15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lage og plante myrbed – tips og egnede plantearter

Lag myrplanter-rund-stor-kar-plen

Uteområdet er for hobbygartnere hva det tomme lerretet er for kunstneren. Så du kan la fantasien og kreativiteten løpe løpsk og bruke alternative uttrykksmidler for å skape en flott “aha -effekt”. En interessant hagedesign oppnås gjennom eksotiske plantearter og uvanlig arrangement. For å gi hagen et spesielt preg, kan du bruke en Lag en myrseng og vokse stubbeplanter der.

Å lage en myrseng – miniatyr hevet myr for terrasse og balkong

Lag myrplanter-minimose-drivved-dekorere

En kopi av en hevet myr er tegnet etter din egen hage, terrasse eller balkong og designet som en mindre, mer sofistikert variant. Her vokser det hardføre planter, som fjerner næringsstoffene fra grunnvannet og vokser gjennom dannelse av torv. Disse trenger vanligvis bare noen få næringsstoffer.

Lag en myrseng – velg riktig sted

Lag en myr-plante-blomster-kar-leire-min-dam

Først og fremst må du vurdere om det er et passende sted og om det valgte oppfyller alle betingelsene. Det bør ikke være trær eller busker i nærheten, ettersom tilførselen av næringsstoffer blir altfor høy i bladhøstsesongen. Det ville være ideelt hvis en vegg eller et hus kaster skygger på myrsengen rundt lunsjtid, men om morgenen og kvelden er det i full sol. Her kommer spørsmålet om tilstrekkelig tilførsel av regnvann. I tillegg bør den ekstraordinære plantesengen kutte en god figur i helhetsbildet og være et blikkfang. Et delvis skyggefullt sted på den nordvestlige siden av huset ville være ideelt.

Lag en myrseng – bygg den selv eller bruk et badekar

Opprette en myr-plante-beholder-rund-kar-tips

Når et passende sted allerede er valgt, bør du ha en ide om hvordan myrsengen skal se ut og hvor stor den blir. Formen på sengen skal passe til det generelle bildet av hagen, og i prinsippet er alle mulige. Deretter graves jorden ut i ønsket form i omtrent 40-50cm. Mer er bare nødvendig for større systemer. Et kar kan også brukes og det graves nok jord til at det passer nøyaktig ned i bakken.

Lag en myrseng og gjør den frodig i hagen

myr-senger-plante-stående-vann-hardfør-eksotisk

Alle skarpe steiner fjernes fra det utgravde bedet og dekkes med ca 1 mm tykk damfleece. Hvis du bruker et plastkar, trenger du ikke å legge på noe folie. Da trengs hvit torv som ikke er blitt befruktet eller kjemisk behandlet. Den fordeles til bakken og i de øvre lagene er det en blanding av grov kvartssand, perlit, seramier og sphagnum eller mose.

Lag et myrbed – ikke la plantene stå helt i vannet

Moor-bed-create-plants-bucket-fat-white-overflow

Det kan skje at myrbunnen er oversvømmet i regntiden. Som navnet tydelig viser, kommer myrplanter godt overens med mer vann og overlever til og med hvis de er helt under vann i kort tid. Likevel kan du beskytte deg selv med et lite overløp. Rundt 15-20 kan bli konstant oversvømmet. Et hull er laget på et godt sted og et plastrør er bearbeidet i det, som leder overflødig vann utover i små kamre i minst 45 °. Det lille rommet er gravd litt dypere og løst fylt med jord. Overflaten må ikke presses fast.

Lag en myrseng – gjenskape naturlig myr 

Bygg-din-egen-bygg-din-egen-plante-steiner-tips

I den virkelige myra skapes hulrom på en naturlig måte, som fylles med vann og fungerer som vannreservoarer. For å gjenskape denne naturhendelsen er gamle potter godt brukt. Disse plasseres på gulvet med åpningen ned. Hvis du vil ha et åpent vannpunkt, må du vurdere om det er behov for ytterligere vannlagring, og i så fall hvor mye og hvor stort.

Lag et myrbed og plasser planter hvor du vil

Myrbed-skap-planter-eksotisk-kjøttetende-hagearbeid

Torven dekker omtrent 15 cm fra bakken og er godt fordelt rundt de tomme krukkene slik at de ikke velter eller knuses. Etter omtrent 1/2 – 1 uke vil torven sette seg litt og eventuelt tilsettes. Nå er det på tide å ordne myrsengen. Du kan designe fordypninger og høyder og plassere plantene hvor du vil. Her skal det advares om at myrer med de tilstøtende plantene og dyrene er beskyttet.

Lag og plant myrbed – myrplanter ved siden av de kjøttetende

Moor-bed-skape-eksotiske-små-planter-plante-regnvann

Egnede plantearter er de som tåler gjerder og stående fuktighet og trives godt i jordens sure pH. For utendørs dyrking, selvfølgelig, bør plantene være hardføre og også sultne på lys. Listen kan være veldig lang, men du velger vanligvis denne ekstraordinære hagedesignen av den grunn at du ønsker å dyrke kjøttspisende planter (kjøttetere).

Å lage et myrbed – regler for planting

Bygg-din-egen-bygg-din-egen-hage-plante-steiner

det er ingen ekstraordinære regler for planting av myrbedet. Plantene er vanligvis ordnet i henhold til deres lysbehov – bak er de større variantene, de som er sultne på solskinn – på nordsiden av sengen og de som er sultne etter lys – på sørsiden. Til tross for den presise rekkefølgen, er dette vanskelig å holde i en myrseng. Med rotløpere og selvsåing kan plantene dukke opp andre steder. Kampen mot gjengroing og ugress er også noe som ikke blir spart.

