15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Trellis for blåregn viser virkelig anlegget i hagen

Trellis for wisteria klatreplante bue vann funksjonen fontene

Wisteria, Latin wisteria eller wisteria, er en populær klatreplante som elsker varme, solrike steder og er behagelig for øyet med sine vakre og imponerende blomster. Med sine opptil 30 centimeter lange blomsterklynger forvandler den hver pergola, terrasse og gjerde til et hav av blomster. Med regelmessig beskjæring, omsorg og riktig klatrehjelp for blåregn, trives den vakre planten på best mulig måte og imponerer med sine lilla-blå blomster om sommeren.

Plante blåregn

Trellis for wisteria klatrere hus fasade terrassetak

Blåregn er virkelig imponerende, men den trenger intensiv behandling. Og dette begynner med riktig valg av plass. Som mange klatreplanter vil den bare trives hvis stedet er godt valgt. Det tar vanligvis noen år før de første blomstene dukker opp, men når de først har etablert seg, trenger du ikke vente for lenge på fargenes prakt. Når du planter blåregn, er fremtidsrettet hageplanlegging veldig viktig. Du må vurdere at anlegget produserer en enorm mengde tre- og bladmasse gjennom årene, og dermed utvikler en høy vekt. Derfor bør klatrehjelpemiddelet for blåregn være stabilt og av god kvalitet, slik at det kollapser etter år under plantens økende vekt.

Klatrestøtte for blåregnklatrere pergola hengekøye bord utendørs

Wisteria elsker solrike steder der det er så varmt som mulig. Den kan også trives i delvis skygge, men den blomstrer ikke like voldsomt der. Klatreplanten føles behagelig på næringsrike, ikke for tørre og løse jordarter og tåler ikke vannlogging. Den typiske veksten er som en klatrende busk og sjelden som et tre. Wisteria kan imidlertid med riktig kutt og klatrehjelp, for eksempel i form av en paraply, klatre opp som et tre og nå opptil 20 meter. Selv om plantene er frostharde, elsker de varme og trenger et beskyttet sted.

Trellis for blåregn klatrere inngangsdør vakkert rosa

Hobbygartnere vil ofte grønt husets fasade med blåregn og undervurdere det faktum at planten tilhører de såkalte “stranglers” og kan komprimere og bøye regnrør, takrenner eller rekkverk på grunn av sine svingete, sterke skudd. Derfor er stabile pergolaer, solide vegger og gjerder spesielt egnet som attraktive og stabile espalier for blåregn. Løst murverk og trepanel kan blåses opp av de lange piskeskuddene. Klatreplanten kan også dyrkes som et espalier på en vegg. Et sikkert grep er også nødvendig der.

klatrehjelp wisteria klatrerbue hage vakker

Blåregn blomstrer vanligvis to ganger i året. De første blomstene dukker opp før blomstene i april. En annen, noe svakere blomstring skjer i juli eller august. Blomstringstiden kan skifte litt fra år til år eller avhengig av været. Om sommeren danner planten opptil 30 centimeter lange hengende druer med blåfiolette blomster. Men hvis beliggenheten ikke er ideell for planten, er dette på bekostning av blomsterdannelse. Når skuddene mangler lys, vokser de først oppover, deretter horisontalt og streber etter lys og varme. For å forme og lede planten, er det nødvendig å beskjære to ganger eller minst en gang i året. Hobbygartnere undervurderer ofte dette aspektet.

