15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvor lenge kan ikke -kjølig mat oppbevares? Hvordan lagre fisk, pizza, pommes frites og lignende riktig?

Har du bestilt for mye catering igjen eller la pastaen ligge på spisebordet over natten? Eller kanskje du planlegger en tur, men ikke har en kjøleveske? Så dukker spørsmålet opp: Hvor lenge kan ikke -kjølig mat holde? Ernæringsfysiolog fra U.S. Landbruksdepartementet har sjekket nøyaktig hvor lenge matrester kan spises trygt og når det kan bli farlig. Vi oppsummerer de viktigste tipsene for deg og forklarer hva du bør ta hensyn til.

Hvor lenge kan ikke -kjølig mat oppbevares? Det avhenger av romtemperaturen!

Oppbevar pizza ved romtemperatur som å oppbevare mat uten kjøling lenge

Uansett om du har bestilt mat eller har tilberedt en deilig matrett – skal rester avkjøles i 2 timer. Følgende tommelfingerregel gjelder – jo varmere det er i rommet, jo raskere bør du lagre maten på et kjølig sted. Om sommeren, når temperaturen er rundt 30 grader Celsius, bør du sette maten i kjøleskapet senest etter en time. Det samme gjelder matrester på utflukten. Ta oppvasken ut av kjøleposen en om gangen for å være på den sikre siden.

Det er en god grunn til at du ikke bør holde maten utenfor kjøleskapet i mer enn 2 timer: Matrester kan inneholde farlige bakterier som Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis eller Escherichia coly. Temperaturer mellom 4 grader og 60 grader Celsius er spesielt farlige. Derfor bør du aldri la det ferdige måltidet stå i den varme ovnen. Friske mennesker er mindre utsatt, men små barn og mennesker med svekket immunforsvar er mer utsatt for matforgiftning. For å være på den sikre siden, bør du derfor avkjøle maten raskt og sette den på et kaldt sted. Dette er ganske enkelt når det gjelder pasta eller pizza, men det kan fort bli en utfordring med gryteretter eller supper. Her er noen tips som kan hjelpe deg med oppgaven:

Oppbevar fisk og kjøttretter kun i kjøleskap

1. Overfør suppen i flere mindre beholdere.

2. Legg bollen med suppen i en større bolle med kaldt vann.

3. Sett gryten på en vinduskarme eller i et oppvarmet rom.

Så snart maten er lunken, kan den settes i kjøleskapet. Dekk til gryten mens du gjør dette.

Hvor lenge kan ikke -kjølig mat oppbevares? Noen produkter tåler også lengre tid ved romtemperatur

hvordan du holder pastarettene uten kjøling lenge

Selv om du holder deg til tommelfingerregelen, er det tilfeller hvor rester kan lagres ved romtemperatur i timer eller til og med over natten. Nedenfor er en liste over matvarer og holdbarhet (omtrent!) Ved romtemperatur.

1. Matvarer som inneholder stivelse er svært utsatt for bakterier. Disse inkluderer kokt pasta, pizza og andre retter laget med deig, poteter og ris.

  • Pasta uten saus kan lagres i kjøleskap i flere timer. Du bør imidlertid spise pastaen innen 24 timer. Du kan oppbevare pastaen i en beholder uten lokk i kjøleskapet i maksimalt tre dager.
  • Kokte eller stekte poteter kan lagres i et oppvarmet rom over natten. De kokte potetene holder seg i kjøleskapet i opptil 48 timer. Som pasta, bør poteter også oppbevares i en beholder uten lokk. Dekk dem med papirhåndklær.
  • ris, som har blitt lagret utenfor kjøleskapet i mer enn to timer, skal kastes. Måltider med ris kan oppbevares maksimalt 1 dag i kjøleskapet.

2. Fisk, sjømat, kylling og kjøttretter er også svært utsatt for skadelige bakterier.

Behold kjøtt- og fiskeretter uten kjøleskap

  • Sjømatretter, Uansett om det er stekt, kokt eller grillet, bør du sette det i kjøleskapet innen en time etter tilberedning. De oppbevares i en lukket beholder i kjøleskapet.
  • Kjøtt- eller kyllingretter skal oppbevares på et kjølig sted senest 2 timer etter tilberedning. De oppbevares i kjøleskap i opptil tre dager.

3. Egg er utsatt for bakterier, men ikke så lett fordærvelige som fisk, kjøtt og sjømat. Holdbarheten kan variere avhengig av om eggene har blitt stekt eller kokt. Hardkokte egg varer lengst ved romtemperatur – over natten, så lenge de ikke har blitt slukket med kaldt vann.

Hvor lenge skal salater lagres uten kjøling

4. Retter og bakverk med frukt eller grønnsaker du bør også slappe av. Kokte, kokte eller grillede grønnsaker kan oppbevares i opptil 24 timer når de oppbevares i kjøleskapet. Du bør la den stå i maksimalt 2 timer ved romtemperatur. Forresten, grønne bladgrønnsaker som spises rå, bør kjøles så snart som mulig etter kjøp. Fordi det gir de beste betingelsene for bakterier å formere seg. Salater du har krydret, bør ikke stå på bordet i mer enn 1 time.

Hvor lenge kan ikke -kjølig mat oppbevares? Tips for å spise ute til fester

Ukjølet mat som å holde supper lenge

Er du ute og reiser hele dagen og vil ta med deg en lunsj? I dette tilfellet, i tillegg til rundstykker, er det også forskjellige salater, så lenge de ikke er krydret og grønnsakene er vasket under rennende vann. Men hvis du planlegger en fest, kan du bare dele festmaten i mindre porsjoner. Server først salaten. Når du merker at flertallet av gjestene venter på neste kurs, kan du servere forretten. På denne måten sikrer du at maten alltid er fersk og ikke blir liggende for lenge på bordet. Det er bedre å gi avkall på buffeer, fordi festmaten er der i flere timer.

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!