15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bygg ditt eget bietrinkekar av forskjellige materialer – bivennlige hagedekorasjoner å lage selv

Flere og flere hageeiere prøver å lage en bievennlig balkong eller hage ved å plante blomster som tiltrekker seg og gir dem tilstrekkelig mat. Dette er selvfølgelig veldig nyttig for å bekjempe biedødsfall. Men det er ikke det eneste du kan gjøre. Du kan også bygge et bietrog selv, og du trenger ikke å være en håndverksmester for å gjøre dette. Med virkelig enkle ting og ressurser får du dem på kort tid. Prosjektet er også veldig interessant for barna. Når du jobber, gjør håndverk og bygger sammen, kan du forklare dem viktigheten av bier og andre pollinerende insekter og trene toleranse mot naturen.

Bygg ditt eget bietrå – bier drikker vann?

Bygg bietråger selv - ideer til å lage selv

Svaret er faktisk åpenbart, ellers vil vi neppe anbefale en drinker for bier til deg. Spørsmålet bør heller være om insektene bare drikker vann eller foretrekker eller trenger andre ingredienser som sukker. Noen mennesker bestemmer seg for å bruke sukker eller honningvann etter at de har bygget et bietråge selv fordi insektene liker det spesielt godt. Det som er velmenende er alt annet enn gunstig: honning kan for eksempel inneholde bakterier eller sporer som biene infiserer og deretter overføre til andre.

Bygg ditt eget bietrå - ideer til en bivennlig hage eller balkong

Når det gjelder sukker, eksisterer ikke denne risikoen, men det er en annen: andre biekolonier prøver deretter å “rane” den berørte beekolonien. Også her kan det ene folket bli smittet av det andre, potensielt syke. Siden du vil motvirke bienes død med drikkeren, er dette ikke en god idé. Så velg enkelt vann når du bygger ditt eget bietrau! Best fra en innsjø, bekk eller dam eller fra regnfatet. Hvis dette ikke er tilgjengelig for deg, ta vann fra springen, men la det stå i noen dager først. Det er også viktig at vannet i drikkekummen ikke er for kaldt. Bassengvann er forresten også egnet.

Og hva trenger biene vann til??

Bygg bietråge selv - hva er et insektkar og hva er det til?

For det første drikker biene naturlig vann selv. De trenger det for fordøyelsen. Selv om det er tilstrekkelig dugg å finne på våren, som de bruker til dette formålet, er det vanskeligere å finne fuktighet om sommeren. Bierne kan spare seg selv for det lange søket ved å bygge sitt eget bietrå. Dette forhindrer også at biene drukner i den dype dammen eller bassengvannet, fordi du bygger en insektdrikker på en slik måte at vannet er ekstremt grunt. Bier bruker også vannet til å vanne yngel.

Hva er egentlig et bietrog??

Utvidet leire, trebrett og minidammer gjør bier om våren og sommeren

Og hvordan ser et bietrog ut? Du kan bygge et bietrog selv ved å bruke et stort utvalg containere. Det er bare viktig at disse er så flate som mulig eller fylt med objekter for landing. Disse gjenstandene (steiner, klinkekuler, pinner, etc.) beskytter også biene mot drukning. Du kan pynte opp drikkene på forskjellige måter, for eksempel ved å bruke planter. Resultatet er i prinsippet en attraktiv minidam som ikke bare er nyttig, men også dekorativ. Vi forklarer nedenfor hvilke planter som er egnet for bivanning.

Bygg ditt eget bietrinkekar

Bygg ditt eget bietrinkekar med glassstein og grus

Som allerede nevnt danner en flat beholder grunnlaget. Dette kan være en bolle, et brett eller tallerkenen til en leiregryte. Hvis du vil, kan du til og med lage en beholder selv av hurtigtørkende betong og deretter male den som du vil. Vi viser deg noen ideer for kopiering nedenfor:

Du kan enkelt bygge et bietrau selv fra en enkel leiregryte. Du kan male hva du vil på gryten og tallerkenen på forhånd, gjerne med spraymaling. Når malingen har tørket, plasserer du gryten opp ned på ønsket sted. Fyll tallerkenen med en av ideene nedenfor og legg den på kjelen. Hvis du vil ha en mer stabil konstruksjon, kan du også feste platen permanent til gryten med varmt lim. Det er også et populært alternativ for fuglebad.

