15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Plant sveitsisk mangard for deilige salater på tre sesonger

regnbuefarger grønnsaksalat chard oransje gul rød

Swiss chard er den perfekte grønnsaken for vår og høst. Dette er ikke bare fordi det trives perfekt i løpet av denne tiden. Bladene og stilkene, som vises i fantastiske høsttoner og gir hagen en lys farge, bidrar ytterligere. Sistnevnte kan være hvit så vel som oransje, rød, rosa eller lilla. Bladene derimot varierer mellom grønt og rødt. Størrelsen på sveitsermyret er også imponerende, siden den kan nå en størrelse på opptil 60 cm. I tillegg til de kule årstidene, kan du også plante og dyrke sveitsisk mangard om sommeren.

Planting sveitsisk mangard – hvilken periode er best?

planter hage grønnsaker salat fargerike stilker chard

Siden den sveitsiske mangolden trenger omtrent 60 dager for å vokse, bør den sås så tidlig som mulig. I regioner med milde vintre betyr dette sene vintre. Ellers velger du det Planter sveitsisk mangard Tidlig vår. På denne måten får du den første høsten om sommeren. Hvis du vil ha en høst om høsten, kan du vurdere å så på sensommeren eller tidlig høst.

Plant og stell sveitsisk mangard

frøplante mangold plante tips jord grønnsaksbed

For planting av mangold, velg et sted i hagen som er i full sol, eller hvis klimaet er veldig varmt, i delvis skygge. Når du forbereder jorden, går du i dybden. Dette betyr at den også bør løsnes i de dypere områdene. Videre bør det sikres en god drenering av vannet. Når du sår frøene, la det være et mellomrom på 5 cm mellom dem og velg en dybde på litt mer enn en centimeter. Tilsett også gjødsel eller kompost. Nå skal jorden holdes fuktig slik at frøene begynner å spire. Regelmessig vanning er da tilstrekkelig.

Sveitsisk mangard i rader i et blomsterbed

hagetips mangold planter vanningsfelt

Så snart plantene dukker opp, er tynning nødvendig. Det bør være en avstand på 30 cm mellom de enkelte mangoldplanter. Du trenger ikke kaste de fjernede plantene. Du kan bruke dem til forbruk i stedet. Etter halvannen måned skal gjødsling gjentas. I tillegg må du ikke glemme å plukke ugresset regelmessig, da dette kan forstyrre veksten. Skadedyr er sjeldne i sveitsisk mangard. Representanter er bladlus, bladgruvearbeidere, snegler, samt kaniner og andre husdyr.

Hvit sveitsisk mangard

hvit chard planter hobby gartner idé sunn

Å plante sveitsisk mangard – høsten

høste mangold saks blader kutte hagegrønnsaker

Høsten skjer to måneder etter plantingen av mangoldet. For å gjøre dette, kutt av de ytre bladene. I tilfelle disse ikke er nok for deg og du trenger flere blader, kan du også fjerne alle bladene uten å rote planten. For å gjøre dette, kutt av alle bladene omtrent 5 cm over bakken. Dette gjør at nye blader kan vokse tilbake.

Høstede blader av mangolden 

Swiss chard planter kurv hagesalat fargerik

Tilbered deilige salater med sveitsisk mangold

salat tilberedning bete greener planter kuttet trebrett

Skåret mangold i regnbuefarger

salat chard cut stilk blader sunn ernæring

Previous Post
Barnemøbler – velg møblene
Next Post
50 veggklistremerke ideer for interiøret ditt