15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gjenkjenne og behandle sykdommer og skadedyr hos peoner: slik fungerer det!

Enten i hagen eller som en snittblomst i en vase – peoner er iøynefallende overalt. I hagen fortryller de oss fra april til juni med sine praktfulle blomster og sin delikate duft. Men problemer som brune blader eller en manglende blomst kan raskt ødelegge vår glede av de attraktive plantene. Les videre for å lære hvordan peoner kan identifisere og behandle sykdommer og skadedyr.

Peonen har flekkete blader? Det er en virussykdom

Pionsykdommer - gjenkjenning av symptomer på bladene

Hageplanter kan av og til bli infisert av virus. I omtrent 90 prosent av tilfellene er årsaken til pionsykdommer kjøp av plantemateriale av dårlig kvalitet. Men selv om du kjøpte en sunn pionerot fra en barnehage, kan bladlus og andre sugende insekter overføre viruset fra syke planter i nærheten. Virus finnes ofte på ugress, agurker, poteter, paprika, jordbær og bringebær.

Du vil se misfarging på bladene til dine nykommere etter 3 til 5 år, og om noen år vil de svekkede plantene lide av en rekke soppsykdommer.

Hvilke virus finnes i peoner?

Peoner busk med dahnlias i hagen

Heldigvis, i motsetning til tulipaner eller gladioli, reagerer ikke alle pionvarianter på viruset med en alvorlig sykdom. De fleste gamle stammer viser ingen ytre tegn på sykdommen, men moderne amerikanske hybrider blir alvorlig syke og dør raskt av de patogene soppene som raskt utvikler seg etterpå. Med gode dyrkingsteknikker og beskyttelse mot soppsykdommer kan imidlertid enhver peon utvikle vakre blomster uten problemer.

rød blomstrende pion 'Diana Parks'

Som regel er virussykdommer hos pioner sjelden forårsaket av et enkelt patogen; det er vanligvis en blandet infeksjon. I botaniske hager blir de nå lett oppdaget ved hjelp av laboratoriemetoder. Hobbygartnere trenger ikke nødvendigvis å vite disse, men vi vil fortsatt liste de viktigste virusene:

  • For eksempel er flekkete blader et symptom på Yellow Bean Mosaic Virus (BYMV).
  • Agurkmosaikkvirus (CMV), rhesusmosaikkvirus (ArMV) og gult dvergvirus (BYDV) blir vanligvis påvist på prøver med bladvekstproblemer.
  • Narcisus -mosaikkviruset og tomataspermyviruset oppdages i enkelte planter med tegn på fine bladflekker som flyter sammen.
  • I de fleste tilfeller inkluderer en kompleks infeksjon TAV, CMV, ArMV, CarMV (Carnation Mottle Virus), TMV (Tobacco Mosaic Virus) i forskjellige kombinasjoner.

Tobakksraselviruset er veldig vanlig hos peoner

Peony gule blader med det typiske mønsteret av en virussykdom

Hvis du oppdager et problem med peonene dine, er det nesten alltid relatert til Tobacco rattle virus (TRV), også kjent som Tobacco rattle virus. Det var også tidligere kjent som peon ring spot -viruset.

Enhver gartner kan kjenne igjen symptomene på denne sykdommen hvis han ser nøye på sine pinsedoser i mai-juni. Ringer og halvringer, samt striper i forskjellige former og farger – fra lysegrønn, grønn -gul til lysegul – vises på bladene mellom venene. De smelter inn i hverandre og danner det karakteristiske marmorerte mønsteret.

Alvorlighetsgraden av virusinfeksjonen avhenger av variasjonen

Peony 'Red Charm' i hagen

Gartnere rapporterer om pionsorter som, til tross for en virussykdom og misfarging av bladene, gleder dem med sine praktfulle blomster i 40 år. Den tidligblomstrende pionen ‘Red Charme’ (Paeonia x hybrida ‘Red Charme’) er for eksempel en av disse spesielle varianter.

Hvilke soppsykdommer har peoner??

vakker rosa blomstrende peon

Dessverre er peoner veldig utsatt for soppsykdommer. Sannsynligvis det mest kjente patogenet er Botrytis paeoniae, også kjent som gråmugg, som forårsaker tørr råte.

Grå mugg (botrytis)

Peony brune tørre blader av botrytis grå mugg

Det forårsakende middelet er mugg Botrytis cinerea, B. paeoniae. Vanligvis, om våren, umiddelbart etter at unge skudd vokser frem, vises brune flekker ved basen, da råtner stilkene på dette stedet. Den grå formen og de små svarte soppflekkene er lett å se. Stilkene visner og faller deretter av. Noen ganger oppstår forråtnelse så tidlig som 10-12 cm over basen.

