15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

De vanligste buksbomssykdommene og skadedyrene på et øyeblikk

Boxwood baller sub-tree planting penumbra gangvei

Boxwood er en eviggrønn busk som er veldig populær i våre hager og i hele Sør- og Sentral -Europa. Disse vakre buskene plantes vanligvis som en hekk eller som individuelle blikkfang. Fordi buksbom er lett å kutte i sfæriske, koniske eller terningformer, er det godt egnet for moderne hager der minimalisme og geometri hersker. Den kan også dyrkes i en gryte. På samme måte som andre planter, er buksbom utsatt for sykdommer og skadedyr, hvorav de fleste er enkle å diagnostisere. Vi gir deg en oversikt over de vanligste patogenene som kan true buksbom.

Boxwood sykdommer, skadedyr og andre problemer

Boxwood liker gule blader i delvis nyanse forårsaket av solen

Bladene på buksbom bør vanligvis forbli grønne om vinteren og sommeren. Imidlertid kan den lite krevende busken noen ganger gi eierne en ubehagelig overraskelse – bladene begynner å misfarges, bli gule, falle av og over tid tørker ikke bare bladene, men også grenene ut.

Årsaken til dette fenomenet kan være en av følgende faktorer eller deres kombinasjon:

– for mye solstråler

– feil vanning

– Mangel på næringsstoffer

– lave temperaturer

– Boxwood sykdommer

– Skadedyrsangrep

Boxwood gule blader tegn på mangel på næringsstoffer

Boksen vokser best i delvis skygge. Hvis du planter en busk på et solrikt sted, mister den raskt sin grønne farge. Unngå derfor steder der planten er under solen hele dagen.

Direkte solstråler er spesielt farlige for stauder om våren og til og med på slutten av vinteren når det er sterk oppvarming etter de kalde og dystre vinterdagene. I løpet av denne tiden begynner bokstreet å våkne til nytt liv og er veldig følsomt for den brennende solen.

Gule blader kan også være på en Mangel på næringsstoffer Ledetråder. Dette kan for eksempel skje hvis du glemmer å gjødsle regelmessig fra april til høst.

Buksbom uten blader tåler ikke kulden

Noen typer buksbom er følsomme for lave temperaturer og sterk frost. En lang, frostig vinter får bladene på buksbom til å bli gule og tørke ut. En vindfull plassering er heller ikke anbefalt for buksbom. Kaliumbetonet gjødsel bør brukes om høsten. Det fremmer lignifisering av skuddene og forbedrer motstanden til buksbom.

Boxwood sykdommer forårsaket av sopp

Boxwood sykdommer og skadedyr på et øyeblikk

Cylindrocladium buxicola og Volutella buxi er begge sopp som angriper både grenene og bladene til den eviggrønne busken.

Disse soppene elsker varmt, fuktig vær, som holder planten konstant fuktig. Du bør derfor være spesielt oppmerksom på busker i skyggen. Soppinfeksjon begynner vanligvis med cylindrocladium og kan deretter følges av sekundær infeksjon med Volutella. Begge sopptyper forårsaker mørkebrune flekker og blader og brukes derfor noen ganger som synonymer.

Cylindrocladium skyter død Cylindrocladium buxicola

Boxwood shoot death eller boxwood sopp (Cylindrocladium buxicola) begynner med svarte flekker på bladene. Etter noen dager faller de berørte bladene i store mengder, og svarte striper vises på unge grener.

Boksekrabbe (Volutella buxi)

Boxwood sykdommer brun buksbom reker Volutella Buxi

Volutella Buxi er et patogen som får skudd og blader til å dø av om våren. Sykdommen begynner med den brune misfargingen av bladene, som deretter visner, men i det minste midlertidig holder seg til planten. På undersiden av de infiserte bladene vises rosa eller rustfargede flekker på grunn av spredning av soppsporene. Ved et angrep av sykdom må de berørte delene fjernes umiddelbart.

Phytophthora visner i nærheten av Buchs

Boxwood sykdommer brune blader Phytophthora rotrot

Phytophthora er navnet på soppsykdommen forårsaket av Phytophthora cinnamomi forårsaket. Det manifesterer seg ved plutselig visning, gulning og bruning og deretter død av unge skudd. Sykte planter viser dårlig vekst. Hvis busken fjernes fra bakken og røttene ser råte og svake ut, så vær trygg på at du har å gjøre med denne soppen. Utviklingen av Phytophthora fremmes av en temperatur på 20-25 ° C og hyppig fukting av plantene.

Pulveraktig mugg ser ut som hvitt støv 

Pulveraktig mugg i roser har et hvitt belegg på bladene

Pulveraktig mugg forekommer i en stor gruppe planter, for det meste roser, men kan også bæres over til buksbom. Sykdommen skyldes soppen i familien Erysiphaceae forårsaket. Under utviklingen av soppen dannes et karakteristisk melaktig, hvitt belegg på bladene og andre deler av planten. Over tid blir myceliet mørkere og produserer sfæriske mørkebrune eller svarte sporer. Utviklingen av sykdommen favoriseres av hyppig regn eller temperaturer under 20 ° C. Sykdommen truer buskene i vekstsesongen, men er mer vanlig om våren og på slutten av sommeren og begynnelsen av høsten.

Makrofom

Boxwood sykdom Macrophoma candollei sopp svarte flekker

Soppangrepet gjennom Makrofom Candollei er en annen sykdom som truer buksbom. Svarte soppsporer er synlige på bladoverflaten og dekker hele bladoverflaten. Over tid dør bladene og skuddene. Sykdommen smitter gjennom vann, for eksempel når det regner.

