15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvilken komfyr passer for deg? 5 kjøpskriterier på et øyeblikk

Peisovn 5 kw tre stue varme oransje lenestol moderne

Leter du etter måter å varme huset på en stilfull, økologisk og billig måte? Da er oppvarming verdt med ved. En peis gir koselig varme om vinteren og gjør huset koselig. Det er nå mange forskjellige typer drivstoff, for eksempel kubber, pellets og trebriketter, som er relativt lett tilgjengelige. Teknologien til vedovnene har også blitt kraftig forbedret de siste årene. Når de brukes på riktig måte, genererer moderne peisovner varme med høy grad av effektivitet og lave CO2-utslipp. Systemene i stuen ser ikke bare stilige ut, men gir også et imponerende bilde av flammer takket være de store glassrutene.

For at du skal kunne ta den riktige kjøpsbeslutningen, bør du imidlertid være klar over dine egne ønsker på forhånd og vite nøyaktig hvilken komfyrmodell som best passer dine behov. Når du velger en passende komfyr, er det også forskjellige online hjelpealternativer tilgjengelig, for eksempel f.eks denne interaktive komfyrrådgiveren. Imidlertid, slik at du kan tolke de tekniske dataene og detaljene for hver komfyrmodell riktig, gir vi deg verdifull informasjon nedenfor.

Skorsteinovn støpejern liten vannlomme flamme bilde

Romstørrelse og varmeeffekt

Grunnlaget for effektiv trevarme er å bestemme nødvendig varmeeffekt i forhold til rommet som skal varmes opp. Effekten måles i kilowatt (kW) og varierer mellom 3 kW og 15 kW. For mer presise bestemmelser, i tillegg til romstørrelse, må flere faktorer også tas i betraktning, for eksempel husets isolasjon, antall vinduer, komfyrens plassering, etc. Spesielt i gamle bygninger, hvis det er utilstrekkelig isolasjon eller store vindusarealer, kan det ikke skade å legge til ca 5 til den beregnede treproduksjonen for å legge opp til 10 prosent.

komfyr-kraft-kw-rom-størrelse-volum-bestemmelse

Et grovt estimat ser slik ut:

For å oppnå en behagelig romtemperatur på rundt 25 grader (med en utetemperatur på 0 grader), trenger du i gjennomsnitt 1 kW effekt for hver 15 m³ romvolum.

Finn lengden, bredden og høyden på rommet og multipliser de tre verdiene. Hvis et rom er 10 m langt, 5 m bredt og 2,5 m høyt, er det totale volumet 125 m³.

Med gjennomsnittlig isolasjon deles denne verdien med 15. Så du trenger en komfyr med en nominell varmeeffekt på 7 eller 8 kW. Jo dårligere rommet ditt er isolert, jo høyere skal kilowatt-timene til ovnen faktisk være. I gamle bygninger vil den beregnede varmeeffekten være 11 til 12 kW i dette tilfellet. Med god isolasjon er en varmeeffekt på 4 til 5 kW tilstrekkelig.

Isolasjon Romvolum m³ Ønsket temperatur 25 ° / utetemperatur 0 °
Dårlig eller ingen isolasjon (gamle bygninger) m³ ÷ 10 Nominell varmeeffekt i kW
Gjennomsnittlig isolasjon (bygning fra 1975) m³ ÷ 15 Nominell varmeeffekt i kW
God isolasjon (nye bygninger) m³ ÷ 25 Nominell varmeeffekt i kW

Drivstoff og brenntid

Drivstoffene som er godkjent av komfyrprodusenten, er vanligvis oppført i produktbeskrivelsen. Generelt er ubehandlet tre, trebriketter og belysningshjelpemidler tillatt i Tyskland. Lignittbriketter kan bare brukes hvis ovnen er testet for bruk med kulldrivstoff. Maling, belegg eller behandling med vedkonserveringsmidler er ikke tillatt for vedovner. Du kan finne ut mer om egnet kvalitet på ved og briketter les i denne brosjyren fra TFZ.

I prinsippet kan du bruke alle treslag til oppvarming. Imidlertid har forskjellige tresorter forskjellige brennverdier. Jo tyngre tresorten er, desto høyere er brennverdien av treet. Hvis du varmer opp med lyst tre, må du legge til ved oftere. Forresten, du kan kjøpe blandede typer lett og tungt tre. Det lyse treverket er lett å tenne og den harde tresorten brukes til langvarig oppvarming.

Hvis ovnen må brenne i mer enn 10 timer eller over natten med én drivstoffpåfylling, vær oppmerksom på betegnelsen “kontinuerlig brann”. I tillegg til tømmerstokker og vedbriketter, drives langovn primært med kull og kan uavhengig varme et rom over en lengre periode.

Peisinnsats moderne glass stue brun krem

Moderne teknologi gir bedre effektivitet

Effektiviteten indikerer hvor effektivt ovnen fungerer når den er fullt i drift. En høy grad av effektivitet taler for kostnadseffektiv og økologisk fornuftig oppvarming. Fordi det brukes betydelig mindre drivstoff.

Behov for å beskytte miljøet gamle ovner til slutten av 2017 ettermonteres med et spesielt filter eller slås av. Dette truer ovner i generasjoner, fordi det også er planlagt strengere krav til effektivitet og utslipp av forurensende stoffer. Miljødesigndirektivet anbefaler en minimumseffektivitet på over 80% fra 2022.

Komfyr, vannlomme, tømmerstokker, brunkullbriketter

Kledningsmateriale til ovnen

Moderne ovner er hovedsakelig laget av stål eller støpejern. En kledning kan imidlertid forbedre varmelagringen og dermed energieffektiviteten til ovnen. Så rommet holder seg varmt lenger. De forskjellige panelene har forskjellige fordeler og ulemper. Kleberstein og andre natursteiner, for eksempel, er preget av høy varmeledningsevne. De absorberer mye varme raskt, men slipper den like raskt igjen. Keramiske fliser og sandstein har lavere varmeledningsevne og tar lengre tid å bli fullstendig oppvarmet, men avgir energien i tilsvarende lang tid.

Komfyr kledning naturstein vendt sokkel fliser

Vi vet at det ikke er lett å velge riktig komfyr for hjemmet ditt – men vi håper at guiden vår har hjulpet deg mye. Jo bedre informert du som kunde, desto lavere er risikoen for ubehagelige og muligens dyre overraskelser.

Peis vinteren tre koselig atmosfære lese en bok

Previous Post
Design av en liten byhage – ideer for moderne hagedesign
Next Post
Egnede materialer for terrassetak – ideer