15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bekjempelse av roserust med hjemmemedisiner: Slik kan du behandle soppsykdommen naturlig

Små, stygge, rødbrune flekker på rosenbladene er et tegn på rosenrust. Hvis den ikke blir behandlet rettidig og riktig, kan soppsykdommen få alvorlige konsekvenser for planter. Heldigvis finnes det effektive metoder for å bekjempe og forhindre det. Vi forklarer hvordan du kan behandle rosenrosten med hjemmemedisiner.

1. Bekjemp roserust med hjemmemedisiner: Det viktigste med soppsykdommen

Spray roser med hjemmemedisiner

Rosenrusen er en soppsykdom forårsaket av rustsoppene “Phragmidium tuberculatum” eller deres nært beslektede sopptyper fra soppdivisjonen. Patogenene angriper bare roser; skaden er lett å få øye på, spesielt om våren og sommeren. De fleste nye rosesorter er motstandsdyktige mot rosenrust, og med riktig pleie blir de ikke syke i det hele tatt. Disse er vanligvis utstyrt med en ADR -tetning.

1.1. Naturlig bekjempelse av roserust: Mulige årsaker til soppangrepet

Roserust bekjemper selvfølgelig skaden forårsaket av sporene

Selv robuste varianter er utsatt for soppsykdommen hvis stedet ikke passer dem. Som ekte solbarn føler de seg komfortable i full sol. Det er roser som tåler lys nyanse, men de er svekket. Mulige årsaker til et soppangrep inkluderer:

 • For liten avstand mellom plantene i bedet. Hvis buskene er for nær hverandre eller andre stauder, kan bladene ikke tørke ut. Fuktige blader gjør rosene utsatt for soppsykdommer.
 • Feil skjenking: Rosene skal vannes rundt foten din på bakkenivå. Bladene skal holde seg tørre når de vannes.
 • Feil skjenketid: Rosene skal aldri vannes om kvelden eller sent på ettermiddagen. Så fuktigheten i jorden vil bli over natten, og en fuktig jord gir mat til sopp. Det er best å vanne stauder tidlig på morgenen, slik at vannet kan fordampe i løpet av dagen.
 • Feil plantingspartner: Ofte kombineres rosene med andre soldyrkere som lavendel. De to plantene har helt forskjellige krav til jordkvalitet. Rosene trenger næringsrik jord og trenger regelmessig gjødsling. Derimot foretrekker lavendel næringsfattig jord.

Hvordan ser syke roser ut Skader og tips for forebygging

 • Samme sted for nye roser: Hvor den gamle rosenbusken for en måned siden vokste uten problemer, føles ikke den nye rosesorten godt? Jorda er skyld i dette. En grunnleggende regel for rosepleie er: Plant aldri nye roser i stedet for de gamle. Enten erstatt bunnen 100 cm dyp og minst 150 cm bred rundt rosene helt, eller finn et nytt sted for rosene.
 • Feil skuffestørrelse: Rosene som dyrkes i potter har også spesielle krav. Fremfor alt spiller størrelsen på bøtta og dreneringen en avgjørende rolle.

Det første trinnet i bekjempelsen av en soppsykdom hos roser er å identifisere årsaken og ta nødvendige tiltak for å forhindre en ny angrep.

1.2. Bekjempelse av roserust med hjemmemedisiner: Skaden

Skaderustrost Hvordan ser soppen ut på roser

Hvordan ser soppen ut på roser?

Patogenene blir merkbare kort tid før de spirer om våren. Først blir skuddene angrepet – det er her det dannes sporesenger, som har en sterk oransje farge. Senere sprer de seg og angriper også plantebladene – rødlige prikker vises på oversiden av bladene, som deretter blir svarte på slutten av sommeren. Det er typisk for rosesykdommen at de infiserte bladene faller av om sommeren. Soppene overvintrer imidlertid på de treaktige delene av planten og angriper også de nye bladene neste vår.

 Hvordan ser syke roser ut?

Skademønsteret endres i løpet av sommeren. Om våren kan den erfarne hobbygartneren allerede kjenne igjen de første tegnene på angrep. Kontroller de unge skuddene og de treaktige plantedelene for rødbrunt pulver. På begynnelsen av sommeren vises de oransje-røde prikkene på bladene, og hvis du snur dem, kan du finne sporesenger på baksiden. Midt på sommeren begynner de infiserte bladene å falle av, på slutten av sommeren blir de oransje prikkene svarte. De infiserte rosene virker svekket, vokser saktere og blomsterdannelsen avtar.