Lag og plant myrbed – hvilke plantetyper

Moor-bed-create-plants-regnvann-fuktig-potteplanter

Hobbygartnere legger vanligvis en myrseng fordi den gir ideelle forhold for å plante kjøttetende planter. De er veldig sultne på lett og betinget hardfør. De beholder bladene hele vinteren og dør bare sakte med nye skudd om våren. Tallrike innfødte myrplanter kan plantes ved siden av de kjøttetende plantene.

Plante kjøttetende planter i myrbedet – rød krukkeplante 

Moor-bed-create-plants-Sarracenia-purpurea-Rote-pitcher-plant

Sarracenia purpurea (Red Pitcher Plant) er en kjøttspisende plante som utelukkende består av et langt marmorert rør med hette. Den samler regnvann og tiltrekker seg byttedyr, hovedsakelig insekter. I motsetning til de andre artene i slekten, har denne ingen dekning, og den bruker det innsamlede vannet for å forhindre at insektene rømmer. Den er hjemmehørende i Nord -Amerika og tåler frost på -30 grader. De gamle plantene kan bli opptil 1 meter høye.

Plante kjøttetende planter i myrbedet – langbladet soldugg

Myrbed-skapende-kjøttetende-planter-Drosera-anglica-soldugg

Drosera anglica (langbladet soldugg) er en kjøttete, hardfør plante som også lever i myrene i Sentral-Europa. Om vinteren danner den dvalemodusknopper og spirer dermed igjen om våren. Bladene er dekket med 15-35 mm lange, tynne, rødlige tentakler som tiltrekker seg insektene. Hovedsakelig fanges det fluer, men også øyenstikkere og sommerfugler.

Plasser kjøttetende planter i myrbedet – Venus fluefelle

myr-seng-lag-kjøtt-spiser-planter-Dionaea-muscipula-

Dionaea muscipula (Venus flytrap) er en kjøttspisende plante som blir rød med tilstrekkelig belysning. Som et resultat produserer den søt nektar på kanten av fellen og tiltrekker seg dermed raskt insekter. Med god avl er den kraftig og kan danne 3-4 nye feller i måneden. Planten danner sine rhizomer dypt i jorden og kan derfor overleve naturkatastrofer.

Plante kjøttetende planter i myrbedet – kobralilje

Bog seng-lage-kjøtt-spise-planter-Darlingtonia-californica

Darlingtonia californica (kobralilje) er en kjøttspisende plante som er vanskelig å dyrke og derfor er en sann sjeldenhet i hagen. Den elsker en solrik beliggenhet, men rotområdet bør holdes kjølig. Den er delvis hardfør, men kan også dyrkes som potteplante. Det har fått navnet sitt fra likheten med kobra.

Plant typiske myrplanter i myrbedet – butterwort

Moor-bed-create-plants-Pinguicula-grandiflora

Pinguicula grandiflora (storblomstret butterwort) er en plante som vokser lavt langs bekker og er typisk for Vest-Europa (Irland, Sveits, Frankrike og Spania). Rosettene er nær bakken og når opptil 8 cm i diameter. De formerer seg med vinterknopp.

Plant typiske myrplanter i myrbedet – tyttebær

Moor-bed-create-plants-Vaccinium-oxycoccos-tranebær

Vaccinium oxycoccos (tranebær) vokser til bare noen få centimeter og kryper tett over permanent gjennomvåt jord. Den er grønn selv om vinteren og blomstrer fra mai til juli. Små bær, ca 1 cm i størrelse, utvikler seg fra de befruktede blomstene, som også er spiselige etter den første frosten.

Plant typiske myrplanter i myrbedet – myrnellike

Moor-bed-create-plants-Helonias-bullata-carnation

Helonias bullata (Moornelke) er en typisk damplante som er relativt stor – 20 til 70 cm. Det er fullt frosthardt, ganske lite krevende og nøysomt. Hun liker solrike steder med tilstrekkelig vanning og et underlag med lite kalk.

Plant typiske myrplanter i myrbedet – myrorkideer

Moor-bed-create-plants-Pogonia-ophioglossoides

Pogonia ophioglossoides (Bog Pogonie) er en typisk myrplante som overføres til Europa fra USA og Kina. Det er også hardfør hos oss og er veldig populært av denne grunn. Fremdeles kjent som myrorkideen, foretrekker den solrike steder og blomstrer delikat rosa i juni-juli.

Plant typiske myrplanter i myra – russisk bomullsgress 

Myr-seng-plante-eriophorum-russelianum-russisk-ull-gress

Eriophorum russelianum (russisk bomullsgress) er et dekorativt prydgress som trives på fuktige steder, vanligvis på kanten av en dam. Den tåler opptil 5 cm vannnivå, og i blomstringsperioden får den oransje belg. Den blir 20-30 cm høy.

Plant typiske sumpplanter i myrbedet – torvmose

Moor-bed-create-plants-Sphagnum-palustre-torvmose

Sphagnum squarrosum eller også kjent som blekemose, torvmoser, er kalkfientlige moser som danner tette puter i sumpete områder. De absorberer raskt fuktighet gjennom porene, som kan være 30 ganger mer enn tørrvekten.

Previous Post
Moderne arkitekturløsninger fra Brasil – Lee House av Studio MK27
Next Post
11 nyttige hagetips for nybegynnere: Hvordan lage din egen kjøkkenhage!