bare 100 liter som er nødvendig.
 • Global matforsyning – For tiden dyrkes det nok mat til å mate rundt 10 milliarder mennesker, men i gjennomsnitt er 10% av verdens befolkning underernært – i noen områder overstiger 50%. Hvorfor det? Mer enn 60% av verdens korn brukes som fôr til husdyr.

balansert vegansk diett salat med kikerter sunt vekttap

Previous Post
Vanlige og enkle yogaøvelser hjelper med brystløft uten kirurgi
Next Post
Ryggstrekkøvelser: Med følgende øvelser erklærer du krig mot ryggsmerter!