15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag et langt og smalt blomsterbed og plant det med disse tipsene

I motsetning til et rundt blomsterbed, er en lang og smal plantestripe ofte ikke gartnerens førstevalg. Likevel er blomsterbed med denne formen veldig vanlig da de vakkert grenser til forskjellige deler av hagen. Dette kan for eksempel brukes til å gjøre husveggen, oppkjørselen, veggen eller hekken mer tiltalende. Å plante et langt, smalt blomsterbed er imidlertid en virkelig utfordring. Årsaken til dette er ikke bare de spesielle egenskapene til beliggenheten, men også den riktige sammensetningen hvis sengen er smal. I denne artikkelen vil vi gi deg tips og ideer om hvordan du lager et vakkert blomsterbed, langt og smalt, og hva du må vurdere.

Designtips for lange og smale blomsterbed

Vårblomstbed lang smal langs fortauet med tulipaner

Før vi kommer til planteideene, vil vi oppsummere de viktigste designreglene for smale blomsterbed. I motsetning til senger, der det er nok bredde, må vi i dette tilfellet være litt mer økonomiske med valg av planter og blomster. Frodige kombinasjoner av planter er ubrukelige med denne typen senger og kan se kaotiske ut. I stedet bør du begrense deg til noen få arter som gjentar seg langs sengens lengde. Ulike høyder på plantene er fine, men må koordineres med sengebredden.

Planter med forskjellige høyder

Lange, smale blomsterbed foran huset kombinerer planter i forskjellige høyder

Hvis bedet er veldig smalt, plantes de høye og lave plantene vekselvis. Men hvis det er nok bredde, kan du plante de høyere voksende blomstene og stauder i bakgrunnen og de nedre i forgrunnen. Dette fungerer best for lange blomsterbed som er foran husveggen, veggen eller hekken. Hvis det er et frittstående langt og smalt blomsterbed, er det vanskeligere å leke med plantens høyder.

Lag mønstre i den smale sengen

Plant smale strimler av sengen med stemorsblomster og tulipaner

For å gjøre sengestripen virkelig tiltalende, kan du bestemme et tema for sengedesignet. Vakre mønstre kan lages fra to til tre plantetyper som gir hagen struktur. For eksempel kan du kombinere blomstrende planter i en farge med eviggrønne planter eller prøver med interessant løvverk. Det eneste viktige er at du velger de riktige plantene for riktig plassering.

Tre-sesongsengen

Blomsterbed langs gjerdet og eviggrønne planter

Når du velger planter, bør du også sørge for at du velger blomster og stauder med lang blomstringstid eller eviggrønt løvverk. Dette garanterer at sengen vil se attraktiv ut lenger.

Vårblomster, for eksempel, er vakre, men har en begrenset blomstringstid. Dette betyr at sengen med tidlige blomstrer ikke ville se så vakker ut om sommeren. Hvis du fortsatt ikke vil gå glipp av vårblomstens prakt, bør du kombinere dem med stauder som blomstrer på et senere tidspunkt. Du må imidlertid sørge for at flere arter alltid blomstrer samtidig og at det ikke er noen blomstrende hull.

Blomsterbed langt og smalt – slik er det lagt opp!

Lag et langt, smalt blomsterbed Tips trinn for trinn

Her har vi oppsummert de grunnleggende trinnene for å lage et langt, smalt blomsterbed.

 • Bestem stedet og forbered sengen for planting – løsne jorden ved å grave, forbedre jorden med hummus og sand, fordel hornmel for optimal næringsstofftilførsel.
 • Lag en detaljert plantingsplan, med tanke på forholdene på stedet og designaspektene.
 • Fordel planter på bedområdet i henhold til plantingsplanen, med høyere prøver i bakgrunnen og lavere i forgrunnen.
 • Grav ut plantehull med en spade og sett inn planter.
 • Vann plantene grundig.
 • Dekk bakken i blomsterbedet med barkmulk.

Tips: beregne avstanden mellom planter

Langt smalt blomsterbed på terrassen

Det er en enkel formel for å beregne den eksakte avstanden mellom plantene i det smale bedet. Alt du trenger er tettheten av planter per kvadratmeter av den valgte planten, som du kan finne ut i hagesenteret eller online. For å finne avstanden deler du 100 med den angitte plantetettheten og multipliserer resultatet med to. Resultatet gir deg planteavstanden i centimeter.

Så formelen ser slik ut:

100: Plantetetthet = antall * 2 ≈ planteavstand

Flerårige blomsterbed lange og smale: et eksempel

Planteplan for et smalt bed med flerårige blomster

Plant et langt, smalt blomsterbed avhengig av beliggenhet

Langt, smalt blomsterbed foran en vegg. Planter i forskjellige høyder

For å finne de beste plantene for et blomsterbed, spiller beliggenhet, lys og jordforhold en avgjørende rolle. Siden de fleste smale bedene ligger foran husvegger, gjerder og hekker, bør valg av planter tilpasses kravene til disse stedene.

Lag en seng på gjerdet

Lag et smalt blomsterbed på gjerdet

Mange tror at det ikke er verdt innsatsen å ha et blomsterbed på utsiden av gjerdet. Det er vanskelig å vanne, reflekterer varme fra fortauet, kan tråkkes på eller plukkes av forbipasserende, og har ofte dårlige jordforhold. Likevel kan en slik grenseplantasje tjene som en ramme for hagen inne og huset bak den.

Et klassisk hvitt gjerde prydet med duftende roser – hva kan være mer romantisk? Med blomster på utsiden av gjerdet kan du ønske gjestene dine velkommen, og blomstene vil alltid gi deg stor glede når du kommer hjem.

