15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hardfør, sommerblomstrende stauder som du absolutt bør vurdere

Lag en frodig seng for et naturlig hagedesign

Stauder er vakre og enkle å ta vare på, og derfor er de også noen av de mest populære hageplantene. De er tilgjengelige i et stort utvalg av former og farger og for forskjellige steder, slik at du i utgangspunktet kan designe hvert hjørne av hagen med dem. Men avhengig av hvor du vil bruke dem, bør du ikke glemme at det er både hardføre og ikke-hardføre arter. Sistnevnte overlever ikke vinteren på våre breddegrader og må enten overvintres eller plantes om hvert år. Dette gjelder spesielt sommerblomstrende stauder, som dagens artikkel handler om. I de følgende linjene forklarer vi hva du bør vite om sommerblomstrere. Vi har også listet opp noen fantastiske flerårige arter som du kan velge mellom.

Ikke hardføre stauder for sommeren

Lettstelt og sommerblomstrende stauder som er hardføre og forskjønner hagen

I alle flerårige arter dør plantens deler over bakken om vinteren. Løk, knoller eller jordstengler i bakken kan da lett overvintre utendørs, da de er tilstrekkelig beskyttet mot kulden der. De fleste stauder blomstrer imidlertid ikke om sommeren. Siden dette ikke er innfødte arter, blir de skadet av vintertemperaturen og dør fullstendig. Av denne grunn er sommerblomstrende stauder bedre egnet for kar, potter og blomsterkasser, for da kan de stues på et varmt sted om vinteren for å overvintre og spire igjen neste år.

Velg sommerblomstrende stauder som er hardføre

Plant sommerblomstrende stauder for sol og skygge i sengen

Nå trenger du ikke å bli skuffet, for hvis du leter etter vakre stauder til hagen din som blomstrer om sommeren, er det fortsatt mange arter som kan overleve vinteren vår. Og dette skjer på samme måte som med de andre hardføre stauder: plantens overjordiske deler dør, de underjordiske delene overvintrer vellykket og spirer igjen om våren. For å være på den sikre siden kan du også beskytte løkene eller løkene eller jorda over dem mot kulden ved å dekke dem med vinterbeskyttelse som blader, halm eller lignende. Dette bør fjernes igjen i god tid. Februar eller mars er den perfekte tiden for dette. På denne måten kan sommerblomstrende stauder spire uten problemer uten å bli hindret av vinterbeskyttelse.

Riktig stell av stauder for hagen og for planter

Velg sommerblomstrende stauder i forskjellige farger for hagedesign

Både stauder som er hardføre og ikke-hardføre sommerstauder, blir stort sett tatt vare på på samme måte. Riktig plassering, som avhenger av typen flerårig, er selvfølgelig veldig viktig. Noen liker det mer skyggefullt, mens andre foretrekker solen og andre liker delvis skyggen. Finn ut om riktig plantedybde, da dette varierer avhengig av art. Generelt antas det imidlertid at dette er to eller tre ganger størrelsen på knollen. Regelmessig vanning er viktig. Selvfølgelig gjelder dette spesielt for den varme sommeren. Siden det også krever mye kraft å spire igjen etter den kalde vinteren, er god gjødsel av stor betydning. På denne måten garanterer du en vakker blomstring hvert år. Mulch, kompost eller en langvarig gjødsel etter eget valg er egnet. Etter den første blomstringen trenger noen sommerblomstrende stauder beskjæring, fordi dette er den eneste måten de kan spire på igjen.

Hvis du planter sommerblomstrende stauder i en planter og ønsker å opprettholde hardføre stauder i flere år, kan du bruke vanlig pottejord til dette. Også her bør det sikres tilstrekkelig vanning. I tillegg er vannlogging en risiko som bør unngås for enhver pris. En drenering eller tilsatt sand kan hjelpe her.

