15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvordan du kan lage og forme kringler selv – oppskrift og designideer

Lag dine egne lutkjeks med og uten lut og veganer - oppskriftsideer og kreative former

Er det noen som ikke liker kringler, kringlepinner, kringletter eller andre kringler? Neppe sannsynlig! Den typiske smaken som alle liker så mye, kommer fra kaustisk brus som ble brukt til å lage dem. Dette gir dem også navnet sitt. I dag vil vi vise deg to oppskrifter som du kan lage deilige kringler med selv. Selv om kaustisk brus er nødvendig for den ene (klassiske) varianten, kan du bruke en erstatning for den andre, som vanligvis alltid er på lager på kjøkkenet. Det er også mulig å tilberede veganske kringler. Bestem selv hvilken kringleoppskrift du vil prøve.

Lag kringler selv i form av klassiske kringler drysset med salt

I tillegg til de deilige oppskriftene, har vi også noen gode ideer om hvordan du kan flette og legge deigen i mer interessante former, hvis den klassiske formen på kringlen er for kjedelig for deg eller hvis du vil imponere spesielt barna. Det er en rekke måter å krydre kringlen på, som du vil se. Du kan også finne ut om denne typen bakverk virkelig er så usunn som noen hevder det er.

Lye kjeks oppskrifter – lut for lut kjeks eller ikke?

Lag kringler selv - kringler er populære blant familier

Du er bortskjemt for valg: Vil du være tro mot den opprinnelige oppskriften og bruke ekte brus eller vil du foretrekke å bruke vanlig husholdningsnatrium raskt? Hvis du velger klassikeren, bør du vite at luten sannsynligvis bare er tilgjengelig på apotek og også er etsende. Men ikke bekymre deg. Denne etsende egenskapen forsvinner under bakeprosessen. Likevel er forholdsregler et must under produksjonen! Hansker og vernebriller bør ikke mangle.

Kaustisk soda for lutkjeks – produksjon

Lag dine egne lutkjeks med kaustisk brus for det umiskjennelige brune utseendet

Den riktige konsentrasjonen er 3 til 6 prosent. Dette betyr at for 500 ml vann, for eksempel, kreves 20 g fast kaustisk brus. Den nødvendige mengden kan vanligvis tilberedes for deg på apoteket. Den faste natron tilbys i denne formen for å kunne brukes nøyaktig til denne typen bakverk. Så hvis du vil lage kringler selv, kan du bruke de såkalte kringleperlene eller kringleøyene. De er enten i form av perler eller kaker. Hvis du blander luten selv, bør du alltid tilberede vannet først og først tilsette natron, da den kjemiske reaksjonen får varme til å utvikle seg. Til slutt dyppes deigbitene i luten.

Lag dine egne lutkjeks – fordelen med kaustisk brus

Lag dine egne lutekaker i form av rundstykker som et alternativ til hveteboller til frokost

Selv om vanlig husholdningsbrus også kan brukes og også foretrekkes i hverdagen, gir kaustisk brus kringletkaken akkurat det den er, og det er den kjente smaken og den vakre rødbrune misfargingen. Det siste skyldes at luten akselererer visse reaksjoner under baking. I dette tilfellet er dette reaksjonene mellom sukkermolekyler og aminosyrer.

Lag dine egne lutkjeks med kaustisk brus

Pinner laget av deig med kaustisk brus som mellommåltid mellom måltidene

 • 500 g mel
 • 300 ml lunkent vann
 • 1 terning fersk gjær
 • 2 ts sukker
 • 2 ts salt
 • 300 ml natriumhydroksidoppløsning
 • gummihansker
 • sikkerhetsbriller
 • grovt salt til sprinkling

Til deigen: Ha melet i en stor bolle, lag en brønn og smuldre gjæren i den. Tilsett sukker og litt varmt vann og kna eller røre en forhåndsdeig, som du deretter lar heve i ca 15 minutter. Gjæren skal dobles på denne tiden. Tilsett saltet, men ikke direkte i gjæren! Hell deretter gradvis i resten av vannet. Om alt vannet virkelig er nødvendig, avhenger av melet. Hell derfor ikke alt på en gang. Elt til du får en deig som ikke fester seg. Du kan ta den ut av bollen og behandle den på en arbeidsflate. Legg den deretter tilbake i bollen, dekk den til og la deigen heve på et lunt sted. I løpet av denne tiden skal den nesten doble volumet.

