15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag en forhage på nordsiden – 1 rekkehus, 3 forslag med en planteplan

I rekkehusene må hagen vanligvis deles inn i to områder – det foran huset (representant) og det bak huset (privat). Mens du kan sette opp bakgården i henhold til din smak og familiens behov, er forhagen mer et semi-offentlig rom som fungerer som en representativ inngang og alltid må se pen ut. Siden hagedesign på nordsiden av et hus kan være en utfordring, lønner det seg å søke råd fra en ekspert på hagearbeid og landskapsarbeid. Finn ut hvilke planter som passer for denne skyggefulle beliggenheten i dette hagetipset.

designe verandaen før og etter

Leseren vår, fru Raab, har problemer med å designe hagen din med en nordvestlig orientering. Tvilen din gjelder et lite blomsterbed mellom garasjeporten og inngangsporten. Dette er det siste rekkehuset i rekken, så inngangsporten er på siden av eiendommen.

Forgård på nordsiden - Før

“En liten, tynn gran vokser på dette runde torget, men den ble plantet av broren min, slik at jeg har en preferanse for det, og et stort, gammelt boksetre som er bart på innsiden. Det er også viktig for meg fordi det ble flyttet fra familiens hus i Rostock. Jeg begynte nylig å trimme buksbom litt, og det blir tykkere, ”skriver Raab i sitt brev. “Dessverre gjemmer buksbomplassen plassen som logisk sett skulle være synlig fra gaten, men på den annen side er det også en fin personvernskjerm, der du ikke kan se hva som skjer i hagen på siden av huset. Det er også et lite sølv grantre, sesongblomster og lyng på torget. Faktisk har jeg verken en fornuftig idé om hvordan jeg skal utforme dette hjørnet av hagen, eller mot til å gjøre alvorlige endringer, ”klager fru Raab.

Den lille gårdsplassen ligger ved siden av en travel gate Nordvest side, solen skinner der på sen ettermiddag. Det ville være vanskelig å nå stedet med en gressklipper, så en plen er ikke et alternativ på dette tidspunktet.

Eksempler på utformingen av en forgård på nordsiden

Som svar på Raabs brev skapte Agata Kies fra Studio Green Creations tre konsepter, hvordan du designer en moderne forhage på nordsiden. Hvert av konseptene inkluderte også forslag til hvordan du skal skjerme sengen fra den travle gaten med planter eller prefabrikkerte gjerdepaneler i tre i samme høyde som det eksisterende gjerdet. På forespørsel fra fru Raab ble den eksisterende granen og det eviggrønne buksbommen igjen i blomsterbedet, som bør kuttes regelmessig for å opprettholde en kompakt, sunn vekst. I de nye prosjektene, på grunn av den nord-vestlige beliggenheten, ble den eksisterende lyngen (Calluna), en liten blågran (Picea pungens) og prydgress fra fugleslekten (Festuca) dispensert fordi de trenger en solrik beliggenhet.

Ta en titt på de tre sengetøyideene og la deg inspirere til din egen veranda. Planteplanen bidrar til å bedre planlegge antall og arrangement av planter. Forresten, du kan finne flere gratis planteplaner for forhagen i denne artikkelen.

Første konsept: lysere skyggen med gule planter

Design forhagen på nordsiden - moderne og lettstelt

Grønningen er avhengig av farge gul og refererer til den eksisterende sandfargede asfalteringen og husets lyse fasade. Et stort antall planter ble brukt her, eksklusivt blomstre i gule og lyse nyanser. Hagen som er designet på denne måten vil lyse det skyggefulle hjørnet på nordsiden og gi det en varm, individuell karakter. Blandingen av eviggrønne planter og stauder, som blomstrer etter hverandre sikrer at sengen forblir vakker i hver sesong av året.

Design forhagen på nordsiden med trær, bunndekke, blomster og nedsenket grønne søyler

For grønningen ble det brukt planter som vokste ha det bra i skyggen og foretrekker urbane forhold. På baksiden av sengen ble tre søyler (Taxus baccata ‘Hicksii’) arrangert, som satte en klar, vertikal aksent i sengen. Med dette i tankene foreslås grupper av den storblomstrede revehanske (Digitalis grandiflora), som blomstrer fra juni til august, og den langsporede hagebenken (Aquilegia chrysantha), som blomstrer fra mai til august. Stauder når en betydelig høyde på opptil 100 cm under blomstring.

I den midterste delen av sengen bør det være en eviggrønn busk, en dekorativ mahogni (Mahonia aquifolium ‘Apollo’), med små, gule, velduftende blomster som dukker opp fra april til mai.

