15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Å bygge høybed i hagen – 19 ideer fra forskjellige materialer

Vil du øke høstutbyttet i hagen din betydelig? Ja sikkert! Da bør du spørre om de såkalte høybedene. Det er faktisk veldig enkelt: haugjorda i en lav vegg har bedre jordkvalitet, slik at du kan kontrollere ugresset bedre og arbeidet i hagen blir mye lettere. Erfarne gartnere bruker høybed for å dyrke grønnsaker, men også for å vise dekorative ornamenter. Siden du har kontroll over konstruksjonen av høybedene, kan du bestemme designet selv. Det kan være rent utilitaristisk eller legge til en elegant funksjon i hagen din.

Forhøyede senger i hagen – trådnett som beskyttelse

hevede senger i hagen gitter tre lys hagearbeid tilbehør

Høysengene skal være minst åtte centimeter dype og fylt med rik jord. En blanding av en tredjedel av råtnet gjødsel eller kompost til to tredjedeler av luftet jord er en god start. Sørg for at ytterligere endringer er like gode når det gjelder blomsterbedet. Høysengene bør ikke være mer enn 1,22 meter brede, slik at du kan jobbe hvor som helst inne uten å måtte klatre inn i sengen.

hevede senger i hagebenken idé sidebord tomater blomster sittegruppe

Før du bygger høybedet, må du ta nødvendige tiltak etter behov for å forhindre at ugress vokser der eller skadedyr som f.eks. Ekorn. Bedre å holde dem utenfor. Her er noen ideer om hvordan du gjør det Forhøyede senger i hagen kan vegg. Bli hos oss, nå følger spesialistinformasjonen!

Bygg høybed i hagen – brett og stolper

høybed i hagen eik små metallstenger nettbeskyttelse

Du kan raskt bygge opp høybedene dine og bygge enkle sider med tømmer. Dette materialet er enkelt å bruke og har en fordel: det er solid. Likevel må du fornye veggen på høybedene hvert femte år. Naturlig gran eller furu er perfekt for dette. Konstruksjonen fungerer veldig enkelt i henhold til tunge- og rilleprinsippet, og du trenger bare en hammer.

Opprette en høybed: Tips for riktig fylling og planting

Bygge en høybed av paller: For jordbær, grønnsaker og co.

Sette og plante plantesteiner – ideer og tips for hagedesign

Høysenger i sedertre eller redwood

høye senger i hagen plante blomster idé cedar hund personvern skjerm

Sedertre eller redwood planker er ideelle for hevede senger fordi de er værbestandige og tåler skadedyr. Slike høybed varer mye lenger enn de som er laget av bartrær. Men hver hevet seng laget av tre er miljøvennlig og rik på fordeler, og kan også resirkuleres. Blomster, urter og grønnsaker trives også bedre, og en rik høst er mulig. I tillegg er høybed av tre perfekt for små hager og balkonger, tar nesten ingen plass og sikrer en naturlig effekt.

Flettet gjerde

hevede senger i hagen pilefletter støtter grønnsaksplanter

Du trenger lange, slanke grener som pilekvister for å bli vevd mellom innsatser i bakken omtrent 18 centimeter fra hverandre for å danne en vegg. Når veggen er omtrent 10 tommer høy, bøy noen 5 cm pinner over den i en omvendt “U” og stikk endene i bakken for å forankre veggen på plass. Tegn innsiden av veggen med hagefilm eller burlap for å holde jorden inne i veggene. En hevet seng laget av flett er et blikkfang, spesielt på balkongen og terrassen. Det ser veldig dekorativt ut og lar deg dyrke små planter som friske urter, grønnsaker og vakre blomster.

Murstein eller sementblokker

høye senger murstein hagebygging ideer bladsalat

Hvis tre og flett ikke ser holdbart nok ut for deg eller er for kompliserte til å bygge selv, kan også blokker eller murstein brukes til dette formålet. Før byggingen begynner, fjernes ugresset, deretter graves det litt jord på størrelse med en seng og det legges en ugrasfleece på toppen. Fyll deretter en fjerdedel av sengen med sand eller grus som drenering. Du kan også legge gulvet innvendig med kanintråd for å forhindre at det kommer inn voles. En hevet seng laget av murstein tåler trykket fra innsiden selv uten mørtel. For dette bør det bli litt strammere mot toppen, nesten umerkelig. Selvfølgelig kan den bare vokse i høyde i begrenset grad.

Høyd seng laget av plantestein

høye hager ideer sementblokker trakt blomst

Det er definitivt lettere å bygge et høybed selv som en tørr steinvegg med betongskodder eller såkalte plantesteiner. Først og fremst bør en gunstig beliggenhet beskyttet mot vind og vær velges. Det er best å lage høybedet i nord-sør retning. Dette gjør at plantene kan dra fordel av sollys. Formen er stort sett boksformet, der det er plantesteiner, også kalt pimpstein, i relevante former, for eksempel ellipser eller uregelmessige. Tross alt bør sengen ikke være veldig bred, slik at den lett kan hages fra alle sider. Avhengig av plantesteinens form, kan det være nødvendig å ikke pusse med mørtel. Hvis den høye sengen ikke er veldig stor, kan du utelate mørtelen.

