15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

11 nyttige hagetips for nybegynnere: Hvordan lage din egen kjøkkenhage!

hagetips for nybegynnere som vokser en liten kjøkkenhage

Hver begynnelse er vanskelig. Dette gjelder selvsagt også hagen i full fart. Hvis du drømmer om din egen hage, trenger du i tillegg til ledig plass noen grunnleggende hagearbeid. For alle gartnere som er nye innen hagearbeid, har vi samlet noen hagetips for nybegynnere i denne artikkelen for å gjøre hagearbeid enklere. Hvis du følger noen få grunnleggende regler, står ingenting i veien for din grønne oase.

Hagetips for nybegynnere – 1. Begynn i det små

hagearbeidstips for nybegynnere begynner små med å dyrke en hevet grønnsakshage

Hvis du starter hagen din fra bunnen av, bør du ikke plante alle plantene på ønskelisten din. Hvis du starter med en stor hage, vil du etter noen uker raskt føle deg overveldet. Hvis dette er ditt første år med hagearbeid, er det best å ta litt tid å bli vant til hagearbeid.

tips for hagearbeid for nybegynnere som dyrker grønnsaker

Start med noen tomater og paprika, en liten urtehage eller noen bønner. Salat eller løk er også fint. Bli vant til hvordan visse planter vokser og hva deres behov er. Plant først bare et lite område, for eksempel en kvadratmeter. Prøv å holde den lille sengen ugress, vannet og skadedyrfri til enhver tid. Hvis alt går bra i et helt år, kan du utvide den lille kjøkkenhagen i det neste.

2. Plant det du liker å spise

hagetips for nybegynnere som dyrker grønnsaker

Hvilken frukt og grønnsak foretrekker familien din? Når du planlegger hagen din, må du plante slike ting du ofte spiser hjemme. På denne måten kan du spare penger og nyte maten av beste kvalitet selv i det lange løp. Fordi de selvdyrkede produktene alltid smaker bedre enn de du kjøper.

3. Velg planter som vil trives i din voksende sone

hagetips for nybegynnere bruker planter i henhold til vegetasjonssone

Et av de viktigste hagetipsene for nybegynnere er å gjøre noen undersøkelser på forhånd om klimasonen du bor i. Selv i et enkelt land kan det være flere klima. Siden veksten av plantene dine avhenger av forholdene i vegetasjonssonen, bør valget tilpasses deretter. I det lokale hagesenteret kan du få råd fra eksperter som kan gi deg flere tips. Hvis du planter en uegnet plante for sonen din, vokser den kanskje ikke i det hele tatt. Så fullstendig sløsing med tid og penger.

4. Vær oppmerksom på riktig planteavstand

hagetips for nybegynnere bestemmer riktig planteavstand

Grønnsakene dine trenger nok plass til å vokse og trives. Mange uerfarne hobbygartnere aner ikke hvor store plantene deres blir og prøver å så så mye som mulig på de minste plassene. Men det er en typisk feil. Hvis bedet blir sådd for tett, konkurrerer plantene om lys og plass. Poenget er at de ikke kan vokse godt og tiltrekke seg flere skadedyr. Den nødvendige planteavstanden er vanligvis notert på emballasjen / etiketten.

Ekstra tips: For å spare plass, kan du prøve vertikal hagearbeid.

5. Bruk mulch

hagetips for nybegynnere mulch bruke bedre jord

Ugress er i utgangspunktet et av de største problemene en (hobby) gartner har. Den vokser raskt og kan kvele plantene dine i løpet av få dager. Derfor bør du luke sengen din hver dag. For å forhindre ugressvekst kan du imidlertid også kappe hagen. Hvis det er lagt nok mulch i hagen, blir ugresset undertrykt og jordkvaliteten forbedret.

6. Før en hagejournal

planlegger hagetips for nybegynnere før hagearbeiddagboken din

Når det gjelder hagearbeid, ikke stol på minnet ditt. Oppgavene fremover kan glemmes etter en lang arbeidsuke, som i seg selv skader hagen. Å skrive alt i en hagedagbok vil gjøre det lettere for deg å holde oversikt over ting. Alle dyrkede grønnsaker, høstens suksesser og fiaskoer, samt det kommende og allerede fullførte arbeidet bør noteres i dagboken.

Ekstra hagetips for nybegynnere: Bruk hageskilt for å markere såingen. Noen planter tar litt tid å blomstre, og du kan til og med glemme at noe er sådd i bakken.

7. Gjør deg kjent med plantene og ugresset

hagetips for nybegynnere som planter og kjenner ugress godt

Det er veldig viktig at du er kjent med avlingene dine. Noen unge planter ser ut som ugress og er ofte forvirret. Av samme grunn er det også lurt å kjenne de forskjellige ugressene. Så sørg for at du dyrker de riktige plantene og ikke ugress.

8. Sørg for at jorda er av god kvalitet

hagetips for nybegynnere forbedrer jordkvalitets næringsjord

Sunne avlinger vokser i sunn jord. Uansett om du vil plante blomster, frukt eller grønnsaker, er jordens natur veldig viktig. Jorden bør inneholde alle viktige næringsstoffer som magnesium, kalk, fosfat og mange flere, og i riktig mengde. Om nødvendig kan du arbeide på hagemarken og berike den med kompost, gjødsel og andre materialer som passer til den respektive jordtypen. Slik skaper du de ideelle vekstforholdene.

9. Beskytt hagen mot skadedyr og skadedyr

hagetips for nybegynnere rettsmidler mot skadedyr

Skadedyr er hagens største fiender. Hvis du vil starte en sunn kjøkkenhage, må du gjøre noe med det. De nybegynnende hagetipsene når det gjelder skadedyrbekjempelse, er mange. Som et første trinn kan du prøve å forhindre problemet ved å fremme helsen til plantene dine med næringsrik jord slik at de er mindre utsatt. Det finnes også forskjellige ledsagerplanter som beskytter kjøkkenhagen din mot skadedyr på en naturlig måte.

10. Ikke glem blomstene

hagetips nybegynner grønnsak patch blomsterbed sammen pollinering

Selv om alt du ønsker er en grønnsakshage, bør du ikke være uten blomster. De fleste planter trenger pollinering for å trives. Et blomsterbed nær kjøkkenhagen vil tiltrekke seg fordelaktige organismer som bier, som samtidig pollinerer blomstene og avlingene dine. I tillegg ser blomster vakre ut, lukter fantastisk og skaper en stemningsfull atmosfære i uteområdet.

11. Ikke vanner hagen for mye eller for lite

hagetips for nybegynnere som vanner riktig planter som trenger vann

Hver plante trenger vann for å vokse. Vanskeligheten er imidlertid å bestemme nøyaktig hvor mye vann hagen din trenger. Hver plante har imidlertid forskjellige vannkrav, så du må kjenne plantene dine veldig godt. I utgangspunktet har for mye eller for lite vann en dårlig effekt på hagen. Du bør derfor tilpasse vanningen til kravene til de forskjellige plantene, men aldri under- eller overdriv det.

Vi håper at disse hagetipsene for nybegynnere vil hjelpe deg med å lage din egen drømmehage. Masse lykke til!

lage en grønnsakshage hvilke varianter å velge hagetips for nybegynnere

Previous Post
Bygg din egen garderobe – et skap med en skråning
Next Post
Hageredskaper og tilbehør – motorsager, gressklippere og lignende gir støtte til hagearbeid