15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dyrking av tomater i en hevet seng – praktiske tips med instruksjoner for hobbygartnere

Å dyrke tomater i høybedet er en av de enkleste og mest praktiske tilnærmingene til hagearbeid. Du trenger ikke å være byggherre eller vite hvordan du bruker verktøy for å fullføre et DIY -prosjekt som dette. Pålitelige leverandører kan også gi deg rimelige komponenter, enkle oppsettsinstruksjoner og ekspertise. Men hvis du vil vite hvordan du bygger en høybed for tomater selv, kan du bare følge disse grunnleggende tipsene, og du vil kunne nyte en overflod av dine egne ferske og saftige økologiske grønnsaker om sommeren.

Fordeler med tomater i høybedet

ferdig hevet seng fra jernvarehandelen med modne tomater og bladgrønnsaker på en terrasse

Selv om hevet hagearbeid er litt annerledes enn de vanlige metodene, kan du få en rik høst ved å dyrke tomatplantene dine i høybed. Bare gi plantene dine det de trenger. Den største fordelen er at sengene settes høyere, noe som betyr at vannet til grønnsakene renner lettere ut. I en hevet seng kan du også la plantene dine vokse nærmere hverandre og dermed produsere flere tomater på et mindre mellomrom. Imidlertid betyr høyere senger også at du ikke trenger å bøye deg så mye for å bearbeide jorda.

Modne og grønne tomater klare til å plukkes under solen i grønnsakshagen

Tilsetning av kompost, matjord og gjødsel i hagesengen gir et næringsrikt hjem for tomatene dine. Dette sparer ressurser og konsentrerer dem der de best kan brukes. De går også på stier mellom sengene og forhindrer at hagen blir komprimert. Hvis en sopp eller annen sykdom påvirker tomatene dine, kan du erstatte jorda året etter. Dette er et trinn som ville være upraktisk og kostbart i en vanlig hage. For eksempel har snegler vanskeligere å infisere tomatplanter som vokser i høybed. Dette gjør det lettere å ta vare på og vedlikeholde disse områdene og grønnsakshagene som er anlagt på denne måten.

Før du begynner

Frøplanter av tomater som vokser i små hagesenger under solen

De beste stedene for tomater i høybed er jevne, godt drenerte og nær en vannkilde. Det er derfor best å velge et sted som er utsatt for direkte sollys i minst åtte timer om dagen. Tegn en oversikt over den høye sengen din med snor, hageslange eller mel, og mål deretter området. Rediger først gulvet. Tomater trenger mye vann og planterøttene i et hevet bed må kunne trenge gjennom jorden. De fleste grønnsakene, inkludert tomater og agurker i høybedet, vokser vakkert i omtrent 30 cm dyp jord.

stell og dyrking av grønnsaker som paprika og tomater i høybed

Hvis du gjør prosjektet i hagen, bør du også forberede stedet ved å fjerne plenen først. Bruk for eksempel en spade eller høyfork til å vri og løsne jorden minst 30 cm dyp. Velg et slitesterkt materiale for kantene, slik at du kan dyrke tomater i hevet seng uten tak år etter år. Velg mellom alle slags materialer for å lage høyder, for eksempel plast, resirkulert kompositt, galvanisert stål eller tre. Sørg også for at du når midten av sengen fra begge sider. Normalt skal sengen ikke være bredere enn 1,2 meter. På denne måten kan du enkelt jobbe og dyrke plantene. En vanlig feil er å bygge høye senger for smale.

Dyr tomater i høybedet og avgrens mellom dem med en hagesti

Hvis du bygger mer enn én grønnsakspleier, må du justere den nok til at trillebåren kan komme igjennom. Vanligvis ca 80 centimeter, men mål trillebåren først for å være sikker. Etter at du har installert kantmaterialet, linje bunnen av den hevede sengen med kyllingtråd for å holde skadedyr som gnagere borte. For å bestemme volumet av jord som trengs for å fylle høybedet, måler du lengden, bredden og høyden i meter og multipliserer disse tallene sammen. Resultatet er antall kubikkmeter som kreves. Kombiner jord og organisk materiale (knuste blader, kompost, godt råtten gjødsel, tang) i høybedet. Bruk en spade til å blande komponentene godt. Til slutt raker du overflaten glatt.

Når kan du plante tomater i høybedet?

egnet sesong for dyrking av tomatplanter i hagen

Hvor du bor er den viktigste faktoren for å bestemme hvilken tid på året du skal plante tomatene i et høybed med eller uten tak. Generelt kan du plante disse når trusselen om frost har gått. Mange mennesker venter litt lenger, og ærlig talt vil det ikke gjøre så stor forskjell på tiden det tar før du får høsten din. Det spiller ingen rolle om du planter så snart som mulig eller venter en uke eller to. Din lokale hagebutikk kan hjelpe deg med å bestemme riktig tidspunkt for å plante for din plassering. Hvis uventet frost oppstår sent på sesongen, dekker du plantene dine tidlig på kvelden før den forventede hendelsen. I stedet for et tak kan du også bruke plastflasker, rester av bobleplast fra emballasjemateriale eller til og med et telttak.

