15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hagearbeid med barn – spennende eksperimenter med planter bringer naturen nærmere

hagearbeid med barn eksperimenter som forsyner blomster med vann

Å tilbringe tid utendørs vekker nysgjerrighet hos barn – de oppdager noe nytt hver dag i hagen eller i parken. Foreldre kan også oppmuntre deres interesse for naturen – vi presenterer noen spennende eksperimenter med planter som forklarer hagearbeid på en leken måte. De minste er ikke bare observatører, de får delta – de tar sine egne beslutninger, observerer prosessene og trekker konklusjoner. Men den største fordelen med hagearbeid med barn er det faktum at ved å håndtere plantene blir de bedre kjent med og setter pris på miljøet sitt.

Hagearbeid med barn – De grunnleggende prinsippene

hagearbeid med barn eksperimenterer med å fargelegge blomster

Etter en viss alder er forskjellige hagearbeid som familien kan gjøre sammen passende. Men før alle drar ut i hagen, bør foreldre lære sine avkom de grunnleggende vitenskapelige prinsippene. Hva betyr vannsyklusen, hvordan er plantene strukturert, hvordan blir de tilført næringsstoffer, hvilken rolle spiller den riktige jorda i deres vekst. For dette formål kan flere eksperimenter som bringer naturen nærmere utføres. De minste må informeres om visse sikkerhetstiltak helt fra starten og øve på korrekt håndtering av hagearbeid og verktøy. Først da kan vi begynne.

Hagearbeid med barn – vannsykluseksperimentet

forklare vannsyklusen til hagearbeid med barn

Forkunnskap: Hvordan akkurat vannet transporteres og lagres kan forklares med begrepet vannsyklus. Prosessen begynner med solstrålene som varmer vannet i havet, dammen eller innsjøen. Vannet fordamper og transporteres til landet av luften og vinden. Den fuktige luften blir kaldere og kaldere over tid og kan derfor absorbere mindre vann. Vannet kondenserer og blir til vanndamp. Først dannes små dråper som kombineres for å danne skyer, deretter større dråper som faller til bakken som regn. Regndråpene føres tilbake til havet, dammen eller innsjøen gjennom et underjordisk system.

Materialer for eksperimentet: permanent markør, glidelås eller vakuumpose, tape, blå matfargestoffer (valgfritt), vann.

Instruksjoner: Tegn først vannsyklusskissen på posen med den permanente markøren, hell deretter litt vann i posen, lukk posen og fest den til vinduet med tape. Solstrålene varmer opp vannet, som først fordamper i posen og deretter faller igjen i større dråper på bunnen av posen. Følg prosessen sammen med barna, og svar om nødvendig på ytterligere spørsmål.

Dette eksperimentet er introduksjonen til temaet og skal lære de små hvorfor vannsyklusen spiller en så stor rolle i planteveksten.

Hagearbeid med barn – vanntransport i blomster

hagearbeid med barn vanntransport planteeksperimenter

Forkunnskap: Vann spiller en avgjørende rolle i plantevekst – det er et utgangsmateriale for fotosyntese. Planter og blomster absorberer vann gjennom røttene og transporterer det gjennom plantekarene – vaskulære bunter – til bladene og blomstene. Snittblomster har også muligheten til å transportere vann, selv om det er for kort tid. Prosessen kan forklares spesielt enkelt med et eksperiment.

Materialer: hvite blomster (som nelliker), vann, tre glass og matfarging.

hagearbeid barn vanntransport blomster eksperimenter

Instruksjoner: Hell vann i glassene, tilsett 10-20 dråper vannfarge og rør godt. Skjær deretter stilken av blomstene diagonalt, fjern bladene forsiktig nederst på stilken og ordne deretter de hvite blomstene i vasene som solister (1 blomst i hvert glass). La blomstene stå i et kjølig rom i 24 timer. Sjekk hver 6. time om blomstene fortsatt er hvite eller allerede har endret farge. Rød og blå matfarger fungerer forresten raskest.

Lag et gresshode med barna

hagearbeid med barn som fikler gresshode -idé

Forhåndskunnskap: Det neste eksperimentet viser barna hvordan de dyrker planter fra frø og hva som er viktig for senere omsorg. Nå er det riktig tidspunkt å beskrive i detalj din daglige hagearbeid i en dagbok. Varigheten – ca 2 uker.

