15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Planlegger planting i åssiden: hvilket bakdeksel er egnet?

Eksempel på åsside-moderne-mulch-bark-mulch-ornamental gress-eksempel

Å plante hengende senger attraktivt og enkelt er ikke lett. Hageeiere står overfor mange problemer som jordsklipping eller for tørr. Derfor er det viktig å permanent grønt bakkeområdet. Planter danner sterke røtter som forhindrer erosjon og holder jorda på plass. I det følgende finner du ut hvilke planter som er best egnet for åsside og hva du mer må ta hensyn til.

Tips og ideer for å plante bakker

skråningsplanting-roser-rød-blomstrende-dekkvarianter

Skulle jeg bare bruke én plantetype for åsside eller en blanding av forskjellige planter ville vært bedre?

Å plante bare en plantetype i åssiden er ikke en god idé. Ditt forsøk på å skape et konsistent utseende kan da resultere i å markere døde planter, skallete flekker eller ugress. Grønn vollen med en blanding av flere plantetyper som trær, busker, stauder og bunndekke. Hvis du bare vil velge teppeformende planter, så velg en blanding av bakdeksler som blomstrer på forskjellige tidspunkter.

Hvilke plantetyper er gode for å plante i åser??

åsside planting-roser-bark-mulch-gress-trinn-lampe-rengjøring gress

Bunndekker er det beste valget når det gjelder planting i åssider. De vokser raskt og lager et vakkert teppe av blomster. Planter som utvikler flere skudd fra en stamme gjør det også bra. Dyprotete planter som engblomster holder seg fantastisk på selv den bratteste skråningen. Dekorative gress, bunndekkende roser og busker (inkludert buskroser med utvidet vane) fungerer godt som planter i åssiden. Innfødte planter er nesten alltid gode valg.

Kan jeg plante villblomster i åssiden?

åsside planting nær-naturlige-villblomster-eng-stein trapper

Villblomster gjør en skråning til et ekte blikkfang og er lett å ta vare på. Wildflower-enger må slås minst en gang i året etter selvsåing. Luking er avgjørende de første eller to årene til blomstene etablerer seg. Med andre ord fungerer villblomster best når en skråning ikke er så bratt og enkel tilgang ikke er forhindret. Når du sår villblomster fra frø, får du en frøblanding av høy kvalitet som inneholder færre ugressfrø.

Egnede engblomster på fattige jordarter på tørre steder: Fargerik vikke, timian, fløyel, karthusisk nellike, sypress ulvemelk, ekte sengetrekk.

Er det planter som jeg bør unngå?

åssideplanting-villblomster-nær-natur-steintrapp

Mange planter som vanligvis anbefales for åsside kan lett bli for invasive. Få råd fra hagesenteret for å sikre at denne plantesorten oppfyller dine krav, og at du for eksempel ikke utsetter hjemmet ditt for fare gjennom jorderosjon. Planter som kan være problematiske på grunn av deres invasive potensial inkluderer: vikch, japansk barbær, kostkost og den trekantede jomfruvinen. Planter som eføy, liriope, Vinca Minor og Ajuga er derimot veldig egnet for bakker, men kan trenge inn i plener i nærheten. Hold disse plantene i sjakk med en matchende stein- eller metallkant.

Unngå også planter med grunne røtter i skråningen. Faren for skred er for stor.

Rollen som mulch

åsside planting-bark-mulch-trær-forskjellige-varianter

Mulching er en enkel løsning når du vil gjøre noe godt for hagen din. Mulken undertrykker ugress, beskytter planterøtter og jord som et varmende teppe mot kulde om vinteren, regulerer jordtemperaturen og lagrer fuktighet. Mulchdekselet forhindrer også at jorden blir siltet av nedbør.

Barkmaling er ideell for å plante bakker

åsside planting av trær-markdekke-lavendel-krypende einer

Spred et tykt lag mulch på jordoverflaten mellom plantene på skråningen. Ikke dekk plantens krone, men området der røttene og stammen møtes. Unngå lette typer mulch, for eksempel halm, som kan blåses bort i vinden. Mulch laget av organiske materialer som bark, flis, furunåler og kompost er ideelt for å beskytte eller gi næring til jorda. Fallne blader som samles om høsten og makuleres med en gressklipper er ideelle for å lage mulch for våren som kommer. Nyslått gress med gressklipperen kan også brukes som mulchmateriale.