Bygg vannkar for bier med marmor og glassstein

Bygg dine egne bietrinker med marmor i en tallerken med en leirkrukke

Marmor eller glassstein, som også brukes til akvarier, ser spesielt vakre ut i bietråget. Bare fordel dette i bollen og fyll den deretter med litt vann. Det trenger virkelig ikke være mye vann hvis du bygger ditt eget bietrå. Det er viktig at du sørger for at marmorene og steinene stikker tilstrekkelig ut av vannet slik at biene kan lande og henge.

Bygg ditt eget bietrinkekar med ekte steiner

Tilfør biene vann mot bienes død med leirplater og hauger med grus

Småstein eller mindre elvesteiner er ideelle. De har også en grov overflate, noe som gjør det lettere for insektene å holde på. Hvis det naturlige utseendet er litt for kjedelig for deg, kan du også male steinene. Det ville for eksempel være en god idé hvis du og barna bygger et bietråget selv. Med dem kan du deretter forberede steinene og deretter bruke dem til å designe potions.

Vi liker også denne ideen, der små hauger ble bygget av steiner som biene deretter kan lande på. Hvis du bruker en stor leireplate, er det til og med plass til en potteplante eller blomst.

pinne

Idee med steiner og pinner i en metallskål til hagen

Pinner er veldig fordelaktige og kan kombineres med steiner. De kan svømme fritt i vannet, plasseres over steiner eller stikke ut over kantene på bollen. I prinsippet kan du leke med komposisjonen din slik du vil til du er fornøyd med utseendet på potetene dine. Barn kan også lage en insektdrikker selv.

Bruk vinkorker

Bygg ditt eget bietrinkekar med en kork i vannet

Korkene oppfører seg på samme måte som pinner eller små stykker drivved. De svømmer på overflaten av vannet og er gode muligheter for å lande, holde på og drikke. Men bare fordi dette materialet flyter i vannet betyr ikke at du kan eller bør fylle beholderen helt. Også her trenger ikke vannet å være så dypt slik at biene ikke drukner.

Bygg ditt eget bietrinkekar med ekspandert leire

Bygg ditt eget bietrinkekar med ekspandert leire, steiner, mose, kongler

Den utvidede leiren oppfører seg som pinner og kork. Den svømmer på overflaten av vannet, noe som skaper et passende landingsområde. Den utvidede leiren er også pen å se på, spesielt når du kombinerer den med andre naturlige materialer. Skålen kan selvfølgelig også bare fylles med ekspandert leire hvis du liker den bedre.

En liten strand med bier

Kul strand for bier å drikke med sand og steiner

Bruk sand for å lage et landingssted for biene. Dette kan fylle hele bollen, slik at den skal være høyere på den ene siden og dypere på den andre, slik at bollen kan fylles med litt vann. Akkurat som på en strand! En annen mulighet ville være å kombinere sand og fint grus og skille dem med steiner.

Hvis du bygger bietråget selv, kan du bli veldig kreativ. Vi anbefaler imidlertid at du bruker materialer som er så naturlige som mulig.

Lag din egen bie som vanner med blåskjell

Blåskjell og sjøsnegler i et blått skall som landingsområder for bier

Du vet sikkert allerede at skjellene fra ferien din kan brukes til mange håndverksprosjekter. Og selv om du ikke har noen klinkekuler tilgjengelig for bivanningen, viser disse naturmaterialene seg å være en fantastisk variant. Hvis du vil bygge bietråget selv med blåskjell, kan du bruke det som alt annet materiale: Fordel det i bollen og fyll det opp med vann. Eller hva med å smøre sand først, hell litt blåskjell på den og hell deretter vannet? Holiday teft er garantert!

Bygg din egen bi -drinker av flaskehett og popsicle -pinner som et prosjekt for barn

Lag et insektkar selv med barn med ispinner og flaskehett

Synes du ikke denne biebaren også er helt sympatisk? Vi tror barna dine vil ha det veldig gøy med å lage en så interessant konstruksjon av ispinner og flaskehett. Alt du trenger er mange popsicle -pinner og lokk som du kan lime sammen med varmt lim. Bare lim eller spik den ferdige biestangen til et brett som du kan stikke midt på blomsterbedet. Du kan fylle lokkene nesten til randen med vann slik at insektene kan drikke vann uten å måtte lene deg for mye fremover.

