15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Overvintrende terrassemøbler av tre: Tips for pleie og rengjøring

Terrassemøbler av tre, utebord, benker, sitteputer, koselig

Dagene blir kortere, kveldene kjøligere og bladene faller fra trærne. Høsten er her. Med begynnelsen av den kalde årstiden er det fare for regn, kulde og frost. Planter så vel som hevede senger, gjerder, tremøbler og hagemøbler trenger litt mer oppmerksomhet for å kunne overleve vinteren. Etter grundig rengjøring av treoverflaten følger vedlikehold. I denne artikkelen avslører vi hvordan du smart vinteriserer terrassemøblene i tre.

Terrassemøbler av tre, lakkert eller oljet?

Terrassemøbler i tre blir grå på forhånd etterpå

For mange år siden var terrassemøbler i tre hovedsakelig laget av lakkert mykt tre som furu, bøk eller gran. Fuktigheten og UV -strålingen skader treglasuren, og den blir porøs og skjemmende over tid. År etter år måtte toppflaten slipes og males på nytt. Tremøbler til utendørs bruk har mistet sin popularitet. I dag velger de fleste hageeiere hagemøbler laget av slitesterke tresorter som teak, sedertre, robinia eller bambus. De inneholder essensielle oljer som beskytter treverket på en naturlig måte, noe som gjør den årlige behandlingen mye enklere. Likevel bør alle tremøbler rengjøres grundig for smuss og fett i begynnelsen og slutten av hagesesongen.

Overvintrende terrassemøbler av tre

Stoler i hagemøbler i tre stablet oppå hverandre

Hvis det ikke er snakk om mykt tre eller hellig tre, blir treets overflate behandlet med et oljeaktig pleieprodukt etter at det er blitt rengjort. Treverket må være skikkelig tørt slik at impregnering med olje absorberer skikkelig. Tremøblene lagres deretter i hageskuret, kjelleren eller på loftet. Oppbevaringsstedet skal være tørt, men ikke varmt eller støvete. Hvert møbel skal være godt dekket, men ikke lufttett. Dermed er treet optimalt beskyttet mot smuss, støv og skadedyr. Generelt er følgende lagringsanbefaling optimal:

Dekker terrassemøbler av tre for vinteroppbevaring skikkelig

  • beskyttet mot UV -stråling
  • oppbevares tørt og frostfritt
  • godt ventilert
  • ikke sterkt oppvarmet

Rengjøring av tremøbler i tre

terrassemøbler tre rengjøringsbørste siefe skum

Selv om hagemøblene er lagret i et tørt og frostfritt rom, er rengjøring nødvendig før vinteren. På grunn av temperatursvingningene og vekslingen mellom tørrhet og fuktighet dannes det en sølvgrå patina på treverket, ofte også sprekker. Bæreevnen til terrassemøblene i tre blir ikke skadet av dette, men det er en synshemming. Det anbefales å rengjøre tremøblene grundig før vinteren. Naturlig tre tørkes først av med en fuktig klut, og vanskelige flekker fjernes med et skånsomt rengjøringsmiddel eller med en lett såpevann. Blekemidler bør ikke brukes ved rengjøring av treoverflater, da de endrer fargen på tremøbler og kan etterlate stygge flekker.

terrassemøbler tre rengjøring såpe såpe børste vann

Det er best å bruke naturlig såpe. Den inneholder vegetabilske oljer som i tillegg til sine rensende egenskaper også muliggjør påfylling av lipider. I tillegg brukes ikke mikrofiberkluter når du rengjør treverket, fordi de fjerner den naturlige oljen fra treverket. Det er lurt å bruke en enkel bomullsklut og en børste eller svamp for sta flekker. Du bør skrubbe i kornet, ellers kan treet bli skadet. Etter vask må du tørke vaskemiddelet med en tørr klut slik at det ikke blir liggende på treverket.

