15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Postviral utmattelse som syndrom etter COVID-19-infeksjon

COVID-19 kan føre til alvorlige sykdommer som kan ta uker å overvinne, og post-viral tømming forekommer også, ifølge nye studier. Selv etter å ha overlevd den første infeksjonen, har noen mennesker disse symptomene med koronavirus som vedvarer. Seks måneder etter at sykdommen først ble identifisert, lærer eksperter mer om disse langsiktige effektene. Du vet nå at sykdommen kan forårsake hjerteskade, nevrologiske problemer som slag og lungeskade.

Coronavirus og post-viral utmattelse

Sliten kvinnelig lege med munnvakt ser ut av sykehusets vindu under pandemi

Medisinske fagfolk beskriver denne tilstanden som myalgisk encefalomyelitt (ME). ME betyr også et kronisk utmattelsessyndrom (CES) fra før. Leger og forskere observerer dette med hvert virus, og det er i utgangspunktet en uforklarlig, vedvarende, tilbakevendende tretthet. Det er oftest dokumentert hos kvinner, dobbelt så vanlig som hos menn. Postviral utmattelse kan også påvirke mennesker i alle aldre. Ettersom pasientene er eldre og har andre helseproblemer, kan det imidlertid ha mer varige effekter. Hvis du også har diabetes og høyt blodtrykk, er det mer sannsynlig at du har en cytokinstorm. Dette betyr igjen at personer med COVID-19 kan havne på intensiv med en ventilator. Så forskerne advarer om at koronavirus ikke kjører som vanlig influensa. Et stort spørsmål her er imidlertid om dette skyldes det levende viruset eller at immunsystemet reagerer på en måte som forårsaker symptomer.

kvinne med sovemaske i sengen lang søvn gjennom dagen post-viral utmattelse

Hvis en pasient har de samme symptomene, er det sannsynlig at de ennå ikke har beseiret viruset. Etter at symptomene forsvinner, kan det imidlertid dukke opp nye, for eksempel post-viral tretthet. Potensiell behandling bør først og fremst fokusere på beroligende, egenomsorg og symptomatisk kontroll. Søvnforstyrrelser blir løst, for eksempel med søvnhygiene. For eksempel, slå av lysene på soverommet om natten, ikke se på TV i sengen, og prøv generelt ikke å være veldig aktiv i sengen. Noen ganger kan sovepiller eller til og med lavdose antidepressiva hjelpe, og yoga og meditasjon er også effektive.

Forholdet mellom symptomer og betennelse

bekymret lege med beskyttelsesmaske ser på blodprøve med koronavirus

Oppbygging av betennelse fra cytokiner kan føre til post-viral tretthet og andre symptomer. Dette gjelder spesielt når de krysser blod-hjerne-barrieren. Hypotalamus er et område i hjernen som blant annet regulerer temperaturen og styrer hormonfrigivelse og appetitt. Som et resultat av cytokinene som er i blod-hjerne-barrieren, kan autonom dysfunksjon som høy feber, abnormiteter i søvn / våkne syklus, kognitive problemer og alvorlig tretthet oppstå. Dette ligner på SARS-utbruddet i 2002-2003. Så en prosentandel av COVID-19-pasientene kan senere utvikle post-viralt COVID-19-syndrom. Forskerne kjenner imidlertid ikke ennå den langsiktige prognosen, så vel som timeplanen for de med gjenværende symptomer etter den første infeksjonen med COVID-19. Den harde virkeligheten er at de lærer at mange pasienter som kommer seg etter den første infeksjonen, fortsetter å oppleve vedvarende symptomer.

Tretthet og post-viral utmattelse som symptomer etter en covid 19-infeksjon

En forklaring på disse symptomene sett hos pasienter med koronavirus tyder på en mulig defekt i mitokondriene. Dette er en viktig del av cellene som er involvert i energiproduksjon og regulering. En annen teori antyder en lidelse i lymfesystemet som drenerer en bestemt del av hjernen kjent som sileplaten. Defekten påvirker spesielle celler kjent som mikroglia som omgir nevroner eller hjerneceller. I tillegg kan denne lidelsen være ifølge studier forårsake opphopning av inflammatoriske forbindelser. Symptomer inkluderer tretthet, konsentrasjonsvansker og tåke i hjernen. Det er ingen godkjente behandlinger for postviral tretthet ennå, men eksperter hevder at pasienter med et slikt syndrom kan bli bedre over tid.

Previous Post
Design av en liten byhage – ideer for moderne hagedesign
Next Post
Egnede materialer for terrassetak – ideer