15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Omega-3 fettsyrer i et vegansk kosthold? Her er 9 gode kilder til omega 3!

Omega-3 fettsyrer er viktige for hjernens og nervesystemets funksjon og har også antiinflammatoriske egenskaper. Vi må dekke vårt behov for omega-3 fettsyrer gjennom kostholdet vårt, fordi kroppen vår ikke kan produsere dem selv. Det er tre former for omega-3 fettsyrer som finnes i matvarer. Eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) finnes i fisk, mens alfa-linolensyre (ALA) ofte finnes i planter. Helseeksperter anbefaler å spise fisk som inneholder mye omega-3 fettsyrer minst to ganger i uken for å få den nødvendige EPA- og DHA-dosen. Men hva om du ikke liker fisk eller bare foretrekker et vegetarisk eller vegansk kosthold?

omega 3 fettsyrer i et vegansk kosthold

Selv om kroppen vår ikke kan lage omega-3 fettsyrer alene, kan den omdanne litt ALA til DHA eller EPA. Imidlertid er det ikke klart om plantekilder som inneholder omega-3 fettsyrer har noen innvirkning på hjertets helse. Her er en kort liste over de beste omega 3 -leverandørene som passer for veganere og vegetarianere.

linfrø

omega 3 fettsyrer linolje vegan

Linfrø inneholder mye alfa-linolensyre, i tillegg til vitaminer, mineraler, fiber og fytosteroler, noe som kan ha flere helsemessige fordeler. Linfrø er tilgjengelig hel, malt eller som linfrøolje. Hørfrø er spesielt populære i frokostblandinger eller drysset over supper og salater. Tips: Ha linfrø og linfrøolje i kjøleskapet for å unngå at de harskner.

Edamame

Edamame er en god omega 3 -veganer

Edamame er umodne soyabønner som spises som fingermat eller som tilbehør. De er rike på alfa-linolensyre, vitaminer og fiber, og inneholder også mye protein. Edamame serveres ofte på japanske restauranter og er tilgjengelig i frysedelen i de fleste dagligvarebutikker. Tips: Server edamame som en sunn ettermiddagsmat.

chiafrø

omega 3 fettsyrer finnes i veganske chiafrø

Frø og nøtter er vanligvis de beste kildene til sunt fett, og chiafrø er intet unntak. Bortsett fra å være høy i ALA, er de små frøene en god kilde til fiber, i tillegg til noen vitaminer og mineraler. Tips: Prøv chiafrø i stedet for linfrø eller som et sunt tillegg til en smoothie, frokostblandinger eller salat.

Rapsolje

Rapsolje gir omega 3 fettsyrer og er vegansk

Rapsolje er en allsidig spiselig olje og også en utmerket kilde til kortkjedede omega-3 fettsyrer. Rapsolje tåler høye temperaturer og egner seg derfor godt til frityrsteking, baking og steking. Den har en mild smak, noe som gjør den til et passende valg for bruk som ingrediens i dressinger og sauser. Tips: Bruk rapsolje som et velsmakende alternativ til olivenolje.

Valnøtter

omega 3 fettsyrer mat veganske valnøtter

Når det gjelder generell ernæring, er valnøtter en av de beste nøttene noensinne. De er blant de fremste løperne når det gjelder innhold av omega-3 fettsyrer og er også rike på proteiner, forskjellige vitaminer og mineraler. Valnøtter er gode som snacks til salater, müsli og yoghurt og er perfekte som en deilig ingrediens i både bakevarer og gode retter. Bruk for eksempel valnøttolje til å lage en deilig salatdressing. Tips: Valnøtter i skallene kan oppbevares i omtrent 12 måneder. For maksimal friskhet, lagre alle nøtter på et kjølig, luftig og mørkt sted.

Gresskarfrø

Gresskarfrø gir omega 3 fettsyrer for veganere

Gresskarfrø som mellommåltid er et utmerket valg for å øke ALA -inntaket. De er også høye i kalsium, magnesium og protein, og høy i fiber. Tips: Kjøp gresskarfrø som allerede er skrelt – de er mye lettere å spise.

Pinjekjerner

pinjekjerner er gode omega 3 -kilder vegetarianer

Pinjekjerner er en annen stor kilde til plantebaserte omega-3 fettsyrer. De er også rike på protein, enumettet fett, mangan og noen B-komplekse vitaminer. Tips: En utmerket forrett er pesto laget av pinjekjerner og servert på grovt brød.

hvite bønner

Hvite bønner tilhører omega 3 -fettsyrene vegetarianer

De hvite bønnene inneholder også en betydelig mengde omega-3 fettsyrer. De er også en utmerket vegansk kilde til kalsium. De inneholder også mye fiber og mangan. Tips: Ha alltid noen bokser med bønner klare til bruk i supper eller raske oppskrifter.

Hampfrø

Vegansk mat omega 3 fettsyrer leveres av skrellede hampefrø

Cannabisfrø får deg ikke høy, men de gir mange helsemessige fordeler. De er rike på omega-3 fettsyrer og mineraler som jern og magnesium. Skallede hampefrø kan allerede finnes i mange helsekostbutikker eller lokale dagligvarebutikker. Uansett om det er smoothies eller salater, kan de små frøene tilsettes til nesten alt. Tips: Bare bruk hampefrø som et alternativ til linfrø.

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!