15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hagen din i oktober – det er fortsatt mye å gjøre der!

hage-oktober-arbeid-rød-eple-høst

I oktober endres fargepaletten i hagen din veldig raskt. Buskene og bladene på trærne blir til varme fargenyanser – gul, lilla, oransje, brun. Grenene på frukttrærne ser nå slitne ut da de bærer den tunge vekten av den modne frukten. Kanskje drømmer hele hagen fortsatt om vinterferien, men det er fortsatt mye å gjøre. Finn ut hvilket arbeid du har i vente Hage i oktober er godt forberedt til neste år.

Hage i oktober – rene blomsterbed

hage i oktober arbeider-samler-faller-høst-blader

I blomsterhagen blomsterbedene bør renses for planterester og ettårige blomster. Jorden bør bearbeides og deretter gjødsles med organiske og mineralske midler. Vil vi ikke glemme hageblomstene? De visne flerårige blomstene kuttes i omtrent 10 cm høyde, jorda rundt dem behandles og bør også beriges med organisk gjødsel, mineral superfosfat og kaliumsulfat. Etter høstens første frost vil dine gladioli og georginer visne og dø kort tid etterpå. Nå må du ta ut knollene deres og lagre dem i vintermånedene. Oktober er fortsatt en gunstig tid for å plante eviggrønne trær og busker, men jo før du får denne jobben gjort, jo bedre. Vi bør også bringe de termofile plantene fra balkonger og terrasser tilbake til huset og sikre et passende sted for dem å gå i dvale. Du kan også begynne å plante roser i slutten av måneden.

Hage i oktober – plante hvitløk

hage-oktober-arbeid-hvitløk-høst-planting

I grønnsakshagen De termofile grønnsakene modnes i oktober. Noen varianter trenger fortsatt vår pleie, for eksempel kål og blomkål. Prøv å forhindre skadedyrsangrep i grønnsakshagen din. Andre halvdel av måneden er høsttiden for kålrot, gulrøtter og selleri. Nå må du plante hvitløk utendørs slik at du kan nyte noen av de grønne, skarpe bladene i vårmånedene.

I frukthagen Denne måneden avsluttes høsten av den modne frukten fra for eksempel eple-, pære- og kvede -trærne, og etter at den første frosten har dannet seg, plukkes også medlaren. Begynnelsen av måneden er en gunstig tid for å plante jordbær og bringebær.

Plant jordbær om høsten

Hage i oktober -arbeider-høst-jordbær-planting

I prydhagen potte- og balkongplanter vil snart ha sesongen bak seg. Når høsten nærmer seg, blir det for kaldt ute for de fleste plantene, og da er det på tide å flytte til vinterkvarteret. For at de grønne plantene dine skal overleve dvalen godt, er det noen tips du må følge.

– De fleste containerplanter trenger et frostfritt vintersted. Vinterhagen er ideell hvis du har en, ellers brukes også lyse, uoppvarmede kjellere, garasjer og trapperom til dette formålet.

– Riktig inneklima for plantene må også sikres om vinteren. Følgende regel gjelder her: jo kjøligere vintertemperaturen er, desto mørkere kan rommet være. Temperaturer på fem til ti grader er ideelle for overvintring av de fleste potteplanter.

Dvalemodus balkongplanter

Hage i oktober arbeid potteplanter-rom-vinter

– Hvordan skal de riktige luftforholdene være om vinteren? Eviggrønne potteplanter som oleander, laurbær eller forskjellige sitrusarter må ikke være helt mørke, selv under dvalemodus. Blomstrende potteplanter som engletrompet og fuchsia kan overvintre i mørke rom når temperaturen er så lav at plantene ikke spirer for tidlig.

– I løpet av overvintringsperioden bør potteplanter generelt vannes sparsomt. Sørg for at torvjord alltid tørker helt før du vanner igjen. Som regel er vanning en gang i uken helt tilstrekkelig.

Vann potteplanter sparsomt om vinteren

Hage i oktober -arbeid-plante-overvintring

– Beskyttelse mot skadedyr: Du må alltid huske på at beholderplantene dine er spesielt utsatt for sykdommer, sopp og skadedyrsangrep når de ikke er i dvale. Det er derfor tilrådelig å sjekke plantene regelmessig, spesielt undersiden av bladene. Som et forebyggende tiltak bør kun skadedyrfrie planter plasseres i vinterkvarteret. For å forhindre soppsykdommer, bør blader som har falt av, fjernes regelmessig i dvale.

Ekspertene anbefaler at vi gjødsler potteplanter igjen kraftig kort tid før vi flytter inn i huset. Dette vil gi deg nok næringsstoffer de neste månedene. Det er ingen befruktning om vinteren. Flerårige, ikke hardføre balkongplanter som pelargoner, for eksempel, bør lagres på et mørkt sted ved en temperatur på 10-15 grader Celsius. Det er best å kutte dem på forhånd. Du har bare lov til å gå ut igjen fra begynnelsen til midten av mai.

Hage i oktober -arbeid-å plukke-røde-epler

Vi håper du liker hagearbeidet ditt i oktober!

Hage i oktober arbeid-hva-er-det-å-gjøre

Previous Post
Optimistisk tenkning som en viktig faktor for bedre søvn
Next Post
Design en parasoll – krydre den gamle solbeskyttelsen