Du trenger følgende materialer for gresshodet: pottejord, gressfrø, sokk, blikkboks. For dekorasjon, googly øyne, permanente markører, bart og ører av filt, briller laget av papir, etc..

Instruksjoner: Fyll først frøene, deretter jorda i strømpen – gressfrøene trenger lys, så de skal ikke være helt dekket med jord. Dypp deretter strømpen i vann og ha den i en boks. Dekorer tinnboksen etter dine egne preferanser med googly -øynene, ørene og munnen. Sett i et lyst og varmt rom. Fullstendig! Nå kommer den daglige pleien – ventiler strømpen godt en gang om dagen, slik at det ikke oppstår vannlogging. Spray om nødvendig med vann. Etter 4-7 dager begynner de første gressene å spire fra bakken.

Hagearbeid med barn – spirende bønner

Gertern -barn foretrekker bønnereksperiment

Spiringsprosessen kan forklares tydelig ved hjelp av de store frøene til bønneplanten. Hvis bønnene plantes direkte i hagen, dør mange av de ømme plantene – de klarer vanligvis ikke storm og frost. Det er derfor mange hobbygartnere foretrekker å la bønnene spire i huset eller i drivhuset. Prosessen foregår i fire trinn – først sukker bønnefrøene opp vann og blir deretter mykere. Frølaget åpnes og stilken og røttene begynner å vokse. På slutten vises de første virkelige bladene og frøplanten kan plantes i hagen.

Materialer – murkrukke, bønner, papirhåndkle. Instruksjoner: Fukt håndkleet først, pakk deretter inn frøene med håndkleet og legg det i murkrukken. Lukk murkrukken og vis den på den solfylte og varme vinduskarmen. Se utviklingen hver dag. Viktig – barna lærer prinsippene for hagearbeid, foreldrene bør oppmuntre til uavhengighet.

Lære prinsippene for hagearbeid trinn for trinn

eksperimentere med hagearbeid hjemme

Når spiringsprosessen er forklart, kan familien dyrke planter fra forskjellige grønnsaksrester. Vanligvis blir disse bare kompostert eller kastet – men ikke mer. Den nye trenden mot matsvinn fremmer miljøbevissthet. Faktisk kan de fleste grønnsaker vokse tilbake forutsatt at de blir tatt godt vare på. Du kan finne ut hva som må tas i betraktning og hvilke grønnsaker som passer i fotogalleriet nedenfor.

Foretrekker selleri laget av rester av grønnsaker

hagearbeid barn grønnsakshage eksperiment pole series

Forkunnskap: Sellerien kommer fra Middelhavsregionen. I dag kan du finne mange oppskrifter med selleripinner – fra den klassiske Bolognese -sausen til mange salater og forskjellige dip -retter, har sellerien stor popularitet over hele verden. Den optimale beliggenheten for Middelhavsplanten er i solen, en loamy, våt jord gir de perfekte forholdene for rask vekst.

Materialer for eksperimentet: selleri stilk, stor bolle, vann. Instruksjoner – legg først selleristengelen i bollen, fyll bollen med vann og legg den på en solrik vinduskarme. Spray planten med vann hver dag, bytt vann hver 3-4 dag. Så snart friske blader spire fra selleristengelen, kan planten repottes. Den trenger deretter minst 6 uker før den kan plantes i hagen i midten av slutten av mai.

Hagearbeid med barn – forspirende poteter

hagearbeid som lager potetforsøk

Forkunnskap: Poteter kommer fra Sør -Amerika, hvor de tradisjonelt er en grunnleggende mat. Planten ble brakt til Europa av spanjolene – først var det bare en prydplante i hagen. I 1600 var det allerede en av de mest populære matvarene i Europa og erstattet til og med kornene i noen regioner. Selv i dag er det veldig populært i mange land – for eksempel Polen er en av de største leverandørene i Europa.

Materialer: poteter, vann, murkrukker. Instruksjoner – Spred potetene på en solrik vinduskarme og vent på at de skal utvikle frøplanter som er minst 1 cm lange. Skjær deretter potetene i biter (hver 3 cm tykke) og la dem tørke i flere dager i et lyst rom, eller fyll glasset med vann og bløtlegg potetene i 2-3 timer, la dem tørke og plante dem i hagen fra begynnelsen av mai. De elsker solrike steder og næringsrik leirjord, så det er best å berike jorda med kompost. Plantene tåler ikke vannlogging.

