15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag fuglefrø selv for vintersesongen – 5 oppskrifter og ideer til fôringsstasjonen

Hvis du vil gjøre noe godt for de lokale fuglene som ikke vandrer sørover, spesielt om den kalde vinteren, kan du gi dem et fôringssted. Tross alt er det vanskeligere for dem å finne mat om vinteren, spesielt når det er snø. En fuglemater som tilbyr ekstra ly eller et enkelt fôringssted er en god idé du også kan ha nytte av: Du kan se fuglene gjennom vinduet sammen med barna. Og jo mer variert maten er, desto flere fuglearter vil du tiltrekke deg til hagen din eller balkongen. Det er spesielt viktig at du alltid bruker mat av god kvalitet til fuglene med ingredienser som ikke vil skade dem. Vi vil gjerne gi deg noen oppskrifter som du til og med kan lage billig fuglefrø selv.

Lag fuglefrø selv – hvilket fett?

Lag fuglefrø selv - hvilket fett du skal bruke til vinteren

Såkalt fet mat, som, avhengig av tilleggsbestanddelene, er egnet for både kornspisere og myke spisere, gir fuglene den energien de trenger for vinteren og kan til og med redde livet på spesielt kalde dager. Så du gjør alltid noe bra når du lager fuglefrø selv. Storfekjøtt talg er en spesielt god energikilde. Siden dette kan bli ekstremt solid om vinteren ved kalde temperaturer, er det tilrådelig å blande inn to til tre ss matolje per 500 g storfe ved smelting.

Lag fuglefrø selv, form det og vis det på forskjellige måter - ideer

Ellers er kokosfett (ikke kokosolje!), Solsikkeolje og andre vegetabilske oljer også egnet. Ikke bare er fett en stor energikilde, det holder også kornene sammen. Alternativt kan du selvfølgelig tilby korn, frø, nøtter og tørket frukt uten fett. For å gjøre dette, dryss ganske enkelt blandingen på en passende overflate som skal beskyttes mot fuktighet (f.eks. Et fuglehus).

Bland fuglefrø selv – med hva?

Lag fuglefrø selv for vinteren med storfekjøtt eller vegetabilsk olje

Som allerede nevnt foretrekker de forskjellige fuglearter naturligvis også forskjellige matvarer. I utgangspunktet er alle slags frø, nøtter og korn egnet. Smågutta liker også tørket frukt, inkludert rosiner og rips. Imidlertid er det viktig å sikre at de er svovelholdige. Ellers er tørket frukt giftig for fugler. I det følgende har vi listet opp noen egnede ingredienser som du selv kan lage en blanding som fuglefrø:

Lag fuglefrø selv – ingredienser i tillegg til fett og olje:

 • Havregryn (fullkorn og flerkorn)
 • Stavet
 • lin
 • knuste peanøtter
 • Solsikkefrø
 • linfrø
 • hvete
 • hirse
 • Valmue
 • Tistelfrø
 • kli
 • Bøknøtter
 • tørkede hyller
 • tørkede rognebær
 • knuste hasselnøtter
 • tørket hyllebær
 • tørkede melormer
 • Egg

Hvordan lage fuglefrø selv?

Lag mat til fugler selv - bruk korn, frø, kjerner, tørket frukt og insekter

For å gjøre valget ditt litt lettere, vil vi presentere noen oppskriftsideer med forskjellige ingredienser som du kan bruke når du lager fuglefrø selv. Vi har også noen forslag til hvordan og i hvilke beholdere du kan tilby ditt hjemmelagde fuglefrø. På en pinne, i en leirgryte, med kakeskærer, i fruktskåler, yoghurtkopper og som klassiske meiseknopper er bare noen av de mulige variantene.

Lag fuglefrø selv med smult, havregryn, nøtter og frø

Lag fuglefrø av havregryn og andre ingredienser

 • 250 g usaltet svinekjøtt
 • 250 g kokosfett
 • 300 g havregryn
 • 250 g solsikkefrø
 • 50 g grovhakkede peanøtter
 • 50 g grovhakkede hasselnøtter

Hvis du vil lage denne oppskriften på fuglefrø selv, smelter du fettet i en kjele på svak varme. Så snart den er flytende, kan du røre inn havregryn og kjerner først og deretter nøttene også. Ta deretter gryten av koketoppen og la blandingen avkjøles. Rør ofte for å forhindre at den setter seg fast i kjelen. Til slutt bør du ha en eltbar masse som du kan forme og mate som du ønsker.

