15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Orientalsk hage: en magisk vakker oase midt i ørkenen

orientalske hageplanter potter baueme flislagt gulv ørkenplanter

En orientalsk hage kan ikke beskrives – den magisk vakre oasen ligner et paradis med sine frodige eksotiske planter, duftende urter, blomster og mange vannfunksjoner. Og selv om de mange blomstene, buskene og trærne ser ut til å vokse kaotisk ute ved første øyekast, er de faktisk organisert etter strenge regler. Designprinsippene i Orienten har blitt perfeksjonert gjennom århundrene. Vi gir deg en oversikt – bli med på en reise til Orienten!

Orientalsk hage: opprinnelsen til den eksotiske hageformen

orientalske hagetrapper blå fliser

En orientalsk hage er et ekte kunstverk – i dag er den eksotiske hageformen ikke bare vanlig i de arabiske landene. Fra India i Asia til Saudi -Arabia i Midtøsten til Marokko i Afrika – den såkalte Riyadh -designen bør ikke mangle i noe velstående hus. Den lille oasen av ro og stillhet ble sterkt påvirket av arkitektonisk stil – i motsetning til Europa og Amerika, hvor hagen tradisjonelt er anlagt foran inngangen til huset, i Orienten er bygningene bygget som slott med en indre gårdsplass.

orientalsk hage dekket terrasse klatreplanter espalier

Riaden er lukket til gaten, og åpner ut mot hagen – romslige balkonger og sjenerøst innglassede fasader gir fri sikt til utsiden fra hver etasje. Den lille grønne øya er utformet på en slik måte at utsikten ovenfra og fra alle sider ser like bra ut. En stor utfordring for hver landskapsarkitekt.

orientalske blomsterpotter i forskjellige størrelser hagesti

Videre former menneskers livsstil sterkt hagebildet – ørkenlandskap er ikke uvanlig i de arabiske landene. Små oaser der det er vann og grønne planter er derfor et symbol på håp, uendelig og en ny begynnelse. Så vann er et grunnleggende element i den orientalske hagen – det er alltid plassert i midten av hagen og er utgangspunktet for designet.

orientalske hagesypresser bakdeksel stauder rød eksponert betongsti

Grunnleggende for designet er fremdeles beskrivelsen av paradiset som er nedfelt i Koranen – en liten øy av ro, en gave fra Gud til folket. Det er derfor den arabiske hagen ikke åpenbarer seg på en gang, men kan oppdages trinnvis. Ikke rart at setene ikke er midt i hagen, men på kanten av hagen – mennesket er bare en observatør. Målet – å få landskapet til å se så frodig og naturlig ut som mulig.

Orientalsk hage – grunnleggende prinsipper

orientalsk hagevann har eksotiske planter

De grunnleggende prinsippene for hagedesign i orientalsk stil er basert på de geometriske formene – de enkelte designelementene kombineres med hverandre i henhold til strenge regler. Som allerede nevnt, er vannfunksjonene (for det meste fontener) plassert i hagesenteret. Hagen har alltid en rektangulær form og er omgitt av høye steinvegger. To hagestier eller to kanaler møtes nøyaktig i midten og deler på denne måten uteområdet i fire.

orientalsk hage arbor dam vannplanter

Symmetrien finner du – for eksempel står to blomsterpotter av samme størrelse på begge sider av hagestien. Forresten, det finnes plantemaskiner overalt i hagen – urter, stauder og mange duftende planter vises der. Forhøyede senger spiller også en viktig rolle i designet – de rommer hovedsakelig ørkenplanter og setter aksenter. Mange prydfontener, også i utkanten av hagen, sørger for en god stemning.

orientalsk hage hagedam vannliljer

Fargeskjemaet er – typisk for den orientalske hagen – slående og fargerikt. Sterke farger som blå, gul, rosa, smaragdgrønn og oransje skaper attraktive arrangementer. Glitrende mosaikkfliser og fliser med forseggjorte geometriske mønstre pynter hagestien, trinn og til og med skillevegger i hagen.

De enkelte designelementene i den orientalske hagen på et øyeblikk

orientalske hage potteplanter, veggdesign, trappefliser

Her er et overblikk over de fem viktigste designelementene i orientalsk stil:

Plantekrukker og blomsterpotter omgir hageinngangen. De er også plassert langs hagestien som dekorasjon. I det orientalske uteområdet, i motsetning til den formelle engelske hagen eller den asiatiske hagen, mangler statuer og skulpturer. Aksenter settes derfor med blomsterpotter.

orientalske hage potteplanter mosaikk fliser prydfontene

Flislagte hagestier eller trapperom er ikke uvanlig – de er rikt pyntet og skaper med sine sterke farger attraktive kontraster til de grønne plantene.

Minst ett høyt tre bør definitivt ikke mangle på gårdsplassen – det gir skygge og gir kjøling for hele familien. Tradisjonelt er den plantet på kanten av hagen, slik at en koselig sittegruppe med sitteputer, myke tepper og et lavt salongbord kan ordnes rett under.

orientalsk hage hevet bed betong ørkenplanter

Vann er tilstede overalt i hagen – jo flere vannfunksjoner, prydfontener og hagedammer, desto bedre.

Utsikten ovenfra må være riktig – hagen er ikke tett beplantet med stauder, trær og blomster – de enkelte elementene er plassert i en avstand fra hverandre, slik at utsiden også ser bra ut ovenfra.

Orientalsk hage – hvilke blomster, stauder og trær er mulige?

orientalsk hage duftende planter terrasse

Vanskelig å tro, men sant – den delikate irisblomsten føles hjemme i Marokko. Videre pynter påskeliljer, liljer, flerblomstret fritillaria, prydløk, klatreroser og agaveplanter uteområdet. Jasmin og sypresser er ikke urfolk, men de ble vellykket integrert i designet i Spania. Palmer spiller en viktig rolle i å gi skygge og som et symbol på oasen. Mange urter sprer behagelige dufter og slapper av sansene.

Orientalsk hage – slik kan du implementere konseptet

lage et orientalsk hagetips

Hvis du liker ideen om den lille grønne øya på gårdsplassen, kan du etterligne utseendet. Omgiv din orientalske hage med en ørkenhage med kaktus og sukkulenter – akkurat som i naturen, der den lille oasen ligger midt i ørkenlandskapet. Mal hagemuren eller gjerdet i en aksentfarge – for eksempel himmelblå. Dekorer plantemaskiner med mosaikkfliser og vis dem rundt hageinngangen. En fontene midt i hagen ser spesielt elegant og luksuriøs ut. Videre kan to eller tre mindre hagedammer med liljer innlemme vannelementet i designet. Plasser en hagebenk med treskjæring på kanten av hagen eller langs hagestien – slik at du kan nyte ditt personlige paradis. La deg inspirere – vi håper du liker hagearbeid!

orientalsk hage fontene kaktus palmer

orientalsk hage kaktus ørkenlandskap

orientalsk hage kaktus blå blomsterbed sand

orientalsk hage i marokkansk stil

Previous Post
Høsting av grønnsaker fra din egen hage: nyttige tips for nybegynnere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruksjoner og de beste øvelsene for en slank midje!