15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kjør vekk voles: egnede planter, hjemmemedisiner, etc.

Hvem hadde trodd at en av de minste, men truende skapningene kunne flytte inn i hagen din? Voles, omtrent på størrelse med en mus, kuttet ødeleggelsesveier som ligner en mye større og fryktinngytende gnager. De lager et omfattende system av kanaler i bakken og gnager røttene til busker, stauder og til og med grønnsaker og frukttrær. Hostaer (hjerteblader) og tulipanpærer er spesielt ekte delikatesser for voles. De irriterende gnagere kan derfor forårsake stor skade i en hage og noen ganger til og med tømme hele blomsterbed. Gartnere rapporterer at de mistet over 300 tulipanløker på en vinter. Slik at den nøye beplantede hagen din ikke forsvinner like raskt som du opprettet den, er det trinn du bør ta. Finn ut her hvilke planter som hjelper mot voles og hvordan du kan drive dem bort uten gift og feller.

Punkt ett: bli kjent med fienden

Avviser voles med planter

Lær så mye du kan om voles atferd for å finne ut hvordan du kan drive dem bort. Fortsett å lære og eksperimentere med metoder andre gartnere har prøvd med suksess.

Vole er en liten gnager som ligner en mus. Det er noen ganger referert til som åkeren eller engen. Unge fugler når seksuell modenhet etter en måneds alder og kan ha opptil 10 kull per år med fem til ti babyer per kull. De kan reprodusere veldig raskt hvis de finner et område som har nok mat. Skogsvolker hekker under jorden og engsang hekker over bakken. Voles kan leve to til 16 måneder.

For å unngå rovdyr begrenser volene sin tid over bakken ved å grave i nærheten av foten av en plante og spise ved røttene til ingenting er igjen.

Fordeler for miljøet

Voles kjører bort i hagen uten gift

Selv om voles kan være en gartners mareritt, spiller de en viktig rolle i naturen. Deres vaner og oppførsel sikrer at næringsstoffer fordeles og integreres i de øvre jordlagene. Mycorrhizal sopp, et jordnæringsstoff, overføres for eksempel fra plante til plante av hullet. Voles er også en matkilde for mange rovfugler, slanger, rever og katter.

Vaner og atferd

Vaner og oppførsel av voles

Voles spiser gress, frø, røtter, blader, bark, løk, knoller, nøtter, bær og sopp. De graver tunneler mellom fem centimeter og en meter dype. Noen ganger bruker de kanalsystemene som er skapt av føflekker. Ved inngangene danner de små jordhauger med musehullet i siden. Voles er først og fremst nattlige, men de kommer noen ganger ut i løpet av dagen også. Vollejegere inkluderer: falker, ugler, tårnfalk, katter, gauper, rever, coyoter, slanger, grevling, vessler, skunker og minker.

Så du kan kjøre vekk voles uten gift

Hvilke planter går ikke tyrene til??

Hvilke planter går ikke til voles Armenske druehyasinter Muscari armeniacum

Noen løkblomster

Mens mange pærer er en delikatesse for voles, får visse arter gnagere til å snu nesen i avsky. Forskere ved Cornell University fant at noen arter av allium, italiensk arumfamilie (Arum italicum), påskeliljer (Narcissus) og armenske druehyasinter (Muscari armeniacum) holder voles utenfor hagen. Ikke alle nevnte løk er helt motstandsdyktige mot voles, men de gir langt bedre beskyttelse mot gnagere enn andre planter.

Påskeliljer som det beste middelet mot voles i hagen

Påskeliljer er veldig effektive mot voles. De inneholder forskjellige alkaloider som er giftige for de fleste pattedyr. Så hvis du planter påskeliljer over plantingsbedene og rundt frukttrærne, vil du gjøre hagen din mindre attraktiv for voles. Spesielt er påskeliljen “La Riante” rost som det beste middelet for voles.

Timian og andre aromatiske urter hjelper mot voles i hagen

Duftende urter

Vole oppfatter duften av urter som ubehagelig. Det er ikke kjent nøyaktig hvilken duft som er ansvarlig for utvisende effekt, for å kunne bruke den i ferdige produkter for forsvar av mus. Gartnere har hatt gode erfaringer med rosmarin, peppermynte, timian og basilikum.

Voles kjører bort med planter og duftende urter som rosmarin og salvie

rosmarin avskrekke voles. Jeg plantet en gang en tulipanløk rundt en rosmarinplante. Volene spiste alle løkene i hagesengen med unntak av løkene i nærheten av rosmarinplanten.

Den virkelige vismannen (Salvia officinalis) har også et godt rykte på seg for å ha kjørt vassen ut av hagen. I tillegg til å bli brukt som urt og medisinsk plante, kan den også brukes som prydplante. Salvia officinalis -familien inkluderer forskjellige varianter som ‘Purpurascens’, ‘Rosacea’, ‘Tricolor’ og ‘Icterina’, som overrasker med sitt mangfold.

Voles kjører bort i hagen med prydløk

På grunn av løksmaken er det forskjellige typer Prydløk (Allium) gode planter mot voles og ser også vakre ut. De store lilla-fiolettfargede blomsterkulene av sortene ‘Globemaster’ eller ‘Gladiator’ tiltrekker for eksempel imponerende alles oppmerksomhet. Schuberts ornamental purre (Allium schubertii), hvis blomster ser ut som rosa fyrverkeri, er også ekstremt dekorativ. De fleste alliumarter gjør det bra i sonene 4 til 9.

