15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Å lage sunn, tørket frukt hjemme – hvilke metoder er det?

Gjør tørket frukt sunt-nibbling-vitaminer-kiwi-ananas-eple

Enten som en matbit mellom måltidene, for tilberedning av müslibarer, müsli eller andre ting – tørket frukt er praktisk, sunt og deilig. Og siden disse produktene er deilige, men vanligvis selges i butikker for mye penger, er det ikke rart at mange er interessert i hvordan du kan lage tørket frukt selv. I prinsippet er det ikke så vanskelig som du vil se takket være dagens artikkel, fordi vi har satt sammen noen få måter du kan lage tørket frukt på. På kort tid får du noe sunt å bite i og det for lite penger.

Hva er fordelene med å lage tørket frukt selv?

Lage tørket frukt fiken-rosiner-druer-diy-oppskrifter-instruksjoner

På den ene siden får du økologiske snacks (forutsatt at du også bruker økologisk frukt). I kontrast brukes kjemiske tilsetningsstoffer som svovel eller askorbinsyre i masseproduksjon, som er ment å bevare frukten i en lengre periode. Hvis du produserer tørket frukt selv, er dette ikke tilfelle, og du får tørket frukt som er sunn og smaker spesielt godt. For å sikre at disse varer lenge nok, er det tilrådelig å ikke tilberede for store mengder samtidig.

Hvordan kan jeg lage tørket frukt?

Å lage tørket frukt bananer-tørking-jordbær-fersken

Du kan få tørket frukt ved å bruke to teknikker du kan velge mellom. På den ene siden kan fruktene tørkes og bakes på den andre siden. Målet med begge teknikkene er å bruke varmen til å fjerne fuktighet fra frukten. Uansett vil det alltid være restfuktighet i frukten. Dette forhindrer at frukten blir for tørr. Så med den riktige tilnærmingen kan du lage deilig tørket frukt uten å bekymre deg for at frukten tørker ut.

Produksjon av tørket frukt i det fri

Å lage tørket frukt fersken-tørking-snack-dessert-nibbling

I antikken ble frukt lufttørket. I dag unngås det heller fordi metoden tar mye tid på den ene siden. Videre må de riktige betingelsene gis. Luften skal være tørr og selvfølgelig varm. Denne tilstanden er vanligvis tilstede lenge om sommeren, men plutselig regn kan hindre planene dine. Varmen bør heller ikke tilføres av den brennende solen. Dette ødelegger nemlig en stor del av de sunne vitaminene. I stedet er et tørt, skyggefullt sted best. Hvis ikke alle disse forutsetningene er oppfylt, er det best å bruke en av de to andre metodene.

Tørket frukt i dehydratoren

Tørr-frukt-produserende-dehydrator-hus-tips-raskt-praktisk

Slike enheter kan virke veldig dyre i begynnelsen. Hvorvidt et kjøp er verdt, avhenger i stor grad av hvor ofte du vil og vil tørke frukt, men også grønnsaker eller til og med urter og krydder. Ellers er en dehydrator veldig praktisk fordi den er kompakt, men gir likevel nok plass til å tørke større mengder samtidig. Du kan finne ut nøyaktig hvordan du tørker frukt i den i beskrivelsen av enheten, fordi funksjonene varierer fra modell til modell. Uansett vil den tørkede frukten tilfredsstille dine forventninger.

Å lage tørket frukt i ovnen

Å lage-tørket-frukt-eple-ringer-lage-selv-tips-ovn

Men hvis du ikke vil investere ekstra i et nytt apparat eller hvis du bare tror at det ikke er verdt i ditt tilfelle, kan du bare bruke ovnen din i stedet. Riktignok tar det lang tid å fullføre frukten, men ovnen er fortsatt et flott alternativ til de to andre metodene. Hvis du vil produsere tørket frukt i ovnen, er det viktig at du bruker moden frukt. Vi har allerede nevnt at dette best bør økologisk dyrkes slik at den tørkede frukten din er sunn. Fjern foringsrøret og frøene fra den valgte frukten.

Mange lurer også på om skallet også skal fjernes. Du må si at det er en smakssak. På den ene siden er det her de fleste vitaminene er plassert. Fjern skallet, så fjern det meste også. På den annen side tar det også lengre tid å bake med skallet fordi skallet ikke tørker så raskt. Det blir også relativt tøft, noe som noen synes er ubehagelig. Så det er best å prøve det du liker best.

Å lage tørket frukt – instruksjoner for ovnen

Tørket frukt-lage-tyttebær-idé-bær-forberede

Slik at alt går bra, er det et par ting du bør vurdere. Hvis du vil lage den tørkede frukten, skjærer du den først i tynne skiver. Sørg for at alle skiver er omtrent like tykke slik at de er ferdige samtidig. Forbered deretter stekebrett. Hvis du har flere, desto bedre, for da kan du tilberede større mengder samtidig. Rister er å foretrekke, for da kan luften sirkulere bedre. Legg nå bakepapir på risten og fordel fruktskivene.

Pass på at disse ikke overlapper hverandre. I stedet bare legg skivene veldig tett sammen for å få et større antall. De krymper over tid slik at de ikke har noe imot tettheten og ikke har noen effekt på hvor lang tid det tar å tørke. Sett deretter ovnen på 50 til 70 grader. Dette garanterer skånsom og jevn tørking.

tørr-frukt-lage-ovn-konveksjon-tips-baking-lett

Du bør også la ovnsdøren stå åpen under hele steketiden. Dette gjør at fordampet fuktighet kan slippe ut av frukten. Ellers ville det syltetøy i ovnen og forhindre tørking. Hvis du produserer tørket frukt i ovnen, er det også lurt å bruke konveksjonsfunksjonen, da luftsirkulasjonen transporterer fuktigheten bedre ut av ovnen. Det tar fire til seks timer å tørke. Hvis du plages av at den lyse frukten blir mørk under tørking, kan du forhindre dette ved å pensle den med sitron eller saltvann før tørking.

Tilbered deilige snacks og lagre dem riktig

Tørket-frukt-gjør-tørket-frukt-pærer-idé-sunt-å spise

Hvis du har lyst og vil produsere tørket frukt, har du valget mellom en rekke frukter. Du kan tørke epler og lage deilige epleringer selv, men fersken, dadler, druer, plommer, tyttebær, mango, fiken, aronia bær og plommer er også supert. Du kan til og med tørke jordbær. Tørkede bananer er også spesielt populære. Tørketiden avhenger også i stor grad av selve frukten. Jo saftigere den er, jo lengre må den tørke. Så hvis du tørker bananer, kan du beregne kortere tid enn for eksempel fersken.

Tørket frukt-lage-appelsiner-sitroner-sitrus-frukt-bake-tørking

Bare prøv forskjellige frukter for å finne ut hva du liker best. Fordi de tørkede versjonene ikke alltid smaker like godt som de ferske. Druer er veldig populære, men deres tørkede variant, rosiner, er ikke populær blant alle. Kanskje du til og med har en hage med mange frukttrær? Da har du den perfekte våren like ved, og du vet også nøyaktig at alt er økologisk og sunt dyrket.

Lag-tørket-frukt-bare-gjør-selv-tørket frukt

Etter å ha stekt eller tørket frukten, la den avkjøles godt før du pakker den. Slik at de varer så lenge som mulig etterpå, bør du velge et kjølig sted for lagring. Vitaminene i fruktene beskytter deg igjen ved hjelp av mørket. Så et mørkt, kjølig og tørt rom er perfekt. Det er best å bruke plast eller keramiske beholdere som kan forsegles.

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!