15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Macaroten – hva kan supermat gjøre?

For noen år siden var det fremdeles ukjent, men i dag blir macaroten stadig mer populær. Enten som et deilig tillegg til måltider eller som et fornuftig kosttilskudd – Maca er en veldig unik supermat med mange vitale stoffer. Inkaene hadde kjent det lenge, nå får vi endelig en smak av det.

Hva er Maca -roten uansett?

Macarot som supermat bruker fordelene og oppskriftsideene

Høyt oppe i Andesfjellene, i 4.000 til 4.400 meters høyde, vokser en helt spesiell plante i Peru: Maca -planten, en type karse fra korsblomstfamilien. Det er imidlertid ikke planten som er så spesiell, men den løkformede, gulrøde roten som minner om nepe utenfra.

Inkaene (det legendariske urfolket i Peru) kjente, dyrket og konsumerte Maca -roten for mer enn 3000 år siden. De stolte på de mange ingrediensene i knollen og mente at roten gjorde deg sterk og kraftig. Tross alt overlever planten det ekstreme været i Andesfjellene og tåler lett vind, vær, vær, kulde og regn. Før viktige oppdrag og hendelser inntok inkasoldatene derfor mye maca for å styrke seg selv.

Maca pulver nyttig for helse Superfoods viktig for kroppen

Over tid ble maca en av de viktigste matvarene i Sør -Amerika. Relevansen av Maca -knollen kan grovt sammenlignes med potetene våre. Som våre innenlandske poteter, kan Maca bearbeides til mange andre matvarer. Maca -knollen, også kjent som peruansk ginseng, blir ofte kokt, bakt og gjort til en fruktkjøtt. Mazamorra er populær, en veldig søt grøt der den bakte Maca -knollen blandes med mais, vann, melk og sukker. I Peru og mange andre latinamerikanske land er denne retten en velkjent nasjonalrett.

For noen år siden fant Maca veien til Europa – spesielt idrettsutøvere oppdaget knollene selv. I Tyskland kan det tørkede pulveret nå finnes oftere og oftere og regnes som en supermat av høy kvalitet.

Ingrediensene i maca

Maca pulver sunt er bra for kroppen og tips til supermat til frokost

Det unike med Maca -roten er ikke bare den karakteristiske, søte og nøtteaktige smaken, men også den spesielle ernæringsmessige sammensetningen. Nettopp fordi næringsverdien er så høy, foretrekker innbyggerne i Peru å bruke Maca -knollen i stedet for mais, ris eller hvete.

En Maca-knoll består av omtrent 65% karbohydrater, 15% proteiner og 9% fiber, 2,5% er fett som omega-6 (linolsyre) og omega-9 (oljesyre), 4,5% er vann og 4%% består av en blanding av mineraler og vitaminer med mange forskjellige vitale stoffer.

Mineralet magnesium, sporstoffene jern og sink samt vitaminene B3 og C kjennetegner Maca -knollen.

• Magnesium

Magnesium er et viktig sporelement for menneskekroppen og er spesielt viktig for bein og muskler. Sporelementet kan effektivt redusere tretthet og bidra til elektrolyttbalansen. Hvis det er magnesiummangel, vil du ofte merke dette fra alvorlige muskelkramper. 100 g maca inneholder rundt 104 mg magnesium. En voksen person trenger rundt 300 til 350 g magnesium per dag.

Macarot inneholder jern supermat er sunt for kroppen

• jern

Når det gjelder mengde, er jern det viktigste sporelementet i menneskekroppen. Det er avgjørende for dannelsen av røde blodlegemer og gjør det mulig å transportere oksygen. Jernmangel forekommer hos mange mennesker og er det mest kjente mangelsymptomet over hele verden. Denne mangelen er preget av tretthet og økt følsomhet for infeksjoner. Siden animalske produkter som kjøtt og fisk spesielt inneholder mye jern, er maca et godt alternativ for vegetarianere. 100 g macapulver inneholder rundt 15 mg jern, som er den anbefalte daglige mengden jern.

• sink

Sink er også et sporstoff og forekommer i små mengder i kroppen. Likevel er dette sporelementet avgjørende og spiller en viktig rolle i mange forskjellige prosesser. Sink er nødvendig for normal metabolisme og spiller en viktig rolle i å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet. En nedsatt libido og fruktbarhet kan derfor være tegn på sinkmangel. Et svekket immunsystem er også et symptom på sinkmangel. 100 g maca inneholder 12 mg sink. Avhengig av alder og kjønn er det daglige kravet 7 til 16 mg sink.

Macapulver rikt på vitamin C sunt kosthold med supermat

• Vitamin C

Vitamin C kalles også askorbinsyre. C -vitamin er viktig for kroppen din fordi den hjelper til med å bygge bindevev, beskytter celler mot oksidativt stress, bidrar til normal energimetabolisme og kan redusere tretthet. Ikke -spesifikke symptomer som forsinket sårheling viser seg ofte med vitamin C -mangel. Først og fremst kan du få nok vitamin C fra fersk frukt og dermed oppnå den anbefalte daglige mengden på 95 til 110 mg spesielt raskt. Maca inneholder 3 mg per 100 g.