Helling med gress

skråningsplanting-gress-sedum-dekar-hengende planter

Prydgress tilbyr en rekke designideer og alternativer for grønnere en fylling. Her er noen passende varianter:

Imperata cylindrica var. Koenigii (japansk blodgress) når en høyde på 30 – 40 cm og viser en lys rød sommer- og høstfarge. For mindre hager anbefales det å bruke en rhizombarriere. Sted: solskinn-delvis skyggelagt. Blodgresset tåler ikke tørke.

Festuca cinerea (blåsvingel) og Festuca Scoparia (bjørneskinngress)

åsside planting-dverg gress-lettstelt-blå svingel-bjørneskinn gress

Festuca cinerea (blåsvingel) er et godt eksempel på lettstelt åsside. Dekorasjonsgresset vokser halvkuleformet, er pute-dannende og hardfør. Kombinert med Festuca Scoparia (bjørneskinngress) lyser den hengende sengen i vakre grønne nyanser.

Bouteloua gracilis (mygggress) gjør det best i full sol og gir god erosjonskontroll.

Hakonechloa macra -sorten (japansk fjellgress) vokser til en høyde på 20 til 60 centimeter og er egnet for solrike til delvis skyggefulle steder. Planten kommer også godt overens i skyggen.

Typer roser som er egnet for åsside

åsside-planting-bakken-dekke-roser-buksbom-baller-skygge

Rosa rugosa (potetrose) sprer seg med løpere og når en høyde på 120-150 cm. Blomstrer vakkert på forsommeren og blir gyllengul om høsten. Sted: sol til delvis skygge

Rosa pimpinellifolia (Bibernell rose) er en løpeformende rose. Den er godt egnet for festing til bakken og foretrekker solrike steder.

Rosa rugotida (fyllingsrosen) er en lavvoksende planteart og danner løpere med dype røtter. Det blir ikke høyere enn en meter.

Rosa nitida er fremdeles kjent som blank rose på grunn av sine små, skinnende blader. Den blanke bladerosen er ca. 70 cm høy og elsker solrike steder.

Bunndekke, busker og stauder for planting i skråninger

åsside planting bakken dekke-blomstring-ajuga-foran hage

Ajuga reptans (Ajuga) – Full sol til delvis skygge – veldig lett å ta vare på og hardfør. Bruk en slags sengekant for å holde dette bakdekselet vekk fra plener.

Berberis thunbergii Atropurpurea Nana (Little Blood Barberry) – Beliggenhet sol -Denne dvergbusk med lilla-brune blader når en høyde på bare 30-40 cm og er ideell for steinhager og bakker. Eksepsjonelt robust og krevende.

Euonymus fortunei (spindelbuske). Lavvoksende eviggrønne busk med vakkert fargede blader. Beste valget for tørr og solrike steder.

Følg plantens krav i forhold til beliggenhet og jord

skråning-beplantning-gress-bakken dekke-skråning feste

Calluna vulgaris (vanlig lyng) – Sol – foretrekker sur, godt drenert jord. Det er mange varianter å velge mellom for en helårsfarge. Vanligvis vokse til en høyde på 10 – 45 cm med en spredning på 30-90 cm.

Cotoneaster horizontalis (vanlig cotoneaster) – Sol – vokser horisontalt med spredte grener og danner svært tette matter. Mulch under planten gir best ugressbekjempelse.

lettstelte planter for skyggefulle steder

åsside planting-ajuga-skyggefull-mulch-nål kull

Convallaria majalis (liljekonvall) – skyggen – Spreder sine dype jordstengler raskt og er veldig tilpasningsdyktig. De oransjerøde fruktene i liljekonvallene er giftige.

Erica carnea (snølyng) – Sol – En dvergbusk med eviggrønne nålformede blader. En av de mest populære vinterblomstrene, som ofte står i full blomst i flere måneder.