* Lavendel hjelper angivelig ikke, fordi “Lockwood Lavender Farm” fra USA rapporter på bloggen sin, at de i 2011 også hadde store problemer med voles i lavendelfeltet.

* Hvitløk hjelper heller ikke.

Spurge plante mot voles Euphorbia lathyris

de Milkweed plante (Cruciform milkweed, Euphorbia lathyris) beskrives ofte som spesielt effektiv mot tindyr. Imidlertid er det viktig å ha flere planter slik at melkeveien kan oppnå sin effekt i blomsten eller grønnsaksplasteret. Bare vær oppmerksom på at saften fra melkeplanter også kan forårsake hudirritasjon hos mennesker. Hvis du har barn som liker å leke i hagen, kan det være bedre å unngå slike giftige plantearter.

Skarpe kanter

Skarpe kanter mot flis

Bruk skarpkantet grus rundt planter og løker, ettersom voles ikke liker å grave rundt skarpe kanter. Spred granittflis eller knust musling og østersskall rundt bunnen og plantens røtter for å holde voles ute.

For eksisterende anlegg: Grav ut jorda rundt planten ca 25 til 30 cm dyp og ca 8 cm bred og fyll hullet med grus.

For unge planter og løkblomster: Etter å ha forberedt et hull for planten, dekker du jorden med et lag på 5 cm grus. Deretter setter du inn planten og fyller deretter i gruset igjen rundt planteroten. Den opprettede “beskyttelseskanalen” laget av grus bør være rundt 8 til 10 cm bred. Fyll deretter plantehullet med jord.

Hullkurv i trådnett

Hullkurv laget av trådnett for å beskytte blomsterløkene

Du kan beskytte dine nysatte blomsterløg perfekt med en trådkorg. Sørg for at hullene i trådnettet er små nok til at ikke voles kan passere gjennom. Dette er den eneste måten å forhindre at de nye tulipanene blir til musemat. En annen mulighet ville være å lage et høybed for tulipaner, hvor hele interiøret er foret med fint trådnett for å beskytte mot voles. Du bør trekke trådnettet opp på veggene 10 til 20 cm.

Hvis du vil plante nye planter, dekker du rotkulen med et trådnett før du planter. Sørg for at hullene i trådnettet er små nok til at volene ikke kommer gjennom, men store nok til at røttene kan spre seg ut av masken. Denne metoden anbefales ikke for trær.

Kjør vekk voles med hjemmemedisiner

Voles driver svart chilipulver bort med hjemmemedisiner

Capsaicin er stoffet som gir chili, chili og pepper sin typiske krydder. Varmt chilipulver eller cayennepepperpulver kan brukes til å drive vekk voles, da det er ubehagelig for dem. Spred det i hageområder der du har sett mye aktivitet. Dryss noe av dette i hull og tunneler og arbeid det inn i jorden rundt plantene for å beskytte dem. Du må gjenta dette ofte, spesielt etter nedbør.

Castor oljespray

Vidunder (Ricinus communis) mot voles

Ricinusolje ble allerede brukt som et naturlig insektmiddel i det gamle Hellas. Denne forbindelsen vil også hindre vaskebjørn, føflekker og tindinger fra å streife rundt i gården din. Fyll en sprøyteflaske med ricinusolje og spray i hullene eller områdene i hagen du vil beskytte mot tind. Søk på nytt hvis du oppdager skader i hagen din igjen eller etter at det har regnet. Eventuelt kan du også blande 2 ss ricinusolje med 10 til 12 dråper timian, rosmarin eller peppermynteolje..

Brukt kattesand

Voles selger hjemmemedisiner brukt kattesand

Forskere ved Harvard Medical School i Boston har funnet ut at for Gnagere fiender røvere stinker med en gang. Enten løver, coyoter, gauper eller katter – et identisk luktmolekyl ble isolert i urinen til rovdyrene, som rotter og mus oppfattet og reagerte på på veldig lignende måter. Musene i testen unngikk områder der de kjente lukten, og hos rotter økte nivået av stresshormonet i blodet.

Så hvis du har en huskatt, kan du bruke brukt kattesand til å skremme bort mus. Du kan også lage din egen versjon av naturlig søppel som mais, hvete og valnøttskallgranulat, slik at det lett kan brytes ned over tid. Legg disse urinklumpene i hull som et avskrekkende middel. Det anbefales imidlertid ikke å bruke hjemmelaget kattesand i grønnsak- eller urtehagen eller med spiselige planter.

Tiltrekk ugler og rovfugler

Tiltrekk ugler og rovfugler for å drive voles ut av hagen

Med mindre du har mange trær i hagen din som rovfugler kan bruke som abbor, kan du sette abbor som er rundt 3 til 4,5 meter høye i nærheten av områdene der du har stor aktivitet. Legge til Redekasser for ugler og hauker å lokke dem inn i hagen din.

Fuglfrø tiltrekker seg voles

Unngå å plassere fuglemater over mulket områder eller i nærheten av stepping stones og vegger, fordi rester av fuglemat som har falt på bakken vil tiltrekke seg voles. Når fuglemateren er på toppen av mulken, vil volene tunnelere under mulken for å komme til fuglefrøet. De napper også på planter og løk i nærheten. De tunneler også under stepping stones eller ved siden av vegger, kanskje til og med lager hull i bakken. Hvis du fortsatt vil henge opp en fôrstasjon for fugler, er et tre over et gressletter det beste alternativet.

Previous Post
Høsting av grønnsaker fra din egen hage: nyttige tips for nybegynnere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruksjoner og de beste øvelsene for en slank midje!