Oppbevar mat som du ikke skal mate umiddelbart i kjøleskapet i maksimalt en uke, eller del den og frys den. Fuglfrø vil oppbevares i fryseren i noen måneder. Imidlertid bør den definitivt tines før fôring.

Lag fuglefrø selv-havregryn med olje, egg og fettfattig kvark til en energirik kake

Lag fuglefrø selv med fettfattig kvark og egg

 • 3 egg
 • 500 g fettfattig kvark
 • 400 g vegetabilsk fett (muligens mer) eller vegetabilsk olje i en mindre mengde
 • 300 g havregryn
 • 100 g rosiner uten sulfur
 • 250 g av grovhakkede nøtter
 • 100-150 g mel

Det er en veldig rask oppskrift som ikke krever at du lager mat. I stedet tar ovnen på seg å bake en matkake av blandingen. Så hvis du vil lage fuglefrø selv med barn uten matlaging, er denne oppskriften perfekt. Bare fettet trenger å smeltes hvis du bruker et. Men med olje sparer du deg selv for denne prosessen. Bare bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Barna kan gjøre det også. Du kan lage fuglefrøet med peanøtter selv, men du kan selvfølgelig også bruke andre nøtter. Det er viktig at du hakker nøttene slik at fuglene kan spise dem også.

Ha deretter blandingen i en stekepanne og stek kaken ved 180 grader i ca 15 til 30 minutter. Så snart kaken er avkjølt, kan du mate en liten del og lagre resten enten i kjøleskapet i noen dager eller enkeltstykker frosset i seks til åtte måneder. Viktig: Tin alltid godt før fôring!

Lag fuglefrø selv – oppskrift på myke etere med okse talg og melorm

Lag fuglemat selv med melorm for forskjellige fuglearter

 • 500 g storfekjøtt
 • 2 ss matolje
 • 500 g blanding av tørket frukt, fine havreflak og tørkede melormer

Smelt storfekjøttet på svak varme og rør inn oljen. Tilsett deretter din hjemmelagde matblanding, rør alt og la den avkjøles til formen med hendene eller fyll en beholder med den (se ideene nedenfor).

Lag fuglefrø selv – oppskrift med tørket frukt

Lag fuglefrø selv - oppskrift med rosiner og tørket frukt

 • 200 g havregryn
 • 150 g frosne villbær
 • 100 g rosiner (eller rips)
 • 100 g tørket frukt
 • 4 hardkokte egg
 • Solsikke eller olivenolje

Bløt rosiner eller rips i vann (gjerne over natten). Bløtlegg havregryn i litt olje før tilberedning. Hakk tørket frukt og egg og bland alle ingrediensene sammen. Det beste er å dele den myke maten du har fått i 100 gram porsjoner, som du deretter kan fryse. Hvis du vil, kan du legge til ytterligere 200 g storfekjøtt i denne oppskriften.

Lag fuglefrø selv med kokosolje

Lag fuglemat selv med Palmin kokosnøttolje og ingredienser til myke matspisere og kornspisere

For 1 pakke Palmin trenger du for eksempel 150 g havregryn, 100 g hvetekli og 50 g rosiner til myke matspisere eller 100 g solsikkefrø, hampefrø og hakkede nøtter til kornædere. Da kan du lage fuglefrøet selv.

Hvis du vil lage fuglefrø selv med palmin, må du bare smelte fettet og deretter blande det med de valgte kornene. Hvis du vil bruke informasjonskapsler (se nedenfor), kan du bare spre dem på et bakepapir eller bakepapir og fylle dem med frø-, korn- og nøtteblandingen til like under kanten. Hell deretter i det litt avkjølte og ikke for rennende fettet.

Å lage hjemmelaget mat til fugler – ideer til fôringsstasjonen

Idee til mat i et uthulet gresskar med makrame

Du kan forme massen som du vil etter forberedelse og deretter henge den opp i hagen, på terrassen eller på balkongen og beskyttet mot katter. Et stort utvalg av alternativer og verktøy er tilgjengelig for dette formålet. Vi vil presentere noen kreative ideer for deg nedenfor.

Lag fuglefrø selv med kongler

Lag fôringsplass av furukegler til hagen og balkongen

Bind hyssing rundt tappen, ta litt av foringen med en hånd og trykk den mot tappen. Fortsett å gjøre dette til du har dekket kjeglen med nok mat.