Bunndeksel for full sol

åsside-planting-full-sol-lavendel-hedera-sedum-lyng

Hedera helix (eføy) – Skyggen – Bruk i bakker for erosjonskontroll. Kan bli invasiv. Med kantryggen og hensynsløst kutte alle skuddene som krysser.

Waldstenia ternata (Waldstenie / Dreiblatt golden strawberry) – skyggen – eviggrønt bakdeksel, som gir lysegult for skyggefulle steder. Blomstrer i april og mai.

Waldstenie vokser i skyggen

skråning-plante-blomstrende-Waldsteinia-ternata-solrik

Hemerocallis fulva (gul daglilje) – Sol – Spres gjennom tykke knollrøtter. Utmerket valg for erosjonskontroll i skråninger og fyllinger. Skadedyrsbestandig.

Juniperus horizontalis (krypende einer) – sol til delvis skyggelagt – For grønnere selv bratte bakker der andre planter ikke kan trives. Spred mulch for ugressbekjempelse. Tåler ikke gangtrafikk.

Bunndekke og planter for skyggefulle steder

skråning-plante-skygge-bakken-dekke-funkia-japan-fjell-gress

Liriope spicata (lily drue) – Foretrukket delvis skyggelagt til skyggefulle steder og sur jord. Spredt av underjordiske løpere og kan bli invasiv. Inkludert med kantlist.

Microbiota decussata (Siberian dwarf arborvitae) – full sol til skyggefull – Jord med pH 5-7. Vokser godt i skyggen. Grønt pinnat løv blir bronse om høsten.

Liljeklynge for skyggefulle steder

åsside planting-lilje drue-liriope-bakdeksel-skygge-delvis nyanse

Oenothera speciosa (rosa kveldslys) – solfylt – Spres raskt gjennom underjordiske løpere og tette grunne klumper. Godt valg for tørre, solrike steder.

Pachysandra terminalis (feit mann) – ikke krevende til stedet – Populært eviggrønt bakdeksel som gir god dekning for skyggefulle bakker. Enkelt vedlikehold.

Vinca Minor

åsside planting-vinca-minor-solrik-skyggefull-lettstelt-hardfør

Parthenocissus quinquefolin (jomfruvin, villvin) – sol til delvis skyggelagt, skjermet for vinden. Regnes som en invasiv skogplante.

Phlox subulata (polstring phlox) – beliggenhet i full sol – Litt sur jord. Denne lavvoksende eviggrønne planten tilbyr vakker vårfarge.

Lavendel for en middelhavsstil

skråningsplanting-lavendel-middelhavs-steinmur

Potentilla fruticosa (fingerbusk) – full sol – Lavvoksende busk som blomstrer hele sommeren.

Stephanandra incisa (Low Wreath Spar Crispa) – Sol til halvskygge – takket være de brede, fremspringende skuddene, vokser den mellom 100 og 150 cm og er perfekt for store områder.

Symphoricarpos alba (snøbær) – egnet for Sol og full skygge – vokser tett forgrenet og utvikler seg godt selv på ugunstige steder.

Eksempel på enkel beplantning i åssiden

åsside planting-eksempel-hus-bakken dekke-hardfør-trær

Denne tomten er en veldig bratt skråning, på grunn av hvilken man ble oppmerksom på riktig beplantning for å garantere en stabil og fast skråning. Klatreplanter pryder veggen og grønt underlag dekker skråningen. Siden denne bratte tomten er ganske ubehagelig for hagearbeid, ble det valgt planter som ikke krever spesiell omsorg og i stor grad er selvforsynt.

Gabions som hellingforsterkning

åsside planting-eksempel-hus-åsside-gabion-støttemur

I tillegg til de grønne plantene, er det også noen blomstrende planter som ble valgt for plantingen med bratte skråninger. Gabions, blant annet, fungerer som støttevegger og kan pent dekoreres med hengende planter. For de flatere områdene ble det opprettet steinhager som i tillegg til steiner bruker plener og busker.

