15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hage med skyggeplanter – hvilke typer passer?

hage med skygge planter design tips ideer hekker roser skur

I en hage er skyggefulle flekker en viktig ting. Og hvis du eier eller designer et skyggefullt område i hagen, vil du naturligvis fortsette å være omgitt av grønne eller til og med blomstrende planter. Problemet her er at ikke alle planter føler seg komfortable i skyggen. Selv plenen kan for eksempel ikke trives under et stort tre og dør før eller siden. Så spørsmålet oppstår om hvilke plantetyper du velger for deg Hage med skyggeplanter bør velge. Først og fremst bør du være oppmerksom på at det ikke er noe som heter en plante som virkelig elsker skygge. Hver eneste plante trenger lys for å kunne leve. Så forskjellen er faktisk at noen planter bare tåler skyggen eller delvis nyanse bedre.

Hage med skyggeplanter og blomstrende blomster

hage med skygge planter bakdeksel rosa pen dekorasjon

En hage med skyggeplanter er ikke bare mulig, men også veldig lett å oppnå. Alt du trenger for dette er de riktige plantene. Disse inkluderer de såkalte mesofytter. Dette er plantene som normalt vokser under trær i naturen og derfor elsker et moderat fuktig miljø. De er ikke så vanskelige å ta vare på, men de trenger fruktbar jord med høyere surhet. Unntak her er imidlertid eviggrønne og elveblomstene.

I denne artikkelen vil vi introdusere deg for noen få plantetyper som er veldig egnet for en naturlig hage med skyggeplanter.

Hage med skyggeplanter fra planter med lav vekst

hage med skyggeplanter lavvekst idé veggplen

Hage med skyggeplanter – Hostas (Hosta)

hage med skygge planter funkien blader grønn hvit kant blomster rosa

Dette er en veldig populær plante blant gartnere og er perfekt for hagen med skyggeplanter. Ikke bare ser det bra ut med sine store blader, det kommer også godt overens i den mørkeste skyggen. Og plantene gleder også hver gartner med sine vakre blomster. Du har valget mellom gul og hvit. Du kan kombinere denne planten med andre arter som bregner, flotte spurver (astilbe) eller hjerteblomster (dicentra / lamprocapnos). Men hostaene ser også veldig imponerende ut alene.

Hostaene for skyggen i hagen er også tilgjengelige i gult

hage med skygge planter hosta idé hagearbeid vårsommer

Bregner – Bruk av bregner til en hage med skyggeplanter er så populær at det er vanskelig å forestille seg en skyggehage uten dem. De er preget av sine sterke grønne farger og den delikate bladstrukturen. Den beste måten å markere bregner på er å plante dem under et tre og i større grupper. Skogsdamebregnen og den ekte ormbregnen (hannbregne) er spesielt populære. Men braketten ser også flott ut i den skyggefulle hagen.

Blomstrende nyanse av funkie

funkien hosta blomster blader dråper blomstre hvitt regn

Hostas med attraktive blader

skygge plante hosta frodig grønn blomst hvit funkie

For skyggehagen den tykke bladene bergenia (Bergenia crassifolia)

bergenia cordifolia hagedesign planter ideer rosa

Denne planten er en annen variant for hagen med skyggeplanter, men den er også egnet for solrike steder. En stor fordel med denne planten er at den er ekstremt krevende og også beholder sine vakre blader hele året, med sin rødlige farge om høsten. Bergenia ser spesielt godt ut i kombinasjon med steindekorasjoner, så vel som med kranesnegler (geranium), columbines (aquilegia) eller bregner.

Bergenia for skyggen med interessante blader

Bergenia blomsterskygge etterlater hjerteformet nyanse

Plant bergenia under et tre i hagen

tykt blad bergenie tre skygge blomster mør rosa

Hage med skyggeplanter – Periwinkle (Vinca)

eviggrønn vinca blomst jord hage lilla

Som navnet antyder, mister ikke denne planten bladene om høsten og vinteren (med noen få unntak, for eksempel den urteblomstre). Hovedformålet er å dekke større områder. På denne måten kan du for eksempel grønt barmarken under store trær og er derfor ideell for en hage med skyggeplanter. Periwinkle imponerer også med sine vakre blomster. Disse blomstrer i april og mai og har en delikat farge av lilla og hvite aksenter.