Design forhagen på nordsiden - planteplan

I den fremre delen av sengen brukes den myke damekappen (Alchemilla mollis), Amur adonis -blomsten (Adonis amurensis), teppet gylden jordbær (Waldsteinia ternata) og den eviggrønne ranken (Euonymus fortunei) som bakdeksel. Sesongen begynner med Amur Adonis, som blomstrer allerede i mars, deretter dukker de gyldne jordbærblomstene opp fra april til mai og de mange små blomstene i damens mantel dukker opp fra juni. Grønningen av hagenes design er planlagt på en slik måte at Blomstringstid for de enkelte plantene komplementere og slå sammen.

Andre konsept: Lag en edel forhage med hortensiaer

Lag forhager nordvest med hortensiaer og skyggeplanter

For det andre konseptet mangfoldige og flerfargede plantesammensetninger valgt ut. Forgården er ikke bare imponerende på grunn av det Blossom magi av plantene. de forskjellige former og størrelser av plantene gir det hele en romlig dimensjon.

Hagen ble vist fra gaten av en høy søyle av sorten ‘Hicksii’ (Taxus baccata ‘Hicksii’) og en mellomstor paniclehortensia ‘Pinky Winky’ (Hydrangena paniculata). Hortensiaen når en høyde på opptil 150 cm og skårer med attraktive, først hvite og senere mørkrosa blomster som dukker opp fra juli til oktober.

Design foran hage rekkehus nordsiden Eksempel på grøntområder

Det nedre nivået dannes av en japansk prakt (Astilbe japonica) med karminrøde, bregnerlignende blomsterplater og en funkia med flotte, store blader og lilla blomster. Begge stauder blomstrer rikelig fra juni til august.

Gjør hagene enkle å ta vare på med busker og bunndekkende planter

Den skyggefulle sengen suppleres med de himmelblå blomstene på vårminnet (Omphalodes verna), som vises mellom mars og april, de lilla blomstrende skuddene av den krypende kaninfisken (Ajuga reptans) (blomstringstiden mai-juni), hjerte- formet lilla blomster av dverghjerteblomsten (Dicentra eximia), som kan beundres fra mai til juni, og den røde elveblomsten (Epimedium x rubrum), som fascinerer med sine attraktive blader i april og mai.

Blomsterbedet var designet for å være blomstrer hele året og er et høydepunkt i forhagen.

Tredje konsept: moderne og lettstelt med grus

Design forhagen - som planter for liten sol

Det tredje konseptet er basert på Minimalisme og enkel eleganse. Bruken av eviggrønne bakdeksel gjør sengen også attraktiv om høsten og vinteren. Å sette opp bøtter i intense farger gir liv til komposisjonen.

Torget var skjermet fra den travle gaten med gjerdepaneler i tre, som ikke bare visuelt lukker blomsterbedet, men også hele forhagen, og skaper et mer privat rom.

Også her er det viktigste vertikale elementet et barlind av ‘Hicksii’ (Taxus baccata ‘Hicksii’). I tillegg til den eksisterende buksbom (Buxus sempervirens), ble en annen, mindre, også i sfærisk form, lagt til.

Design forhagen med grus og buksbom

Form midten og hovedpunktet i sengen dekorative hagepaneler i forskjellige størrelser på grus blir flyttet. To store bøtter med et moderne, elegant design ble plassert på platene. de bøtte ble plantet med buksbomskuler, men kan eventuelt også forsynes med sesongblomster fra andre halvdel av mai. Impatiens, fuchsias og begonier foretrekker for eksempel skyggefulle steder.

Fat man (Pachysandra terminalis), nedre shamberry (Gaultheria procumbens) og loquat ‘Eichholz’ (Cotoneaster radicans ‘Eichholz’) danner vakre tepper rundt platene. Så det Sengetøy også om høsten og vinteren mister ikke sin attraktivitet, foreslås eviggrønne bunndekkende planter som nelliker (Dianthus).

Design forhagen med grus og potteplanter

Det tredje konseptet bruker ikke rikelig blomstrende stauder, så det er en enkel, men original grønn som er lett å implementere og krever ingen spesiell omsorg.

For designet bestemte landskapsarkitekten gjerdepaneler i varme brune toner, som kan kombineres med lyse, hvite eller kremfargede bøtter. Designet kan imidlertid varieres ved å bruke paneler i gråtoner, for eksempel, og velge fargerike “iøynefallende” bøtter, f.eks. I en intens lilla. Fargene på karene og sesongplantene som er plantet i dem kan endres etter hvert som stemningen tar deg, noe som skaper en ny effekt hver gang.

Hagen plan med eviggrønne, hardføre planter

Previous Post
Inspirerende uteplassideer i frisk luft
Next Post
Å lage en permakulturhage – slik lager du et lettstelt og produktivt økosystem!