• Vitamin B3

Også kjent som niacin, vitaminet er et viktig vitamin fra B -komplekset. Kroppen din trenger vitamin B3 for mange metabolske prosesser, bidrar til normal energimetabolisme og kan redusere tretthet. En vitamin B3 -mangel forekommer svært sjelden, ettersom organismen din kan produsere vitaminet selv fra kroppens eget stoff tryptofan. Likevel er et inntak av vitamin B3 gjennom mat eller kosttilskudd egnet. Roten inneholder 35 mg vitamin B3 per 100 g maca. Den anbefalte daglige mengden vitamin B3 er 11 til 16 mg.

Macapulver eller kapsler – valget er ditt!

Maca pulver Helsefordeler på et øyeblikk

Mens Maca -roten i Peru tilbys i nesten alle små bondebutikker eller store supermarkeder, er hele knollen svært sjelden i dette landet og er mer sannsynlig å finne i latinamerikanske supermarkeder. Knollen er veldig vanskelig å transportere fra Peru til Tyskland fordi den kan tørke ut raskt og derfor ikke holder seg frisk. Det er knapt noe annet voksende område for maca enn i Peru, ettersom forholdene for planten i Andesfjellene er perfekte. Det er vanskelig å simulere akkurat dette været i andre områder.

Maca kalles derfor ofte i Tyskland Maca pulver tilbys. For å gjøre dette, er knollen tørket og malt. I sammensetningen av ingrediensene skiller pulveret seg ikke i det hele tatt fra knollen.

Tilsetning av macapulver til frokostfordelene

Hvis du liker det raskt og vil spise maca på grunn av dets viktige stoffer, kan du enkelt ta macakapsler. Maca pulver er ideelt for ditt sportslige kjøkken. På egen hånd blir pulveret vant til smak, fordi maca smaker søtt, nøtteaktig og litt krydret på samme tid. Men hvis du blander Maca i drinker eller mat, kan du nyte helt spesielle, raffinerte og deilige retter!

Er du fortsatt usikker på hvordan du best behandler Maca -pulver? Så har vi satt sammen 3 raske oppskrifter til deg:

Forbered maca smoothie -oppskrift med supermat

1. Maca Smoothies – Fruktig, søt og lett og lett for enhver smak

Du trenger:

• En håndfull frukt etter din smak (f.eks. En blanding av bær, bananer, pærer)

• 2 ts maca pulver

• 1 ss kakao

• 1 dash lime eller sitron

• 200 ml melk, mandelmelk eller soyamelk

• 30 ml kaffe eller espresso

Hvordan gjøre det:

Skjær store frukttyper som bananer eller pærer i store biter. Ha nå alle de andre ingrediensene i en blender og bland kraftig til du får en kremaktig blanding. Smoothien er klar.

Du kan finpusse denne grunnoppskriften som du ønsker. Tilsett f.eks. Vanilje, gurkemeie, hampefrø eller chiafrø. Is gjør smoothien til noe helt spesielt. Liker du ikke kakao eller kaffe? Så bare gi avkall på det og tilsett litt mer frukt og litt mer melk i stedet. Du kan tilpasse smoothien etter din smak. Nyt måltidet!

Lag dine egne Maca Hummus ideer og oppskrifter

2. Hjemmelaget Maca Hummus – deilig dukkert for ferskt brød

Du trenger:

• 1 boks kikerter

• 3 ss sesam sopp (også kalt tahini)

• 1 til 2 fedd hvitløk

• juice av 1 sitron

• 1 til 2 ss maca pulver

• 100 ml kaldt vann

• For å finpusse og krydre: salt, pepper, spisskummen, paprikapulver og olivenolje

Hvordan gjøre det:

Tøm de hermetiserte kikerter i et dørslag. Puree kikertene fint og bland dem med sesamnøtt, sitronsaft, hvitløksfedd og macapulver. Bland deretter det kalde vannet langsomt inn i massen til det dannes en luftig saus. Du kan deretter finpusse hummusen etter behov med salt, pepper, spisskummen, paprikapulver eller olivenolje.

Server deretter hummusen – den smaker spesielt deilig med tradisjonelt pitabrød, flatbrød eller ferskt steinbakt brød.

Macarot eller pulver brukes i oppskrifter på deilige desserter

3. Maca barer – barer for den ekstra energihjelpen

Du trenger:

• 5 til 6 ss kakao

• 1 til 2 ss maca pulver

• 300 g dadler

• 300 g cashewnøtter

• 70 g mandler

• 30 g tørket kokos

• 1 klype salt

• 1 ts honning

• 1 ss vann

• Ulike nøtter som cashewnøtter, valnøtter, mandler

Hvordan gjøre det:

Bland kakao, maca, dadler, cashewnøtter, mandler og tørket kokos og en klype salt i en blender. Brett deretter inn teskje honning og spiseskje med vann for å lage en deigaktig konsistens.

Legg deigen på en bakepapirkledd bakeplate. Hvis du vil, kan du nå smøre et par hele nøtter som cashewnøtter, valnøtter og mandler over massen. Sett stekeplaten i kjøleskapet i minst 1 time. Skjær deretter dagen i like deler.

Snacksen passer mellom, før trening eller som en frokostbar.

Previous Post
Det sunne kostholdet – hva er de gunstige effektene av tomater
Next Post
HIIT treningsplan – fordeler og flotte treningsplaner for hjemmet med et øyeblikk!