Pionsykdommer forårsaket av gråskimmel (botrytis)

Store brune flekker vises på bladene, som gradvis tørker ut i tørt vær, og blir dekket med grå mugg og råte i høy luftfuktighet. I blomstringsperioden kan det samme sees på knoppene. Mindre knopper blir svarte, visner eller råtner, mens større knopper blir brune og har dårlig blomstring.

Sykdommen utvikler seg veldig raskt, med alvorlig skade: buskene faller fra hverandre, stilkene faller og tørker opp. Soppen henger på planteavfall og i rhizomer av peoner, noe som får dem til å råtne. Den sprer seg når det regner og spres av maur.

Gråmugg (botrytis cinerea) på peon

Kaldt regnvær vår og sommer samt plutselige temperatursvingninger bidrar til aktiv utvikling av soppen. Soppsykdommen kan utvikle seg raskere i fuktig, lammende jord, i overvannede og fortykkede, dårlig ventilerte busker.

Generelt bidrar et høyt fuktighetsnivå, for høyt nitrogeninnhold i jorda og skygging av plantene til utviklingen av sykdommen. Tidlige varianter og spesielt hybrider er mest berørt.

Rustsoppen Cronartium flaccidum

Soppangrep hos peoner har brune flekker på bladet

De første tegnene på sykdommen observeres på midtsommeren, kort tid etter blomstring. Brune, gulbrune eller brune flekker med en lilla kant vises på oversiden av bladene. På undersiden dannes små gulbrune eller oransje-fargede pads som inneholder soppsporer som lett spres av vinden og infiserer nye planter. På sensommeren vises gulbrune, hornlignende buede søyler mellom putene, som dekker bladets underside helt slik at de krøller seg og tørker ut. Under gunstige forhold kan sykdommen spre seg innen 2-3 dager og påvirke store områder med peoner.

Rustsoppen Cronartium flaccidum på pionblad

Om høsten infiserer sporene furu, soppens mellomliggende vert. Disse trærne kan bli en flerårig infeksjonskilde.

Fuktig, varmt vær fremmer utviklingen av sykdommen. Under slike forhold sprer patogenet seg intensivt, noe som får bladene til å tørke ut allerede i juli og forkorte vegetasjonsperioden, noe som svekker plantene og påvirker deres vinterhardhet og blomstring i det neste året negativt..

Cladosporiose – Brun flekk sykdom forårsaket av Cladosporium paeoniae

brune flekker på peon av Cladosporium paeoniae

Sykdommen forekommer vanligvis i første halvdel av sommeren og er mer vanlig i Sør -Tyskland. Store brune eller mørk lilla flekker dannes på bladene, som gradvis vokser, smelter sammen og kan dekke hele overflaten. Over tid vil flekkene mørkne og bladene vil se brente ut. I fuktig vær vises et mørkegrått belegg på undersiden. Stengler, knopper og blomster påvirkes noen ganger.

Langstrakte rødbrune flekker dannes vanligvis på unge skudd, da blir stammen mørk og dekket med et grått soppbelegg. Knoppene blir brune og kronbladene faller av. Svampens sporer overvintrer på falne blader.

Septoria sykdom på grunn av Septoria macrospora

Septoria sykdom hos peoner forårsaket av Septoria macrospora

Bladene og stilkene til peonene er spesielt påvirket. De første symptomene på sykdommen vises på bladene i juni eller juli: brune eller gulbrune, runde eller langstrakte flekker med et lys senter og en mørk lilla kant dannes på begge sider av bladene. Etter hvert smelter flekkene sammen og får en lysebrun farge med en askegrå fargetone.

Sykdommen manifesterer seg først på de nedre bladene, og sprer seg deretter langs stammen.

Hvis sykdommen er alvorlig, krymper bladene helt, men de kan ikke falle av på lenge. Sykdommen svekker plantene og påvirker vinterhardhet og blomstring neste år.

Rotrot

Rotrot i peoner

Patogenene kan være sopp av slektene Fusarium, Botrytis, Rhizoctonia eller Sclerotinia. De forårsaker rotrøtter, stilker, stiklinger og plantedød. Sykdommen er utbredt i alle soner og oppdages under transplantasjon eller reproduksjon ved å dele rhizomet. De berørte områdene av røtter og jordstengler blir brune, mykner, råtner og dør. Med økt fuktighet dannes et hvitaktig, gråaktig eller rosa-farget belegg. Jorden og infiserte jordstengler er smittekilden. Som regel blir svekkede planter, stiklinger og busker som har delt seg ved transplantasjon, syke. Økt fuktighet og høy surhet i jorda bidrar til utviklingen av sykdommen.