Jordskruende plante for hagen laget av lilla blomster

blomsterhage vinca eviggrønne blomster lilla stjerne

Lag skyggen i hagen med eviggrønne

eviggrønn plante vokst creeper lilla blomst vinca

Hage med skyggeplanter – fantastiske spurver (Astilbe)

astilbe rosa blomst praktfulle spar hageplanter

Du kan også bruke Prachspieren til hagen med skyggeplanter. Typene her er mange, men de har en ting til felles. De har fargerike blomster. Forskjellen er formene, så vel som deres størrelse og tetthet. I naturen kan planten bli funnet under løvtrær. På grunn av dette er de egnet for et slikt sted, så vel som rundt busker og busker. Men den praktfulle sparren vil også føle seg hjemme under bartrær. Kombiner dem best med bregner, hostaer, iriser, bergenier eller kranefuglen.

Planten for skyggen i en mørk rosa

fantastisk hage med skyggeplanter astilbe arendsii

Hage med skyggeplanter – Columbines (Aquilegia)

hage med skyggeplanter aquilegia vulgaris lilla blomst

Dette er en plante som trenger delvis skygge i hagen din med skyggeplanter. Hvis du har en dam, bekk eller annen liten vannmasse i den skyggefulle hagen din, er columbines det perfekte valget for å plante banken. De vakre blomstene har en klokkeform. Hvis disse fjernes umiddelbart etter at de har falmet, kan du til og med se frem til en ny blomstring i året. Du kan markere dine vakre blader i hagen med skyggeplanter ved å plante planten i nærheten av bergeniaene, hostaene eller de store bladene i Kaukasus-forglemmigeier (Вrunnera macrophyllа).

aquilegia hage blomst lilla stjerne plante

Hage med skyggeplanter – Stor kalk St. John’s Wort (Hypericum calycinum)

gul blomst hypericum calycinum st john's wort nyanse

Johannesurt er en tett, lavvoksende plante. Den vokser til en høyde på mellom 30 og 40 centimeter. Bladene er lysegrønne og blomstene er gule. En fordelaktig egenskap er at den vokser raskt, slik at du raskt kan nyte mye grønt i hagen din med skyggeplanter, da den også er perfekt for å dekke større områder. I tillegg stiller johannesurt ingen spesielle krav til jorda. Den bør imidlertid være moderat fuktig, og derfor føles planten behagelig under lave trær.

Johannesurt gul hypericum bush plante hageskygge

hage med skyggeplanter St. John's wort gule blomsterbed

Hage med skyggeplanter – Great star umbels (Astrantia major)

astrantia blossom skygge hvit stjerneformet hagedesign

Star umbel er en annen plante som passer for hagen din med skyggeplanter så vel som for et solrikt sted. Planten mottar mange blomster mellom juni og august, som minner om stjerner i form. Det er en veldig pen og delikat blomst.

star umbel rosa rød blomsterbed skygge astrantia

Hage med skyggeplanter – Dickmännchen (Pachysandra terminalis)

Pachysandra terminalis fett mann plante blomster hvit brun hage

Hvis du leter etter en eviggrønn plante for hagen din med skyggeplanter, er den fete mannen det riktige valget. Det er en ukomplisert og hardfør plante som svært sjelden angripes av skadedyr. Planten får bare sine typiske mørkegrønne blader når den er i skyggen. I tillegg trenger planten ikke å bli befruktet og er jorddekkende. Dette gjør den til en perfekt erstatning for plen, som som nevnt ikke kan trives i skyggen i skyggen.

fett mann pachysandra blader skygge planter hvite

Busker og busker til hagen med skyggeplanter

busk skygge plante gule oransje frukter blader

For å opprettholde en harmoni og naturlig atmosfære i hagen din med skyggeplanter, trenger du busker og busker i tillegg til blomstrende planter og gress. Selvfølgelig er ikke alle typer egnet her heller. Av denne grunn har vi satt sammen noen eksempler for denne kategorien som er perfekte for hagen din med skyggeplanter.