Spindelbusk og buksbom

åsside-planting-bakken-dekke-roser-buksbom-baller-skygge

Hvis skråningen er for bratt til at du kan plante, har du også muligheten til å dele den i flere terrasser og dermed skaffe flate senger eller i det minste mindre bratte. Denne varianten ble også brukt i dette uteområdet. Boxwood og den vakre og lettstelte Sindelbusken brukes til planting i skråninger.

Prydgress for veldig tørr jord

skråning-planting-bergarter-pryd-gress-solrik-forskjellige-varianter

Prydgress er spesielt populært i moderne og minimalistisk hagedesign, men kan også brukes til andre hagestiler som har en skrånende karakter. Spesielt sørlige eller vestlige steder, som tørker ut veldig raskt, spesielt om sommeren, er egnet for valg av gress. For øvrig kan steiner i bakkene gi ekstra støtte. Trær kan til og med plantes på de øvre delene av skråningen, slik tilfellet er her.

Ensartet utseende med tre typer bakdeksel

skråning-planting-bakdeksel-busker-eksempel-moderne-trapper

Det flotte med bakdekselet er at det dekker større områder på veldig kort tid og skaper et frodig hagedesign. Hvis du dekker bakken helt som et teppe, som her, vil plantene ikke bare se veldig attraktive ut i blomstringstiden. Også med bladene gir de hagen et friskt og naturlig utseende, som du kan supplere med eviggrønne busker.

Creeper som bakdeksel

åsside planting-trær-trinn-åsside beliggenhet

For at skråplantingen skal se vakker ut, trenger ikke skråningen å være helt dekket med planter. Over kan du se et interessant design med krypspindelen, som ikke vokser veldig høyt og enten kan brukes som bakdeksel eller, som her, kan kuttes til en sfærisk form for å representere et spesielt interessant skrådesign.

Cotoneaster tåler full sol

åsside-planting-trær-cotoneaster-solrik-beliggenhet

For det veldig solrike området, som bør plantes frodig til tross for varme og tørke, er cotoneaster en god idé. Det er viktig å tenke på bredden slik at prydbusken også kan kuttes regelmessig og komfortabelt for å beholde sitt pene utseende. Siden busken ikke vokser for høy, kan du imidlertid erklære at det er unødvendig å klippe. En formkutt anbefales fortsatt.

Middelhavet åsside

skråning-planting-lavendel-middelhavs-grus-seng-trinn-treplater

Du kan se en fin kombinasjon av grus og planter her. Beslutningen om hvilken farge du skal velge for det dekorative gruset er helt opp til deg. De små steinene kan brukes til å lage interessante steinhager i bakker. For at grusen skal bli der den skal, må imidlertid ikke skråningen være for bratt. Ellers kan det neste store regnet ødelegge alt arbeidet ditt. Hvis du vil få skråningen til å se enda mer interessant ut, kan du designe forskjellige senger med forskjellige fyllinger. En seng kan fylles med lyse steiner og en annen med mørke steiner. En tredje seng kan inneholde mulch og en annen plen eller enkel jord. Disse områdene kan også ha abstrakte former, og med riktig skråplanting kan spesielt moderne hager bli veldig attraktive.

Permanent grønn en bratt skråning

åsside plantings-gress-støttemur-stein-peis-terrasse

Så, som du kan se, er valget stort. Det er bare viktig at du tar hensyn til brattheten og selvfølgelig plasseringen med sollysets styrke når du velger planter. Du er velkommen til å søke råd i et hagesenter og til og med få vist de respektive plantene. Hvis du vil lage en vakker skråning, ikke undervurder riktig og nøye planlegging.

Rosa kveldslys, gull aster, lavendel

åsside-planting-lavendel-rosa-kveldslysblomst-gull-aster-lavendel

Prydgress og stauder

åsside planting-nær-naturlige-prydbusker

Pennisetum Høstmagi

skråning-planting-timian-lampe-rengjøring-gress-gul-pryd-gress

Previous Post
Renovert moderne bolig med et elegant interiør
Next Post
Å lage blomster med barn av papir, filt og plast – 16 kreative ideer