15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Plante, ta vare på, klippe og dvale treroser enkelt og riktig

Treroser som planter rosekroner som danner høye treroser, bryr seg om uteplassen

Takket være de frodige blomstene, den delikate skjønnheten og den umiskjennelige duften, er de kongelige plantene, stilkrosene et skikkelig blikkfang i hver hage. De vakkert blomstrende rosene gir et snev av luksus og bør ikke mangle i noen hage. For at du også skal kjenne den unike effekten av standardroser hjemme, har vi laget en liten guide for hvordan du kan plante, ta vare på, klippe og overvintre standardroser.

Hva er treroser?

stilk roser planter høy stilk omsorg krone form

Begrepet stilkroser, også kjent som rosentrær, rosestengler eller høye stilker, er ikke en uavhengig klasse av roser, men heller roser av egnede varianter som er raffinert på en spesielt dyrket villrostamme. Avhengig av foredlingsnivået kan stilkrosene deles inn i fire kategorier:

Dvergstammer – når en maksimal høyde på 40 cm

Halve stammer – opptil 60 cm

Høye stammer – når en høyde på 90 cm

Kaskadstammer – vokser opp til 140 cm høye

Plant stilkroser i forskjellige høyder

Kronene på rosene kan vokse hengende, avrundede eller oppreist, avhengig av vekstformen til den respektive rosesorten. Kjente varianter av treroser er Kimono (60 cm), Leonaro da Vinci (80 cm), Nostalgie (1,20 m), Graham Thomas (1,40 m) og mange flere.

roser høystammede podede hageplanter som vokser

Interessante fakta om å plante stilkroser

gyllen feiring cultivar stilk rose planter hage

For at de vakre trerosene skal blomstre og forskjønne hagen din, er valg av sted av grunnleggende betydning. De fleste varianter foretrekker et solfylt sted, mens andre kan gjøre det med et delvis skyggefullt sted. For at plantene skal utvikle seg godt og produsere mange blomster, er det lurt å spørre om stedet hos en spesialforhandler. Det valgte stedet bør også beskyttes mot vinden.

standard roser plantesort dobbel glede to-tone

Treroser trenger næringsrik jord som er gjennomtrengelig for vann og oksygen. Siden røttene til mange varianter er veldig dype og bør føle så lite motstand som mulig når de sprer seg, ville det være fornuftig å løsne tunge jordarter. En sandjord er best beriket med kompost og den lerjord blandet med grus.

Når og hvordan å plante stilkroser?

halv stamme hageseng hvite miniroser rosetrær

Rosenstammen egner seg godt både til enslig planting og til planting i blomsterbedet. Mens rosene til dvergstammen er ideelle for planter, hører halve stilkroser hjemme i større beholdere eller i staudebedet. Standardrosa er egnet for kabaler, rosestrøk, din egen rosenring eller gruppeplanting. Kaskadestammene er derimot perfekte for ensom planting i hagen.

Høsten er den perfekte sesongen for å plante stilkroser

olivia rose austin halvstamme stilk roser planter rosa krone sfærisk

Høsten regnes som den optimale tiden for å plante stilkroser. Om vinteren har plantene muligheten til å slå rot ordentlig. Den nyplantede rosen trenger fuktighet, som jorden også har å by på om høsten.

Nyttige tips for å plante stilkroser

hage planting hagedam roser høy stamme rød

Finn et passende sted for plantene og grav et plantehull, som skal være minst 50 x 50 cm, slik at planten har tilstrekkelig støtte. Løsne jorden opptil en meter dyp og bland det utgravde materialet med kompost.

Hvis plantene pådro seg rotskader under transport, må de berørte delene kuttes av, slik at røttene ikke må være kortere enn 25 cm.

standard rose i en bøtte sfæriske rosenbusker veranda sittegruppe

Sett støtteposten inn i hullet. Nå kan du sette rosen i jorden, der kjeglegrensesnittet (fortykkelse ved foten) skal være en hånds bredde over jordoverflaten. Fyll deretter plantegropen med det utgravde materialet. Etter noen timer, fyll dem med jord. Ikke glem å slamme jorden godt. Fest rosen til støttestangen, i midten og under kronen. Bruk et mykt bindemateriale som kokosnøttbånd.

Etter planting må rosen ikke lide av tørke og må vannes regelmessig.

Dyr standard roser i karet

rose standard dyrk lilla farge hage container plante

Hvis du vil dyrke stilkrosene i bøtta, må du ta hensyn til noen få punkter. Det er best å bruke terrakottakar som er dype nok med hull i bunnene slik at overflødig vann kan renne ut. En drenering fra keramikkskår er et godt hjelpemiddel mot vanngass. Vann standard roser regelmessig og moderat. Gi planten flytende gjødsel omtrent en gang i måneden fra april til juli.

Skjær stilkroser

Stamme roser beskjæring dyrke hagearbeid

Som alle andre roser beskjæres stilkrosa også om våren. I det første året etter planting bør standardroser bare kuttes i begrenset omfang eller ikke i det hele tatt, slik at planten kan vokse inn først. Ved beskjæring av treroser fjernes svake og syke skudd. På samme måte elimineres innvoksende skudd.