Hage med skyggeplanter – Red dogwood (Cornus sanguine)

rød kornel cornus sanguine blomstre hvit buskskygge

Denne busken imponerer på flere måter. På den ene siden er grenene røde i farge og danner en pent forgrenende krone. Om høsten produserer busken også ganske røde frukter som er på størrelse med en ert. En annen særtrekk er at de lysegrønne, langstrakte bladene også får en attraktiv rød farge om høsten og dermed gir hagen din skygge planter farge.

cornus sanguine skygge plante svart bær dogwood

høst cornus sanguinea dogwood busk rød gul nyanse

Hage med skyggeplanter – Tatar kaprifol (Lonicerа tatarica)

tatar hekk kirsebær busk hage lonicera tatarica plante

Denne busken som en variant for hagen med skyggeplanter mottar blomster i en lyserosa mellom mai og juni, som varer opptil en måned. Honeysuckle vokser til en høyde på to til tre meter og er egnet både for planting i grupper og som en enkelt aksent.

hekk kirsebærblomstrer rosa lonicerа tatarica skygge plante

Hage med skyggeplanter – Vanlig Oregon -drue (Маhonia aguifolium)

blomstre gule mahonia blader mørkegrønn spiss hageskygge

Oregon -druen er en busk som er omtrent 1,5 meter høy og blomstrer i en fantastisk gul. Disse dukker opp i begynnelsen av sesongen og gir en herlig duft. Så dukker svartblå frukt opp igjen. Med denne busken kan du dekorere hagen med skyggeplanter under trærne, da den føles behagelig i skyggen.

mahonia hekk gule blomster bush planter skygge

Hage med skyggeplanter – kanel bringebær (Rubus odoratus)

arter rubus odoratus kanel bringebær busk

Denne imponerende busken for hagen med skyggeplanter vokser opp til 3 meter høy. I juni mottar den blomster på opptil 5 cm i størrelse, som er lilla i fargen og også har en behagelig lukt. Fruktene har på sin side en nesten rund form og rød farge med en diameter på en centimeter. Disse er imidlertid ganske små. Men bladene blir gule om høsten.

kanel bringebær rubus odoratus hage busk blomster

Lianas for hagen med skyggeplanter

hageform skygge eføy vinca eviggrønn stein

Hage med skyggeplanter – rørblomster (Aristolochia)

Aristolochia creeper liana blossom skygge etterlater hjerteform

Denne vintreet er et godt alternativ hvis du leter etter noe som vokser raskt for hagen din med skyggeplanter. Blomstene er spesielt imponerende. Disse har en begerform og en interessant mørk lilla farge. Bladene er også ekstremt interessante. I tillegg til hjerteformen, består de ikke bare av en grønn farge (i den øvre delen). Mot bunnen får du en blågrønn farge. Anlegget kan nå høyder på mellom 8 og 10 meter. Det bør imidlertid bare velges av erfarne gartnere, da det er veldig krevende.

hage med skygge planter aristolochia lilla blomst klatrer plantevegg

Hage med skyggeplanter – Rundbladet treskje (Celastrus orbiculata)

tree shrike plante busk røde bær celastrus orbiculata skygge

Denne liana kan også være opptil 10 meter høy og vokser ekstremt raskt. Det spesielle med de mørkegrønne bladene er at de får en ganske gul-oransje farge om høsten. Derfor er treskrikken ideell som en dekorativ plante i hagen din med skyggeplanter for å dekorere vegger, en pergola eller vegg.

Celastrus busk rundbladet trehage gul oransje frukt bær

seng hage grønne planter busker plen tre

planter seng hage fargerike blader skygge form

bregner planter hageskygge store blader

geranium hageform blomster hekker fargerik

hage med skygge planter rockery trær

bregner idé hage skygge form tropisk

hage med skyggeplanter astilbe hosta design

skygge hageplanter tips pergola hengende planter

hage med skygge planter creepers trapper hage hage sti

hosta plante skygge bed funkie bregner grønn

hage med skygge planter blomster forlater design

hage med skygge planter treseng vill

hage med skygge planter busker gule teal blader

skygge planter bjeller hvite blomster hagedesign

blomst rosa totorinis hagedesign blader grønt

grønn hage rosa prakt astilbe drømmeaktig

Previous Post
Boksing – For god kondisjon og raske reflekser
Next Post
Industrielt utseende for hagen – kunstneriske designideer og tips