15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvordan velge og ta vare på frukttrær for hagen

Velg frukttrær for hagen med epletreet som en klassiker.

Frukttrær hører rett og slett hjemme i hver hage. Det er flott å ha fersk økologisk frukt for hånden, avhengig av sesong, tror du ikke? Noen med en liten hage stoler ikke på disse nyttige trærne, andre frykter vedlikehold under og etter sesongen, og andre kan ganske enkelt ikke bestemme hvilken av de mange artene som ville være best. Det er noe for enhver smak. Vår guide er ment å gjøre deg kjent med de forskjellige alternativene, slik at du raskt kan finne akkurat de frukttrærne i hagen som passer for dine behov. Du vil også finne ut hva du bør vurdere når du kombinerer forskjellige varianter og hvilke som passer godt sammen.

Små frukttrær til hagen

Frukttrær for hagen - planting og vedlikehold av pæretrær

Selv med mangel på plass trenger du ikke slippe frisk frukt fra hagen. Det er lavvoksende varianter som er spesielt avlet for små uteområder og hager og er veldig nyttige som frukttrær i hagen. Men hvilke frukttrær er det for små hager? Du vil gjerne finne ut at i prinsippet er alle typer frukt også tilgjengelige i lite format. Hvis frukttrær stort sett er forkrøplet, kan de være en av følgende arter å velge mellom:

 • Lavt voksende frukttrær
 • Dvergfrukttrær
 • Fruktbusker
 • Spindelbusk
 • Kolonne eller pinnetre
 • Espalier frukttre

Lavt voksende frukttrær er spesielle raser med dårlig voksende røtter

Lavt voksende frukttrær for hagen

Mer presist, svakt voksende frukttrær for hagen har svakt voksende røtter. Og hvis røttene vokser sakte, vokser det også resten av treet. Denne såkalte “grunnstammen” er delt inn i forskjellige kategorier, som er identifisert med tall og gjør det klart hvor sakte det respektive treet vokser.

Et dvergfrukttre for hagen eller en planter som en plassbesparende variant

Dvergfrukttrær

De små dvergfrukttrærne er varianter som danner en tykk, men kort stamme og har en liten krone. Og høyden er faktisk den eneste forskjellen på de store slektningene til frukttrærne til hagen. Selv størrelsen, kvaliteten og smaken på frukten er vanligvis knapt forskjellig eller ikke i det hele tatt. Den eneste ulempen er at mengden frukt i de små variantene er selvfølgelig lavere. Hvis du kjøper dvergfrukttrær, kan du forvente en høyde på omtrent 1,50 meter og en diameter på kronen på omtrent 1,20 meter.

Frukttrær oppdratt som en busk krever omsorg, men er lette å høste

Lite frukttre i form av en busk

Enda mindre er et frukttre som er hevet som en busk, som du selv kan oppnå. Det er best å velge en svak grunnstamme for dette for å unngå en sterk og bredvoksende krone. Sure kirsebær og fersken, som naturlig har smalere kroner, er spesielt egnet, men epler og pærer og andre varianter kan også velges. I frukttrær som heves som busker i hagen, blir stammen mellom 40 og 60 cm høy.

Som en spindelbusk trenger frukttreet støtte gjennom hele livet

Spindelbusk

Frukttrærne for hagen når samme høyde som frukttreet som en busk i form av svake spindelbusker. Imidlertid krever disse lavstammede frukttrærne en støttepost for hele livet. Vanligvis er spindelbuskene mer sårbare og krever mer vedlikehold. Et typisk trekk er at fruktgrenene vokser direkte ut av stammen, og skaper en veldig kompakt og smal form, noe som gjør spindelbuskene til den perfekte personvernskjermen når de plantes på rad. Som en enslig plante midt i hagen blir de til interessante blikkfang. Denne typen frukttre kan også stelles i bøtta på terrassen. En populær variant er “ballerina -eplene”.

Det søylefrukttreet er plassbesparende og må beskjæres regelmessig

Kolonne eller pinnetre

Som navnet antyder, vokser disse frukttrærne i hagen på en søyleformet måte og er spesielt plassbesparende på denne måten. Forskjellen på spindelbusken er at dette ikke er treets naturlige vekst. Det er bare epletrær med denne typen vekst. Alle andre frukttyper som selges som et søyle -tre, kuttes bare som en kolonne, som du må fortsette etter å ha kjøpt og plantet. Dette kan være ganske komplisert, spesielt for nybegynnere.

Espalier frukt kan formes på noen måte, men er veldig vedlikeholdskrevende

Espalier frukttre

Det espalier frukttreet som en variant for frukttrær i hagen krever et klatrehjelpemiddel. Dette kan stå frittstående eller på en vegg. Sorter med svak grunnstokk anbefales. Espalier frukt trenger også mye omsorg og er derfor noe for erfarne gartnere og de som kan investere nok tid i denne typen frukttre.

