15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Tomatbrun råte: hva kan du gjøre med sykdommen?

Brune flekker på tomatplanter? Fruktene råtner på stilken? Bladene blir brune? Kanskje det er tomatbrun råte. Selv om planter smittet med denne sykdommen dør relativt raskt, kan du fortsatt spare noen av tomatene dine takket være disse tipsene.

Gjenkjenne brun råte i tomater

når du skal spraye tomater mot brun råte

Sen rødme er en sykdom forårsaket av soppen Phytophthora infestans som kan påvirke både tomater og poteter. Sen rødme kan oppstå når som helst i vekstsesongen, spesielt når været er kjølig og fuktig. Lange perioder med varm tørke kan bremse, men ikke stoppe spredningen. Både grønne og modne tomater kan bli smittet.

hvorfor blir tomater brun råte?

Patogenet ødelegger ikke bare frukten av plantene det har angrepet, men kan også spre seg veldig raskt og langt og forårsake ødeleggende skade på hagen din hvis den ikke bekjempes riktig og i god tid. Verst av alt kan sen rødme dvale, noe som betyr at den kan dukke opp igjen neste år, selv etter en kald frost hvis plantene og jorda som inneholder patogenet ikke fjernes.

Det er vanskelig å identifisere brun råte i tomatplanter i de tidlige stadiene av sykdommen. Mange bønder skjønner ikke umiddelbart at avlingen er infisert. Hvis brune flekker vises på bladene, kan dette forveksles med bladflekssykdom (Alternaria tomatophila).

Når-tomater-får-mørke flekker.

Slik kan du kjenne igjen tomatråte:

 • Bladene har store, mørkebrune flekker med en grønngrå kant som ikke er begrenset av bladets hovedårer.
 • Disse flekkene forstørres til hele bladet eller stammen blir brun og dør. Døde blader holder seg vanligvis til stilkene.
 • Mørkebrune, uregelmessige flekker dekker store deler av frukten. Flekkene kan bli grøtaktig når sekundære bakterier kommer inn.
 • Når luftfuktigheten er høy, dannes et tynt, hvitt belegg av mugg på infiserte blader, frukt og stilker.

Det er ikke uvanlig at tomater også blir skadet inni. I dette tilfellet utvikler sykdommen seg uten synlige tegn. Knoppene modnes raskt og faller av. En lesjon på fruktkjøttet oppdages først når grønnsaken skjæres opp.

Brun råte – Kan du spise tomatene??

Hvordan kan du kjenne igjen brun råte i tomater?

Etter oppdagelsen av sen rødme i tomater, lurer gartnere på om modningstomater fortsatt er spiselige. Meningene er delte.

“De upåvirkede delene er sannsynligvis trygge å spise. Tomatstykker uten sykdomssymptomer vil neppe utgjøre en helserisiko for forbrukeren, sier Dr. Margaret McGrath, en plantepatolog ved Cornell University som spesialiserer seg på sykdommen.

Barbara Ingham, spesialist på mattrygghet ved University of Wisconsin Extension, råder imidlertid forbrukerne til å motstå fristelsen til å spise syke tomater eller poteter.

“Siden det har vist seg at forbruket av frukt som har blitt infisert av senbrus ikke er skadelig, kan det være fristende å bare kutte den infiserte delen. Men frukten smaker deretter bitter og kan ha andre organismer som kan forårsake matinfeksjoner.

hvilke tomater er motstandsdyktige mot brun råte

Ingham anbefaler også at syk frukt, selv om den infiserte delen er fjernet, ikke bør bevares eller fryses. “Ikke bli fristet til å sylte eller bevare infiserte tomater,” sier Ingham. “Viruset kan endre surheten til tomatfrukter, noe som er avgjørende for sikker bevaring av tomater. Friske tomater kan imidlertid trygt bevares eller til og med fryses, sier hun.

Hva om du har uskadede tomater som vokser på planter hvis blader, stilker eller nabofrukter viser tegn på infeksjon? Disse kan trygt spises og til og med konserveres, sier Ingham.

Hvorfor blir tomater brun råte?