Lag en hevet seng for tomater med betongstein

Bygg en hevet seng for tomater selv med betongstein og plantefrø

Du kan bruke følgende guide til å lage en liten grønnsakshage i bakgården på under en time. Til dette trenger du enkel papp eller papp, 8 betongstein, matjord, tomatfrø eller tomatplanter og vann. Du kan også trenge en spade. Du finner disse i maskinvarebutikken. Velg først et område og mål mellomrommet. Sørg for at stedet utsettes for direkte sollys 6 til 8 timer om dagen. Hvis du bruker jord fra bakken, må du legge til kompost og passende gjødsel. Med en tomatplante som allerede er vokst, er sannsynligheten for at den vil vokse raskere og høyere. I denne opplæringen har frø fra store røde cherrytomater blitt brukt.

bruksanvisning

hagetilbehør som spade og hansker for planting

  • Legg først ut esken. Enten variasjon vil fungere for dette prosjektet. Brett ut boksen og plasser den i det valgte området. Kartongen vil være basen i grønnsakshagen din. Det forhindrer ugress og gress i å vokse under tomatene og mater plantene.

Gjenbruk gammel papp eller papp som grunnlag for å lage en grønnsakshage

  • Ordne deretter betongsteinene med 2 på hver side. Mens du gjør dette, må du sørge for at blokkene overlapper kantene på pappet og veier ned på den måten.
  • Spred jorda i det formede bassenget på papp. Som allerede nevnt ovenfor, kan dette komme direkte fra hagen eller kjøpes. En sekk med matjord er tilstrekkelig for denne størrelsen på et høybed. Når jorden har fylt høybedet, flater du det for å fordele basen jevnt.
  • Hvis du planter frøene omtrent 13 cm fra hverandre, vokser tomatene høye og ikke oppå hverandre. Hovedmålet er at mange sunne planter skal vokse. Hvis de er for tett sammen, blir tomatplantene mindre kraftige og usunne.

Betongstein som en kant for agurker og tomater i høybedet

  • Dekk deretter frøene med jord. Å plante frøene 3 cm dypt i jorden vil hjelpe til med vekst, da vannet lagres bedre der for å mate røttene.
  • Vann jorda til jorda er jevnt fuktig. Vanning av frøene etter planting vil hjelpe dem å brytes ned og vokse i fuktig jord. Sprøyt jorden forsiktig med en slange. Ikke hell i ekstra vann eller utsett for stort trykk.

Vanning og vedlikehold

sjekk fra fuktig jord for plantede tomatfrø

Sjekk daglig om jorda er fuktig. Du må holde dette fuktig til alle plantene dukker opp på jordoverflaten. Dette gjør at plantene kan vokse høye og sterke for å produsere store tomater. Merk: Test jordens fuktighet ved å trykke en finger inn i den. Det er best å vanne tomatene i høybedet om kvelden. Vann på tomatbladene i den varme solen kan skade planten ved å svi den. Når plantene er minst fem tommer, kan det være nyttig å legge ut halm for å holde jorden fuktig og redusere behovet for vanning.

Vanning av voksende planter i hagesengen med en vannkanne

Så tomater og andre lignende grønnsaker trenger mye vann. En lang, sakte sildring er perfekt for at den skal sive inn i plantens dype rotsystem. Hvis du ikke har konfigurert dette, kan du prøve å vanne plantene flere ganger i løpet av få timer. Da kan fuktigheten også legge seg dypt i jorda. Vanning nær bakken er også bra, spesielt hvis du gjør det om kvelden, slik at bladene ikke blir fuktige hele natten. Det er mer sannsynlig at våte blader blir syke.

Tomater dyrket i en hevet seng med tak og halm for bedre vanning

Halmen bidrar til å opprettholde essensiell fuktighet for rotsystemet og jordens varme, samt reduserer forekomsten av ugress. Sørg for å la noen centimeter stå rundt bunnen av hver plante for å la vann trenge inn og gi planten rom for å puste. Som nevnt ovenfor, bør du ikke fremme sykdom hos plantene dine. Forhøyede senger er litt mindre utsatt for problemer enn vanlige hager, men følgende tips hjelper deg med å unngå potensielle problemer.

Tips og triks for å plante tomater i høybedet

skadedyr som ekorn som stjeler tomater fra en hage

En enkel måte å unngå potensielle skadedyr i høybedet ditt er å erstatte grønnsakene i bedene med ikke -relaterte grønnsaker hvert år. På denne måten vil eventuelle gjenværende skadedyr fra året før ikke ligge og vente. Paprika og tomater i høybedet er nattskjermplanter, det samme er poteter og auberginer. Av denne grunn foreslår vi at du erstatter dem med korsblomstret grønnsaker som salat, erter, gulrøtter, rødbeter eller bønner. Selv om meitemark er et mindre problem i et hevet bed enn ved planting i bakken, kan disse små skadedyrene fortsatt finne seg inn i dem. Dette gjelder spesielt hvis du legger til vanlig hagejord eller hvis sengen din er eldre. Derfor, som nevnt i instruksjonene, kan utlegging av papp beskytte dine unge tomatplanter.

mann sjekker høst av tomater i høybed som vokser beskyttelse mot skadedyr og tips for vanning

For de fleste andre skadedyr er ditt beste forsvar å holde godt øye med dem. Hvis du merker at noen deler av planten er misfarget eller visnet, må du umiddelbart kontrollere om det er angrep. Mange hjemmemedisiner er enkle å lage, og egnede organiske plantevernmidler for grønnsakshager er enkle å finne i disse dager. Så, som å håndtere insekter, krever den høye sengen din årvåkenhet. Fjern modne frukter umiddelbart, da de tiltrekker seg ikke bare insekter, men også dyr. Hvis du har problemer med blomsterenden råte, tilsett kalsium i sengen. Soppsykdommer kan ofte unngås ved å støtte tomatene på riktig måte.

Previous Post
Inspirerende uteplassideer i frisk luft
Next Post
Å lage en permakulturhage – slik lager du et lettstelt og produktivt økosystem!