Høyd seng laget av skjerfsten i betong

høybed i hagen bygge ideer materiale sementblokker

Fordi de er små og rektangulære, er det enkelt å bygge korte vegger med murstein og fliser. Faktisk er de så enkle å jobbe med, veldig enkle å flytte og utnytter den begrensede plassen best. Mange gartnere foretrekker å mure opp høybedene med den.

Sandsekker

høye senger hage bygge ideer sandsekk stemorsblomst

Som murstein er sandsekker smale og enkle å håndtere. Ha alltid to sandsekker oppå hverandre, slik at du raskt kan bygge din høye sengsvegg. Dette er imidlertid en midlertidig løsning og er spesielt egnet for ettårige planter. Om vinteren og i stormer har posene en tendens til ikke å holde sammen. For dette anbefales det å designe den sandsekkhøyde sengen på en solid vegg og dra fordel av den stabile holdningen.

Trestammer og trestubber

hevede senger hagebygging ideer trestammer stempel materiale

Akkurat trestammer, ca 30 cm i diameter, er perfekte for naturlige vegger til dine høybed i hagen. Uregelmessige trestubber og grener kan også brukes til tykke vegger hvis du vil gi dine høye senger en uregelmessig form, dette vil sikkert gi hagen din et interessant utseende. Igjen, du bør ikke glemme at en høy seng bruker mer vann, spesielt om sommeren.

Høyballer

høye senger i hagen bygge høyballer materialer gresskar ideer

Små høyballer er store og brede nok til de høye veggene, de kan også gi et godt sted å hvile for slitne gartnere. De brytes ned relativt raskt, så disse høybedene må bygges om hvert par år. Det kastede høyet blir også en god mulch.

Burlap sekker

høybed blomster grønnsaker jute sekk bygge

Du kan fylle store jutesekker med jord og la dem stå frie. Helt på toppen kan du lage noen slisser og plante noe som du vil. Dette kan egentlig ikke kalles en hevet seng, men det er en god idé som et alternativ til konvensjonelle blomsterpotter og planter. I tillegg kan du ganske enkelt sette en beholderplante, hvis beholder ikke er spesielt pen, i jutesekken, legge den et sted i hagen og strø den med mulch.

Høyd seng laget av bølgeblikk

bølgepapphøyde senger hage bygge ideer wire

Fra det som er skrevet ovenfor, har du sannsynligvis allerede overbevist deg selv om at Forhøyede senger i hagen er veldig enkle i konseptet, men kan øke produktiviteten til hageplassen din på en utrolig allsidig måte. De kan bygges av veldig enkle design, eller de kan fagmessig settes sammen av fine materialer for å vare i mange år. Uansett kan de gjøre hagearbeidet enklere og forbedre avkastningen. I tillegg vil du gjøre hagelandskapet ditt enda mer imponerende med høybedene. Følg forslagene våre, la fantasien løpe løpsk og tenk på ditt høydesign.

høye senger tre hage bygge ideer blomster

Hvis det ikke er mye plass til en sjenerøs seng, er en urtespiral eller en boksbed den perfekte løsningen. Den fungerer mer eller mindre som en dekorasjon, men skaper et flott blikkfang. Det er også veldig enkelt å bygge selv, og du kan til og med lage det av rester av tre. Ytterligere elementer som minner om en ekte eske, for eksempel nøkkelhull og knapper, vil bare styrke den søte effekten.

høye senger hage bygge tre gulvbord grønnsaker salat planter

Uansett om det er i hagen eller på balkongen, er høybedet et alternativ til kjøkkenhagen som er lettere å ta vare på og høste. For hobbygartnere, naturelskere og urbane hipstere som liker å spise hjemmelaget karse på ostebrødet. Med litt håndverk og litt kreativitet kan n’man lage en hevet seng av nesten alt materiale som er tilgjengelig. Euro -paller, gamle esker, steiner og brukte klinkerstein er helt perfekt for dette. Fordi flere og flere mennesker i byen ikke har en stor hage, men fortsatt ikke vil klare seg uten blomster og friske urter.

Og til slutt, her er et godt tips fra redaksjonen vår spesielt for deg:

Hevede senger i hagen som planter steinblomster

Hvis designen din tillater det, bør du henge en hylle på kanten av de høye sengene: “Vær forsiktig, kort vegg”! Dette gjør faktisk også et veldig behagelig sted for verktøy og andre hagematerialer. Vi ønsker deg mange hyggelige timer med fysisk arbeid og mental avslapning i hagen din!

Bygg høybed i hagen – sedertre eller redwood planker

hevede senger tre sedertre grønnsakshage bygge dine egne ideer blomster

høybed hage bygge plen skifer fliser

høye senger flettet gjerdevegg i hagebyggingsideer   høye senger hage bygge ideer grønnsakshage wattle gjerde

høye senger i hagen bygge ideer til grønnsakshage i sedertre

høye senger bygge hageideer blomster grønnsaker

Previous Post
Hvite leilighetsmøbler for et minimalistisk interiør
Next Post
100 hageideer for skapelse og design med mye innvirkning