15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Probiotiske matvarer: en oversikt over effekter og fordeler for helsen vår!

En sunn tarmflora hjelper til med å bekjempe infeksjoner og fremmer vår helse. Probiotika, både i form av kosttilskudd og mat, styrker forsvaret vårt og blir fremstilt som en kur mot en rekke sykdommer. De sies å hjelpe mot fordøyelsesproblemer, allergier, fedme og til og med depresjon. Oversatt fra gresk betyr “probiotika” noe som “for livet”. Probiotiske matvarer inneholder en veldig høy mengde levende mikroorganismer som bakterier og gjær, som bygger opp tarmfloraen og styrker immunsystemet. I vår artikkel vil vi fortelle deg hvilke matvarer som er spesielt rike og hvorfor det er verdt å inkludere dem i menyen!

Sauerkraut sunne fordeler hva er probiotiske matvarer

Opptil 500 forskjellige typer bakterier lever i tarmene våre, som har stor betydning for fordøyelsen og immunsystemet. Probiotika er en kombinasjon av levende bakterier og gjær som hjelper kroppen vår til å holde seg frisk og fungere skikkelig. Den viktigste av disse er melkesyrebakteriene, som er syretolerante og kan spre seg videre i tarmen. En god balanse i tarmene sikrer en sunn tarmflora, også kjent som mikrobiomet. Mikrobiomet er et komplekst økosystem som består av en mengde sopp, virus og bakterier.

Hva er fordelene med å ta probiotika?

gjæret mat sunn surkål probiotisk effekt

Ikke alle probiotika er skapt like – de forskjellige bakteriene har også forskjellige effekter på helsen vår. De vanligste og viktigste er Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium. I tillegg har hver person en individuell “samling” av det, og det som fungerer bra for en person kan ikke gjøre noe for en annen. Og selv om det er behov for mer forskning på dette området, har det allerede vist seg at forbruk av probiotiske matvarer kan være gunstig ved behandling eller forebygging av følgende plager og sykdommer:

 • diaré
 • forstoppelse
 • Irritabel tarm-syndrom
 • Urinveisinfeksjon
 • Ulcerøs kolitt
 • H. pylori
 • Akne og eksem
 • depresjoner

Følgende probiotiske matvarer bør inkluderes i kostholdet ditt

Probiotisk matliste er yoghurt sunt Hva er probiotika

For å holde tarmfloraen sunn og dekke dine probiotiske behov trenger du ikke kjøpe dyre piller eller kosttilskudd. Faktisk er det mange probiotiske matvarer som er veldig deilige og utrolig allsidige å nyte. For at du skal dra nytte av de positive effektene, anbefales det imidlertid å konsumere dem daglig og over en lengre periode. Spesielt gjæret mat inneholder et stort antall bakterier og gjær som er gunstig for kroppen vår. For å gi deg en bedre oversikt, har vi satt sammen en liste over probiotiske matvarer og fordelene deres for deg nedenfor.

 • Yoghurt – Yoghurt er laget av melk som er gjæret av melkesyrebakterier. Det er utvilsomt en av de beste og mest kjente kildene til probiotika. Yoghurt er spesielt rik på bakteriene Lactobacillus og Streptococcus thermophilus. Disse bakteriene forbedrer tarmfloraen og hjelper først og fremst med klager som diaré eller forstoppelse, men ifølge de siste studiene kan de også lindre symptomer på depresjon. På grunn av det høye innholdet av kalsium, forbedrer regelmessig inntak av yoghurt bentetthet og kan forhindre høyt blodtrykk. Vær imidlertid oppmerksom på at disse egenskapene ikke gjelder for alle typer yoghurt, men bare for naturlig yoghurt. Vær oppmerksom på en lengre utløpsdato og unngå produkter tilsatt sukker eller de med redusert fettinnhold.

naturlig probiotisk mat gjæret kefir effekt helse

 • kefir er en fermentert melkedrikke laget ved å tilsette såkalte kefirkorn til ku- eller geitemelk. Kefirkorn er en melkesopp som ikke bare inneholder melkesyrebakterier, men også gjær. Kefir kan inneholde opptil 40 bakteriestammer, noe som gjør den til en av de beste naturlige probiotiske matvarene som finnes. Men siden den har en gjæret og litt syrlig smak, er ikke melkedrikken for alle. I tillegg er kefir veldig rik på magnesium og kalsium og inneholder store mengder vitamin B2, B12 og D. Regelmessig forbruk regulerer blodtrykket, har antiinflammatoriske effekter og forbedrer bentettheten. I tillegg er kefir nesten laktosefri og er derfor ideell for personer som lider av laktoseintoleranse. Og det beste? Du kan enkelt lage din egen kefir hjemme!
 • Sauerkraut – Enten som en siderett eller salat, er surkål en av de mest populære probiotiske matvarene i mange land, inkludert Tyskland. Lite er imidlertid kjent at den inneholder rikelig med melkesyrebakterier, så vel som fiber og C -vitamin. Disse er forårsaket av gjæringsprosessen, som gjør den lettere å fordøye og gir den sin typiske sure smak. Når du kjøper den, bør du imidlertid sørge for at surkålen ikke har blitt pasteurisert, da oppvarming og pasteurisering vil drepe de aktive bakteriene. En ekstra bonus er at surkålen er veldig høy i lutein og zeaxanthin – to antioksidanter som er svært viktige for øyehelsen.

