15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag din egen fondant til kaker – oppskrift og nyttige tips

Fondant for kaker-gjør-det-selv-oppskriftstips

Hvis du har lest artikkelen vår om “Lag din egen fondantkake”, har du allerede lært at en fondantkake ikke er en lett oppgave. Fremfor alt kreves mye tid og veldig god tidsstyring. Du må planlegge 3 dager for dette. Selvfølgelig bruker du ikke hele 3 dager på kjøkkenet, men det er definitivt veldig tidkrevende. I det følgende presenterer vi hvordan du kan lage fondanten til kaker selv.

Lag din egen fondantkake – lag en timeplan

Fondant for kaker -oppskrift-tips-hvite-blomster-bryllup

1 dag:

– Stek kakebunnen

– Forbered belegget

– Lag dekorative elementer for dekorasjon

2 dager:

– Forbered kakekremen eller fyllet

– Sett inn kaken og fordel den på

– Gjør fondant

3. dag:

– Dekk kaken med fondant

– dekorere

Det som egentlig er fondant for kaker?

Fondant for kaker -oppskrift-lag-selv-lag-tips

Fondanten er en sukkerpasta som brukes til å dekorere og dekke paier og kaker. Det finnes selvfølgelig andre typer sukkerpasta som kan brukes til å dekorere kaker, for eksempel med marsipan. Sukkerpasta består nesten utelukkende av sukker, kan eltes og formes til lekne former. Grunnfargen på fondanten er hvit og kan også farges etter ønske med matfarging. I det følgende presenterer vi en grunnoppskrift på fondant og hva du må ta hensyn til hvis du vil farge den. Her er en liten guide for å finne ut hvor mye fondant som trengs, avhengig av størrelsen på kaken:

ø 12 cm – 550 g

ø 15 cm – 650 g

ø 20 cm – 950 g

ø 24 cm – 1100 g

ø 30 cm – 1750 g

20 x 20 cm – 1000 g

12 cupcakes 600 g

Fondant for kaker oppskrift med gelatin-laktosefri, glutenfri

Fondant for kaker-lag-selv-oppskrift-tips-instruksjoner

Ingredienser (lag 1200 g fondant):

 • 1000 g melis (oppmerksomhet – ikke alle fungerer bra)
 • 9 g malt gelatin
 • 60 ml vann
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts sitronsyre
 • 1 ts glyserin
 • 120 ml glukosesirup eller karamellsirup
 • valgfritt: matfarging og kokosolje (palmin) for smøring av hendene og elting forsiktig

Hvordan lage fondant til kaker selv – instruksjoner

fondant-kake-oppskrift-instruksjoner-tips-blanding

 1. Sikting av pulverisert sukker: Ha 3 pakninger i en større beholder og en pakke i en annen beholder.
 2. Bløtlegg gelatinen i vann, varm opp på middels varme eller i mikrobølgeovnen og oppløs den. Tilsett salt, sitronsyre og glyserin.
 3. Hvis du vil at fondanten skal være farget, må du nå skrive inn fargen og oppløse den i væsken. Når fargen allerede har spredt seg, tilsett sirupen.
 4. Lag en brønn i den store beholderen med melis og hell i gelatinblandingen. Bland alt godt med en treskje så langt som mulig. Tilsett resten av pulverisert sukker gradvis og elt veldig kraftig.
 5. Pakk fondanten inn i film og deretter igjen i en frysepose. Så la fondanten hvile en dag i romtemperatur.
 6. Smør hendene og benkeplaten med kokosolje dagen etter behandling. Elt fondanten grundig. De små klumpene skal forsvinne og massen skal bli smidig.
 7. Hvis fondanten fortsatt må farges, tilsett litt farge og elt den så godt til fargen er fordelt.

Fondant-kaker-oppskrift-tips-instruksjoner-elt-sukker masse

* Tips: Elting av store mengder kan være veldig vanskelig, så du kan dele fondanten i mindre porsjoner og elte dem separat for å gjøre dem glatte. Varme hender er en fordel når du elter fondant.

Hvor mye fondant for en kake?

Fondant-kake-oppskrift-tips-kidergeburtstag-kanin

Du trenger et kilo fondant til en kake. Hvis du vil ha mer pynt på kaken, må du planlegge en liten mengde for dem. Hvis du vil farge fondanten selv, kan du beregne litt over den planlagte mengden hvis fargen ikke virker.

