15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Voksende salat i hagen – et tips om omsorg og populære varianter

voksende salatplanting-nybegynner-hobby gartner-sol-leire

Ikke bare nybegynnere bør definitivt tørre å prøve salater i grønnsakshagen. Fordi bortsett fra at salater rett og slett er deilige og sunne, er de også enkle å plante, stelle og høste. Alle kommer garantert til å like hagearbeid! I dagens artikkel har vi samlet noen nyttige tips for å gjøre deg problemfri Dyrk salat kan. Det er også noen av de mest populære variantene og hvilke krav de har når det gjelder plassering, vanning og gjødsel. Så hvis du fortsatt planlegger grønnsakshagen din, bør du absolutt vurdere salater!

Når skal du begynne å dyrke salat?

Voksende salat tips-hage-omsorg-rake-hode av salat

Det må skilles mellom to familier når det gjelder salater. På den ene siden er det salat og på den andre siden endive -variantene. Tiden for den første såingen avhenger av hvilken av disse familiene salaten tilhører. Selv om salat kan sås utendørs så tidlig som i mars, må du tidligst vente til midten av juni på endiver hvis du vil dyrke salat.

Dyrk den siste salaten

Voksende salat liten-hevet-seng-risch-salat-salat-salat-høst

Den siste mulige såingen er også forskjellig for de to salattypene. Salaten skal plantes igjen senest i september, slik at den kan høstes i oktober. Siden endiv vokser saktere enn salat, blir det sådd en gang i året. Avhengig av når du plantet endiven, kan du forvente en høst til desember. Dette er ting du må huske på når du skal dyrke salat.

Det beste stedet for salater

Voksende salatplanter-blomster-krydder-tips-urtehage-grønnsakshage

Hvis du vil garantere den beste plasseringen for salatene dine, kan du velge et solfylt sted eller et i halvskygge når du dyrker salaten. Jorden skal være ganske lammende for å kunne lagre tilstrekkelig fuktighet. Salater kan også dyrkes i esker. I dette tilfellet kan du kjøpe en spesiell blanding. For øvrig er hevede senger spesielt behagelige for hagearbeid.

Så salat

voksende salatbete-hevet seng-sunt-tre

Det er en rekke varianter å velge mellom når du dyrker salat. Disse er delt inn i vår-, sommer- og høstsalater. Dette lar deg sette sammen varianter fra de forskjellige kategoriene og dermed garantere at du kan høste ferske salater hele året. Du kan så salaten direkte i hagen. Alternativt kan du også plante planter i bakken.

Plant salat

Dyrking av salatbøtter-plantere-varianter-ernæring-og-hagesunn

Den andre varianten for dyrking av salat er utvilsomt lettere. Det eliminerer behovet for å dele plantene senere, og du kommer raskere til høsten. I tillegg må du ikke plante plantene for dypt i bakken. Det er nok for salatplanten hvis du presser jordballen en tredjedel ned i bakken. Dette har fordelen av at salaten står høyere og de nederste bladene ikke er på bakken, noe som vanligvis får dem til å råtne.

Vurder beløpet riktig

Dyrk salatplanter-kurv-dekorative-grønnsakshage-ideer

For at salat alltid er tilgjengelig for høsting og det samtidig ikke er for mange modne salater som kan ødelegge, er det tilrådelig å plante plantene etter forbruk og dermed med visse mellomrom. Noen få planter hvert par uker er derfor helt tilstrekkelig når du dyrker salat.

Få full bruk av sengen

Dyrking av salat hagearbeid-design-sengetøy-grønnsaker

Du vet sikkert at det må opprettholdes en viss avstand mellom de enkelte plantene. Du kan fortsatt bruke dette til andre formål. Aromatiske planter og urter tar for eksempel ikke mye plass. Så du kan ikke bare dyrke salat, men også bruke sengekanten og mellomrommet mellom salatplantene til persille, gressløk, basilikum eller til og med sjalottløk.

Omsorgstips for salater

voksende-salat-grønnsak-lapp-omsorg-tips-ideer-vår-sommer-høst

Jorden bør alltid være tilstrekkelig fuktig når du dyrker salat. Dette er grunnen til at leire også er gunstig i jorda, da den lagrer vann. Ellers er det ikke mye å vurdere når det gjelder vedlikehold. Siden salater ikke trekker mange næringsstoffer fra jorden, er hyppig gjødsling også unødvendig. Bruk kompost i kombinasjon med nitrogen og kaliumgjødsel eller kjøp spesiell gjødsel for salater.

