15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Oversikt over forskjellige hagestiler og 20 fremragende eksempler

japanske hagedamstener av forskjellige hagestiler eksempler

Alle nybegynnere gartnere drømmer om en godt designet hage med store trær, velformede blomsterbed, velduftende rosenbusker og kanskje et reservoar også … og de fleste er klare til å gjøre alt for å realisere denne ideen, dessverre glemmer de noe spesielt viktig, nemlig at i hagen, som med mennesker, skal alt være harmonisk. Så når tiden kommer og du vil gjøre hagen din ny og vakker, er det først nødvendig å bestemme hvilken hagestil du liker best, og først da kan du bestemme deg for et av de tradisjonelle prosjektene som passer dine fantasier riktig. I dag vil vi ha en Oversikt over forskjellige hagestiler som alle er preget av sjarm og perfeksjon. Du kan beundre bildene og tenke på hvilken hage du liker best, fordi de alle er vakre og iøynefallende og har sine fordeler. Så her er du definitivt bortskjemt for valg!

Oversikt over forskjellige hagestiler

Japansk hage kombinerer stein og vann

japansk hage hovedelementer vann stein mose

En slik miniatyrmodell utføres på et begrenset område med lavvoksende planter og trær. Ingenting er tilfeldig, alt har sin egen betydning, plantene selv og rekkefølgen de er plassert i. Hver detalj, selv den minste, harmonerer fantastisk med alt rundt og har sin egen symbolikk. For eksempel symboliserer broen over bekken solen, bambus – bærekraft og tålmodighet, furu er et symbol for lang levetid, eik for styrke, lotus er kjent for å være symbolet på visdom og sakura (kirsebærblomst) står for åndelig skjønnhet. Hovedelementene i alle japanske hager er stein og vann. I følge buddhismens lære er deres tilstedeværelse i den japanske hagen et must. Steinene symboliserer “Yang” – det mannlige lyset, det aktive og vannet symboliserer “Yin”, alt feminint, mørkt og passivt.

japansk hage sand steiner hus landskap

Japanske hager er utformet på en slik måte at mens du går kan du oppdage nye, skiftende og vakre landskap, trinn for trinn. Fortauene her er ikke rette, de er buede og ordnet i en sirkel rundt den sentrale gårdsplassen. Et spesielt høydepunkt i disse hagene er fortauet, som fungerer som en overgang til en bekk eller dam.

Den spanske hagen, senere kalt “maurisk”, ble opprettet i Sør -Spania

spansk hage med forskjellige hagestiler mauritiske mosaikkblomster

Siden landet var under makten til araberne i flere århundrer, hvorav de fleste bekjenner seg til islam, har det uunngåelig blitt reflektert i utseendet på hagen. Vannet symboliserer begynnelsen på muslimsk liv og himmelsk lykke, så det er alltid mange vannkilder i disse hagene. Fontener og kummer laget av stein, farget keramikk eller glass gir disse hagene et eventyrlig preg og små kanaler understreker layoutets strenge geometri.

Et annet særtrekk ved den spanske hagen er den begrensede uteplassen. Vanligvis er det innrammet av grønne gallerier, pakket med vinstokker og klatreplanter. Trær og busker i disse hagene trenger ikke nødvendigvis å bli beskåret og vokse blant lyse blomster og urter. For å lage en sti og åpne områder her, brukes vanligvis dekorative gulv, for det meste fliser eller naturstein. Alt dette gir den spanske hagen en spesiell storhet og raffinement.

spansk hage forskjellige hagestiler eksempler terrasse

spansk hage solnedgang pergola møbler  spansk hage mauritisk hage stil fontene symmetrisk