Fargefondant til kaker

Lag-din-egen-fargelegging-fondant-kaker

Du farger selvfølgelig fondanten til kaker med matfarging, men i form av pasta eller gel. De er spesialutviklede matfarger som er perfekte for arbeid med deig, smørkrem og fondant. Kjente merker er Sugarflair, Squires Kitchen, Wilton og andre og koster mellom 3 og 5 euro i pakken. Du tar veldig lite farge av det med en tannpirker fordi de er veldig konsentrerte. Du kan få vakre pastellfarger med 2-3 tannpirktupper per 1 kilo. For mer intense nyanser må du ta betydelig mer. Farger av høy kvalitet som de som er oppført kan til og med blandes sammen. De billige matfargene fra supermarkedet, som er tilgjengelige i form av pulver eller væske, kan enten ikke løses helt opp i modelleringsleiren, eller det blir grøtaktig. Du må være spesielt forsiktig med veldig intense toner og spesielt med svart og rødt, for ikke alle fondanter tåler en så sterk fargeladning og vil til slutt bli sprø.

fondant-kaker-lag-selv-oppskrift-tips-farge

Hvis du lager fondanten til kaker selv, er det lurt å farge den under produksjonen. Du elter inn fargen i porsjoner til ønsket nyanse er opprettet. Dessverre kan du ikke vurdere intensiteten og den eksakte fargen nøyaktig, og det tar lang tid å oppnå riktig farge.

Tannkjøttpasta til filigranblomster

fondant-kake-oppskrift-tips-blomsterpasta

For forseggjorte og delikate dekorasjoner som blomster og blomster er det en spesiell pasta – tannkjøttpasta, som er mer elastisk enn fondant, men også herdes raskere. Takket være flere bindemidler – CMC (karboksymetylcelluloser), som er hentet fra mykt tre og løvtre, kan sukkermassen rulles ut tynnere og dermed kunstneriske, filigran detaljer og figurer. Du kan lage dette selv ved å legge en spiseskje CMC til 500 g fondant og elte det inn. CMC er også tilgjengelig i sin reneste form som limpulver på apotek eller apotek. Du må sørge for at den ikke inneholder andre stoffer. En god er denne fra Kukident.

Modellerende fondant for figurer

Fondant-kake-oppskrift-tips-figurer-modellering-kanin

Modelleringsfondant er spesielt egnet for figurer og er en mellomform laget av tannkjøttpasta og fondant. For dette må du blande de to i et forhold på 1: 1 eller 1: 2 (fondant: tannkjøttpasta) og kna dem veldig godt.

Spises fondanten til paier??

Fondant-kake-oppskrift-tips-dekorasjon-kattunge-cupcake

Du kan definitivt spise fondanten. Siden den består av over 90% sukker, smaker den oppsiktsvekkende søtt, og hvordan kan det være ellers. Alle bestemmer selv om det faktisk er sunt å spise så mye sukker. Fondanten brukes hovedsakelig til å dekorere paier og kaker.

Kjøp fondant til kaker eller lag den heller selv?

Fondant-kake-oppskrift-tips-påske-kanin-søt

Du kan selvfølgelig kjøpe fondanten, men den koster betydelig mer enn den selvlagde. Bare til sammenligning koster 1 kg mellom 5 og 10 euro, og når du lager din egen, får du rundt 2,7 euro per kilo. Hvis fondanten fortsatt skulle være farget, må du inkludere matfargen. Siden ingrediensene til fondanten er relativt rimelige, får du raskt ideen om å lage den selv. Imidlertid er fuktigheten og kvaliteten eller tilstanden til melis av avgjørende betydning. Mesteparten av tiden vil ikke den hjemmelagde fondanten være like elastisk som den kjøpte. Da kan en eller flere teskjeer CMC hjelpe. I tillegg må fondanten ha en kroppstemperatur for å forbli smidig. Hvis den avkjøles, blir den raskt sprø. Du må også forvente mye muskelstyrke når du elter og ruller ut.

Previous Post
Det sunne kostholdet – hva er de gunstige effektene av tomater
Next Post
HIIT treningsplan – fordeler og flotte treningsplaner for hjemmet med et øyeblikk!