Ideelle frukttyper som klarer seg med liten plass

Blomstrende frukttrær til hagen som pynt og frukt

Hvis du foretrekker å plante et “ekte” tre i hagen, har du valget mellom forskjellige varianter som også passer inn i det lille uteområdet. Vi har listet de beste frukttrærne for hagen nedenfor. Det er også populære varianter av liten størrelse.

Plant epletreet i hagen og hold det lavt

Frukttrær for hagen – epletreet

Epletreet er sannsynligvis en klassiker og mangler neppe i en hage der mye frukt er viktig. Disse frukttrærne i hagen er faktisk kjent for sin sterke og høye vekst, men du kan regne deg selv som heldig, for det finnes også varianter av frukttrær for hagen som også kan vokse lavere og til og med i potter:

 • Braeburn
 • Finkenwerder Høstprins
 • Alcmene
 • Rewena
 • Klar eple
 • Pilot
 • James Grieve

Pæretrær for skygge langs en hagesti, kombinert med bakken

Pærer som frukttrær i hagen

Egnede pæretrær for den lille hagen inkluderer:

 • Jomfru Maria
 • Harrow Delight
 • Williams Christ
 • Deilig fra Charneux
 • Dessera
 • Uta
 • Abate Fetel

Hev frukttrær som en busk og hold dem lave for enkel høsting

Søte kirsebær

Knapt noen elsker ikke kirsebær. Så det er ikke rart at kirsebærtrær er et av de mest populære frukttrærne i hagen. Hvis du er ute etter små treslag, kan du velge ett av følgende. Før du kjøper, må du finne ut om sorten du velger er selvfruktende og kan stå alene i hagen, eller om den trenger et andre tre.

 • Gisela 5
 • Stella
 • Vic

Sure kirsebær, derimot, har naturlig en kompakt vekst, men bør kuttes regelmessig, ellers vokser grenene høyere og blir stadig barere. Som et resultat blir selvfølgelig også høsten vanskeligere.

Planting og omsorg for fersken - et frukttre for hobbygartneren og nybegynnere

Fersken trær

I likhet med sure kirsebær vokser fersken trær ganske kompakte og lave, forutsatt at du hjelper til med beskjæring på riktig måte. Av denne grunn kan du i prinsippet velge alle varianter av disse frukttrærne. Du får også et frukttre i hagen, som er lett å ta vare på. Det er best å spørre barnehagen om smak og høsttid for å finne den riktige sorten.

Hvilket frukttre du skal velge?

Pærer som espalier frukttrær for enkel høsting og med en dekorativ effekt

Hvilket frukttre du velger avhenger av en rekke ting. Først og fremst er selvfølgelig hvilken frukt du liker best. Deretter bør du finne ut hvor mye plass hvert tre trenger og vurdere riktig størrelse. Ville et dvergfrukttre være det bedre alternativet sammenlignet med normal størrelse? Men det er også andre nyttige egenskaper som et tre kan ha. For eksempel, hvis du vil lage et skyggefullt område i hagen ved hjelp av treet, der du vil lage et sittegruppe eller sette opp en benk, er et frukttre med en normal størrelse selvfølgelig bedre enn det mindre kultiverte former.

Frukttrær for hagen pryder med sine fargerike blomster om våren

Det samme gjelder hvis du vil henge opp en hengekøye senere. Som kjent er det nødvendig med to trær for dette, som må vokse i nærheten av hverandre og også være stabilt nok. Plasseringen og jordforholdene bør selvfølgelig også tas i betraktning, slik at det fremtidige frukttreet kan føles behagelig og trives. Du bør tenke på alle disse tingene i god tid og nevne dem når du kjøper fra barnehagen, slik at det beste frukttreet for dine behov kan tilbys.

Hvilke frukttrær kommer overens?

Frukttre på en vegg som espalierfrukt og til pynt

Enten det er et stort eller et lite frukttre, er en blandet kultur alltid en god idé av forskjellige årsaker. Det er ikke uvanlig med planter at noen arter ikke kommer overens med andre. Heldigvis har ikke frukttrær i hagen denne vanskelige egenskapen. Hvilke frukttrær i hagen som passer best med hverandre avhenger naturligvis av beliggenheten på den ene siden. Som alle andre planter har hver art sine krav til sol eller skygge, jord og fuktighet.

Plommer, fersken, epler og pærer er lettstelt frukttrær for hagen

Du må også handle deretter når du velger trepartnere. For eksempel vokser epler veldig godt når de er utstyrt med fuktig jord, mens pærer derimot foretrekker tørke. Det gjør dem mindre enn gode naboer. Du kan kombinere epletrær med søte kirsebær eller plommer. Kombinasjonen av søte kirsebær og plommer er også veldig god. Hvis du også planter visse urter eller andre planter i nærheten, kan du til og med kontrollere skadedyr naturlig. Generelt er en blandet kultur veldig gunstig hvis den er riktig planlagt. Både veksten av plantene kan stimuleres på denne måten og smaken av frukten kan intensiveres.