Hagearbeid gjort enkelt – så tomater

hagearbeid barn tomater planteeksperimenter

Det neste eksperimentet er litt mer komplisert i forhold til disse med bønner, selleri og poteter. Her må det sås tomater. Planten er ekstremt lettstelt og lite krevende. Barna kan derfor mestre oppgaven uten problemer, så lenge de følger noen få grunnleggende regler – tomater elsker solrike steder, de kan lett trosse solens sterke stråler. Spesiell pottejord selges i spesialforretninger – denne inneholder matvarer som stimulerer plantevekst. Bare så frøene en etter en i små potter, og dekk dem deretter med jord. Sjekk jorda daglig og spray plantene med vann. Så snart de når en høyde på 20 cm, kan de lagres i drivhuset. Fra slutten av mai kan du omplante plantene og gi dem gjødsel.

Trekk gulrøtter

hagearbeid vokser gulrøtter gulrøtter

Å dyrke gulrøtter er en idiotsikker oppgave – bare kutt av gulrotstoppene og legg dem i en bolle med vann. Vent noen dager, så danner gulrøtter sakte de første røttene – og grønnsakene kan plantes i potter. Barna kan se den daglige utviklingen og planteutviklingen og deretter hjelpe til med å transplantere i hagen om våren. Hvis barna deltar i det daglige hagearbeidet, ser de garantert frem til sluttresultatet. Så det lønner seg å involvere de minste.

Hagearbeid med barn – såing av paprika

Hagearbeid sår paprika

Paprikaen er en ganske krevende plante – den trenger mye lys for å bringe frøene til spiring, er også veldig følsom for frost og kan bare vokse om våren i et oppvarmet rom med romtemperatur rundt 25 grader. Selve såingen er ekstremt grei – frøene plasseres dypt i den spesielle pottejorden og sprayes deretter med vann. Det er best å dekke plantepotten med gjennomsiktig folie på slutten og plassere den i et sørvendt rom. Jo lettere og varmere, jo raskere vokser plantene. Etter en til to uker vil hver pepperplante danne fire blader – så kan den repottes.

Ikke alle hobbygartnere kan så paprika vellykket – slik at det ikke blir skuffelser, bør du ideelt sett ha viss erfaring. Lag en daglig plan med ungdommene, la barna sjekke romtemperatur og fuktighet hver tredje eller fjerde dag, og sjekk gulvet hver tredje eller fjerde dag. Luft plantene en gang om dagen for å forhindre vannlogging.

Hagearbeid med barn – se på veksten av planter

hagearbeid observer plantevekst

Enkelte planter som løk, poteter, nepe, kålrot og gulrøtter vokser i bakken og utvikler seg samtidig som planter med blader, blomster osv. Hvis disse plantene ikke plantes direkte i hagen, men er ordnet i en grunne bolle for en stund kan barna se på prosessen.

Materialer – forskjellige grønnsaker, grunne bolle, vann. Etter en stund, plant grønnsakene i hagen. Forresten, nå er det riktig tidspunkt å delegere oppgaver til barna. Det er best å lage en detaljert liste og tidsplan i begynnelsen, de små må holde seg til det også. På denne måten lærer de å ta ansvar på en leken måte. Forøvrig kan en liten, solrik nisje i uteområdet romme de ovennevnte plantene. Så familien kan se frem til resultatene, og de små vet at de må passe på disse grønnsakene. Hagearbeid med barn er veldig gøy for alle.

Uansett har barn bare lov til å passe plantene under oppsyn. Hageredskaper og hageredskaper er ikke leker, så barnet skal ikke ha tilgang til dem. Gjødsel og forskjellige plantevernmidler bør også lagres separat. Nå er det riktig tidspunkt å vise de minste en detaljert hageskisse og henlede oppmerksomheten på forskjellige giftige planter. Vannsoner i hagen kan også vise seg å være farlige, så forsiktighet anbefales også her. Barnet bør også lære å håndtere slanger, fugler og insekter riktig. Først da kan sommersesongen begynne utendørs.

Previous Post
LED -glødende sko: sneaker -trend blant unge mennesker, men ikke bare
Next Post
Gode ​​ideer om hva du skal legge på påskeegg og instruksjoner om hvordan du gjør det selv