Dyrepatogener

Dyrepatogener i larver av buksbom

Boxwood blir ofte utsatt for angrep av bladlus. Hvis du oppdager små lus på buskene dine, må de fjernes så snart som mulig. Den enkleste måten er å skylle busken med en kraftig vannstråle fra hageslangen. På denne måten fjernes bladlusene mekanisk. For bedre resultater og fremtidig forebygging er det imidlertid verdt å bruke hjemmemedisiner som en løsning laget av hvitløk, løk eller poteter. Disse kuttes i biter og legges i en bolle med lunkent vann. Etter bløtlegging i 24 timer, bør du helle oppløsningen i en flaske med et sprayfeste. Skadedyrsbekjempelsesmiddelet er klart til bruk.

Psylla buxi – loppe av buksbomblad

Boxwood skadedyr hvite flak Psylla buxi Løv av loven

Løven av buksbomblad er en vanlig vingorm som lever av plantesaft, og saften fra friske buksbomblader er spesielt velsmakende for den. Larvene overvintrer under knoppskalaene, hvorfra unge blader utvikler seg om våren. Etter noen uker blir larvene til voksne insekter. De er grønn-gule, ca 4-5 mm i størrelse. I juli legger buksbomlopper eggene sine på bladene på buksbom.

Boxwood skadedyrbekjempelse Psylla buxi Boxwood loppe

Symptomer inkluderer:

– Voksne hvite tråder som skyer på unge blader.

– Etter å ha ristet busken vil det falle hvitt pollen.

– Krøllingen av unge blader som ligner et kålhode er typisk.

– Unge deformerte blader er dekket med klebrig sekresjon som skilles ut av larver.

– I juli dukker voksne vingede insekter opp i nærheten av unge buksbomskudd.

Bokstreet møll (Cydalima perspectalis)

buksbom sykdommer larver boxwood møll Cydalima perspectalis

Cydalima perspectalis, best kjent som buksbom -larven, er innfødt i Øst -Asia. Insektet ankom sannsynligvis først til Tyskland på midten av 2000-tallet via en asiatisk forsendelse av Buxus sempervirens-planter. Imidlertid er den allerede aktiv i Nederland, Frankrike, Storbritannia, Luxembourg, Danmark, Polen, Østerrike, Italia og Romania.

Boxwood sykdommer hvitt belegg Cydalima perspectalis Boxwood møll

Skaden denne sultne skadedyret forårsaker buksbom kan være ødeleggende. Du vil raskt gjenkjenne ankomsten av dette skadedyret i hagen din. Ingen andre hagepest vil etterlate slike uvanlige og åpenbare merker på dine vakre busker. Det er merkbart at bare de myke delene av bladene spises, mens bladårene forblir uberørte.

Boxwood gnat

Monarthropalus buxi

Boxwood skadedyr Monarthropalus buxi Boxwood gnat

Følsomheten for gallmygg avhenger av sorten. Det oransje-fargede insektet legger eggene på undersiden av de yngste bladene i mai. To til tre uker senere klekkes de beinløse larvene og begynner å mate på bladvevet. Om høsten dannes galls på undersiden av bladene, der larvene overvintrer.

Boxwood edderkoppmidd

Eurytetranychus buxi

Boxwood skadedyr Eurytetranychus buxi edderkoppmidd

Den lille edderkoppmidd (0,3 mm) forårsaker skade ved å suge saften fra boksbladene. Den røde edderkoppmidd foretrekker varme, tørre forhold og forårsaker små, gule flekker på bladene. Fra og med mai anbefales behandling med et spesielt utviklet acaricid. Bruk et produkt med ingredienser som Tebufenpyrad og Bifenazat.

Boxwood skadedyr Boxwood edderkoppmidd Eurytetranychus buxi

Kommaskala

Lepidosaphes ulmi

Boxwood skadedyr komma skala Lepidosaphes ulmi

Lepidosaphes ulmi finnes nesten over hele verden, hovedsakelig på frukttrær, men også på prydbusker som buksbom. Skadedyret er 2 til 3,5 mm langt, brungrått, med en karakteristisk komma-lignende form. Larvene klekkes i slutten av mai – begynnelsen av juni, og fester seg deretter til skuddene. Midt på sommeren forpupper de seg og de voksne klekkes. Ormen påvirker buskenes helse ved å bremse veksten og forårsake død av skudd.

Boxwoodsykdommer – forebygging og kontroll

Boxwood -baller og asiatisk duftende brennesle 'Blue Fortune'

Boksetreet vil bare være et skikkelig blikkfang i hagen vår hvis vi tar vare på helsen. Når du er i tvil om hva vi har å gjøre med og velger et stoff, er det verdt å ta bilder av skader og symptomer. Deretter, sammen med bildet, bør du gå til en god hagebutikk for å få råd.

Utvilsomt spiller den riktige plasseringen og jordens natur en viktig rolle i buskenes tilstand. Sørg for at forholdene i hagen din er egnet for dyrking av buksbom. Friske planter viser økt motstand mot sykdom og skade fra insekter.

Når det oppdages skade, er det nødvendig å reagere raskt for å forhindre ukontrollert spredning av sykdommen eller skadedyret. Den beste måten å kontrollere soppsykdommer er å fjerne infiserte skudd og noen ganger hele planter og bruke egnede plantevernmidler. Ved skadedyrsangrep kan et egnet insektmiddel også brukes.

Previous Post
Flettet hår – enkel opplæring for nybegynnere
Next Post
Yoga for menstruasjonssmerter: Disse 6 yogaøvelsene vil hjelpe!