Peoner skadedyr

Caterpillar på pionknopp

Her er de gode nyhetene: Peony skadedyr er mye sjeldnere enn soppsykdommer, og forårsaker ikke mye skade i en velstelt hage. Larvene til uglemøllen gnager på knoppene til peoner som har blitt plantet i skyggen eller delvis skygge. Bronsebille, rotknute nematoder og maur kan også irritere blomsteroppdrettere.

Blank gullrosa (Cetonia aurata)

Peoner skadedyr Golden Rose Chafer (Cetonia aurata)

Alle har sett disse vakre skinnende billene før. De lever av kronbladene og stammer av blomstene. Billene liker blomster med en lys farge og en sterk duft. De kan sees hver vår, først på syriner, deretter på iriser og tidlige pioner.

Rotknute nematoder

Bekjemp rotknute nematoder i peoner

Nematoder, også kalt rundorm, bosetter seg i røttene til peoner og forårsaker nodulære hevelser. Etter at røttene har råtnet, vandrer de til nye pioner som vokser i nærheten.

Vanlig plenmaur

Maur på pionknopp

Myrens kropp er rødgul, 4-7 mm lang. Den lever av søte knoppsekresjoner og spiser blomsterblad.

Skadedyrbekjempelse

Bekjemp skadedyr i peoner

Du kan enkelt samle billene tidlig på morgenen. Maur er lett å kontrollere ved å sprøyte reiret med moderne maurkontrollprodukter.

Maur bærer bladlus, og bladlus overfører virus til planter. Sprøyting av plantene med preparater fra gruppene nikotinoider og pyretroider er en utmerket hjelp mot bladlus og larver. For eksempel med en løsning fra “Actara” eller noe lignende.

Nematoder er sjeldne, men fortsatt verdt å se etter. Det er nødvendig å bekjempe dem med en streng undersøkelse av røttene under transplantasjon og brenning av alle divisjoner med knutete hevelser i røttene og alvorlige putrefaktive lesjoner.

Bekjemp virussykdommer hos pioner

Bekjemp virussykdommer hos pioner

Det finnes ingen kur mot virus hos pioner. Hver vår, sjekk peonplantene dine og merk infiserte busker. Det er bedre å brenne dem.

Hvis en variant er veldig verdifull for deg, plant den bort fra hovedplantene om høsten. Ved å dele det i små grener med 1-2 knopper. Velg de sterkeste skuddene og la en liten, men sunn del av røttene.

Hvis en syk pion transplanteres på denne måten hvert annet år, ved klonalt valg av de sunneste rotseksjonene, vil pionen være fri for råte og noen ganger virus.

Det er veldig viktig å plante peoner lenger unna jordbær, bringebær, poteter, agurker og tomater for å forhindre spredning av sugende skadedyr.

Forebyggende tiltak mot soppsykdommer

Forebyggende tiltak mot soppsykdommer hos pioner

Det er vanskelig å kontrollere gråskimmel botrytis, men det er mulig. På begynnelsen av våren fjerner du forsiktig jorden rundt plantinger av lunefulle amerikanske hybrider og behandler dem med et soppdrepende middel som “Score” eller “Chorus”. Mulch deretter peonbusken med et lag frisk sand, uten organisk materiale. Gjør tre behandlinger: i april, tidlig og slutten av mai.

Hvis sorten er utsatt for skade fra soppsykdommer, spray forebyggende i mai med Score eller Chorus, og på sensommeren med “Ridomil Gold”.

Organiske oppdrettsmetoder bidrar til å forhindre sykdom. Bruk aldri fersk gjødsel og friskt gress for å plante peoner. Bare mulch med gammel kompost hver høst. Gjødsel med lite nitrogen, mineral-organisk gjødsel. Peoner reagerer også veldig godt på kompostte. Mikroorganismer som finnes i den undertrykker ideelt sett forrådnende bakterier.

På høsten, kutt alle skuddene av stauden tilbake til 5 cm over bakken og legg de litt giftige stiklingene på en komposthaug. Resultatet av alle disse tiltakene er sunne planter og vakre blomster.

Previous Post
Høsting av grønnsaker fra din egen hage: nyttige tips for nybegynnere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruksjoner og de beste øvelsene for en slank midje!