Snack på kringler og andre kringler med sennep eller ketchup

Lag og form dine egne lutkjeks: Hvis du lager kringler selv, kan du lage klassiske kringler. For dette trenger du tråder som er bredere i midten og smalere mot endene. En lengde på ca 30 cm er tilstrekkelig for den klassiske størrelsen. Men rundstykker eller enkle pinner er også egnet. I prinsippet er det opp til deg hvordan du former deigen. Da er det best å la deigen heve i ytterligere 10 minutter.

Elt og form deigen til kringlebakverk og server med sauser

Alkalier: For nybegynnere som ønsker å lage kringler selv, anbefales det å fryse de tilberedte deigbitene i omtrent 20 minutter. Dette gjør deigen fastere og gjør det lettere å lut. Bruk gummihansker og vernebriller. Ta den ferdige løsningen eller bland den selv ved å gi vannet og tilsette kringletkakene eller ballene (ikke omvendt!).

Dypp deigen i luten, for eksempel med en perforert metallsparkel, ta den ut igjen og la den dryppe av og legg den deretter på et stekebrett bekledd med en silikonmatte (bakepapir kan også brukes som alternativ). Gjenta med de andre deigbitene. Skjær i deigen (bruk alltid hansker) og dryss med salt. Ikke la kringlene stå for lenge, men begynn å bake så snart som mulig: på midtre rille ved 220 grader i ca 22 minutter.

Lag dine egne lutkjeks med husholdnings natron

Lag dine egne lutkjeks med natron i stedet for lut og dryss med grovt salt

Til deigen:

 • 7 g tørrgjær
 • 280 ml varmt vann
 • 600 g selvhevende mel
 • 1 ts salt
 • 50 g gylden gul sukker
 • 1 ts olivenolje

For luten:

 • 900 ml varmt vann
 • Brus (f.eks. Fra merkevaren Kaiser Natron)
 • 1 klype salt
 • smør
 • sjøsalt

Ha det varme vannet og gjæren i en bolle og la det stå til side i 20 minutter for å la gjæren heve. I mellomtiden blander du mel, sukker og salt i en annen bolle. Når gjæren er klar, kan du tilsette den sammen med olivenoljen til de tørre ingrediensene du nettopp har blandet og elte en deig ut av den. Du kan enten gjøre dette med hendene eller med deigkroken på stavmiksen.

Baking hjerter som en idé for elskere på Valentinsdag

Ha deigen i en lett smurt bolle, dekk til med film og legg den på et lunt sted der du lar deigen heve i ca 2 timer til den dobles i volum. Deretter kan du bruke deigen til å lage kringler, rundstykker eller andre interessante kringler selv. Du kan finne noen ideer nedenfor.

Forbered kringler med sjokolade og salt og stek

Før du dypper bakverkene i luten, kan du forvarm ovnen til 230 grader. Bekled også en stekeplate med bakepapir. Bland deretter natron med vannet og saltet. Dypp deretter alle de tilberedte bakverkene gradvis i luten, legg dem på bakeplaten og dryss dem med havsaltet. Stek kringlene i 8 minutter, ta dem ut av ovnen, pensle dem med litt smør og sett dem tilbake i ovnen i ytterligere 2 minutter. På denne måten vil bakevarer laget med improvisert lut mer ligne de “ekte”.

Vegansk lutkjeks

Form deigen til strenger, vri dem inn til slike ringer og stek dem i ovnen

Siden verken egg, melk eller andre animalske produkter brukes til oppskriften ovenfor, kan du også velge oppskriften med husholdnings natron hvis du vil tilberede lutkjeksen vegansk. Det eneste du må endre er å bruke vegansk i stedet for vanlig smør. Du kan bruke alle andre ingredienser som angitt.

Er “ekte” kringle kjeks usunt?

Stek og pålegg med kringletteruller til jobb eller som mellommåltid

Meningene om kringler er sunne eller usunne varierer. I det store og hele kan det imidlertid sies at denne typen bakverk verken er sunn eller skadelig hvis den tilberedes riktig. De har også noen flotte egenskaper. På den ene siden sies kringler å lindre halsbrann. Dette er takket være natron som brukes i preparatet og, nærmere bestemt, den kjemiske reaksjonen som skjer i magen etter inntak. Videre gir godbiten kroppen viktige karbohydrater slik at den kan produsere energi.

