15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kariesbehandling med nanopartikler for bedre tannhelse

Orale bakterier oppstår så snart en tannhygienist eller tannlege skraper plakett av pasientens tenner som behandling for tannråte. Ved å innta sukker eller andre karbohydrater bygger imidlertid bakteriene raskt opp en seig og klebrig biofilm og produserer syrer. Følgelig angriper de deretter tannemaljen og lager hulrom i tennene. Forskere rapporterer nå om tannråtebehandling som en dag kan forhindre at det dannes plakk og hulrom. En ny type cerium-nanopartikkelforbindelse brukes til dette. Dermed vil hver tannlege i sin praksis kunne bruke agenten på tennene.

Ny munnhygiene og tannråtebehandling

Orale bakterier dannes igjen som streptokokker etter kariesbehandling

Munnen inneholder mer enn 700 typer bakterier. Disse inkluderer gunstige bakterier som hjelper til med å fordøye mat eller holder andre mikrober i sjakk. Imidlertid inkluderer de også skadelig halsbetennelse. Kort tid etter rengjøring holder disse bakteriene seg til tennene og begynner å formere seg. Med sukker som energikilde og byggestein, danner mikrober gradvis en tøff film som mennesker ikke bare kan fjerne. Etter hvert som bakteriene fortsetter å metabolisere sukker, lager de sure biprodukter som oppløser tannemaljen og baner vei for hulrom. For eksempel kan tannleger og forbrukere slå tilbake med fluor for å hemme plakk og sølvnitrat for å forhindre eksisterende tannråte. Forskere har nå undersøkt et middel med nanopartikler laget av sinkoksid, kobberoksid eller sølv for å behandle tanninfeksjoner.

illustrasjon av kariesbehandling av arbeidende person i munnen

Selv om slike bakteriedrepende midler har sin plass i tannlegen, kan gjentatte applikasjoner resultere i både flekkete tenner og bakteriell motstand. I tillegg er disse midlene ikke selektive, så de dreper mange godartede bakterier i munnen. Forskerteamet ønsket derfor å finne et alternativ som ikke dreper bakterier i munnen på en vilkårlig måte og forhindrer tannråte, i stedet for å bruke forfallsbehandling etterpå. Så forskningsgruppen henvendte seg til ceria nanopartikler. Andre team hadde studert effekten av forskjellige typer ceria -nanopartikler på mikrober, selv om få hadde studert effekten på klinisk relevante bakterier under innledende betingelser for dannelse av biofilm. De som gjorde dette, laget sine nanopartikler via oksidasjonsreduserende reaksjoner eller pH-kontrollerte nedbørreaksjoner, eller kjøpte nanopartikler fra kommersielle kilder. Imidlertid hadde disse tidligere tilnærmingene enten ingen effekt eller til og med fremmet biofilmvekst i laboratorietester.

Perspektiver for tannbehandling

Profesjonell tannlege behandler kvinnelig pasient med medisinske instrumenter

Egenskapene og oppførselen til nanopartikler er derfor delvis avhengig av deres produksjon. Det gjør dette ved å oppløse ceriumammoniumnitrat eller sulfatsalter i vann. Andre forskere laget partiklene på samme måte, men testet ikke effekten på biofilm. Da forskerne sådde polystyrenplater med streptokokker i vekstmedier og matet bakteriesukkeret i nærvær av ceriumoksid -nanopartikkeloppløsningen, fant de at forbindelsen reduserte biofilmveksten med 40% sammenlignet med plater uten nanopartikler. Under lignende forhold viste imidlertid sølvnitrat, et velkjent anti-hulrom, ingen effekt på biofilmvekst. Fordelen med tannråtebehandling er at den ser ut til å være mindre skadelig for orale bakterier. I mange tilfeller bevarer dette de gunstige bakteriene. I stedet forhindret nanopartiklene bare mikrober fra å danne vedheftende biofilm. I tillegg var toksisiteten og de metabolske effektene av nanopartiklene i humane orale celler i petriskåler lavere enn for sølvnitrat.

Røntgenbilde av tenner på en skjerm på tannlegekontoret for undersøkelse

For eksempel eksperimenterer teamet for tiden med belegg for å stabilisere nanopartiklene ved en nøytral eller litt grunnleggende pH. Forskerne vil fortsette å teste tannråtebehandlingen i nærvær av andre bakteriestammer som vanligvis finnes i munnen. Dette lar dem teste effekten på menneskelige nedre fordøyelseskanalceller for å få en bedre følelse av pasientens generelle sikkerhet.

Previous Post
Design av en liten byhage – ideer for moderne hagedesign
Next Post
Egnede materialer for terrassetak – ideer