15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvordan ordne retter vakkert på tallerkener: tips fra stjernekokker

Serveringsfat regler regler tips bilder

Øyet spiser også! Du har kanskje hørt dette før. Og ikke rart, for det er sant: den vakre matstilen bidrar mer eller mindre til gleden ved å spise. Og gleden er forbundet med mindre stress, bedre fordøyelse og dermed bedre absorpsjon av næringsstoffer. Generelt med alt som helseeksperter vil anbefale. Det er en liten kunst å forbedre utseendet på maten når den serveres. Men med litt dyktighet blir hver tallerken en visuell nytelse. I dag har vi satt sammen noen tips fra stjernekokker som vil hjelpe deg med å bringe orden på tallerkenen din.

Ordne tallerkener – Bli først kjent med de grunnleggende reglene

Tallerken serverer profesjonelt kyllingpuré

Hvor skal man starte fra? Selvfølgelig, fra de grunnleggende reglene. Erfaring vil gjøre oss mer modige og villige til å eksperimentere, men grunnlaget er veldig viktig. Det er visse regler du bør vite hvis du vil ordne mat på tallerkener ordentlig.

  1. Platen skal aldri virke overbelastet, men heller ikke åpenbart tom.
  2. Størrelsen på tallerkenen spiller en viktig rolle og bør alltid velges for å matche retten: verken for liten eller for stor.
  3. Ytterkanten av tallerkenen (langs kanten) skal alltid være tom / ren / ikke dekorert.
  4. Maten skal ordnes moderat i tallerkenen – verken for langt i den ene enden, eller akkurat i midten. Presentasjon er et spørsmål om personlig (og kunstnerisk) preferanse. Symmetri er ikke et must når du arrangerer tallerkener.
  5. Små og store, myke og sprø, lyse og mørke – alt er tillatt under miksing, så lenge smakene passer godt til retten.
  6. Enten ferske urter eller noen av ingrediensene som den tilberedes med brukes vanligvis til å dekorere retten. Dette er ikke et must, men det er et godt utgangspunkt og avslører også noe om oppskriften.
  7. Fokuset bør være på maten, ikke dekorasjonen. Ikke miste fokus.
  8. Hvis du tilbereder de samme rettene for mange gjester, må alle tallerkenene se like ut.
  9. Hvis du vil dekorere tallerkenen med saus, ikke overdriv. Svært ofte serveres disse til og med separat i sausbåter.

Regelen for oddetall

Ordne spiselige blomster urter tallerken

Regelen om oddetall gjelder også interiørdesign. Oddetall gjør symmetri umulig, og platen ser bedre ut. Dette fungerer spesielt godt med kanapeer og flere små desserter på en tallerken. Tre eller fem er bedre enn to og fire. Regelen om oddetall gjelder også fargene i tallerkenen.

Bruk en hvit eller monokrom bakgrunn

Gourmet tallerken, svart tallerken som serverer fargerik mat

Som en kunstner starter du alltid med et tomt lerret. Med kunsten å “servere tallerkener” danner en hvit porselenstallerken det perfekte grunnlaget for ditt kunstverk. Hvitt skaper et nøytralt bakteppe og lar alle andre farger dukke opp. Den hvite fargen får også flotte former frem.

På en hvit tallerken ser fargene på maten livligere ut og presentasjonen er mer effektiv. En svart tallerken, derimot, ser veldig stilig ut. Selvfølgelig kan du endre denne regelen litt ved å velge fargerike, ensfargede tallerkener. Fargen på tallerkenen bør imidlertid avtales med retten. Vær oppmerksom på regelen om varme og kalde farger – varme farger stimulerer følelser og appetitt, mens kalde farger har en kjølende effekt og undertrykker appetitten. En rød tallerken ser for varm ut, en blå for kald. Vær forsiktig når du velger underlaget hvis det er forskjellig fra hvitt, svart eller grått. Fordi farger påvirker vår oppfatning.

Skap interesse

Serverer biffunderlag trebord

Tallerkener i uvanlige former vekker en ubestridelig interesse og er veldig spennende. Å presentere retter i uvanlige dokumenter eller beholdere er faktisk den enkleste måten å gjøre et varig inntrykk. Grillet kjøtt kan for eksempel serveres spesielt effektivt på et trebord eller en skiferplate. Desserter kan serveres i et glass eller en tekopp.

Sett kontraster

Serverer salaten svart tallerken med grønn saus

Lette retter på mørke tallerkener, fargerike retter på hvite tallerkener. De kontrasterende fargene på maten skaper et vakkert helhetsbilde og skaper en spennende opplevelse. Dra fordel av at mat kommer i så mange forskjellige farger, men ikke miste smaken av syne heller. Alt skal kombineres til en harmonisk helhet.