Pulveraktig mugg, dunete mugg og rosenrust: dette er forskjellene

Ekte mugg og mugg og rosenrust gjenkjenner forskjellen

Både ekte og dunete mugg har en ting til felles med roserust: Patogenene er sopp. Men det er den eneste likheten. Skademønstrene til de tre plantesykdommene skiller seg vesentlig fra hverandre.

Pulveraktig mugg dekker bare oversiden av bladene med et askegrått støv, men angriper ikke bladstrukturen. Du kan lett oppdage en angrep fordi soppene kan tørkes av for hånd.

Dunete mugg dekker bare undersiden av bladene og angriper også bladstrukturen. Det betyr at du ikke kan tørke det av så lett.

Rosenrusen angriper også bladstrukturen og dekker både den nedre og oversiden av bladet.

Hvor kommer roserusten fra?

Soppene som utløser roserust formerer seg gjennom sporer. De spres gjennom de falne bladene. Vinden kan også spre sporene, ofte i hele hagen.

Hva skal jeg gjøre med rustflekker på roser?

Hvordan ser syke roser ut_ Skader på roserust busk

Hvis du har oppdaget rustflekker på rosene dine, kan du gjøre følgende:

1. Kontroller hele planten for oransje-røde flekker eller spore-senger. Sjekk også de andre nærliggende rosenbusker, bunndekkende roser og klatreroser.

2. Ved lett angrep kan du fjerne og kaste alle angrepne blader, samt tynne ut planten litt slik at bladene kan tørke raskere.

3. Regelmessig befruktning kan styrke planten og gjøre den mer motstandsdyktig mot sopp. Det er best å bruke en spesiell gjødsel for roser med kalium og kalk.

Når skal man bruke midler mot rosenrust

Behandle rosenbuske mot rosenrust Tips Instruksjoner

I motsetning til andre soppsykdommer hos roser, setter roserust sjelden hele planten i fare. Imidlertid svekker en angrep dem og gjør dem utsatt for skadedyr. Derfor bør du bekjempe et soppangrep så snart som mulig. Det er ofte nok å bare bruke et hjemmemedisin for å bekjempe rosesykdom. En foryngelsesbeskjæring og god pleie (gjødsle regelmessig og vanne riktig) hjelper planten med å komme seg og bekjempe roserussen.

Hva du skal gjøre med rosenrust: hjemmemedisiner eller kjemikalier?

Det er ikke tilrådelig å bruke kjemiske midler for første gang. Få medisiner er godkjent, og hvis de ikke brukes riktig, kan de forårsake skade på miljøet. Du bør derfor bare ty til kjemikalier etter omfattende råd fra en profesjonell og bare som en siste utvei.

Du kan også behandle rosenrosten med noen hjemmemedisiner. Vi lister opp flere hjemmemedisiner som du kan bruke til å erklære krig mot soppen.

2. Bekjemp roserust med hjemmemedisiner

Bekjempelse av roserust med hjemmemedisiner naturligvis tips

Følgende hjemmemedisiner kan hjelpe mot rosenrust. Effektiviteten er imidlertid ikke vitenskapelig bevist. Likevel rapporterer mange hobbygartnere om suksesser. For et godt sluttresultat er det veldig viktig at du kutter og kasserer alle berørte deler av planten på forhånd.

2.1. Hjemmemedisin for rosenrust: melk

Melk mot rosenrust Hjemmemedisiner for å bekjempe soppsykdom

Melk har vist seg å være et effektivt hjemmemedisin mot mugg. Noen hobbygartnere bruker dem også i kampen mot rosenrust. Hjemmemedisinen har den fordelen at den ikke er skadelig for planter, insekter, fugler og pattedyr. Du kan lage en spray mot rosenrost med melk selv:

Melkespray mot rosenrust:

 • en sprayflaske, 1 liter
 • Helmelk
 • vann

Lag først en løsning av helmelk og vann. For å gjøre dette, fortynn melk og vann i et forhold på 1 til 8. Hell løsningen i en sprayflaske og spray plantens blader og skudd med den hver 5. dag.

