15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Tonka bønneoppskrifter: eksotisk trendy ingrediens for søte og salte retter

tonka bønne oppskrifter papirpose krydder-søt-duftende

I dagens artikkel vil vi introdusere deg for et eksotisk motekrydder, nemlig tonkabønnen. Den har utmerkede smaksegenskaper, og derfor kan gourmetmat ikke lenger forestilles uten den. Nedenfor finner du nyttig informasjon om trendingrediensen samt deilige tonka bønneoppskrifter som vil bringe en ny smakopplevelse til menyen din.

Hva er en tonkabønne?

ostekake-kirsebær-rivjern-tonka bønner

Tonkabønnene er faktisk de mandelformede frøene til tonkatreet. Først etter at frukten fra tonkatreet har tørket helt, er tonkabønnene på markedet. De trives hovedsakelig i Sør -Amerika, Venezuela og Karibia. Det store mangfoldet av smaker gjør denne eksotiske nykommeren til noe helt spesielt.

kake-mandel-tonka-bønnekopp kaffe

Smaken av tonkabønnen er en kombinasjon av mandler, marsipan, lakris, karamell og vanilje. Den brun-svarte bønnen er karakteristisk søt og aromatisk og brukes som erstatning for vaniljestangen. Den forførende tonkabønnen kan ikke bare brukes som krydder, men også i naturopati, aromaterapi og røkelse. Det brukes også som tilsetningsstoff i parfymer for menn.

tallerken-krukke-tonka-bønner-kutt

Krydderet inneholder virkestoffet kumarin. Av denne grunn bør tonkabønner brukes sparsomt. I Tyskland og andre deler av Europa var salg av anlegget forbudt på 1970- og 1990 -tallet. Å spise mindre enn to milligram tonkabønner per kilo mat er imidlertid ufarlig. På grunn av den intense smaken blir krydderet brukt sparsomt uansett, så du trenger ikke å bekymre deg for noen helserisiko. Den smakfulle bønnen kan kjøpes på de fleste apotek i Tyskland og Østerrike.

dessert-krydder-baking-tonka-bønnemakaroner

Tonkabønnen er veldig hard og gni best på muskatnøtt. Bønnen kan også tilsettes til veldig forskjellige retter, og når det gjelder varme retter, kort tid før slutten av koketiden, kan den tilsettes i omtrent et minutt. Bønnene kan også ligge over natten i en fruktpuré eller fløte. I det følgende har vi valgt utvalgte oppskrifter med tonkabønner til hovedrett, dessert og likør.

Tonka Bean Oppskrifter for desserter – Aromatisk Tonka Bean Ice Cream

is-vanilje-tonka-bønne-revet krem

Tonkabønnene kan brukes i både solide retter og desserter. Den intense smaken gir også forskjellige likører og cocktailer et spesielt og interessant notat. Krydderet krydder ulike desserter som sjokolade, parfaits, samt puddinger og iskrem. Her er en deilig oppskrift med tonkabønner til is. Til den kjølende desserten trenger du:

 • 300 ml fløte
 • 200 ml helmelk
 • 90 g sukker
 • 4 eggeplommer
 • Tonka bønne

leire bonbon iskrem-nøtter-skje-dessert

Gni først tonkabønnen på muskatnøtter og legg zest sammen med melk og fløte i en kjele. Kok opp væsken under omrøring og la det småkoke i ca 5 minutter. Bruk deretter vispen til å røre eggeplommene i en varmebestandig bolle. Hell tonkabønnekremen i eggeplommeblandingen under konstant omrøring. Deretter kan du piske væsken kremaktig over et varmtvannsbad. Så snart du tar kremen av vannbadet, rør den i ytterligere 5 minutter. La den avkjølte fløten stå i kjøleskapet over natten. Før deretter iskremblandingen gjennom en fin sil og la den stivne i ismaskinen i ca 50 minutter. Pynt din hjemmelagde tonkabønnis slik du vil.