Vedlikehold terrassemøbler i tre

terrassemøbler tre rengjøring omsorg sliping ned

Smuss og patina kan ikke alltid fjernes uten å etterlate rester. Treet blekner ofte etter rengjøring og mister glansen, ettersom de naturlige oljene i treet mer eller mindre oppløses av rengjøringsmiddelet. Terrassemøbler av tre som har vært utsatt for elementene i lang tid er så grå eller overflaten har blitt så grov at den bare kan slipes ned. Til dette bruker du sandpapir med en kroning på 100 eller 120 og jobber uten stort trykk. De slipte partiklene må nå støvsuges og tørkes av med en klut. Hvis gråningen er for sterk, kan du også bruke en spesiell hardrenser. Det er viktig å bruke hansker når du gjør dette. Etter rengjøring må treoverflaten “oppdateres” med et pleieprodukt.

terrassemøbler trepleie olje stell tips

Etter rengjøring er behandling med pleieolje nødvendig. Det er fargede eller pigmenterte så vel som fargeløse oljer for tre. For de fargeløse pleieoljene er det viktig å vite at de ikke gir noen beskyttelse mot UV -stråling, så de kan ikke påvirke gråningen. Pleieproduktene som brukes skal vanligvis ikke inneholde løsningsmidler, slik at det naturlige trevernet ikke blir skadet. Oljen påføres best med en børste eller bomullsklut og poleres av etter noen timer. Dette øker impregneringseffekten etter behandlingen. Ved rengjøring av WPC -plater bør spesielle WPC -pleieprodukter brukes.

Renovere skadede terrassemøbler i tre før vinteren

overvintrende tremøbler for omsorgsfylling

Gjennom bruk, under høy belastning eller gjennom temperatur- og fuktighetsvariasjoner, på grunn av UV -strålingen og andre, kan det uunngåelig oppstå små sprekker i treverket. Over tid og som et resultat av vannet som har trengt inn i det, som senere fryser, river sprekker seg opp. I tillegg kan treverket også angripe sopp. Derfor er det tilrådelig å handle umiddelbart, selv med små sprekker. Det finnes spesielle fyllmasser for trevirke i uteområder.

terrassemøbler tre utendørs bord oppdater glasurolje

Rengjøringen av terrassemøblene i tre og påføring av et pleieprodukt bør ikke bare utføres før vinteren, men to til tre ganger i året. I utgangspunktet er prosedyren for overvintring av tremøbler i tre følgende:

  1. Rengjør først treoverflaten grundig
  2. La tremøbler tørke i minst en dag, 48 timer anbefales
  3. Berør eventuelt med fyllmasse og sandpapir
  4. Behandl med impregnering, to påfølgende strøk
  5. Dekke

terrassemøbler trepleie påfør glasurbørste

Lakkerte hagemøbler er generelt mer vedlikeholdskrevende. Hvis malingen er uskadd, er det bare å pusse den lett en gang i året, tørke den av og deretter påføre et tynt lag med ny maling. Men hvis glasuren har flasset av, må du fjerne den helt og bruke en ny på det tørre treverket.

Overvintrende terrassemøbler av tre: pleietips

terrassemøbler tre utendørs lenestoler renovere olje

Ved rengjøring er det spesielt viktig å frigjøre terrassemøblene i tre fra alle skruer, hengsler, skrueforbindelser, håndtak og etc. Hvis det ikke er mulig, kan du bruke papirbånd for å beskytte metallelementene.

terrassemøbler tre utendørs moderne benk hevet seng personvern

I tillegg til terrassemøblene i tre, er gulvbordene på balkongen eller terrassen, hageskuret og gjerdet eller personvernskjermen til og med utsatt for været hele året. Den årlige rengjøringen og pleien gjelder generelt for alle treelementer utendørs.

Overvintrende terrassemøbler av tre: innsatsen er verdt det

terrassemøbler tre utendørs lenestol før etter bilde

Uten tvil har frost og fuktighet en veldig negativ effekt på utseende og holdbarhet av hagemøbler. Hvis du har ordentlig overvintret terrassemøblene i tre, er gleden stor når den bæres utenfor neste år og skinner i en frisk glans.

Previous Post
Jernmangel hva skal jeg gjøre? – En oversikt over årsaker, symptomer og matvarer som inneholder jern!
Next Post
Å bygge og legge ut et drivhus i hagen – det du må vurdere