Klipp blåregn

klatrehjelp wisteria klatreplante hage pergola vegg

Å kutte blåregn er en jobb som ikke bør undervurderes. Fordi planten vokser i stor høyde, er mange områder vanskelig tilgjengelige. Beskjæringen er ikke bare nødvendig for å begrense og forynge planten, men også for å oppmuntre til så mange blomstrende skudd som mulig. Derfor må alle lange piskeskudd som utvikler nesten ingen blomster kuttes ned til 30 til 50 centimeter. Så kraften til planten går inn i blomstringen og ikke inn i de lange skuddene.

klatrehjelp wisteria wood pergola syrin

Blåregn beskjæres kraftig to ganger i året. En gang om sommeren, rundt to måneder etter blomstring, kuttes de lange skuddene før de blir treaktige. Dette bremser veksten og stimulerer dannelsen av nye skudd som danner blomsterknoppene. Det anbefales å gjenta prosessen om vinteren. Bladmassen fjernes og planten blir dermed klargjort for den kalde årstiden som venter. Nå skal de korte skuddene forkortes til to eller tre knopper. Blomsterknoppene er større og tykkere enn bladknoppene og kan derfor lett skilles fra hverandre.

klatrehjelp wisteria climber garden care

Blåregn er en lang levetid klatrer og kan leve i over 20 år. Det blomstrer ikke de første fire årene, noe som er helt normalt. Plantens evne til å blomstre avhenger hovedsakelig av solrik beliggenhet og regelmessig beskjæring. Blåregn kan også dyrkes vellykket i bøtte, spesielt de første årene. De delvis skyggelagte stedene bør også unngås, fordi planten blir veldig lat for å blomstre.

Støtte for blåregn

klatrehjelp wisteria klatreanlegg for å opprettholde kutt av tre

Pergolaer, veldig solide klatrestativer eller planten som en espalier på en vegg er spesielt egnet som klatrehjelpemidler for blåregn. I tillegg er det tilrådelig å bygge et rammeverk fra noen få planteskudd – hovedgrener, som vil bli bevart for livet. Dette kalles det pedagogiske kuttet og fungerer som grunnlag for de nye instinktene. Disse sterke grenene bør ha en støttefunksjon og støtte klatrehjelpemiddelet for blåregn.

klatrehjelp wisteria klatrer trehage pergola

Wisteria er en perfekt klatrer og er ideell for høye og representative grøntområder. Klatrehjelpemiddelet for blåregn skal være stabilt, så stavlignende som mulig, mer lineært og mindre flatt. Tre er uaktuelt som et egnet materiale. Blåregn er som en gigantisk kvalt slange og kan knuse materialet. På den annen side er bare tunge og massive konstruksjoner laget av metall-, stål- eller stålkabler en god løsning. Hvis du vil la klatreplanten klatre opp en husvegg, bør du feste en stabil veggmontering med en avstand på minst 10 centimeter. Klatretau i rustfritt stål kan fordeles hvor som helst på veggen ved hjelp av avstandsstykker med plugger.

klatrehjelp wisteria klatrer tre hage frodig

Ethvert klatrehjelpemiddel for blåregn bør ha en avstand på 2 meter både sidelengs og oppover fra komponenter som nedløpsrør, takrenner, lynskiller osv. Det vil være en fordel å kjøpe en spesialformet grill – regnrørsbeskyttelse. I tillegg er det verdt å kutte de unge skuddene konsekvent helt fra starten.

Blåregn er giftig

klatrehjelp wisteria klatreplante klatre paraplyjern

Sist, men ikke minst, bør man vurdere at alle deler av blåregnplanten, spesielt belgene og frøene, er giftige. Hos barn kan selv 3 eller flere matfrø utløse tegn på sykdom. Giftstoffene er wistarin og lektiner, og nivåene varierer avhengig av sesong og beliggenhet. Planten er også giftig for dyr som spenner fra mus til fugler til hester. Vanligvis mageproblemer, oppkast, men også blekhet i ansiktet og utvidede pupiller, i alvorlige tilfeller til og med sirkulasjonskollaps.

klatrehjelp wisteria klatreplante klatring paraply metall

klatrehjelp wisteria klatreplante treklatring paraply bøtte

Previous Post
Renovert moderne bolig med et elegant interiør
Next Post
Å lage blomster med barn av papir, filt og plast – 16 kreative ideer