15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lage hagedammer – DIY -instruksjoner, tips og inspirerende ideer

Lag hagedammer, plant-diy

Mange amatørgartnere drømmer om å ha sitt eget hagedam. Lydene av vannet, de frodige damplantene og svømmefisken skaper en skikkelig oase av ro og inviterer deg til å dvele. Hagedammer passer til alle hagestiler, og størrelsen på hagen spiller ingen rolle. Men hvordan kan hagedammer skapes, hvilke krav det valgte stedet bør oppfylle og mange inspirerende ideer for dammen i din egen hage finnes i dagens artikkel.

Lage hagedammer – tips for riktig planlegging

hage-dammer-bilder-ideer-koi-hage-dam

Hvis du har bestemt deg for å legge til variasjon i hagen med en hagedam, bør du først velge type dam. Hagedammer kan kjøpes ferdige og opprettede, eller du kan bygge dem selv fra starten. Med prefabrikkerte dammer er formen forhåndsbestemt, og du må ganske enkelt grave et passende hull for den. Med en foliedam har du derimot større spillerom med hensyn til dammenes form og størrelse. I dette tilfellet er designalternativene nesten ubegrensede.

Før du lager hagedammen, er fokuset på god planlegging. Først bør du velge plasseringen for dammen. Hvis du ønsker å ha din egen vannoase alltid i sikte, er området ved siden av terrassen best for dette. På en tomt som ikke er plan, bør du lage hagedammen på det dypeste stedet for vakker landskapsarbeid. Den beste beliggenheten får den rette blandingen av sol og skygge, med fem timers solskinn per dag som en god retningslinje.

DIY -instruksjoner for en foliedam

Hage-dam-lage-disposisjon-grave

Å lage hagedammer er ikke en så vanskelig oppgave, og selv den dyktige hobbygartneren lykkes godt. Vi viser hvordan du gjør det! Den klassiske hagedammen er bygget med forskjellige vanndyp og trinnlignende overganger. På bredden er det en grunne sumpsone som smelter sammen til en grunne vannsone. Det dannes en dypvannsone midt i dammen.

Etter at du har valgt plasseringen for hagedammen, bør du nå markere omrisset av dammen. For å gjøre dette kan du bruke spraymaling eller tegne en strek ut av sand. Deretter vil du grave ut jorda ved å designe de forskjellige vannsonene.

hage-dammer-lage-folie-dam-fyll-vann

Nå er damforingen brukt. For å beskytte foringen mot sprekker og skader kan du trekke gulvet i dammen med et gammelt teppe. Pass på at det ikke er skarpe steiner som stikker ut. Legg deretter folien og tilpass den til gulvet. Hvis du ønsker det, kan du gjemme det stygge tjerngulvet med steiner og grus.

hage-dammer-lage-folie-dam-steiner

Før du kutter av overflødig damfôr, fyll dammen med vann og vent en dag. Dette gjør at vannet kan sette seg på dammen. Den beste måten å designe kanten på er å bruke steiner. Plasser kanten av folien vertikalt for å unngå en forbindelse mellom vannet og resten av hagen. Du kan også feste steinene for mer stabilitet. Det eneste som gjenstår er å plante hagedammen og skape din egen oase av ro.

Originalt byggeprosjekt: bygg en liten hagedam selv av traktordekk

små-hage-dammer-lage-traktor-dekk-steiner

Hvis du leter etter en billig idé for å lage hagedammer, så er dette DIY -prosjektet perfekt for deg. Du kan bygge en liten hagedam selv av gamle traktordekk og gjøre den til et skikkelig blikkfang i hagen. I tillegg til dekket trenger du bare en spade, damfôr og steiner og planter for å dekorere. Først graves et rundt hull på det valgte stedet, og traktordekket plasseres i det. Deretter bruker du en elektrisk sag for å kutte toppen av dekket slik at hullet blir bredere. Legg til slutt damfôret og utform kanten med steiner. Til slutt fyller du hagedammen med vann og planter og pynter etter ønske.

Lag hagedammer og plant dem pent

hage-dammer-lage-foss-planter

Uansett om den er stor eller liten, ser hagedammen alltid vakrere ut med passende planter. For å sikre at vannet alltid er klart, er det imidlertid noen viktige tips du bør vurdere. Ved planting er det viktig å sikre at minst en tredjedel av vannoverflaten forblir fri. I tillegg bør valg av planter koordineres med dammenes størrelse og dybde. For eksempel er gjengrodde planter ganske uegnet for en liten dam.

hage-dammer-lage-plante-vann-funksjon-design

Hvis du lager hagedammer, bør ikke vannliljer mangle i plantingen. Imidlertid passer forskjellige typer til hver damstørrelse, så det er best å spørre forhandleren hvilken type som passer best for din egen dam. Blomstene på vannliljen vises i perioden fra mai til oktober og åpner vanligvis om morgenen når det er fint vær. Vannliljebladene er også spesielt dekorative fordi de flyter grasiøst på overflaten av vannet.

hage-dammer-lage-plante-vannliljer

Imidlertid er ikke bare vannliljer, men også andre vannplanter fantastisk godt egnet for hagedammen. Det kan skilles mellom planter for sumpsonen og planter for banksonen. Sumpsonen er overgangsområdet fra vannet til hagen. I denne sonen er vanndybden ikke mer enn 10 centimeter, så du bør ta hensyn til dette når du velger planter. Egnede planter for dette området av hagedammen er for eksempel:

  • Dvergbulrush
  • Bachbunge
  • Sumpsverdlilje
  • Marsh marigold
  • Marsh ulv melk, etc..

hage-dammer-lage-ideer-planting

Selv om strandsonen ikke tilhører hagedammen, er den preget av fuktig jord og kan også plantes for et vakkert helhetsbilde. Planter som trenger mye vann, men som fortsatt kan overleve korte perioder med tørke, er spesielt egnet for dette. Eksempler på egnede planter for randsonen er:

  • Vann dost
  • Gjøglerblomst
  • Bomullsgress
  • Feberkløver
  • Purple loosestrife og andre.

Lag hagedammer og design dem med vannfunksjoner

hage-dammer-lage-planter-fisk-ideer

Hvis du vil erstatte stillevannet med atmosfæriske vanneffekter, kan du designe ditt eget hagedam med forskjellige vannfunksjoner. Små fossefall, boblende DIY -fontener og kunstige kaskader, som gir hagen et leken preg, er spesielt egnet for dette. Den lille fossen kan være et spesielt høydepunkt for hagedammen og kan installeres perfekt på kanten av dammen.

hage-dammer-lage-design-vann funksjon-dekorasjon

I tillegg til den vakre visuelle effekten, har fossen også praktisk bruk for hagedammen. Det sikrer en konstant tilførsel av oksygen, noe som forbedrer vannkvaliteten i hagedammen og dermed sikrer en frodig flora.

hage-dammer-lage-ideer-bro-foss

Hvis du vil lage større hagedammer, vil badefisk også passe veldig godt inn. Imidlertid er ikke alle typer fisk egnet for hver hagedam. Vanndybde, temperatur, mattilførsel og skygge spiller alle en viktig rolle. En Koi hagedam, for eksempel, bør være relativt stor, fordi Koi -fisken kan bli opptil 60 centimeter. Du bør også tenke på et egnet vannfiltersystem hvis du vil putte fisk i hagedammen.

Previous Post
Gjestgiveriet i Australia imponerer med en fasade av glass og tre
Next Post
15 sideplankvarianter for stramme magemuskler og en sterk kjerne