Plante og ta vare på frukttrær

Plante plomme i et hjørne i hagen og spare plass

Uansett hvilke frukttrær som velges for hagen, trenger de selvfølgelig også riktig pleie. Siden behovene varierer avhengig av frukttypen, kan det imidlertid ikke gis omfattende tips om beliggenhet, jordforhold og fuktighet. Imidlertid er det noen ting som er en del av riktig omsorg og er like for alle. Dette inkluderer beskjæring, gjødsel og plantetid, som vi nå vil oppsummere. Vi har også noen tips til deg om pollinering.

Når skal jeg plante frukttrær?

Kjøp lavt voksende frukttrær til hagen for lav høyde

Det er to perioder når man skal plante frukttrær for hagen. Bare da kan du garantere at røttene vil fange hverandre godt og at treet raskt kan bli vant til det. Så når planter du frukttrær? For det meste velges høst for dette formålet, selv om våren også ville være bra hvis du vil plante et tre. Grunnen til dette er at våren vanligvis er veldig tørr i våre regioner, noe som selvfølgelig kan ha en negativ effekt på treet eller er forbundet med hyppig vanning fra din side. I verste fall kan treet rett og slett tørke ut. På høsten er det derimot rikelig med regn, slik at plantingen av det nye frukttreet ditt kan bli mer vellykket.

Gjødsel frukttrær

Plant aprikoser i hagen når det er lite plass

Det er best å bruke organisk gjødsel. Komposten din fra hagen er ideell for dette. Fordelen med slik gjødsel er at de gradvis frigjør næringsstoffene til plantene gjennom hele året. En ekstra fordel er at gjødsellaget holder jorden godt fuktig under. Det er best å gjødsle rundt midten av mai. En annen gang kan befruktes i slutten av juni, men er ikke helt nødvendig. Noen frukttrær i hagen kan også trenge spesiell gjødsel. Dette inkluderer blant annet pomefrukt. Bare spør om dette i barnehagen når du kjøper frukttrærne.

Beskjæring av frukttrær

Beskjæring av frukttrær etter høsting eller om våren

Mange frukttreiere tør egentlig ikke ta steget av frykt for å gjøre noe galt. Det er en veldig viktig del av å ta vare på frukttrærne i hagen. Bare hvis treet blir kuttet regelmessig, kan en rik høst og et sunt tre forventes. Grunnen til dette er at ellers, på grunn av de mange grenene og kvistene, kan det ikke komme nok sol og luft inn i kalesjen. Følgelig kan fruktene ikke utvikle seg godt, og det produseres mange frukt av mindre høy kvalitet, under hvilke belastning grenene som er altfor lange kan til og med bryte.

Beskjæring av frukttrærne er viktig for sunn vekst og rikelig med frukt

Den perfekte tiden å klippe er rett etter høsten. Men dette kan også gjøres for høsting. Det er mindre anbefalt om våren før blomstring, men det er også mulig hvis du savnet beskjæringen året før. Uansett er det bedre å ta igjen det da enn å la det mislykkes helt. Selve kuttdagen spiller også en stor rolle. Så det er bedre hvis du beskjærer frukttreet om morgenen og velger en solrik og varm dag for det. Et kutt skaper sår som tørker og lukker raskere når de utsettes for varme. Infeksjon av bakterier reduseres dermed sterkt. Unngå beskjæring før og om vinteren!

Bestøvning og befruktning

Noen trær trenger partnere for pollinering og andre er selvfruktbare

Bestøvning er ikke en del av jobben din i direkte forstand av ordet, men du kan påvirke det. Det er mange varianter som også trenger pollinatorer. Dette betyr at flere eksemplarer av de samme frukttrærne må plantes i nærheten for å garantere pollinering. De fleste epletrær, søte kirsebær og også pæretrær tilhører slike trær. Det er enda mer sofistikerte frukttrær. Epletreet ‘Gravensteiner’ er for eksempel et slikt tre som krever flere pollinatorer samtidig. Minst to skal plantes. Derfor er en større hage en forutsetning her. Sørg for å spørre om typen pollinering for å sikre at du kan gi alt som er nødvendig for det valgte treet og også nyte en rik høst.

Kirsebærtrær er veldig populære i hagen og fruktene er deilige

I kontrast er det også selvfruktende varianter som ikke krever at du planter mer enn ett tre. Dette er en stor fordel for små hager. Sure kirsebær er et av de selvfruktende frukttrærne i hagen. Plommer, mirabellplommer og husplommer har også denne nyttige og fremfor alt plassbesparende eiendommen. Likevel tiltrekker blomstene deres bier.

Previous Post
Arkitekthus med glassfronter åpner seg mot naturen
Next Post
Lag ideer til påske for små og store – søte kaniner og andre motiver