Bee -vanningsinstruksjoner for et arrangement med blomster

Kreativ idé for terrassen - plant kar og gi dem små drikkekummer

Ta en stor blomsterpotte eller bøtte, plasser en passende beholder i midten for drikkekaret og fyll området mellom de to beholderne med pottejord. Du kan plante blomster der, helst selvfølgelig de som tiltrekker bier. Alternativt kan du fylle den store potten helt med jord, la nok ledig plass være i midten når du planter og deretter sette opp den lille. Du kan deretter bygge det ønskede bietråget selv i den lille beholderen. På denne måten kan en hel plantepyramide bygges.

Plasser det ferdige bietråget hvor?

Bygg ditt eget bietrinkekar med naturlige materialer - mose, steiner, pinner

Å bygge et bietrog selv er en ting – men hvor skal det gå etterpå? I nærheten av et blomsterbed hvor insektene samler maten deres ville være ideelt. Så våre bevingede venner har vannet i nærheten. Du bør imidlertid foretrekke et sted som er solfylt, men ikke i den brennende solen. Et sted med morgen- eller kveldssol, delvis skygge under et tre eller delvis beskyttet mot solen av høyt gress eller busker er derfor godt egnet. Videre bør insektkaret beskyttes mot vinden.

Hvis du bygger et bietrog selv om våren og setter det opp tidlig, vil biene (og andre insekter som sommerfugler) raskt bli vant til det og bruke det regelmessig. Du bør derfor ikke endre plasseringen senere og sørge for at ferskvann alltid er tilgjengelig.

Hvilke planter for bivanning?

Bruk dype plater og elvesteiner for insektvanning

Hvilke blomster og planter du kan kjøpe til bietråget avhenger selvfølgelig av forskjellige ting – på den ene siden om plantene skal være utenfor trau eller inne, det vil si i vannet. I tillegg er det den senere plasseringen, fordi noen blomster tåler solen, andre mindre. Før du bygger bietråget selv, tenk på hvor du vil at det skal være senere. Følgelig kan du velge et hvilket som helst antall blomster for planting på kanten, som ellers er egnet for planting i potter. Det beste ville selvfølgelig være bivennlige varianter som også vil tiltrekke seg insektene og forsyne dem med nektar.

Håndverk med naturlige materialer til hagen - fyll tallerkener med mose og vann

Hvis du bygger en slags minidam i et grunt badekar som bietråge selv, er vannplanter også egnet for planting. Blant annet er følgende egnet:

  • Mini papyrus
  • Europeisk sjøkanne
  • hardfør indisk blomsterrør
  • Duckweed
  • Fete blader

For dette formålet er det best å søke råd fra hagesenteret.

Vedlikeholde

Bygg ditt eget bietrinkekar av naturstein og sand og med malte steiner som dekorasjon

Så du vil bygge et insektkar, men husk at det også krever en viss mengde vedlikehold. Ellers, spesielt på den varme sommeren, kan mange bakterier dannes og gjøre insektene syke. Av denne grunn må drikkeholderen og dens innhold rengjøres regelmessig. Dette betyr at du ikke bare må bytte vann oftere, men du må også rengjøre eller bytte ut elementene som brukes. Varmt vann og en børste bør være tilstrekkelig for dette formålet. Denaturert alkohol er også egnet for sta flekker. Men du må skylle det godt av etterpå.

Mange er bekymret for at bivanneren kan tiltrekke seg mygg. Og faktisk liker disse skadedyrene også vannet. Tross alt tjener det dem blant annet til å legge eggene sine. Å bytte vann regelmessig vil også fjerne egg og larver og forhindre at de formerer seg. Ellers kan du også holde mygg utenfor hagen eller vannhullet med de riktige plantene. Så etter at du har bygget og satt opp bietråget selv, fordel egnede blomster rundt det. Du kan finne ut hva disse er i denne artikkelen.

Har du lyst til å gjøre andre insekter lykkelige og gi ly? Hva med å lage et insekthotell selv?

Previous Post
Hva du skal gjøre på nyttårsaften – noen friske ideer kan hjelpe
Next Post
Lag mosegraffiti selv og dekorer vegger med disse ideene