15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lær å tegne en hageplan og designe din egen hage

Hvis du planlegger å redesigne eller pusse opp hagen din, kan du bli landskapsdesigner selv ved å tegne din egen hageplan. Det er imidlertid noen ting du må vurdere, for eksempel lyset på eiendommen, dens jordsmonnet, dreneringsforhold og tilgangspunkter. Ikke desto mindre kan dette være både et nyttig verktøy og en terapeutisk aktivitet som vil se for seg alle mulighetene. Av denne grunn gir vi deg i dette innlegget noen nyttige tips for å lære deg å tegne hageplaner.

Tegn din egen hageplan – skala

plan av den vakre rekkehuset med grønn plen og planter hardscape

Landskapsarkitekter kan ofte tegne perspektiv for sine kunder for å hjelpe dem med å visualisere utformingen av hagen. Perspektivtegning er også en teknikk som viser en tredimensjonal scene, for eksempel hagerommet ditt, på en todimensjonal overflate. Hjemme kan du fange den nåværende strukturen i området med en hagetegning i perspektiv og deretter teste nye ideer, planlegge nye beplantninger eller redesigne landskapsarkitekturen. Med et kart som dette kan du planlegge utformingen av hagen din før du graver en enkelt spade jord. Imidlertid er det viktig å bruke en måltegning slik at du kan få nøyaktige målinger for hver detalj. Så hver hobbygartner kan bli en dyktig tegner. For en hage med gjennomsnittlig størrelse (5 meter bred) kan du bruke en skala på 1: 2000. 5000 cm blir 2,5 cm eller 1 meter måler 2,5 centimeter på kortet.

illustrasjon datamaskin hage plan tegning program online app

Mål først verftet eller hagen med et målebånd og skiss omkretsen på grafpapir. Tegn fugleperspektiv av eksisterende trær, busker, gjerder og andre funksjoner du vil beholde. Tegn trær og busker i sirkler og gjerder som linjer. Tegn inn den eksisterende plenen. Ta noen kopier, slik at du kan eksperimentere med design. Deretter trekker du inn mulige nye elementer. Når du har bestemt deg for sengenes posisjon, tegner du plantene du vil legge til i riktig avstand og teller nøyaktig hvor mange av dem du trenger. Du kan selvsagt også bruke et landskapsarbeidsprogram på datamaskinen din når du tegner hageplanen din. Dette gjør at forskjellige design kan testes både i 3D og i fugleperspektiv.

Første skritt mot forhåndsplanlegging

barn og mann utendørs med hageplan tegning symboler hus og vater

Nå har du en fullskala tegning av ditt eksisterende landskap og flere kopier for regneark. Tegn først en enkel skisse som viser en generell plassering av elementene du trenger i forhold til huset. For eksempel, hvis du trenger en utendørs spiseplass, skissere den ut nær kjøkkenet eller spisestuen. På denne måten oppnår du en god overgang mellom inne og ute. Relasjonsgrafen hjelper deg med å komme i gang med å lage en plan. Hensynet bør også inkludere vedlikeholdstiden du planlegger å bruke på gården. Det neste trinnet i planleggingen av hagen din er å plassere det hele. Du må tenke på de fysiske og geologiske forholdene du vil hage i, så vel som det aller viktigste spørsmålet om plen.

Lær å tegne komfortable hageplaner, for eksempel grønne busker og trær i bakgården

Hva er de virkelige fordeler og ulemper med vilkårene dine? Er hagen din i en skråning du trenger for å befeste? Er plasseringen solrik eller skyggefull, fylt med trerøtter eller ikke? Enkelte typer hager kan bare plasseres i visse typer utstillinger.

For eksempel vil du kanskje plante en urtehage nær kjøkkenet som trenger full sol. Men hvis dette området er sterkt skyggelagt av et viktig tre med ukjent avstand, må du endre planen din. Da må du enten gi opp ideen om urter eller plante dem på et solfylt sted i en annen del av landskapet ditt. Noen ganger fører imidlertid slike nødvendigheter til fantastisk geniale løsninger. Disse urter kan plasseres i en stor planter ved siden av inngangsdøren din, hvor du kan gå forbi dem hver dag og nyte duften.