Forhindre sen rødme og brun råte i tomater

Tomatbrun råte er oftest forårsaket av følgende årsaker:

 • Ofte manifesterer sykdommen seg aktivt med en intens værendring. Hvis den ene måneden er kjølig og regnfull og den neste varme og tørre, er sykdomsutbrudd uunngåelig.
 • Dårlig jord. Noen ganger vet ikke gartnere engang jordens pH på eiendommen. Hvis pH er for høy eller for lav, vil tomatene råtne.
 • Kalsiummangel er et problem for de fleste gartnere. Den erfarne gartneren vet at tomater må befruktes med kalsiumnitrat i vekstsesongen for å forhindre brun råte.
 • Store mengder nitrogengjødsel fører til sen rødme.

For å beskytte grønnsakshagen din mot sykdom, må du vite hvordan du skal håndtere disse problemene og hvordan du kan forhindre tomatråte.

Hva skal jeg gjøre med tomater brun råte?

tomat-brun-råte-blader-faller-av

Så hva bør du gjøre hvis du oppdager latex i hagen din? Dessverre kan du ikke “kurere” denne sykdommen, men du bør rive opp og fjerne plantene med senblussymptomer umiddelbart. Dette vil beskytte naboens hager og lokale bønder.

Her er hva du bør gjøre:

1. Fjern de infiserte plantene: Fjern angrepne planter, pakk bladene og umodne tomater i svarte søppelsekker og kast dem med husholdningsavfall. Ikke prøv å kompostere infiserte potet- eller tomatplanter. De fleste komposthaugene er ikke varme nok til å drepe sporene, og du risikerer å infisere plantene dine neste sesong. Du kan lese mer om dette her.

tomatsykdommer brun råte

2. Forhindre at sporene overvintrer: Sene rødme kan bare overleve på levende vev. Vintrene i nord dreper alle sporer som kan finnes over bakken på espalier og tomatbur. Sent rødme kan imidlertid overvintre i planterester, frø og potetknoller under frostlinjen. For å være på den sikre siden, på slutten av sesongen, bør du fjerne alt planteavfall, kjøpe friske frø for neste år og fjerne potet- og tomatplanter som spirer fra bakken.

3. Start en ny start neste år: På dette tidspunktet kan vi bare begrense tapene våre og håpe på en bedre vekstsesong neste år.

Bekjemp brun råte på tomater

hva skal jeg gjøre når tomater har brun råte?

I kampen mot denne sykdommen er det flere påviste metoder du kan bruke for å forhindre at den sprer seg.

Brus mot brun råte

Ved de første tegnene på skade på plantene, anbefales det å spraye bladene med en 1-2% natriumbikarbonatløsning. For å gjøre dette oppløses 10 til 20 gram natron i 10 liter varmt vann.

Bruk av treaske

Bruk av treaske i tomater

Fjern alle infiserte frukter og blader og behandle de resterende plantene med aske. Asken inneholder fosfor, kalsium, magnesium og bor og fungerer også som gjødsel. Slik forbereder du askebrygging:

 • Ha 100 gram aske i 10 liter kokende vann.
 • La blandingen avkjøle og sil den av.
 • Hell løsningen i en plantesprøyte og behandle frukt, blader og røtter.

hva skal jeg gjøre med tomater brun råte

Kalsiumklorid og kalsiumnitrat

Ekstern bruk av kalsiumklorid og kalsiumnitrat kan korrigere kalsiummangel og stoppe utviklingen av forrådnende lesjoner. For å forberede løsningen trenger du:

versjon 1.

Kalsiumnitrat – 5 til 10 gram

1 liter vann

Variant 2.

Kalsiumklorid – 30 til 40 gram

10 liter vann

Først bør du fukte jorda og deretter sprøyte tomatplantene med kalsiumoppløsningen.

Superfosfatgjødsel styrker plantene

Superfosfatgjødsel styrker plantene

Tilsetningsstoffer som inneholder fosfater, hjelper til med å stoppe brun råte fra å utvikle seg og forhindrer at den sprer seg til friske busker. Superfosfat har vist seg å være effektivt. For å forberede basen trenger du:

3 liter vann

15 til 20 ss superfosfat

Siden gjødsel oppløses lettere ved høye temperaturer, kok opp vannet og hell granulatene i det. Noen ganger røres løsningen hele dagen til granulatene er fullstendig oppløst. På denne måten får du en blanding med en lett tekstur.