Seng med blomster på gjerdet lang og smal åsside

De mest populære alternativene for å plante det lange, smale bedet foran gjerdet eller veggen er alle klatre- og klatreplanter. I tillegg til roser inkluderer dette også clemantis, clematis og hortensia. Match fargen på blomstene til gjerdet for å lage et vakkert ensemble.

Langt smalt blomsterbed foran en hekk

Plant en smal seng foran hekken hvit lilla

En mørk grønn hekk er et vakkert bakteppe for blomstrende stauder. Hekker konkurrerer imidlertid med andre planter om vann, næringsstoffer og lys. Det gjør det vanskelig å plante foran en hekk. Hvis du fortsatt vil forskjønne den grønne hagegrensen med noen få blomstrende planter, tilbyr noen ufølsomme planter seg selv som mulige plantingspartnere. Dette er hovedsakelig busker og stauder som har dype røtter og er plassert mellom hovedrøttene til hekkplanten.

Plasseringen spiller også en viktig rolle. De fleste blomsterbedene foran hekken er i skyggen, da den høye hekken absorberer lyset. Men det kan også være at sengen ligger rett i solen. Valget av de riktige plantene vil derfor avhenge av plasseringen. For en delvis skyggelagt eller skyggefull beliggenhet, for eksempel:

 • Hortensia
 • Hostas
 • Lilla klokker
 • Geraniumer.

Hvis blomsterbedet utsettes for tilstrekkelig sol, er følgende planter egnet:

 • Roser
 • lavendel
 • Euphorbia
 • Peoner.

Plassering av husveggen for et langt, smalt blomsterbed

Planteplan for et smalt bed på husveggen

Siden mange hus ikke har en ekte hage, men bare en liten plass til terrassen, er det smale og lange området rundt huset det eneste alternativet for et blomsterbed. Siden jorden rundt husveggen ofte er veldig tørr og kalkrik, bør noen regler overholdes når du planter dette området.

Planter som elsker tørke og kalk og er tøffe, er det beste valget for Hauswand -beliggenheten. Planter som er følsomme for kulde er også egnet for dette, ettersom dette stedet ofte er godt beskyttet.

Selvfølgelig spiller lysforholdene også en rolle i valg av planter. Et langt, smalt blomsterbed foran husveggen, som vender mot sør, er ideelt for varmetolerante og solelskende planter som er gode til å takle varmeoppbygging. For nordsiden er imidlertid skygge-tolerante planter som også tåler tørke egnet.

Lag en smal seng på husveggen

Fargen huset er malt i kan brukes som veiledning når du velger blomsterplanter. I beste fall bør de utvalgte blomstene stå i kontrast med det og fortsatt passe godt til det.

Her er de beste plantene for et langt, smalt blomsterbed foran husveggen:

For solfylte steder:

 • salvie
 • Milkweed
 • Steppe lys
 • timian
 • lavendel
 • Woll-Ziest

For skyggefulle steder:

 • Hostas
 • Rekordark
 • Tavleark
 • Lilla klokker
 • Fantastisk spar
 • Skoggeitskjegg

Plant oppkjørselen eller fortauet

Lag et langt, smalt blomsterbed. Planteplan, plantekombinasjoner

Lange, smale blomsterbed fungerer ofte som grenser. De kan opprettes hvor som helst i hagen og kan dele hagen i flere områder og forskjønne den samtidig. For eksempel, hvis du vil fremheve gangveien som fører til inngangen til huset, er rabatt et godt valg i tillegg til belysning.

I motsetning til de smale sengene foran hekker og vegger, er grensen ofte laget i lav høyde. Dette betyr at hovedsakelig bunndekke og lavvoksende blomster brukes.

Siden rabattlinjestier og innkjørsler er en avgrensning fra disse nødvendig. Dette ser ikke bare vakkert ut, men forhindrer også at plantene sprer seg over sengekanten. Naturstein, murstein, belegningsstein eller treelementer brukes hovedsakelig som avgrensning.

Borddesign med lilla vårblomster

Utvalget av planter for grensene langs et fortau er betydelig større enn det for et blomsterbed på husveggen. Du kan for eksempel plante steinhageplanter som gentian, nellik eller sedumplante i solfylte grenser og plante hosta sammen med løkplanter i skyggefulle strimler.

Slik at grensen ser vakker ut hele året, er den ofte designet med vekslende planter. Det betyr at du planter nye planter om våren, sommeren og høsten. Plantingen begynner om høsten ved å legge til blomsterløk samt vinterklumper, snøklokker og krokus. Vårblomstene etterfølges av sommerblomster som coneflowers, dahliaer, lobelia og verbena, og høst asters, lyng og prydgress plantes til høsten.

Lag et langt, smalt blomsterbed som står frittstående

Lang blomsterbed frodig frittstående i hagen

Hvem sa at lange og smale blomsterbed bare kan brukes som grenser? Alle som har en stor hage kan bruke en slik seng som en vakker designfunksjon. Avhengig av hagenes stil, kan formen være både rett og buet. Buede former er typiske for hytte- eller landlige hager og gir uteområdet et romantisk preg.

Frittstående, smale senger kan også brukes til å lage mønstre i hagen. Du kan for eksempel bruke den til å forskjønne den kjedelige plenen eller til å grense til et sittegruppe midt i hagen.

Konklusjon

Lange smale blomsterbedstips

Lange og smale blomsterbed er ofte en stor utfordring, men de er blant måthavene i en vakkert anlagt hage. En smal strimmel med seng trenger ikke alltid å blomstre voldsomt for å se vakker og tiltalende ut. Planter med vakkert løvverk, urter og eviggrønne planter ser også bra ut som grenser for ulike hageelementer.

Previous Post
45 magníficos peinados de giros de pasión
Next Post
Du kan faktisk gå ned i vekt med suppe! (men bare hvis du unngår disse feilene)