Fermentert mat styrker immunsystemet og tarmfloraen

Kimchi Oppskrift Naturlig probiotisk mat Sunn kost

 • Kimchi er også kjent som den krydrede fetteren til surkål og er en stift i det koreanske kjøkkenet. Den inneholder laktobacillus så vel som andre melkesyrebakterier som hjelper fordøyelsen. Selv om den hovedsakelig er laget av kål, kan andre grønnsaker også brukes. Under gjæringen tilsettes hvitløk, chilipulver og ingefær, som gir den typiske røde fargen og den skarpe smaken. Å inkludere gjæret mat i kostholdet vårt er en av de enkleste måtene å gjøre noe godt for tarmen på. I tillegg er kimchi veldig rik på fiber, protein og vitamin A, C, K12 og B12 og regnes ikke som en av de sunneste matvarene i verden for ingenting.
 • Tempeh er laget av gjærede soyabønner som ligner på tofu, men er litt fastere og har en nøtteaktig, litt jordaktig smak. Opprinnelig fra Indonesia, takket være den kjøttlignende teksturen, har den blitt en populær proteinrik, vegansk kjøtterstatning over hele verden. Tempeh er veldig rik på Bifidobacterium bifidum – en bakterie som kan være spesielt gunstig ved diaré, forstoppelse og gastrointestinale plager.

Kombucha -teeffekt av probiotisk mat uten melk

 • Kombucha er en sunn probiotisk drink og er laget av svart eller grønn te. Kombucha -soppen, som tilsettes teen, tar seg av gjæringen. Gjæringen produserer mange melkesyre, eddik- og karbonsyrer samt små mengder alkohol. Avhengig av sorten, kan kombucha til og med inneholde koffein. Vitenskapelige studier har vist at vanlig inntak av te har en positiv effekt på tarmfloraen, har en antibakteriell effekt og kan til og med hjelpe mot angst. Du kan imidlertid bare dra nytte av disse egenskapene hvis det er nok bakterier og mikroorganismer i drikken. Noe som dessverre ikke gjelder for de fleste varianter som er tilgjengelige på markedet.
 • Miso – Hvis du noen gang har spist sushi på en japansk restaurant, har du sannsynligvis blitt tilbudt en bolle med misosuppe som forrett. Den krydrede pastaen består stort sett av gjærede soyabønner og korn som ris, og bør ikke mangle på vår probiotiske matliste. Pastaen får sin litt søte og sure smak fra den lengre gjæringen, som kan ta opptil 12 måneder. Miso inneholder også alle 9 essensielle aminosyrer, noe som gjør den til en av de kraftigste veganske, probiotiske matvarene.

naturlig probiotisk mat sunn tips

 • Syltede agurker sammen med surkål er en ekte tysk klassiker. Syltet i en blanding av vann, sukker, salt og urter, de er en utmerket kilde til sunne probiotiske bakterier og har en positiv effekt på immunsystemet og fordøyelsen. Med bare 11 kalorier per 100 gram og uten fett, er de den perfekte kalorifattige snacken for kvelden. Når du kjøper, er det viktig å merke seg at syltede agurker ikke inneholder levende probiotika. Det anbefales derfor å sylte agurker eller andre grønnsaker du ønsker hjemme.
 • Natto er også laget av gjærede soyabønner og er en klassisk japansk nasjonalrett som har en særegen lukt og sterk smak. Den inneholder bakterien Bacillus subtilis, som styrker immunsystemet vårt og hjelper fordøyelsen. Det er også ekstremt høyt i vitamin K12 – et vitamin som er viktig for beinhelsen, det kardiovaskulære systemet og forbedrer hudens elastisitet. Natto inneholder et kraftig antiinflammatorisk enzym kalt nattokinase, som har vist seg å forhindre blodpropp og er full av proteiner.

Probiotiske matvarer viser hvilken ost som er sunn

 • Ost – Alle vet nå at ost er sunt og en utmerket proteinkilde. Lite er imidlertid kjent at noen typer ost også er probiotiske matvarer. De levende melkesyrebakteriene finnes hovedsakelig i alderen oster som Cheddar, Parmesan, Gouda eller til og med cottage cheese og mozzarella. Jo lenger osten eldes, jo flere bakterier inneholder den. Og en ting til å huske på – osten må være laget av rå og upasteurisert melk.
 • Eplecidereddik er en ekte allrounder og er en av de mest kjente naturlige probiotiske matvarene. Den er laget av epler som først gjærer til cider, hvoretter eddik blir laget. Men ikke alle eplecidereddik er skapt like. Så når du kjøper, må du velge en naturlig eplecidereddik. Du kjenner den best på sin spindelvevlignende substans og farge – den skal være litt grumsete og brun.

Hvordan inkludere flere probiotiske matvarer i kostholdet ditt?

Probiotiske mateksempler Syltede agurker Sunn

Nå som du kjenner de mest effektive probiotiske matvarene og fordelene med dem, hvordan kan du best innlemme dem i kostholdet ditt best? Prøv først å gjøre noen enkle og små endringer. I stedet for å drikke brus, juice eller energidrikker, kan du prøve å bytte dem ut med gjærede drikker som kefir eller kombucha. En bolle med naturlig yoghurt med ferske bær og honning til frokost er ikke bare sunt, men også utrolig velsmakende og forfriskende. Legg til litt variasjon i matlagingen din, og bruk kimchi og miso for å tilføre smaken til rettene dine. Eplecidereddik er et flott tillegg til salatdressinger og vinaigretter. Det meste av trikset er å bli kreativ og ikke være redd for å eksperimentere med nye ingredienser.

Miso suppe Sunn naturlig probiotisk mat Sunn kost

Previous Post
Det sunne kostholdet – hva er de gunstige effektene av tomater
Next Post
HIIT treningsplan – fordeler og flotte treningsplaner for hjemmet med et øyeblikk!