Lag fuglefrø selv i en leirgryte

Form eller heng opp hjemmelaget mat til fugler i en leirgryte

Knyt snor for å henge i midten av en liten pinne og tre løkken gjennom dreneringshullet nedenfra. Pinnen forhindrer at linjen sklir helt. Snu deretter leirgryten riktig vei. Nå kan du lage ditt eget fuglefrø og fylle gryten med det. Stikk en lengre pinne midt på maten slik at fuglene kan holde på den senere. Heng opp den resulterende matklokken.

Med kakeskærer for kaker

Lag vakre anheng av fuglefrø ved hjelp av kakeskærer

Du kan lage fuglekjeksekaker selv med vanlige kakeskærer. Legg et stykke bakepapir eller en annen pute, fordel formene over det og fyll dem med hjemmelaget og fortsatt varm mat. Dette skal ikke være for rennende, ellers løper det ut av formene. Så la det avkjøles litt og bli tykkere.

Bruk yoghurtpottene til støping

Idee for å lage matklokker med yoghurtkopper og snor

Ta en yoghurtpotte av alle størrelser, stikk et lite hull i bunnen som du tråder snoren for å henge og fyll den med maten. Når den har stivnet, kan du kutte kruset og fjerne det. Bind gjerne en kvist på snoren for fuglene å sitte på.

Lag fuglefrø selv – instruksjoner med frisk frukt eller fruktskåler

Heng korn, frø og nøtter i frukt- eller fruktskåler

Skjær et eple i to, hule det litt ut og fyll hullet med foringen. Mange fugler liker fersk frukt, så de vil også bite på epler. Alternativt kan du også bruke appelsin- eller sitronskall som beholder, feste den med snor og henge den utvendig fylt med fuglefrø.

Lag fuglefrø selv i kopper

Ha maten i en kopp og stikk en pinne i den for fuglene å sitte på

Hvis du vil bruke gamle, gamle kopper, kan du bare fylle dem med maten, sette inn en pinne i en liten vinkel og deretter henge koppen utenfor i håndtaket så snart massen har stivnet.

Lag fuglefrø selv med en toalettrulle

Enkel idé for fuglemater laget av loo -ruller med peanøttsmør

For et fôringssted laget av toalettruller, er det best å bruke peanøttsmør til å spre og deretter rulle den belagte rullen gjennom matblandingen. Rullen kan deretter ganske enkelt settes på en gren eller utstyres med snor for oppheng. Du kan også velge denne ideen hvis du lager fuglefrø med barn selv.

Lag dine egne meisekyllinger

Lag meiseboller med hendene og legg på uten et nett

Hvis du vil lage de klassiske meiseknallene selv, trenger du ikke engang en form. Ta en snor og bind en tykk knute eller en liten pinne til den. La den tilberedte maten avkjøles nok til å fungere med hendene, men ikke så mye at den er for vanskelig å forme. Ta deretter en større mengde fôr, trykk en knute eller kvist inn i massen, form en ball med hendene, og heng den deretter i hagen. Du har allerede laget en hjemmelaget meisekylling.

Siden forberedelsen er veldig enkel, kan du lage dine egne meisekyllinger spontant og i farten. Blant annet egner de seg til å lage dine egne meisekyllinger, smult, men også vegetabilsk fett og storfetallow. Ikke bruk garn for å henge, da fuglene kan bli fanget i dem og til og med dø.

Fugler fôrer om sommeren eller vinteren?

Bruk insekter og ormer til fuglefôr om sommeren

Alle vet at du kan og bør lage fuglemat selv om vinteren eller til og med gi det i det hele tatt. Noe slikt er imidlertid ikke bare bra for våre fjærede venner på denne tiden av året. Selv om sommeren kan du skjemme bort fuglene med mat. Fôret varierer imidlertid i sammensetningen avhengig av sesong. Selv om den fettrike maten fra oppskriftene ovenfor er perfekt for vinteren for å gi fuglene tilstrekkelig energi, bør sommermatene inneholde mer animalsk mat. Så hvis du lager fuglefrø selv om sommeren, kan du legge til insekter og ormer. Disse er mindre og mindre i naturen og fungerer også som mat for de unge.

Previous Post
Inspirerende uteplassideer i frisk luft
Next Post
Å lage en permakulturhage – slik lager du et lettstelt og produktivt økosystem!