Den engelske hagen og dens landskapsarbeid

engelsk hage med forskjellige hagestiler eksempler

Den åpne utformingen fremhever fordelene med den naturlige vegetasjonen og skjuler sine mangler når det er nødvendig. Trær og busker er her i pittoreske grupper, gangveiene gjentar og understreker konturene av landskapet og et vannlandskap med rolig rennende vann levendegjør hele uteområdet. Slike områder har en naturlig skjønnhet som oppnås med strenge regler. Derfor, når du designer, må man også ta hensyn til de sesongmessige endringene i fargen på bladene, blomstene og gresset. Kontrastprinsippet er obligatorisk: mørke trær og busker veksler med lyse blomsterbed, brede plener med lukkede områder. Hageskulpturene og hagetilbehøret spiller en viktig rolle. Om vinteren er de viktige fokuspunkter i den engelske hagen. Blomstene i den engelske hagen vokser direkte i gresset og plenen og er aldri omkranset av stein eller murstein. I dag er engelske blomster og gress, bregner, ugress og alle fargerike former for vegetasjon populære. De fargerike trærne minner oss ofte om den muntre mauriske hagen med sine lyse farger. Dette skaper en spesiell atmosfære av frihet og naturlighet som typiske byboere ikke er kjent med.

 Engelsk hage med forskjellige hagestiler topiary form hekker

Engelsk hage hytte stil blomster roser hus

Engelsk hage våningshus prydhage struts

Oversikt over forskjellige hagestiler – Den franske hagen

fransk hage hekker topiary blomster fontener

Den franske hagen til Louis XIV (foto) regnes som et telefonkort for den franske hagedesignstilen, som stammer fra Frankrike på 1600 -tallet og nådde sitt høydepunkt under Louis XIVs regjeringstid. Symmetri i oppsettet og skarpe, skarpe linjer – dette er hovedtrekkene i den franske hagen.

De mange sengene med velstelte plener spiller en spesiell rolle, i det fjerne kan du se et dekorativt basseng eller en innsjø, igjen omgitt av fargerike blomster.

Ofte er hele panoramaet av denne hagen satt på ett nivå. Hvis avlastningen ikke tillater det, blir det imidlertid bygget generøse terrasser, komplett med støttemurer. Her er plantene dominerende som kan trimmes godt og er i stand til å holde seg i perfekt form lenge. Planter som thuja, spydbusker, tistel, gran, lønn, lind, plomme og epletrær kan brukes til å designe en fransk hage.

franske hageblomster søylefreser

hekkekunst i fransk hage stil  fransk hage topiary kunst buksbom

Kinesisk hage

kinesisk hage med forskjellige hagestiler eksempel suzhou gate

Den kinesiske hagen er strengt hierarkisk og har en sentral sammensetning rundt hvilke de andre elementene er ordnet i en bestemt rekkefølge. Hagestrukturene her er vanligvis broer, paviljonger og trapper i lyse farger – rødt, grønt eller gult. Strukturen i den kinesiske hagen tilsvarer fullt ut Feng Shui -læren, som forkynner harmoni i forholdet mellom menneske og natur. Ofte i disse hagene designet en slike områder som presenterer alle fire årstidene. Vinterområdet er beplantet med furu og einer. I vårområdet blomstrer og lukter kirsebær- og mandeltrær, fioler pryder plenen, sommerhjørnet rommer eik, bøk, ask og platå lønn, og i høsthjørnet kan du nyte lønn med sine sesongfarger. Feng Shui -doktrinen bekrefter at riktig organisert planting i hagen hjelper oss med familiepleie og sikrer mye suksess i arbeidet vårt. Det er derfor det er tre obligatoriske elementer i kinesiske hager: planter, dekorative åser og vann, presentert i form av en liten elv eller en dam.

Så, dette er våre fem hagedesignideer i dag. Hvilken stil liker du best? Hvilke ideer vil du bruke i din egen hage?

kinesisk hage av forskjellige hagestiler

kinesisk hage forskjellige hagestiler steinvann  chinese garden of different garden styles treplanter pergola

Hagedesign – 100 bilder, vakre hageideer og stiler

Previous Post
Strandvilla på øya Bali i Indonesia
Next Post
Å bygge en høy seng – ideer for plassbesparende hagedesign