Tegn hageplanen selv

lær å tegne en hageplan blyanter linjal målebånd bruk grafpapir

En enkel måte å tegne hagen din i perspektiv kan gjøres på noen få enkle trinn. Du har kanskje noen ideer for hagen din, men du vil vite hvordan de ville se ut før du investerer tid og penger til å lage dem. Du trenger imidlertid ikke nødvendigvis å ha en plan for å komme i gang. Så ikke bekymre deg hvis du ikke aner noe om det først. Faktisk kan det være en mye mer informativ prosess å se hvordan det ser ut i perspektiv først og deretter planlegge hagen ut fra det du lærer. Materialene du trenger for dette er følgende:

  • Kamera (telefonkamera er greit)
  • Datamaskin med fotoredigering og utskriftsmuligheter
  • Sporepapir eller tynt papir
  • Linjal eller trekant
  • Penn eller blyant
  • Markører eller fargeblyanter for farging

Så ta først et bilde av hagen din som gir den bredeste og klareste utsikten over området som skal utformes i hagen. Men hvis mye vegetasjon blokkerer utsikten din, kan det gjøre det første trinnet veldig vanskelig, så det kan være nødvendig å rengjøre hagen. Om mulig, inkluder strukturer eller landskap i nærheten, for eksempel hjemmet ditt, gjerder og terrassen. Last deretter ned bildene til datamaskinen din. Når du tegner hageplanen din, bruker du fotoredigeringsprogramvare for å øke lysstyrken og redusere kontrasten til bildet. Dette vil skjule bildet slik at du kan tegne på det. Skriv ut bildet og du er klar til å lage planen.

Lag tegningen

finpuss små detaljer tegne en perspektiv hageplan

Finn først perspektivlinjene for å starte designskissen. Når du tegner hageplanen din, kan du se etter symboler ved å bruke linjene i landskapet, strukturen eller den rette kanten av en plen. Dette er de to perspektivlinjene som kommer sammen på et tidspunkt. Hvis plenen har rette kanter på begge sider, kan du også spore disse til de møtes på et tidspunkt. Tegn deretter inn landskapet eller plenen. Landskapsarkitekturen kan ha form av en uteplass, buet sti, benk, dekk eller noe du ikke vil plante.

liten jente med faren sin som tegner hageplan i målestokk

Av denne grunn, bruk forsvinningspunktet for å lage alle linjene som kommer din vei. Lag horisontale linjer, som ikke kommer fra forsvinningspunktet, parallelt med horisontlinjen. Du kan bruke en linjal eller trekant for å lage alle linjene med den. Hvis du legger til et tre eller en annen enhet, vil du også tegne omrisset i dette trinnet. Da er det best å representere plantene som grunnleggende former. Når du legger til nye trær, begynner du med dem, og designer alltid fra de største til de minste plantene slik at den grunnleggende plantingen kommer først. Tegn for tiden busker og stauder som sirkler, ovaler eller omvendte trekanter. Igjen, dette er det første utkastet, så linjene krysser og det ser veldig rotete ut. Du kan imidlertid rydde opp i de følgende trinnene.

Tegn mindre detaljer i hageplanen

hagesti belegningsstein lamper avgrensning gress

Legg først et ark med sporingspapir over skissen. Du kan også bruke vanlig papir og tape begge arkene på et vindu eller et tavle, hvis du har det. Avgrens tegningen ved å begynne med plantene først og deretter i motsatt rekkefølge som du startet. Gi plantene dine karakter. For eksempel, hvis det er gress, kan du få dem til å se stikkende ut. Hvis du også har busker, kan du få dem til å se buskete ut i planen. Bruk linjalen din til å tegne landskapsarkitekturen om nødvendig og finpusse tegningen generelt.

lys grønn farge blyant hageplan tegne det selv perspektivtegning

Til slutt er det på tide å fargelegge tegningen din for å illustrere designet ditt fullt ut. Å male landskap er en flertrinnsteknikk i seg selv, men her er noen grunnleggende: Hvis du ikke hadde spesifikke planter i tankene, er det på tide å la farger hjelpe deg med å velge hvilke planter du skal velge. Start med en farge du vet at du vil ha, og bruk den fargen på tvers av flere planter. For eksempel kan du bruke lysegrønt først og sørge for at både forgrunnen og bakgrunnen inneholder den. Fyll ut resten av fargen. Sørg imidlertid for at du representerer alt med minst to til tre planter i hagen, med mindre det er en spesiell plante. Du kan alltid legge til flere detaljer og skyggelegging. Av og til bør du ta en pause og se på skissen din som helhet. Dette er den beste måten å finne ut hvor noe fortsatt mangler.

Bruk online verktøy

lykkelig par med bærbar datamaskin og mobiltelefon som ligger på gresset i naturen

Du kan også bruke gratis verktøy online når du tegner hageplanen din. Dette kan også være veldig nyttig for deg, ettersom freeware er tilgjengelig for deg når du tegner hageplaner i disse dager. Når vi snakker om landskapsarbeid, kan du støte på programmer som har en rekke landskapsarbeid og planer som passer for de fleste. Det er mange guider på Internett om hvordan du planlegger din egen spesifikke hage. Uansett er enhver tegneteknikk definitivt noe å prøve når du vil tegne en hageplan. Her er noen forslag til 3D hageplanleggere!

Previous Post
14 gode ideer til en rask og sofistikert dessert til nyttårsaften
Next Post
Svømmebassengideer – 50 drømmeaktige svømmebassengferiebilder