Chelsea cut for langblomstrende stauder

Lave sommerblomstrende stauder kan brukes til kantmarger (Tulbaghia violacea)

Vi vil gjerne komme tilbake til beskjæringen igjen. Det er et enkelt triks som du kan bruke ikke bare for å øke blomstringstiden, men også for å gjøre plantene mer spenstige. Det er viktig at du bare bruker denne metoden med høye busker. Videre er den bare egnet for sommerblomstrende stauder og forhindrer såing. Bruk denne beskjæringen i slutten av mai, og forkort plantene med en tredjedel av sin normale lengde. Så du trenger ikke lenger stille deg selv spørsmålet “Hvilke stauder vil blomstre lengst?”, Fordi med dette tipset kan du sikre en lengre blomst selv.

Sommerblomstrende stauder for skygge og halvskygge

Phlox og sommerblomstrende stauder for steinhager

Hvis du er ute etter blomstrende hageplanter for skyggen og delvis skygge om sommeren, har du et stort utvalg som du kan sette farge på hagen din med. Sommerblomstrende stauder for de mørkere områdene i hagen er veldig praktiske, fordi du kan bruke dem til å bringe fargerike blomster til steder der andre blomster mislykkes på grunn av mangel på lys. Noen blomstrende stauder som er egnet for disse hageområdene, finnes i listen nedenfor:

Hagesølvklokkene (Heuchera villosa) er et bunndekke og er eviggrønne med rødlige blader

Sølvklokker i hagen (Heuchera villosa)

Hagesølvklokkene er lave, sommerblomstrende stauder, hvis blomster er lyserosa, klokkeformet og ordnet som druer og blomstrer fra juni til august. På grunn av sin lave høyde er denne arten ideell som bakdekke. Det er også viktig å nevne at bladene ikke bare er eviggrønne, men også har en attraktiv rødoransje farge. Dette gjør stauden veldig pen å se på i hagen selv om vinteren. Planten trives ikke bare i delvis skygge, men også i solen. En oppdeling anbefales hvert annet til tredje år for å garantere fortsatt frodig blomstring.

Anemonen japonica med rosa-gule blomster som staude i hagen

anemone (Anemone japonica)

Avhengig av sorten, kan den vakre anemonen nå høyder på mellom 60 og 120 cm. Blomstringsperioden varierer også tilsvarende. Noen arter blomstrer allerede i juni, mens andre bare blir en fest for øynene i august. Hvis du bestemmer deg for sommerblomstrende stauder av denne typen, har du valget mellom forskjellige blomsterfarger, inkludert lys rosa, rosa og hvit. De fleste av dem er buskete planter som du kan fylle ut fantastiske skallete flekker med i hagen.

Den vakre astilben er en populær og lettstelt staude

Astilbe (Astilbe)

Du vil også bli overrasket over variasjonen av astilbe så snart du begynner å lete etter den perfekte varianten for dine behov. Både høyden og fargen på blomstene kan variere avhengig av arten. Den høye lysstjernen (Astilbe chinensis) er for eksempel tørketolerante sommerblomstrende stauder, der korte tørketider ikke ender dødelig. Avhengig av sorten, blomstrer astilben mellom juni og august og trenger vanligvis regelmessig vanning uten vannlogging.

Denne stjernen umbel (Astrantia) i lilla og hvitt er et skikkelig blikkfang og lett å ta vare på

Star umbels (Astrantia)

Star umbels har også vakre blomster som blomstrer mellom juni og september. Hvis du er ute etter hvite blomstrende stauder, er den like egnet som om du er på utkikk etter delikate lilla stauder eller de i rosa eller rødt. Avhengig av arten er det både lave sommerblomstrende stauder med en høyde på 40 til 50 cm samt høye med en høyde på opptil 90 cm. Så du kan bruke dem til forskjellige formål. Så snart blomstene har blomstret, er det lurt å kutte dem av. Ellers vil det bli dannet frø, noe som vil sikre en rask og relativt ukontrollert spredning av planten.

