15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvordan kan du bevare basilikum? Tips for tørking, frysing og ferdig pesto

Basilikum er uten tvil en av de mest populære urter, fordi aromaen er ganske enkelt unik. I tillegg kan planten dyrkes fantastisk selv uten hage og i potter, noe som også er gode nyheter for amatørkokker som verdsetter ferske ingredienser. Men nå er planten moden, og du vet ikke hva du skal gjøre med alle basilikumbladene? Vil du bevare basilikum, men er usikker på hvordan du skal behandle eller bevare det til dette formålet? Vi har satt sammen noen alternativer og forklart med hvilke metoder eller sluttprodukter laget av basilikum du fortsatt kan bruke og nyte ditt elskede krydder selv i den kalde årstiden.

Konservering av basilikum – Hvordan skal du høste basilikum?

Konservering av basilikum - metoder, tips og triks

For å få de beste smakene fra planten, er det også viktig at du høster basilikum skikkelig. Den første høsten er vanligvis allerede 8 uker etter såing. Da er bladene sterke nok. Her er noen ting du må huske på hvis du bare trenger noen få ark:

 • Høst på sen morgen. Morgendugg bør allerede være tørt på dette tidspunktet. Det er også viktig at du velger en tørr dag. Ikke vent til middagsvarmen, da det reduserer de essensielle oljene.
 • Ikke velg individuelle blader for å forhindre at planten blir bar. Så i stedet for å plukke av hvert basilikumblad, bruk en skarp kniv for å kutte av hele spissen av skuddet – området over bladgrenene.
 • Ett eller to par blader bør forbli på hvert skudd. Først da vil planten spire igjen.

Å høste urter riktig - når og hvordan du skal plukke blader

Igjen, hvis du vil høste en stor mengde samtidig, må du huske på følgende:

 • Under og etter blomstring får bladene en ganske bitter smak. Så høst dem like før blomstring.
 • Årlige varianter kuttes vanligvis (og høstes) på sensommeren eller tidlig høst.

Hva kan du gjøre med basilikum etter at du har høstet den??

Konservering av basilikum - hva kan du gjøre med basilikum?

Som alle andre urter smaker selvfølgelig basilikum best når den er fersk. Så du trenger ikke å høste alle bladene samtidig. I stedet er det best å bare bruke så mye du trenger for øyeblikket. Men hvis du har kjøpt det ferske krydderet igjen, må du handle og behandle basilikum eller på en eller annen måte bevare basilikum. Men hvordan kan du bevare basilikum? For det første kan du fryse eller tørke basilikum:

Frys hele bladene av disse urter

Frys hele blader til friske urter når som helst

Basilikumbladene kan fryses raskt og enkelt. For å gjøre dette må du først blanchere dem. Fjern stilkene på bladene, kok opp vann og tilbered en bolle med isvann. Ha bladene i kokende vann i 2 sekunder og deretter umiddelbart i bollen med isvannet. Fordel deretter bladene på en passende overflate slik at de kan tørke godt. Når de er tørre, frys dem ned i lag i en passende beholder. Du kan dele de enkelte lagene med bakepapir.

Frys den hakkede basilikum

Frys den hakkede basilikum i olje

Kan du fryse basilikum? Derimot! Og det er sannsynligvis det raskeste og mest åpenbare alternativet hvis du vil bevare fersk basilikum. Det er også den beste måten å bevare smakene på. Siden du vasker basilikum og deretter skjærer den i små biter, kan du bruke den direkte i frossen tilstand – til en rekke ting som salater, kokt mat eller pesto.

Slik kan du holde basilikum frisk i isbiter

Bevar basilikum - Frys basilikumpuré i en isbitform

Vask bladene og hakk dem i små biter eller knus dem i en blender (fjern stilkene på forhånd). Nå må du lage en basilikumolje selv. For å gjøre dette, bland de hakkede bladene i en beholder med nok olje til å dekke alle bladdelene (omtrent 4: 1 -forhold). Resultatet skal være en tykk pasta. Fordel deretter denne basilikum i olje i en isbitform og frys den. Når basilikum er frosset, fjern isbiter og legg i forseglbare fryseposer.