2.2. Lag plantevernmidler selv med åkerhale mot rosenrust

Plantevernmidler med hestehale mot rosenrust Oppskrift på naturlige hjemmemedisiner

Deretter vil vi forklare hvordan du kan lage ditt eget plantevernmiddel ved å bruke hestefugl. Planten hjelper ikke bare mot rosenrust, men også mot andre sopp som mugg eller stjernesot. Du kan også bruke den til å kjøre bort bladlus.

Plantevernmidler med hestehale mot rosenrust:

 • 300 g akerhalehale, fersk (alternativt flere dråper åkerhaleekstrakt)
 • 10 fedd hvitløk, skrelt
 • en løk, middels stor
 • 2 liter vann
 • Vegetabilsk olje etter eget valg

Skjær åkerhalen og løken i små biter, halver hvitløksfeddene. Kok opp 2 liter vann i en stor gryte, tilsett 2-3 dråper vegetabilsk olje og tilsett ingrediensene. Reduser varmen og la det småkoke i omtrent et kvarter. Ta den deretter av ovnen, sil den og hell brygget i en flaske. Fortynn deretter 100 ml av buljongen med 500 ml vann og fyll den i en sprayflaske. Spray de berørte plantene tidlig på morgenen.

2.3 Nettle gjødsel mot rosenrust

Lag din egen oppskrift på brennesle på organisk gjødsel

Du kan bekjempe roserust med hjemmemedisiner. Nettle -gjødsel er en populær gjødsel som gjør stauden mindre utsatt for soppsykdommer.

Gjødsel fra brennesle:

 • 500 g nesleblad
 • 5 liter vann
 • en plastbøtte med et volum på 10 liter
 • en håndfull steinmel

Skjær bladene i små biter, legg dem i plastbøtta og hell lunkent vann over dem. Plasser plastbøtten i full sol og rør inn en håndfull steinmel etter 3-4 dager. Rør gjødsel hver morgen. Etter omtrent to uker skal brennesle gjødsel være brun i fargen. Når du ikke ser noe skum på overflaten, er det gjort, og du kan bruke det til å gjødsle rosene dine.

2.4. Bekjemp roserust med natron

Forresten, du kan også bruke natron til å lage en spray mot rosenrust. For å gjøre dette, fyll ganske enkelt en sprayflaske med 2 liter varmt vann og tilsett 4 ts natron. Bland godt til natronen er oppløst og spray rosene med løsningen en gang i uken.

2.5. Andre hjemmemedisiner

Andre husholdningsmidler og oppskrifter for rosenrost

Det er flere andre hjemmemedisiner du kan prøve. De vil ikke skade rosene, så det er verdt å prøve. For en optimal effekt kan du behandle plantene med melk på mandag og med hvitløkssaus på søndag. Fjern alle berørte deler av planten før hver behandling.

Hvitløk brygge:

 • 10 fedd hvitløk
 • en håndfull hvitløksblader
 • 2 liter vann

Hell vannet i en kjele og kok opp. Tilsett hvitløksfeddene og de finhakkede hvitløksbladene og rør. Reduser varmen og la brygget småkoke i 20 minutter. Sil hvitløksfondet og fyll det i sprayflasker. Spray planten to ganger i uken.

Lag brakekjøtt selv oppskrift mot rosenrust

Bracken brygge:

 • 50 g brakeblader, finhakket
 • 500 ml vann

Skjær brakene i små biter, ha dem i en kjele og hell varmt vann over dem. Kok opp kort og la det småkoke i 20 minutter. Overfør den deretter til en plastbeholder og la den trekke i 24 timer på et skyggefullt sted i hagen. Sil deretter brygget og bruk det til å spraye planten.

Spray med vegetabilsk olje og vaskemiddel:

 • 10 dråper vaskemiddel
 • 50 ml vegetabilsk olje etter eget valg
 • 1 liter vann
 • 1 pakke bakepulver

Ha alle ingrediensene i en plastbøtte, hell varmt vann over dem og rør godt. Hell sprayen i en sprutflaske og spray bare plantens blader med den. Sprayen må ikke komme ned i bakken. Så det er best å bruke det sparsomt og spraye bladene med det tidlig på morgenen. Brukes annenhver uke.

Hvis du ikke lykkes med å bekjempe roserusten med hjemmemedisiner, kan du beskjære rosene alvorlig og transplantere dem i løpet av det neste året.

Previous Post
Slik har Jennifer Lawrence -frisyren endret seg de siste 10 årene
Next Post
Frysing av courgette: rå eller blanchert? Hva er bedre?