Kjemliljen (Cardiocrinum giganteum) er perfekt som prøveplante

Kjempe lilje (Cardiocrinum giganteum)

Denne liljearten fortjener definitivt navnet sitt, for med sine 250 til 300 cm høye blomsterstilker overgår den til og med de høye stauder i hagen. Den er perfekt for å plante skyggefulle områder, men bare delvis hardfør. Hun trenger absolutt beskyttelse mot kulde. De vakre blomstene er traktformede og kremhvite og vises mellom juni og juli. Så hvis du er ute etter høye sommerblomstrende stauder, har du tatt den riktige avgjørelsen med denne perlen.

Tall juli sølvlys (Cimicifuga racemosa) med interessante hvite blomster

Juli sølvlys (Cimicifuga racemosa)

Som navnet antyder, begynner disse skjønnhetene å blomstre i juli og varer til september. De er også veldig høye, sommerblomstrende stauder som når en høyde på 2 meter og ser derfor veldig fine ut i hagen både i grupper og som ensomme planter. Hvis du er ute etter hvite flerårige stauder, kan du velge juli -sølvlys, som føles fantastisk i delvis skygge og skygge.

Snail padda (Bistorta affinis) som sommerblomstrende stauder med fargede blader om vinteren

Snail Toad (Bistorta affinis)

Et bakdeksel (25 cm) som ikke bare er ekstremt robust og motstandsdyktig, men også imponerer med fantastiske rosa-røde blomster. Blomstringstiden er mellom juli og september, hvoretter bladene blir oransje til rødlige med økende kulde om høsten og pryder hagen på denne måten. Plasseringen skal være delvis skyggelagt. Men sommerblomstrende stauder som disse tåler også litt mer sol.

Columbine (Aquilegia) med flotte blomster i mørk lilla

Columbine (Aquilegia)

Den fortryllende columbine blomstrer på forsommeren og med det store utvalget av forskjellige blomsterformer og farger, som alle er en drøm, er valget garantert ikke lett for deg. Enten gul, rød, vinrød, hvit, svart eller mørk lilla eller til og med tofarget – nesten alt er inkludert, avhengig av sorten. Høyden er omtrent 60 cm, noe som gjør den til en mellomstor sommerblomster. Delvis skygge er det ideelle stedet. Men planten tåler også sola ganske godt.

Blomster stauder hardfør for den solfylte beliggenheten

Kombiner sommerblomstrende stauder med blomster i kontrastfarger i hagesengen

Det er også mange sommerblomstrende stauder for det solfylte stedet du kan dekorere din møysommelig pleide hage med. Og fargevalget er også veldig stort her. I det følgende vil vi vise deg noen av de flerårige artene som vanligvis ikke engang tenkes på når du leter etter stauder, men som utvilsomt fortjener en sjanse. I tillegg vil blomsterbedene dine være noe helt spesielt med dem!

Skabbblomsten (Knautia) kommer fra Balkan og har en sterk lilla blomsterfarge

Skabb (Knautia)

Du får røde stauder som er hardføre med denne vakre prøven. For å være mer presis, er de vinrøde, fantastisk vakre og tiltrekker seg også magisk forskjellige insekter som bier og sommerfugler. Det er varianter som vokser høyere og de som er lavere, så du har et valg avhengig av hvor du er i sengen. Det finnes også varianter med lys rosa blomsterfarger og de i lilla. Ellers må du sørge for at jorda er gjennomtrengelig og ikke for fuktig.