Hjemmelagde kringlepinner med natron og uten kaustisk brus

Hvis du lider av høyt blodtrykk, bør du unngå saltet som drysses på lutkjeksene. Hvis du lager kringler selv, må du passe på at du ikke legger dem direkte på stekeplaten for baking. Luten bryter ned aluminiumet, om enn ikke synlig, som igjen kommer inn i bakevarer og deretter blir fortært og kan være skadelig. Ellers kan man sammenligne ernæringsverdiene og nivået på sunne egenskaper med verdiene til vanlige rundstykker. Fullkornsbakverk er og vil forbli det sunnere valget.

Krydre kringler

Lag bokstaver fra deigen og kombiner dem til noen ord

Ikke bare hvis du vil forberede lutekaker til barn, men også hvis du bare vil prøve noe annet, vil du sannsynligvis leke med formene. Så hvis du lager kringler selv, kan du eksperimentere litt i stedet for å alltid velge den klassiske kringlet- eller brødformen. Vi vil vise deg noen forslag nedenfor.

Noen få klassiske former for kringlebakverk

Form deigen til deigen til en kringle eller et hjerte - instruksjoner

I de to instruksjonene kan du se fem klassiske måter å forme deigen til å lage allsidig og interessant bakevarer. Det er også enkle pinner og ruller som du ikke trenger spesielle instruksjoner for.

Lag lutkjeks selv - ideer til populære former som hjerter, knuter og snegler

Lag Mickey Mouse kringler selv

Morsomme Mickey Mouse kringler med salt til barn og barnefester

En god idé for barnefester eller andre arrangementer er Mikke mus som du kan lage selv av kringlekjeks. Du trenger flere tråder igjen, men i forskjellige størrelser. I opplæringen kan du se hvordan du setter brikkene sammen for å etterligne tegneseriefiguren.

Instruksjoner for Mickey og Minnie Mouse fra hjemmelaget lutdeig

Mini kringler

Lag mini -kringler selv til fester og til å bite i mat

Minikringlene mangler nesten aldri i snackblandingen. Men du kan også tilberede disse små, hyggelige nappene selv hvis du lager kringler selv. Gi imidlertid mer tid, for det vil ta en stund å bruke all røren. Siden kringlene logisk sett må “vente” lenger på brettet, er det tilrådelig å enten bruke husholdningsbrus i stedet for lut eller forme kringlene og først dyppe dem etter hverandre i luten for å gjøre dem så raskt som mulig settes i ovnen.

Stek kanapeter

Stek små biter og nuggets som fingermat og server med en dukkert

Slike snacks er veldig praktisk for en fest og som fingermat. Du kan også tilberede deilige dips og servere dem med kringletkanapene. Eksperimenter gjerne med sesam, valmuefrø og andre sunne frø for å erstatte eller kombinere saltet.

Søtt og salt med sjokolade

DIY pretzelpinner og kringler dekorert med sjokolade og dryss

Salt og sukker er en interessant kombinasjon. Av denne grunn kan du dyppe de ferdige kringlebakstene i smeltet sjokolade og dekorere dem med dryss, spiselige perler eller andre delikatesser. Disse søtsakene vil ikke bare bli godt mottatt visuelt. Så det er bedre å forberede seg litt mer slik at alle får noe.

Lag dine egne lutkjeks til Halloween

Heksefingeride - bak kringlepinner, dekk med grønn glasur og bruk mandler eller oliven som negler

Vær virkelig kreativ og bruk glasurer og andre triks for å trylle frem effektive bakverk til den skumle Halloween. Om heksefingre, edderkopper eller enkle pinner med glasur i typiske Halloween -farger spiller ingen rolle. Hver av disse variantene vil se bra ut på buffeen. Synet av det får munnen til å vanne, ikke sant?

Lag høstkringler selv i form av søte gresskar

Halloween -ideer med dekorerte stolper og hjemmelaget edderkopp med valmuefrø

Noen flere ideer:

Lag kringler selv og form dem som bein - en idé til buffeen på en Halloween -fest

Flotte enhjørningsglasurer i hvitt, lilla og rosa til kringlepinner

Stek kringlepinner og pynt dem med glasur som palmer

Fordel deigen på et stekebrett og skjær i lange biter for å dyppe i dip

Previous Post
Pianobord – bord i eiketre med skjult piano av Georg Bohle
Next Post
Kinesiske spisepinner – hvilke kreative ting kan du gjøre med dem?