Forhindre skadedyr

vokser-salat-salat-planter-vår-så-fort

Med de fleste typer salat kommer du bare rundt kjemper mot skadedyr med kjemiske midler. Vermin er ikke uvanlig i salater. Likevel er det salater som er mugg- eller bladlusresistente som du kan velge fremfor andre når du dyrker salat. Den såkalte vegetabilske fleecen er også en god beskyttelse mot skadedyrsangrep.

Voksende salat – den kuttede salaten

voksende-salat-salat-smak-grønnsak-hage-vår-forberedelse

Hvis du vil dyrke salat som du kan høste spesielt raskt, er kuttsalaten det perfekte valget. De unge plantene som allerede er modne etter seks uker kan høstes. Det er derfor salaten er så populær. Det er en stor påkjenning å starte den nye sesongen med. Den kan plantes i en seng eller i en gryte.

Høst salat ordentlig

voksende-salat-salat-sunne-nybegynnere-hagearbeid-tips-grønnsak-planter

Du kan høste salaten så snart den når en høyde på ca. 15 cm. For å gjøre dette, bare kutt planten, men ikke for dypt. La “stubben” ligge i bakken, for da kan planten spire nye blader igjen. Dette er en fordel når du dyrker salat. I tillegg, takket være konstant spirende, trenger du ikke mange planter i hagen.

Andive salat

salat-voksende-endiv-så-høst-vanning-gjødsel

Den endive salaten med sin bitre smak garanterer lang høsttid, noe den har foran salaten. Vi har allerede nevnt når du skal dyrke denne salaten. Dette bør imidlertid være gjort senest i midten av juli. Jo tidligere, jo bedre vokser salathodene. Hvis det blir sådd senere, er det en risiko for at de ikke lenger vil kunne modnes.

Lamssalat

voksende-salat-feltet-salat-valerian-voksende-fersk-fôring-organiske-grønnsaker

Lammets salat tilhører faktisk hverken endiven eller salatene. Det er en valeriansk plante som kan spises som salat og er veldig populær på grunn av sin delikate og friske til nøtteaktige smak. Hvis du vil dyrke denne salaten, må du også vente til sommeren.

Så lammesalat

vokser-salat-salat-grønn-rød-deilig-små-planter

Så du kan begynne å så fra slutten av juli. Du bør avslutte dette rundt midten av august slik at du kan høste til høsten. Ellers må du vente til våren. Salaten vokser ganske lavt og plantes best i rader. Da er høsten lettere. Når du dyrker denne salaten, kan du kombinere den med tidligere varianter, slik at du kan høste salater før høsten.

Velg salat

voksende-salat-salat-røde-blader-grønt-hevet bed-skadedyr

Du kan også dyrke salaten i blomsterkasser eller bøtter. Når du dyrker denne salaten, må du vente på at bladene som stammen vil produsere, skal høstes. Her høstes imidlertid alltid de ytre bladene, mens de mindre indre bladene får vokse videre. Salaten er delvis rødaktig i fargen.

Plant salaten

salat-voksende-salat-voksende-lett-sesong-kald-ramme-hage

Det er et stort mangfold av arter i salatfamilien. Issalaten og bataviasalaten er en del av den. Den har den typiske smaken av en salat og er ganske øm. Som allerede nevnt, kan du starte i mars hvis du vil dyrke denne salaten. Hvis du har en kald ramme, kan du til og med begynne å så allerede i februar.

Batavia salat

voksende-salat-batavia-salat-grønn-omsorg-tips-hagearbeid-sommer

Avhengig av variasjonen kan bataviasalaten smake krydret til søtt. Regelen her er at varianter med store blader har en krydret smak, mens varianter med små blader er milde til søte. Denne salaten, som er en krysning mellom is og salat, spirer igjen og igjen hvis hjertet ikke er avskåret. Så du kan også dyrke denne salaten for en kontinuerlig høst.

Så salat i hagen, ta vare på den & Høst – Nyttige tips

Plante bladsalat – varianter & Stell av salatalternativet

Høst og nyt ferske salater fra din egen hage

Previous Post
Arkitekthus med glassfronter åpner seg mot naturen
Next Post
Lag ideer til påske for små og store – søte kaniner og andre motiver