Sommerblomstrende busker av kveldslys (Oenothera) lukter om kveldene

Nattlysolje (Oenothera)

I tillegg til den enkle kveldsblomsten med en sterk gul farge, er det også den lysegule kveldsblomsten (Oneothera odorata), som lukter fantastisk i kveldstimene. Så hvis du leter etter gule stauder, er du bortskjemt. Det spesielle med denne flerårige arten er at den har en veldig lang blomstringstid. De gleder oss med sine lyse blomster fra april, som deretter forblir til oktober. De er også gule blomstrende stauder som er hardføre og til og med foretrekker litt tørrere, noe som gjør dem enda lettere å ta vare på. Kveldsblomsten som sommerblomstrende stauder kan nå høyder på opptil 70 cm og krever beskjæring for å ha en lang blomstringstid.

Leadwort (Ceratostigma plumbaginoides) som bunndeksel farger også bladene om høsten

Blyrot (Ceratostigma plumbaginoides)

Den lavvoksende blyrot (25 cm) er det perfekte valget hvis du er ute etter blå stauder som er hardføre. Dette er sommerblomstrende stauder som begynner å blomstre ganske sent. Blomstringsperioden varer fra august til oktober. En annen flott funksjon er bladene, som er farget røde om vinteren og dermed fortsatt pryder hagen praktfullt. Ellers er stauden perfekt som bakdeksel, som skal gis et solfylt (eller delvis skyggelagt) og tørt sted.

Plant den lilla kattemyren (Nepeta) som sommerblomstrende stauder

Catnip (Nepeta)

Sommerblomstrende stauder i lilla er også veldig etterspurt, og med kattemynte får du et ganske variasjon for den solfylte og tørre beliggenheten i hagen. Avhengig av sorten er denne sommerblomstreren, som er hardfør, 40 til 70 cm høy og blomstrer mellom mai og september. Etter den første blomstringen kan du lage en ny blomst ved å beskjære nær bakken.

Sølvgrå hellig urt (Santolina) med sfæriske blomster i gult

Hellig urt (Santolina)

Flerårige stauder med et interessant fargespill av sølvgrå blader og stilker og sterke gule blomster er disse eksemplene. Den hellige urten er ideell for urte- eller steinhager i full sol, hvor blomstene begynner å skinne i august. Et annet interessant faktum er at disse knappelignende blomstene lukter fantastisk å ta på. Den beskjæres om våren når spiring begynner, mens vinterbeskyttelse er nødvendig om vinteren for å beskytte planten ikke bare mot kulde, men også mot solen.

Braunelle (Prunella), som er perfekt som bakdeksel, har rosa blomster

Braunelle (Prunella)

Lavvoksende, sommerblomstrende stauder er også tilgjengelige med Braunelle, som er tilgjengelig med hvite eller rosa blomster og som du kan bruke som bakdeksel. Siden anlegget er ekstremt varme- og tørkebestandig, brukes det også ofte som et grønt tak. Det er nettopp denne lettstelte kvaliteten som gjør stauden til et populært valg sammen med de vakre, fine blomstene.

Hollyhock (Alcea) er tilgjengelig i forskjellige farger og er veldig populær for hagen

Hollyhock (Alcea)

Siden stokkrokene foretrekker et skjermet sted, er det tilrådelig å plante dem foran vegger eller gjerder. Siden disse er høye, sommerblomstrende stauder, er slike støtter veldig fordelaktige. Forbered også en godt drenert og næringsrik jord slik at planten kan føle seg veldig bra og glede deg med sine vakre blomster. Disse varierer i fargene avhengig av sorten og kan være veldig mørke og nesten svarte, samt lyse og rosa.

De gule blomstene i soløyet (Heliopsis) passer perfekt til sommeren

Soløye (Heliopsis)

De vakre gule stauder blomstrer fra juli og pryder deretter sengen på en flott måte til september. Disse hardføre plantene vil glede deg i årene som kommer. Det viktige er at du holder dem hydrert og næret med jevne mellomrom. Det er best å plante solens øye i de bakre områdene, der det gjør en flott bakgrunn med høyden på opptil 150 cm.

Previous Post
Høsting av grønnsaker fra din egen hage: nyttige tips for nybegynnere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruksjoner og de beste øvelsene for en slank midje!