Du kan deretter bare legge terningene til den respektive retten på slutten av kokeprosessen, så lenge den fortsatt er varm. Hvis du bruker den til en salat, må du gi litt tid til å tine – dette fungerer raskest hvis terningen tilsettes direkte i salaten og ved regelmessig omrøring.

Forbered og konserver basilikum til pesto

Bevar basilikum i ferdig pesto

Du kan også kombinere noen av de hakkede bladene i olje med andre ingredienser og på denne måten lage terninger som du kan bruke direkte til å lage deilig pesto om nødvendig. Hvordan fryser du basilikum til pesto? Bare bland like mengder hakket basilikum og persille med olje som beskrevet ovenfor. Du kan også blande inn hvitløk og / eller hakkede nøtter. Nå kan du også fryse denne erfarne oljen. Andre ingredienser, som parmesan, bør tilsettes etter tining.

Behold basilikum med ferdig pesto

Frys DIY pesto med andre krydder og klar til bruk

Vil du tilberede pesto selv og lurer på hvordan du kan lagre den etterpå og hvordan du kan bevare pestoen laget av basilikum? I prinsippet kan pesto oppbevares i kjøleskap i flere måneder. Så hvis du vil gjøre basilikumpesto holdbar, trenger du ingen spesielle metoder. Dette er også tilfellet med følgende grunnoppskrift:

 • 100 g fersk basilikum
 • 100 ml olivenolje
 • 10 g salt
 • 1 sitron
 • eventuelt litt parmesan

Du kan erstatte basilikum med andre urter eller kombinere dem med dem (f.eks. Rosmarin og vill hvitløk). Puree alle ingrediensene og hell dem i et rent, sterilisert glass. Fyll nå glasset med mer olivenolje, forsegl den og oppbevar den i kjøleskapet. Men du kan også fryse denne pastaen laget av urter?

Kan du fryse pesto??

Pesto oppskrift å lage selv og fryse eller oppbevare i kjøleskap

Siden vi for tiden er inne på temaet “pesto”: Siden pesto kan brukes til en rekke forskjellige delikatesser og uten tvil er veldig populær, lurer noen sikkert på om basilikumpesto kan fryses i en krukke. I teorien, ja. Imidlertid er pestoen frosset i et glass vanskeligere å bruke etterpå. Du må tine den helt opp hver gang og fryse den ubrukte igjen, noe som selvfølgelig også påvirker holdbarheten.

Så hvis du vil konservere pesto laget av basilikum, er det lurt å dele den på forhånd. Du kan igjen bruke et isterningbrett til dette formålet. Og når du skal lage noe med basilikumpesto, bruk bare mengden du trenger.

Tørk basilikum

Basilikumblader tørker i ovnen eller automatisk dehydrator

Hvis du vil bevare basilikum, kan du også tørke den. Det er flere passende metoder for dette, som vi ønsker å introdusere for deg:

 • Lufttørking: På den ene siden kan basilikum bevares ved å tørke det ved å knytte hele skuddene sammen i en bukett og deretter henge dem opp ned på et varmt, tørt og mørkt sted. Sørg også for at stedet er godt ventilert. Så snart buketten rasler når den berøres og stilkene brytes lett, er krydderet klart til å tørke. Vanligvis tar dette 2 til 3 uker.
 • I ovnen: Tørking i ovnen eller automatisk dehydrator fungerer raskere. Forvarm ovnen til lavest mulig temperatur. Fjern stilkene og vask bladene. Bekled et stekebrett med bakepapir og fordel bladene på det. Stek bladene på øverste rille i mellom 2 og 4 timer til bladene er rynkete. La dem avkjøle og smuldre dem i en lufttett beholder.

Basilikum tørr for konservering ved hjelp av to enkle metoder

Previous Post
10 originale ideer for innendørs og utendørs planter
Next Post
Lag veggdekorasjon selv i 16 ideer med et flott utseende