15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bygg en hagedam selv – velg en damskål eller foring?

hagedam zen hage

Du har et vakkert hagelandskap med mye grønt og fargerike blomster, men noe plager deg. Kanskje det er noe som mangler der! Vi kan forstå det fantastisk, fordi du mest sannsynlig trenger vann i hagen! Og du kan få det ved for eksempel a Bygg din egen hagedam. Tenker du på hvordan en liten hagedam ville skrive seg inn i uteområdet ditt? Men kanskje en klangfull vannfunksjon eller en babling bekk? De synes konstruksjonen er for komplisert?

Bygg din egen hagedam med en imponerende foss

hagedesign dam bygningen foss steinheller eksotiske

Her vil vi berolige deg først, fordi alt virker vanskelig og umulig ved første blikk, men tro oss, alle kan gjøre det i dag Bygg din egen hagedam. Så det betyr at det ikke er så vanskelig som det høres ut. I dagens artikkel vil vi illustrere og bevise for deg med noen få bilder at byggeprosessen for hagedammen er mulig og gjennomførbar for alle.

Bygg ditt eget hagedam – planlegg arbeidet

bygg dine egne hagedamstener folie bakken dekker planter vannliljer

Hvis du vil bygge en hagedam selv, har du to alternativer å velge mellom. På den ene siden kan du velge en prefabrikert dam eller du kan bygge hagedammen selv med folie. Men før du velger et av alternativene, må du planlegge arbeidet godt. Ta deg god tid og undersøk ideer og tips om hvordan du best, raskest og enkelt bygger en hagedam selv.

Velge riktig sted å bygge din egen hagedam

hage benk fisk hage dam lage tips blomster graeser

Da må du også bestemme plasseringen av damsystemet ditt. Det er best å velge et solfylt sted i hagen. Det ville være fantastisk hvis stedet fikk full sol i 5-6 timer om dagen. Flora og fauna kan da trives veldig godt. Sørg også for at stedet du har valgt å bygge hagedammen selv ikke er for nær trær. Du vil absolutt ikke ha problemer med de fallne bladene, gjør du?

Bygg din egen hagedam – prefabrikkerte dam eller dam med foring?

ferdig tjern bygge din egen bolle plast hage idé

Det er ingen tvil om at de prefabrikkerte tjernene nå tilbyr alle gartnere en rask og enkel rute til hagedammen. På spesialismarkedet finner du et bredt spekter av ferdige damskjell som du kan bygge en hagedam med selv. Med deres hjelp er hagedammene klare på kort tid. Damskallene er tilgjengelige i forskjellige størrelser, former og med to overflater av naturstein kan du velge mellom sand og basalt, men for å være ærlig ser begge ganske passende ut.

Hagedam fra et ferdig damskall

bygge din egen hage tjern steiner landskap design tips bolle

De prefabrikkerte dammer har imidlertid en ulempe at formen deres ikke kan utformes i henhold til ideene dine. Hvis du vil bygge en større hagedam selv, så velg det andre alternativet – en dam laget av foring! I dette tilfellet kan du selv tilpasse hagedammen til hagedesignet ditt. Ikke glem den gylne regelen: jo større jo bedre! Det gjelder her i sin helhet! I de fleste tilfeller ser større hagedammer mye mer naturlig ut og utstråler mer ro. Fra et praktisk synspunkt etableres en økologisk likevekt raskere med større mengder vann, noe som i dette tilfellet er en viss fordel.

Form hagedammen selv av folie

foliedam bygningen hage idé tips stones shore

Bygg en hagedam selv – steiner for mer stabilitet og som en vakker dekorasjon

steiner hagedam natur graeser vannliljer vann hage deco

Hvis du har bestemt deg for å lage eller bygge din egen dam og har fulgt trinnene opp til dette punktet, betyr det at du allerede har gjort mye forberedende arbeid med å bygge ditt eget hagedam! Nå kommer du til å ordne steinene! Du kan få stein fra det store utendørs eller kjøpe dem på jernvarehandelen. Steiner plasseres vanligvis på gulvet i systemet, noe som garanterer mer stabilitet, og først da går du videre til ytterligere designtiltak.

Hagedam med bekk og foss innrammet av steiner

bekk gartenteich foss graeser vannplanter stein ufer

Damstein fungerer naturligvis som dekorative elementer i den endelige utformingen av hagedammen og gir systemet et naturlig utseende. Du kan også kjøre hagedammen i romersk stil og runde den av med skulpturer og en liten foss. Men hvis du er mer interessert i Feng Shui -stil, vil du definitivt foretrekke Buddhas figurer, bambus og lotusblomster som ekstra dekorasjon.

Bygg ditt eget hagedam – plant hagedammen

foss hage dam design idé graeser planter steiner

Her har vi nådd det siste trinnet i hagedamdesignet! Til slutt vil vi gi deg noen tips for riktig planting av damsystemet ditt. Du bør begynne å bygge dammen selv akkurat nå, for den beste perioden for dette er mellom mars og juni. I løpet av denne perioden kan vannplanter vokse spesielt godt på grunn av de fortsatt milde temperaturene. Når du planter hagedammen, gjelder en viktig regel: du starter alltid på det dypeste punktet og jobber deg deretter opp til strandsonen! Du kan bruke plantekurver for å plante de dypere sonene i hagedammen; av praktiske årsaker er de svært viktige for veksten av visse vannplanter.

idé hage dam bygge selv orkideer steiner planter banker

Når du planter damsystemet ditt, må du fortsatt sørge for at du har nok vannplanter og flora på bredden. For mange mennesker er vannliljer et must. Interessante treplanter, stauder, gress og ettårige kan pryde banken. Dette vil gi deg en liten idyll i hagen som du kan nyte hver dag. Og det vil du være stolt av, for det krever litt innsats hvis du vil bygge en hagedam selv!

vannliljer lilla hagedam bygg ditt eget vannfunksjonsdesign

gullfisk dam vannlilje bygge det selv frosk fontenen graeser

tips bygge din egen hagedam foss fosser plater figurer lanterner

bygg din egen hagedam graeser tree hage foss plen

liten hagedam bygge deg selv bro tre vannliljer hage

dam bambus ramme steiner naturlig utseende planter

bygge ditt eget hagedam

bygge ditt eget hagedam

hagedamdesign

ideer til hagedam

hagedam ideer 1

ideer til hagedam

hagedam design moderne

bygg din egen hagedam blå-folie-eksotiske-steiner-planter

hage-dam-bygg-selv-bro-tre-design-idé-vannplanter

hage-dam-bygg-selv-foss-inspirasjon-stein-plate-selvfølgelig

Previous Post
10 bunndekkende planter som et alternativ til plener
Next Post
Flotte yogaøvelser for deg og babyen din tone hele kroppen