Forbered tonka bean creme brulee

blåbær-creme-brulee-tonka-bønne-oppskrift

Du kan også bruke tonkabønner til å tilberede den franske dessertklassikeren creme brulee og skjemme bort ganen med de fortryllende aromaene av mandler og vanilje. Ingrediensene til denne tonka -bønnedesserten er de samme som i isoppskriften ovenfor. Imidlertid brukes 100 ml hver av fløte og melk her. Hell den avkjølte fløte-melkblandingen i ildfaste former og legg i en dyp brett med vann. Du bør være halvveis i vannet.

creme-brulee-sukker-tonkabønne

La blandingen stivne i en forvarmet ovn på 150 grader i ca 40 minutter. La formene avkjøles. Rett før servering, dryss et tynt lag med sukker og karamelliser det med flambébrenneren. Tonka bønneoppskrifter som dette gir deg definitivt lyst på en annen servering.

Store tonka bønneoppskrifter – fisk med kremet tonka bønnesaus

fiskefileter-saus-tonka bønner-persille

Fiskretter gir også den ideelle scenen for det edle, aromatiske krydderet. Vi har en oppskrift for deg med tonkabønner for en saftig skrei med en deilig tonkabønnesaus. Du trenger følgende ingredienser for to porsjoner:

 • 400 g skifilet med skinn
 • 30 g smør
 • salt og pepper

fløtesaus-tonka-bønner-aromatisk-matlaging

Til tonkabohenen -sausen:

 • 200 ml fiskekraft
 • 150 ml fløte
 • 60 ml hvitvin
 • 30 ml Noilly Prat vermouth
 • 1 sjalottløk
 • Tonka bønne
 • salt og pepper

For den deilige sausen, svett de finhakkede sjalottløkene i smør. Deglaze med hvitvin og vermouth. Tilsett fiskekraften og reduser væsken til ca 125 ml. Tilsett deretter fløten, rør alt godt og la det småkoke i ytterligere 10 minutter. Sikt gjennom sausen, gni tonkabønnen inn i den og la det småkoke. Hvis sausen tykner for mye, kan du strekke den med litt fløte. Stek deretter fiskbitene på skinnet i omtrent fire minutter, ikke for varmt, og smak til på undersiden. Snu skifilene og stek i et minutt til.

Enkel og rask oppskrift på tonkabønner – spaghetti med tomatsaus med tonkabønne

spaghetti-basilikum-tomat-flavored

Du er også velkommen til å legge en klype tonkabønner til din hjemmelagde tomatsaus og forsterke smaken på din favoritt pastarett.

Ingredienser:

 • 80 g spaghetti eller tagliatelle
 • 200-300 g cherrytomater
 • 1-2 fedd hvitløk
 • Tonka bønne slitasje
 • 1 ss olje
 • salt og pepper

Kok pastaen i saltet vann. Varm opp oljen og stek de tynne hvitløkskivene i den. Tilsett de kvartede tomatene og tonkabønneskallet. Stek alt på middels varme i ca 10 minutter til cherrytomatene faller fra hverandre. Bland pastaen med tomatsausen og pastaretten din er klar til servering. Hvis du vil kan du også smake til pastaen med litt frisk basilikum i tillegg til salt og pepper.

Tonka bønneoppskrifter på jordbærlikør

Vodka-jordbær-likør-oppskrift-tonkabønner

Hvis du vil endre en velprøvd likøroppskrift og score poeng med gjestene dine med en alkoholholdig drink med et spark, kan følgende oppskrift på en fruktig jordbærlikør være noe for din smak. Du trenger følgende ingredienser:

 • 250 g jordbær
 • 500 ml vodka
 • 90 g brun steinsukker
 • 1/3 vaniljestang
 • 1/3 tonkabønne

Vask jordbærene, tørk dem og legg dem i en lukkbar beholder. Tilsett også de resterende ingrediensene og forsegl glasset lufttett. La likøren trekke på et mørkt og kjølig sted i minst en uke. Rør det daglig slik at steinsukkeret kan løses helt opp. Hell den ferdige likøren gjennom en sil og hell den på flasker. Dekk til flasker og la likøren modnes i minst tre uker til.

Previous Post
Velge de riktige solbrillene – hva er viktig å vite?
Next Post
Trender for damesko for neste høst-vintersesong