15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Middelhavshage – 11 ideer for hagedesign fra Italia

Middelhavshage hage design-oliventre-steinsti-grussti-eviggrønne planter

Middelhavshage har vært en av de største inspirasjonskildene for hagedesign i århundrer. Denne stilen var vakker og praktisk og ble sterkt påvirket av historien, kulturen og religionen til landene i Middelhavsregionen. Vi har samlet ti tips spesielt for deg, ved hjelp av hvilken du kan formidle italiensk romantikk til hagen din.

1. Middelhavshage – symmetri, geometri og repetisjon

Middelhavshage hage design-grønn-eng-eviggrønne-planter-steiner-hageplan

Perfekt proporsjonerte og velstelte grønne hekker ligger langs alléen som fører til olivenlunden. De italienske villaene er preget av hager med trekantede og rektangulære former. De repeterende formene ser estetiske, harmoniske og fine ut.

2. Middelhavshage med steinelementer

Middelhavshage landskaps-steiner-fliser-stein-planter-grønn-plen-trær

Steinelementer er typiske for de italienske hagene: grussti, bakgård dekket med steinfliser som firkant, fontener og skulpturer. Mange middelhavshager er bygget på åser eller hugget inn i klipper. De nøytrale naturfargene foretrekkes utendørs.

3. Vær oppmerksom på historien

Middelhavshage hage design-evergreens-planter-vintreet-blomster-stein fontene-skulptur

Mange gamle skulpturer, fontener og dekorasjoner kan sees i hagene til de italienske villaene. Dekorer hagen din med gamle terrakottapotter eller få en liten fontene i romersk stil installert i midten av hagen.

4. Sett eviggrønne planter

Middelhavshage landskapsarbeid-eviggrønne-sypress-terrakotta-takstein

Slik ser en typisk villa i Toscana ut, omgitt av sypresser, bokstrær og einer. Du kan også gi Middelhavet et blikk gjennom mindre planter hvis du har en mindre hage. Legg jenteøyne, Artemisia eller Woll-Ziest i terrakottapottene. Du kan også plante et oliventre i en gryte.

5. Plant sitrustrær

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-sitrus-tre-appelsin-frukt-vegg-keramisk-fartøy

I Middelhavsregionen er klimaet perfekt for sitrusplantene. Du kan se sitrustrær overalt i Italia så vel som i Spania, Portugal og Marokko, hvis frukter brukes i husholdningen. Du kan også plante andre planter som fiken eller vinranker. Bare å gå inn i hagen og spise frukt rett fra treet- det er en del av attraksjonen i disse hagene.

6. Design et sete i middelhavsstil

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-sitteplasser-klatreplanter-sitrus-tre-bakgård-bord-stoler-tre

Du kan designe et sitteområde for å slappe av og et sete å spise ute. En gruppe spisebord og stoler er like under solen og passer til frokost, da solstrålene ikke er så sterke om morgenen. Den andre er i et skyggefullt område under pergolaen, grønn med klatreplanter, hvor du kan tilbringe de varme dagene.

 7. Lag mat ute

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-hvitt-kjøkken-utendørs-oliventre-panner

I Middelhavsområdene lager folk også mat ute. Når du har nok plass i hagen, kan du bygge et sommerkjøkken og tilbringe mye tid ute som italienerne. Du kan bygge arbeidsbordet av stein eller murstein og male det tilbake i naturlige nøytrale farger.

8. Bruk terrassen

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-terrasse-grønne klatreplanter-espalier-hvite blomster

Terrassen er et sentralt punkt i den italienske arkitektoniske stilen. Få mest mulig ut av terrassen din som italienerne. Skjerm dem med vinranker og duftende oleanderplanter.

9. Planter overalt

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-planter-utenfor-stemorsblomst-stein-dekorasjon

Du kan også sette planter i potter og bruke dem til å dekorere terrassen eller døren din. Planter i potter er aldri for mange. Du kan eksperimentere med planter av forskjellige arter og lage din egen personlige minihage.

10. Høye vegger

Middelhavet-hage-landskapsarbeid-stein-vegg-arkader-søyler-palme-oransje-puter

Hager med høy inngang kommer fra det gamle Persia. De gir beskyttelse mot dårlige værforhold. For mer skygge om sommeren, er strukturer som arkader og søyle bygget i hagene. Ideen til dette kommer fra romerne.

11. Topiary for Middelhavshagen

Middelhavet hageterrasse-smijern-møbler-oransje-seteputer-buksbom-sukkerbrødgran topiary

Topiary er kunsten å gi trær og busker i geometriske former. Boxwood, barlind og sukkerbrødgran er perfekt for dette. Middelhavstrær som laurbær, sypress og liguster kan også lett formes med saks.

Previous Post
Nellik av blomster – hvilke følelser de forskjellige fargene uttrykker
Next Post
Tredemølleopplæring – 12 nyttige tips for effektive kondisjonstreninger