15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Nåværende vulkanutbrudd – Hvorfor den dødelige hendelsen på New Zealand var svært vanskelig for forskere å forutsi

Et vulkanutbrudd skjedde nylig for noen dager siden da turister utforsket krateret på White Island utenfor New Zealand. Geologer som observerte New Zealands vulkan hadde sett en økning i vulkansk aktivitet i månedene før det massive utbruddet 9. desember. Dette var imidlertid ikke et tegn på umiddelbare spådommer for utbruddet, som drepte minst 6 mennesker og skadet ytterligere 30. Andre forskere sier vulkanens uforutsigbare natur betyr at det aldri er helt trygt for mennesker å besøke.

Vulkanutbrudd for tiden etter det fatale fallet

skadet helikopter etter vulkanutbrudd for tiden hvit øy new zealand

Klokken 14.11 lokal tid mandag kjørte et eksplosivt utbrudd overopphetet damp, steinblokker, aske og annet rusk fra vulkanens ventilasjonssystem. Dette skapte en vulkansk askesky 3,7 kilometer høy. På den tiden utforsket 47 turister krateret.

Arrangementet var det verste av alle mulige scenarier, sier Raymond Cas, en vulkanforsker ved Monash University i Melbourne, Australia. Vulkanen ville ha kastet ut stein tre fot eller mer i diameter som ballistiske eksplosjoner, forklarer han. "Finere rusk ville ha skapt en askesky som reduserte synligheten til null. Folk kunne ikke lenger vite hvor de skulle løpe. Mye av det virkelig varme kratervannet ble utvist og forårsaket alvorlige brannskader og skader."

dødsulykke på øya New Zealand med ofre

Vulkanologer fra New Zealands geofaglige forsknings- og overvåkingsorgan GNS Science sier at vulkanskjelvet har økt siden utbruddet. Så dette indikerer at gasstrykket forblir høyt og ytterligere eksplosjoner er mulige. Denne risikoen gjør det utrygt for redningsarbeidere å lete etter åtte savnede, men antatt døde mennesker. Slik snakket landets politi om saken.

Aktiv turistattraksjon

Turister går på krateret til en vulkan på White Island

White Island, også kjent under Maori -navnet "Whakaari", er på østkysten av landets nordøy og er den nærmeste i en serie marine vulkaner i Stillehavet. Det er en kjegleformet stratovulkan som ble bygget av aske for over 150 000 år siden. Det er en av de største og mest aktive vulkanene i landet. New Zealand strekker seg over en veldig aktiv tallerkengrense i ‘Ring of Fire’ i Stillehavet.

Mandagens eksplosjon var enten hydrotermisk eller "phreatic" Utbrudd, begge forårsaket av oppbygging av trykk fra overopphetet damp og gass, sier vulkanologer. "Ofte bygger det seg opp damp og gass bak en stein- og mineraltetning, og hvis styrken til tetningen overskrides av gasstrykket, kan det oppstå et eksplosivt utbrudd", Det sa GNS Science vulkanolog Brad Scott i en uttalelse.

Siden 2011 har White Island vært i en tilstand av nesten kontinuerlige utbrudd med mange, for det meste små eksplosjoner. Det siste store utbruddet var i 2016 og skjedde om natten. Av denne grunn var det ingen turister på øya på dette tidspunktet.

fuglesikt, av, whakaari, hvit øy, vulkanutbrudd, new Zealand

I følge Graham Leonard, en vulkanolog ved GNS Science, overvåker GNS Science stadig for tegn på et forestående utbrudd, inkludert skjelvinger, seismisk aktivitet og frigjøring av vulkanske gasser. I midten av november åpnet forskerne den vulkanske armen "2" oppvokst. Det betyr det "moderat uro" der og et utbrudd er mulig, men ikke nødvendigvis overhengende, sa han. Byrået rapporterer om de potensielle farene forbundet med hvert varslingsnivå, men gir ikke råd til turoperatører som besøker øya.

Previous Post
Levende spisestue design – Nyt et måltid med farger
Next Post
minimalistisk arkitektur – moderne hus i Portugal