15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Spare vann i hagen: tips og måter å spare vann

Sparer vann i hagen tips-vannforbruk-kostnadsreduserende muligheter

Hageeiere må vanne plenen og plantene oftere i de varme sommermånedene, og de fleste bruker drikkevannet som kommer fra springen. Det økte vannforbruket fører imidlertid til høye kostnader for vannforsyningen og gjør vanning av hagen til en dyr affære. Med riktig teknologi kan du redusere vannkostnadene og avlaste lommeboken. I dag skal vi introdusere deg for noen få tiltak som du ikke bare kan spare vann, men også generere det.

Spar vann i hagen – bruk regnvann

Spar vann i hagen regnvann-bruk-kalk-fri-lav-ph-verdi-planter

I hagen kan du redusere vannkostnadene ved å bruke gratis regnvann i stedet for vann fra springen. Dette gavner ikke bare lommeboken, men også plantene. Regnvann er kalkfritt og har en lav pH-verdi, noe som er bedre for tilførsel av planter, fordi kalkholdig vanningsvann kan føre til mangel på næringsstoffer og plantedød. Det kalde vannet fra slangen betyr også et kaldt sjokk for dem, som kan spares for dem med varmt regnvann.

Regntønner

spare vann-hage-regn-fat-billigste-mulighet-liten-hage

Den billigste måten å samle regnvann på er å sette opp et regntønne, der vann for tørre tider samler seg på regnværsdager. Regntønnen fanger regnvannet fra takrennen via et nedløpsrør og er verdt for små hager. Regntønner er tilgjengelige i forskjellige størrelser – fra 100 til 1000 liter kapasitet og er tilgjengelig i de fleste bygg- og hagesentre. De mest brukte fatstørrelsene er 300 og 500 liter. Eier du en større eiendom, men et enkelt fat er ikke nok.

Sisterner

Sparer vann i hagen husholdning-regnvannsoppsamlingssystem installert under jorden

Et annet, men mye mer komplekst, alternativ for bruk av regnvann er sisterner som er installert over eller under bakken og har en kapasitet på flere tusen liter. En sistern kan brukes ikke bare til vanning av hagen, men også til spyling av toaletter og hvor som helst i husholdningen der det ikke er behov for drikkevann. Overflødig vann kan renne ut i hagedammen. Hagen vannes av en hagepumpe direkte med hageslangen.

Slike regnvannsoppsamlingssystemer er ganske dyre, og investeringen vil bare lønne seg etter år. Anskaffelseskostnadene er vanligvis mellom 3000 og 5000 euro. Hvis du vil bygge en sistern, må du tenke på sparepotensialet og beregne det nøyaktig på forhånd.

Spar vann i hagen – bruk grunnvann ved å bygge en brønn

vannbesparende-hage-brønn-boring-ekspert

Et alternativ til sisternen er din egen hagefontene og bruk av grunnvann, som er tilgjengelig hele året. Dette handler ikke om en prydbrønn, men en grunnvannsbrønn for en billig vannforsyning. Brønnvann kan brukes til å vanne hagen eller for eksempel å betjene vaskemaskin eller toalettspyling ved hjelp av et husholdningsvannverk. I følge Brosjyre fra Federal Environment Agency rundt 700 000 mennesker i Tyskland får vannet sitt fra en privat brønn. Det tilsvarer omtrent befolkningen i Frankfurt am Main.

Alle som har en privat i hagen hans Bor en brønn vil, må du først finne ut om grunnvannets tilstand og grunnens natur i en jordundersøkelse, deretter sende inn en søknad og få tillatelse fra sin kommune. Vilkårene for brønnbygging er regulert ulikt avhengig av forbundsstaten, men tillatelsen er vanligvis oppnådd uten problemer. Vel konstruksjon kan bare nektes hvis eiendommen ligger i et vannvernområde. Når dybden på grunnvannet er bestemt og brønnkonstruksjonen er tillatt, må du bestemme hvilken konstruksjonsteknikk du vil bruke for å lage brønnen.

Når du velger riktig type fontene, bør du først stille deg selv følgende spørsmål:

  • Hva brukes brønnvannet til og i hvilken grad??
  • Hvis du har et lavt eller ganske høyt vannforbruk i hagen?
  • Hvor høyt er grunnvannstanden i regionen?
  • Brønnen er bygget av en profesjonell?

I tabellen nedenfor kan du se en oversikt over kostnadene og fordelene ved brønntypene:

Tilstand Borebrønner / slagbrønner Borebrønner med husholdningsvannverk Borebrønner med dype brønnpumper
Grunnvannsnivå 7 meter 8 meter ingen restriksjoner
Leveringsrate lav – ca 900 liter / time Begrenset av leveringshastigheten til husholdningsvannverket opptil 17.000 liter / time
utgifter lav-gjør-det-selv mulig høy – profesjonell høyeste – profesjonelle
Perfekt for: Små grunneiere Middels til høyt vannbehov Smale borehull eller når grunnvannstanden er lav

Ramming av brønner eller slagbrønner

vannbesparende-hage-ramming-brønn-boring-konstruksjon

Rammebrønnen pleier å være den rimelige gjør-det-selv-varianten med lav leveringshastighet, som du bygger etter instruksjoner og håper at det ikke lurer problemer i bakken. Stammebrønnen er uegnet for produksjon av drikkevann på grunn av den lave dybden av brønnen, men den gir mulighet for rimelig vanning av plener, blomsterbed og dyrkede områder.

egen brønn med pumpe

vannbesparende-hagetips-borehull-dype-brønnpumper

Borebrønnen er definitivt en ting for spesialisten som borer et hull med en spesiell boreinnretning ned til grunnvannsnivået og bruker et filterrør som vannet pumpes gjennom. Anskaffelseskostnadene inkludert timelønn, materiale og pumpeteknologi er vanligvis høye, men å ha din egen brønn i hagen lønner seg og er billigere enn et regnvannsoppsamlingssystem.

Avhengig av de lokale forholdene, kan et borehull til og med brukes til å pumpe drikkevann. Ifølge en artikkel av wdr.de, for eksempel, sparer en familie med en privat brønn mer enn 150 euro i vannkostnader per år.

Sparer vann ved vanning: effektiv hagevanning

spare-vann-unngå-hage-sprinklere-se etter alternativer

I større hager er bruken av den klassiske vannkannen energi og tidkrevende. I dag kan du spare vann i hagen med effektive hagearbeid og automatiske vanningssystemer. Hvis en sprinkler brukes, fordamper en stor del av vannet i luften, så det er verdt å se på alternativene.

vannbesparende-hage-effektiv-vanning-drypp-slange-vegetabilsk lapp-halm mulch

Dryppvanning sparer for eksempel opptil 70 prosent vanningsvann sammenlignet med konvensjonelle vanningsmetoder. Røttene til hver plante får den nødvendige mengden vann, og det forhindres at edelt vann fordamper eller renner ut. Du kan også velge en metode over eller under bakken. Du kan også finne ut om smarte vanningssystemer med fuktighetssensorer og datastyrt vanndispensering.

Legge merke til

Legge merke til

Previous Post
Retro veggdesign – teft fra 50- til 70 -tallet
Next Post
Fototapeter i anlegget: tips for moderne rom- og veggdekorasjon!