Treroser dyrker kutt vår vekst vane

Hvis du vil, kan du la den øvre delen av planten vokse naturlig eller kutte kronen i form. Treroser ser fantastisk vakre ut både i sin naturlige vekstform og med sin sfæriske krone. Hvis du vil kutte standardroser i jevne kuler, må du kutte igjen, fordi noen skudd utvikler seg kraftigere enn andre.

rosestamme plantepleie kuttet krem ​​hvit

Rosegruppen til standardrosen er avgjørende for riktig snitt. Flerblomstrede og storblomstrede roser kuttes til 3-5 øyne slik at planten blomstrer rikt og forblir livsviktig i lang tid. I kontrast er de faktiske skuddene av klatreroser igjen og tynnet bare sporadisk.

Hvordan treroser overvintrer?

Opprettholder standard roseplanter som overvintrer innpakningsfleece

Det er mange typer stilkroser tilgjengelig på markedet som er helt tøffe. Sannrotroser er for eksempel frostharde opp til minus 25 grader. Imidlertid, hvis standardroser dyrkes i en bøtte eller hvis de fortsatt er veldig unge, trenger de passende vinterbeskyttelse. På den annen side trenger ikke alltid hardføre roser å beskyttes mot kulde. Hvis du ikke var klar til å gjøre jobben i de kalde vintermånedene, bør du ikke kjøpe podede standardroser fordi de bare tåler lav frost.

container hagearbeid texas Awesome Mini Standard Rose Baby Jack Roses from my Garden

Hvis det er snakk om høye stammer som fortsatt er fleksible og ikke lignifiserte, er det en effektiv metode som kan virke litt merkelig for deg i begynnelsen. For å hjelpe rosenstammene plantet i friluft med å komme seg gjennom den kalde årstiden uskadd, blir stammene “lagt ned”. Først er rosen bøyd sidelengs på bakken. Kronen din er deretter festet på bakken og dekket med grangrener. Om våren kan disse høye stammene forsiktig rettes opp igjen og ikke med et rykk.

hage hus bolig struktur hvit rose høy stamme planter kronen stående oppreist

Eldre standardroser kan ikke lenger bøyes til bakken, og derfor kan denne overvintringsteknikken ikke brukes her. Eldre prøver trenger luftgjennomtrengelig beskyttelse. Det er viktig at luften kan sirkulere og fuktigheten kan fordampe. For å unngå frost og vintersol må rosekronen pakkes inn i fleece og deretter løst pakkes inn med spesiell frostbeskyttelsesfilm, jutesekker eller beskyttende fleece og bindes sammen under sluttpunktene. Boblende folier er ikke egnet for overvintring av standardrosen fordi vann kan samle seg, noe som kan forårsake råte.

Graham Thomas dyrker standard rosesortiment selv

Treroser i plantepotter kan også beskyttes med passende materialer eller flyttes til et frostfritt og kjølig sted. Kronen og plantemaskinen er pakket inn i folie og planten plasseres på et frigolit eller en treblokk på et frostfritt sted for å overvintre.

Skadedyr og sykdommer i trerosene

Treroser planter sykdommer skadedyr bekjemper bladlus

Som alle andre roser, lider standardroser av sykdommer og angripes av skadedyr ganske ofte. Soppsykdommer når for eksempel raskt naboprøver, og derfor er regelmessig overvåking og om nødvendig passende behandling av stor betydning.

ninetta cultivar zwegstamm creme orange garden planting stem rose

Bladlus, for eksempel, liker å bosette seg på treroser i varmt og tørt vær. Prøv først å bli kvitt skadedyrene med hjemmemedisiner. Effektive metoder er å slange ned med en skarp vannstråle eller bruke en blanding av vann, vaskemiddel og alkohol. Neem oljebaserte preparater kan brukes hvis de vanlige hjemmemedisinene er ineffektive.

Treroser bryr seg om sykdommer sopp skadedyr bekjemper planteprodukter

Trerosene på et tørt og varmt sted, for eksempel den overbygde terrassen, er ofte infisert av edderkoppmidd. I dette tilfellet flytter du rosen til et mer fuktig sted.

Hvis plantene blir angrepet av rosesagefly, må du fjerne de infiserte bladene og spraye planten med godkjente plantevernmidler.

hvit krem rose varianter beholderplanter krone sfærisk

Hvis du oppdager en massiv angrep av vanlige rosebiller, må du samle trege biller om morgenen og sjekke komposten. Det er her skadedyrene liker å bo.

Hvis hvitgrå flekker kan sees på løvet, angripes stengelrosen av mugg. Fjern de berørte delene av planten umiddelbart og ødelegge dem. Bruk et soppdrepende middel.

Beskjæring av roser bryr seg om skadedyr og bekjemper sykdommer

Rustsopp forekommer fortrinnsvis på fuktige og kjølige steder. Kast de berørte bladene og spray vekselvis planten med forskjellige aktive ingredienser som azoxystrobin og myclobutanil.

Gråsorte flekker på bladene er et tegn på svertet sot. Behandle planten som du ville gjort med andre soppsykdommer eller spray standardrosen med beskyttende midler om våren når den spirer 5 cm.

blomsterhage utvalg av dvergstammer som planter stilkroser

blomstrende hvit rose passende sort for poding av forskjellige høyder

Previous Post
Strandvilla på øya Bali i Indonesia
Next Post
Å bygge en høy seng – ideer for plassbesparende hagedesign