Alt på tallerkenen må være spiselig

Dessert som serverer spiselige blomster i lys farge

Dette er en viktig regel, spesielt hvis du vil dekorere en tallerken med blomsterblomster. Spiselige blomster som stemorsblomst og tusenfryd kan gi mye farge til spillet. De er også et godt alternativ hvis du vil ha lilla og gule på tallerkenen din, men blåbær og sitron ville ikke smake i det hele tatt.

Ordne tallerkener – Lag nivåer

Lakseplate som serverer asparges av quinoasaus

I tillegg til farge er høyden et annet sentralt element i å arrangere tallerkener. Lagdeling og stabling av mat kan gi en stor dimensjon til en tallerken. Is og vafler, mozzarella og tomatskiver, hasbrun ser deilig stablet høyt ut. Tilfredshetssiden som lener seg mot tårnet gir enda mer interesse og fyller plassen på tallerkenen.

Her er de beste metodene for lagdeling og stabling:

– Ha proteiner på toppen av stivelse (for eksempel biff på potetmos, laksefilet på quinoa).

– Sauser kan brukes som grunnlag på tallerkenen, med resten av maten ordnet på toppen.

– Nivåene kan få maten til å virke større. Prøv å fluffe salater i stedet for å klemme dem sammen og stable grønnsaker i stedet for å ordne dem i et enkelt lag.

Bli kjent med verktøyene for profesjonell tallerkenforberedelse

Risotto sopp persille serveringsring

Tallerkenene som får oss til å sukke serveres vanligvis ikke med fingre, men med spesialverktøy. Disse inkluderer pinsett, børster, saks, skjeer, serveringsringer, etc. Et unntak her er kaosens hersker – Jamie Oliver, men han ble født med dette talentet og skaper fantastisk kaotiske kunstverk. Verktøyene er nyttige for alle andre fordi de gir oss mer presisjon og hurtighet når vi setter maten sammen på tallerkenen.

Verktøy som kan være nyttige når du skal sette opp tallerkener

Serveringsring bruk forrett laks agurk kremost

– Serveringsring – ris, couscous eller hakkede grønnsaker faller gjerne fra hverandre. Alt holder seg i form med en spisestue. Hvis du ikke har en serveringsring, kan du helle risen i et glass og legge den på tallerkenen.

– Pynt flaske eller pipepose – Disse er nyttige når du vil legge til perfekte dråper eller linjer.

– Spiralskjærer – Hvis du har en spiralskjærer eller julienne -skreller, kan du visuelt forbedre presentasjonen av selv de enkleste komponentene, for eksempel gulrøtter, agurker eller courgette.

Spiral cutter gulrøtter grønnsaker

– Gourmetpincett – Lang tynn pinsett er en kokkes beste venn for å målrette mot mindre komponenter i retten.

– Pensel – bruk en pensel og saus for å male en bred stripe på tallerkenen. Du kan bruke en vanlig skje til puréer og tykke sauser. Legg en klatt saus på tallerkenen, og bruk deretter baksiden av skjeen til å trekke gjennom sausen i en rask bevegelse. Linjer legger til bevegelse og visuell interesse.

– Hakkekniv – Og ikke glem din pålitelige hakkekniv. Du kan bruke den til å skjære vakre blomster ut av frukt eller grønnsaker.

Ordne tallerkener – bestill

Ordne maten pent, siderett med grønnsaker

Du kjenner allerede de viktigste elementene for å arrangere en tallerken. La oss prøve disse reglene!

Hva trenger du:

– En hvit tallerken

– Alle verktøyene du trenger: skjeer, kniver, pyntflaske, pinsett, etc..

– fille eller papirhåndkle

Trinn 1: Forestill deg først hvordan alle komponentene kan settes sammen harmonisk. Hvor vil du plassere grønnsakene i forhold til biffstykket eller kyllingfilet? Hvordan presenteres sausen?

Plate up biff potetmos Instruksjoner

Trinn 2: Her er en enkel idé for en nybegynner: plasser hovedelementet i midten av tallerkenen, og bygg deretter rundt. Vær oppmerksom på mengden mat og fyll bare omtrent to tredjedeler av tallerkenen.

Trinn 3: Lek med alle elementene til du har en visuelt konsekvent og balansert presentasjon. Ved å gjøre det, bør du kombinere teksturer, legge til farge, blande smaker og skape høyde.

Trinn 4: Tilsett sausen og eventuelt pynt.

Trinn 5: presenter en ren tallerken ved å tørke kanten med en ren fille eller et papirhåndkle.

Tallerken serveringsverktøy pinsett børste skje flaske

Ta serveringen av tallerkenen som et spill. Slapp av og la kreativiteten gå fri. Eksklusiv mat kjennetegnes først og fremst av den perfekte smaken – og ikke av en forseggjort presentasjon.

Ordne tallerken med svart laksefiletpuré

Previous Post
Corten stålplate og røde aksenter i et minimalistisk hus i Peru
Next Post
15 kreative upcycling-ideer for gjør-det-selv-veggkroker