For å få hjelpemiddel for behandling av tomater mot brun råte, legg 150 ml av grunnløsningen i 10 liter vann og tilsett 20 g nitrogengjødsel som et nødvendig tilsetningsstoff.

Forhindre tomater fra brun råte

Tomatsorter som er motstandsdyktige mot brun råte

Den beste måten å bekjempe sen rødme på tomater består hovedsakelig av forebyggende tiltak. Disse er i hovedsak:

 • velg resistente tomatsorter
 • desinfiser frøene før såing
 • klargjør jorden før du planter plantene
 • å ta hensyn til vanlig vanning

Hvis tomatsorter er resistente mot brun råte, er dette vanligvis angitt av produsenten på emballasjen. De mest resistente tomatsorter er:

 • Philovita
 • De Berao
 • Harpiksbrann
 • Phantasia
 • Mountain Magic (F1)
 • Plommehylle (F1)
 • Philovita cocktail tomat (F1)
 • Mountain Merit (F1)
 • Tomatfantasio (F1)
 • Sky-spiss
 • Legende
 • Wapsipinicon fersken
 • Sitrondråpe
 • Pruden’s Purple

Frø i kaliumpermanganat

Kampen mot pottsøylen med tomater begynner med Desinfeksjon av frøene før såing. Hvis frøene kjøpes fra spesialforhandlere, er denne behandlingen vanligvis ikke nødvendig. Hvis du bruker dine selvhøstede frø, kan du desinfisere dem med kaliumpermanganat. Plantematerialet dynkes i en 3% kaliumpermanganatløsning i omtrent en halv time, vaskes deretter av under varmt rennende vann og tørkes.

Riktig forberedelse av jorda før plantingen hjelper tomatplantene også med å beskytte fruktene mot brun råte. Eksperter anbefaler å tilsette 2 til 3 ss fin kalk eller vanlig kritt til jorden.

Treaske som brukes som gjødsel når du planter tomatplanter i bakken

Bruken av Treaske som gjødsel når du planter tomatplantene i bakken, bidrar det også til å forhindre sen rødme på frukten. For å forhindre sykdommen, legg en kaffekopp aske i hvert plantehull.

Når du dyrker tomater er det viktig for en rettidig vanning å bry seg. Tørke reduserer plantens kalsiumtilførsel, noe som kan føre til brun råte. Siden kalsium absorberes bedre om natten, er det tilrådelig å vanne om kvelden. Et lag mulch bidrar til å holde fuktigheten i jorden lenger.

Tomatbrune råte soppdrepende midler

Tomatbrun råte soppdrepende midler

Soppdrepende midler kan bidra til å beskytte friske, ikke -infiserte planter hvis de sprayes regelmessig på alle deler av planten. Et kobberfinicid er mindre effektivt, men sannsynligvis det beste valget for organiske gartnere. I alle tilfeller må du bruke soppdrepende middel før infeksjon for at det skal være effektivt. Følg alltid instruksjonene på etiketten når du bruker soppdrepende midler.

 • Organiske soppdrepende midler. Behandle plantene med et kobber fungicid som du kan kjøpe online, på en jernvarehandel eller i en boligforbedringsbutikk. Følg instruksjonene på etiketten. Du kan bruke den en gang i uken og etter hvert regn til bladene tømmes. Serenade® ASO tilhører også gruppen av biofungicider.
 • Kjemiske soppdrepende midler. Noen gartnere foretrekker kjemiske soppdrepende midler, som Ranman og Signum, som er effektive for å hemme soppvekst. Du kan også velge plantebeskyttelsesprodukter med den aktive ingrediensen mancozeb, selv om de har lengre ventetid før du trygt kan høste tomatene.

Når sene rødme er der og utvikler seg, blir den mer og mer motstandsdyktig mot biofungicider og soppdrepende midler. Behandle plantene så snart som mulig og i henhold til en bestemt tidsplan.

Previous Post
45 magníficos peinados de giros de pasión
Next Post
Du kan faktisk gå ned i vekt med suppe! (men bare hvis du unngår disse feilene)