15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Alt som har med hagedammer å gjøre: Slik fungerer det trinnvis

naturlig-form-port-dam-hage-landskap-frodig-vegetasjon

Hvis du liker vanneffektene i bakgården, kan du få en liten selv Lag en hagedam. Du kan gjennomføre et slikt prosjekt når som helst på året. Men er du fortsatt i tvil? Kanskje det høres veldig komplisert ut for deg? I de neste linjene vil vi forklare hvordan du kan gjøre det.

Opprette en hagedam: hvilken størrelse er sannsynligvis den beste for deg?

Dam-i-hagen-bygningsmetoden-japansk-inspirert-stil

Størrelsen på dammen skal tilsvare størrelsen på hagen din. Velg først et passende sted i hagen og merk området. Grav en grop som ikke er dypere enn 50 cm, som gradvis skråner ned i kanten av gropen. Bunnen må være dekket med et lag med leire 5-7 cm tykt. Du gjør dette i områder der du finner naturlig tone. Leirjorden hindrer vann i å renne av. Du kan deretter fylle gropen med en blanding av våt torv og humus. Hvis du dekker bunnen med mose, får du maksimal effekt, lik den naturlige, sumpete innsjøen. Først da kan du ordne bergarter i fjæra og plante egnet vegetasjon.

Formen på den lille hagesjøen

hage-landskap-dam-pit-fylt-blanding-av-våt-torv-humus

Du kan også bruke en annen byggemetode for å lage dammen din i hagen. Hvis du insisterer på vegetasjon, bør gropens dybde ikke være mer enn 30-40 cm. En dybde på opptil 80 cm er tillatt for hagedammene der det er fisk. Kantene på gropen må være skrå. Den beste stigningen er 20 grader. Formen på hagesjøen din kan være klassisk – firkantet eller rektangulær, men den kan også være rund, elliptisk eller nyreformet. Hvis innsjøen ikke har en vanlig geometrisk form, er det bedre å skrive seg inn i hagelandskapet, og etterligningen av en naturlig dam er perfekt. Så forbered området, fjern steiner, røtter, etc. og nivåer stedet. Legg deretter et lag med fin sand minst 5 cm tykt. Bare deretter legg en film og fest endene. Bruk polyetylen eller presenning for forsegling. Hvert stykke skal overlappes med det andre minst 10 cm og forsegles med et passende lim.

Lag en naturlig utseende hagedam

elliptisk-form-hage-innsjø-design-steiner-ordne-på-fjæra

Kystlandskapet kan være vakkert designet med steiner. Ordne dem lenge ved innsjøen. Steinene kan ha forskjellige størrelser og former. Få dem fra din region eller kjøp dem i spesialbutikker. Kombiner forskjellige størrelser stein for et naturlig utseende.

Vannvegetasjon for hagesjøen

Vakker-design-en-dam-i-hagen-kystlandskapet-med-steiner-broer

Det er to alternativer for å plante akvatisk vegetasjon. Du kan lage en passende base av grus, sand og jord på folien og dyrke vannplanter på den, og det andre alternativet er å bruke allerede voksende vannplanter i kurver eller beholdere for hagesjøen din. Valg og kombinasjon av vannplanter må gjøres nøye. Denne kystvegetasjonen må passe din smak, den bør også skape et stabilt miljø for din kunstige dam. Vannplanter er delt inn i forskjellige grupper: planter som vokser på dypt vann, flytende plantearter og de som bare kan trives på grunt vann. For å skape et balansert miljø må du velge planter fra de forskjellige gruppene. Vannvegetasjonen må plantes minst ti dager etter at innsjøen er bygget.

Kystvegetasjon etter din smak 

Dekk-dammen-gulvet-med-mose-naturlig-utseende-sumpete innsjø

Det er spesielle planter som kan plantes på innsjøen, det vil si gruppen av planter som gjør det bra på bredden av dammer eller på grunt vann, med røttene nedsenket i vann. Disse plantene bidrar også til å rense vannet, de absorberer nitrogen, kalium og fosfor fra vannet. Det er noen veldig interessante, innfødte arter, men også eksotiske plantesorter som har blitt introdusert i landet vårt for sine dekorative egenskaper. Her er en liste over de mest populære vannplanter som ofte finnes rundt hagedammen:

Acorus calamus – indisk søtt flagg eller også kalt sump søtt flagg

Alisma Plantago – aquatica – Vanlig froskskje

Astilbe hybrida – Astilbe “Tyskland – Japonica Hybrid

Cala palustris – Dragon Arum

Eleocharis parvula

Flytende planter er de hvis blader og blomster er på overflaten av vannet. Her er noen av disse typene:

flytende-plante-arter-vann-lilje-hvit-dam-vegetasjon

Aloeviden stratiotes – krabbeklør;

Pistia stratiotes – vannsalat og andre.

Selvfølgelig må vi ikke glemme en av de vakreste og mest populære vannplanter, utvilsomt den hvite vannliljen (Nymphaea alba). Den er utbredt, men er en beskyttet art. Men det er også fargerike vannliljer, røde og gule, som også ser søte ut i vannet. Vannliljen er en flerårig vannplante, med blader på og under vannoverflaten. Den blomstrer fra juni til oktober og er dronningen av vannplanter.

Cala palustris – Dragon Arum

Drachenwurz-calla-palustris-planter-bank-dam-i-grunt-vann-godt blomstre

Dette var noen praktiske nyttige tips om hvordan du kan forskjønne hagen din og en liten kunstig en der Lag en hagedam. Men hvis du ikke lykkes på første forsøk, må du prøve igjen. Selvfølgelig ville det være fint om alt fungerte med en gang, men det er ikke sånn det er. Så ikke bli motløs hvis ting ikke går rett fra starten. Ikke spør for mye på en gang, for øvelse gjør mester. Du trenger ikke å bygge Roma på en dag heller, gjør du? Vi ønsker deg lykke til med å realisere ditt nye prosjekt!

Vannlilje

Hagedam-lag-plant-vann-vegetasjon-tips-vannliljer

Vanlig froskeskje

Vanlig-frosk-skje-alisma-plantago-aquatica-hage-dam-balansert-miljø

Indisk calamus 

Indisk-calamus-sump-calamus-acorus-calamus-planter-vokser-i-dypt vann

Krabbeklo

Kreps-klør-Stratiotes-aloeviden-vannplanter-hagedam

Vannsalat

Vann-salat-Pistia-stratiotes-grønt-vann-rose-planter-for-hage-dam

Dam-med-foss-forskjellige-størrelser-steiner-naturlig utseende

Lag-en-liten-dam-i henhold til-størrelsen-av-hagen-området

Lag en liten hage-innsjø-finn-et-passende sted for en foss

frodig-kyst-vegetasjon-stabilt-miljø-for-kunstig-dam

Vann-effekter-i-hagen-selv-dammen-bakgården-bygg-tips

Hage-dam-leire-jord-forhindrer-vann-drenering

Hagedam-lag-bergarter-på-banken-ordne-egnet-vegetasjon-plantetips

Previous Post
Badstue på badet – et velværeunivers hjemme
Next Post
Lag papirposer og dekorér med farger – DIY -ideer med instruksjoner