15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Å lage en permakulturhage – slik lager du et lettstelt og produktivt økosystem!

divisjon for permakulturhage gjødslingssoner

Konseptet med den naturlig utformede hagen skiller seg fra den tradisjonelle forvaltningen av et grønt område – ved å skape en bærekraftig syklus uten kjemikalier, blir det til slutt et lettstelt og produktivt økosystem. Den såkalte permakulturhagen er basert på prinsippet om selvregulering og lover mindre hagearbeid og mer avling sammenlignet med konvensjonelle metoder-men hva du må ta hensyn til når du planlegger en permakulturhage, hva må du ta i betraktning når du lager , og hva som er viktig i den videre designrollen, lær av artikkelen.

Permakulturhage – hageplanlegging spiller en avgjørende rolle for suksess

permakultur hage gjødsling kompost kombinere

Det første trinnet til en bortgjemt permakulturhage er planlegging. De grunnleggende prinsippene for konvensjonell hagedesign brukes også her – i motsetning til dette reguleres prosessene naturlig ved planting av innfødte trær, busker og planter. Først bør det tegnes en skisse av eiendommen, hvor kardinalpunktene er markert. Denne skissen er utgangspunktet, ny informasjon blir deretter gradvis lagt til.

Deretter kommer vindbeskyttelsen – den spiller en avgjørende rolle i etableringen av Permagarten. Normalt kan en vill hekk opprettes på østsiden som et vindskjerm – det er flere planter å velge mellom. Lilacberry som et element i villfrukthekken tiltrekker seg fugler og insekter, den innfødte viburnum (en hvitblomstrende busk) kan bli opptil 3 meter høy, hundrosen vokser sterkt, sprer seg raskt med røttene og har spiselige frukter som er rike på vitamin C..

permakulturhage små grønnsaker blomster frukt

I tillegg er nordsiden beskyttet mot den kalde vinden av trær og busker – hurtigvoksende trær er for eksempel asketrær, som kan nå høyder på opptil tolv meter de første ti årene. De så seg selv, kan kuttes og gi frukt – nøtter (ikke spiselig). På vestsiden beskytter enten hekkplanter eller lave stauder permakulturhagen. Hobbygartneren trenger ikke å planlegge et vindskjerm i sør, denne siden forblir vanligvis åpen.

I begynnelsen bør du ta hensyn til lys- og skyggeforholdene – hvis grønnsakshagen utsettes for de sterke solstrålene hele dagen om sommeren, kan plantene tørke ut. Det er definitivt verdt å få råd her, fordi dette trinnet er avgjørende for den påfølgende hagedesignen. Mange hageskoler tilbyr spesialopplæring i permakultur, men den lokale trebarnehagen kan også svare på de viktigste spørsmålene.

Del Permagarten i soner

permakultur hage grønnsak lapp lage eksempler

Det andre trinnet til en Permagarten er sonering – avhengig av designinnsatsen er eiendommen delt inn i flere områder. Huset og den tilstøtende terrassen, der familien liker å henge, danner sone 1. Området rett ved siden av terrassen og rundt huset, der for eksempel potteplanter vises om sommeren, duftende blomster plantes og hekk planter som klatreroser gir skygge tilby terrassen på varme sommerdager, former sone 2. De fleste hobbygartnere bygger også et drivhus her, hvis dette er nødvendig for hagearbeid. En hagedam og andre hagedesignelementer kan også opprettes her.

Elementer av permakultur – lag en grønnsakshage

permakulturhage spiselig grønnsakshage planlegging

Den neste sonen 3 ligger relativt nær huset eller hagestua – og kan vannes etter behov. Grønnsaker som liker fuktig jord blir vanligvis plantet her, men ellers er lette å ta vare på og blir bare besøkt igjen ved høsttid – for eksempel gresskar, poteter, villkål eller ville tomater. Potetene viser seg å være et allsidig talent – de er enkle å dyrke, lette å ta vare på og tåler frost og snø uten problemer. Ekspertene anbefaler å plante tidlige poteter i en seng med middels tidlige og lagrede senpoteter – slik at beboerne kan nyte sin egen produksjon hele året. For eksempel kan den tidlige Christa-sorten kombineres med Melina, en medium-tidlig sort som kan lagres. Uerfarne gartnere kan ikke gå galt med den mest populære sorten, Linda. Villkålen, fremdeles kjent som brassica oleracea, foretrekker loamy, fuktig jord og kan sås på både skyggefulle og solrike steder. Villtomatene trives både i potter og i hagen, tåler fukt og frost uten problemer, og trenger ikke gjødsel. Gartneren må planlegge rundt 3 kvadratmeter per plante. Golden Currant er en populær og deilig variant.

Permakulturhage – fruktbusker og frukttrær

permakultur hage kyllinger stabil bygge skadedyr eliminere

Sone nummer 4 anses å være lettere å ta vare på enn de andre – dette er akkurat det rette stedet for en frukthage. For eksempel goji bær, som ikke bare vokser raskt og enkelt overlever vinteren ute, men frukten inneholder også mange sunne vitaminer og ingredienser. Fruktene av chokeberry styrker immunsystemet og smaker deilig. Det vitale bæret er ikke en av de innfødte plantene, men det har en avgjørende fordel – i tillegg til fruktene er bladene også spiselige. Blåbæret har stor popularitet – planten er ekstremt lettstelt og trenger bare å kuttes etter flere år (vanligvis fra femte år). Bier kan fortsatt innkvarteres i sone 4 – de fyller en viktig funksjon i frukthagen, nemlig å fremme plantevekst og pollinere bærene. Alle som bestemmer seg for å gjøre det må bygge bikuben med tilstrekkelig avstand til huset og naboene.

Kyllinger bidrar til skadedyrsbekjempelse i frukthagen og viser seg å være et miljøvennlig alternativ til vanlige plantevernmidler. Hvis kjæledyrene beveger seg fritt i permakulturhagen, trenger de minst 20 kvadratmeter per dyr. Om vinteren kan kyllingene finne ly på fjøset, så det bør ikke mangle. Ellers er kyllinger ganske enkle å ta vare på, støyen er begrenset hvis avstanden til huset og naboene (ligner biene) er stor nok.

permakulturhage bee frukthage lage skogshage

Etter at sone 4 kommer den siste sonen, regnes sone 5 som randsonen og bør optisk skille eiendommen fra naboene. Det er her frukttrærne ligger – hvor mange frukttrær som kan plantes er i alle fall nært knyttet til tilgjengelig plass. For den lille hagen kommer de små frukttrærne i tvil – de vokser saktere og er derfor lette å høste i forhold til høye frukttrær. Alle som bestemmer seg for dette må forvente mer innsats – jorden må forberedes nøye, jorden løsnes, trærne befruktes om våren og høsten, vannes om sommeren – om nødvendig – alle små frukttrær trenger en innsats. Hvis du bestemmer deg for å gjøre dette, kan du kjøpe et epletre – dyprotsystemet lar deg plante prydgress eller busker under.

permakulturhage så villtomater huehner beskytte

Oversikten over et øyeblikk – ved inndelingen i soner spiller vedlikeholdsarbeidet en avgjørende rolle – grønnsaker og frukt som er lett å ta vare på kommer på kanten av eiendommen, komplekse planter bør være i uatskillelig nærhet til huset på grunn av behov for vanning. Kyllinger og bier beskytter frukthagen mot skadedyr, uansett må de holdes på avstand fra huset og naboene.

Permakulturhage – grønn gjødsel eller kompost?

permakultur hagefugl eliminere skadedyr

En viktig forutsetning for plantevekst er gjødsel – permakultur gartnere kan velge mellom grønn gjødsel eller kompost. Med grønn gjødsel dyrkes først spesielle planter for å forbedre jorda og deretter bearbeides til mulch. På den ene siden undertrykker dette ugressvekst, og på den andre siden skaper plantene et balansert jordklima. Grønngjødselsorter som ringblomster blir sådd først i hagen eller mellom frukt- og grønnsaksbedene. Etter omtrent åtte uker, eller når de er minst 6 cm høye, blir de grønne gjødselplantene slått og lagt igjen på eiendommen. Over tid vil mulch dannes. Alle som velger grønn gjødsel må ha en viss erfaring, men tid vil bli spart senere.

Permakulturhageavlinger kombinerer eksempler

Ved kompostering spiller valget av riktig sted for komposthaugen en stor rolle i suksessen – et skyggefullt sted beskyttet mot vinden med dimensjoner på minst 1,40 meter lang og 1 meter bred og en vanngjennomtrengelig undergrunn gir de perfekte forholdene for kompost. Materialer som kommer i betraktning ved kompostering er blader, planteavfall (annet enn ugress) og bark.

Permakulturprinsipper i drivhuset – hva må vurderes?

permakultur hage grønnsaksidee plantekompost

Det virker som teorien om permakultur og drivhuset ikke har noe til felles. Men prinsippene for permakultur kan enkelt implementeres selv i drivhuset. Hobbygartneren bør forstyrre de naturlige prosessene så lite som mulig og bare støtte dem. Grønn gjødsel, dyktige kombinasjoner mellom forskjellige planter kan skape et aktivt bærekraftig økosystem. I drivhuset kan sensitive planter også overleve vinteren og dyrke frøplanter om våren. Energi bør spares så mye som mulig – til syvende og sist handler det om miljøvennlig hagedesign.

Spar ressurser i Permagarten 

permakulturhage regnvannssamlingside

I permakulturhagen kommer miljøbevisstheten først – gartneren bør derfor bruke ressurser så lønnsomt og sparsomt som mulig. Først og fremst er behovet for vann – det vil si samle regnvann og bruke det til vanning. En bakkeseng sparer energi – den er stort sett sørvendt og består av flere lag – nederst er det kompost, bark og rester av blader. Så kommer jorden, og så kan frukt eller grønnsaker plantes. Over tid dannes et humuslag, som forsyner det med energi og fremmer vekst. Videre brukes ingen kjemikalier i Permagarten, men skadedyrene bekjempes av planter, dyr og insekter. Sluttresultatet er en økologisk høst – frukt og grønnsaker er derfor ikke bare velsmakende, men også sunne.

permakultur hage eksempler grønnsakshage hevet bed

Previous Post
Arkitekthus med glassfronter åpner seg mot naturen
Next Post
Lag ideer til påske for små og store – søte kaniner og andre motiver