15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dekonstruktivisme i mote som kroppskunst

Dekonstruktivisme i mote-mote-kunsthistorie

På begynnelsen av 1980 -tallet dukket dekonstruktivisme først opp som en internasjonal bevegelse innen arkitektur. Kjente representanter som: Zaha Hadid, Frank O. Gehry, Daniel Liebeskind, Peter Eisenmann, Günter Behnisch, Bernard Tschumi, wienergruppen Coop Himmelblau skapte bemerkelsesverdig arkitektur som står i kontrast til det tradisjonelle. Med haute couture og designermote er det også dekonstruktivisme i mote som en analogi. Konvensjonell regularitet, symmetri og fast orden er stort sett fremmed. Motedesignere tar ikke hensyn til hverdagsliv eller masseproduksjon. Klærne blir formålsløse, men den funksjonelle båndet til kroppen mangler ikke.

Dekonstruktivisme i mote – historie og utvikling

dekonstruktivisme-mote-drapage-kunst-kutt

Som i arkitektur er dekonstruktivisme i mote preget av en leken tilnærming til konstruktive elementer. Hva grunnlaget, dører, trapper og tak er for en bygning er snitt, sømmer, felling og festing av klær. Konvensjonelle ordener og proporsjoner settes i tvil. Alle konvensjoner blir avvist og nye estetiske kriterier er satt. Dekonstruktivisme følger logikken om kompleksitet, motsigelse og paradoks. Mote forstås som en kunst som formidler ideer, konsepter og følelser, men ikke mister sin mest grunnleggende funksjon.

Hvordan oppsto dekonstruktivisme i mote: Drapage

dekonstruktivisme-mote-madeleine-vionnet-historie-kunst

Fremveksten av dekonstruktivisme i mote ble ikke påvirket av strømmen i arkitekturen, men av den eldste formen for å kle kroppen – draperiet. Stoffet manipuleres ved å brette, vri, klippe og stikke, og til slutt opprettes en tredimensjonal form. Madeleine Vionnet og Alix Grès var blant de første som laget designene sine på denne måten. Kjolene hennes laget av flytende stoffer lekte rundt kvinneskikkelsen og tillot mye bevegelsesfrihet. Elementer av antikke klær ble mest brukt som inspirasjonskilde. Diagonaler og ukonvensjonelle sømløsninger, knuter og vendinger resulterte i kjoler som streber etter tidløs eleganse. Den første kleskolleksjonen ble opprettet i 1906 for motehuset “Doucet”.

Dekonstruktivisme i arkitektur – uregelmessige strukturer

Dekonstruktivisme – definisjon, funksjoner & kjente representanter

Det moderne motemerket PENDARI lever av et bevisst stilbrudd

Dekonstruktivisme på mote gjennom haute couture – Balenciaga

Dekonstruktivisme i mote -balenciaga-haute-couture

Balenciaga designet senere samlingene ved hjelp av en lignende tilnærming, men denne gangen fra sterkere materialer. Hos ham har silhuettene en arkitektonisk og ekspansiv effekt. De innrammer kroppen som en skulptur og er unike på grunn av sine balanserte proporsjoner og detaljerte løsninger og gjenkjennes umiddelbart som “Balenciaga”. Den kreative friheten ved å utvikle og realisere modellene er en del av haute couture som senere etablerte seg som prêt-à-porter-mote. Alle kreasjoner er skreddersydde og draperiet har vist seg å være en perfekt metode for å finne individuelle silhuetter.

Dekonstruktivisme i japansk mote – Issey Miyake og Yohji Yamamoto

Dekonstruktivisme i mote -art-drapage-hvit-kjole

På midten av 80-tallet ble flere og flere designere interessert i denne teknikken og brukte den ofte til utvikling av sine nye kolleksjoner. Skiftede proporsjoner og bevisst asymmetri begeistret moteverdenen. Designere lette etter ukonvensjonelle, men fornuftige former og silhuetter som formidler et visst ledemotiv. En ny motetrend dukket opp – dekonstruktivisme. Den største innflytelsen ble utøvd av de japanske motedesignerne, som overførte tradisjonen med det japanske drakten i moderne kjole.

Issey Miyake

dekonstruktivisme-mote-issey-miayke-stoff

I motsetning til vestlige klær, som fokuserer på kroppen, legger japanske klær stor vekt på bevegelse og frihet. Issey Miyake eksperimenterer dristig med nye stoffer, ekstreme volumer og kroppens dimensjoner endres stadig. Plisségardiner kan ofte sees i samlingene hans, noe som gir kjoler og skjørt en skulpturell form. Man legger merke til designerens preferanse for teater- og ballettdrakter.

Yohji Yamamoto

dekonstruktivisme-mote-yohji-yamamoto-catwalk-samling

Blant de mest innflytelsesrike representantene for dekonstruktivisme var de japanske motedesignerne Rei Kawakubo og Yohji Yamamoto, som inkorporerer japansk kultur og visse filosofiske grunnlag i mote på en moderne måte. Modellene fra Yamamoto er preget av sensualitet og komfort og er hovedsakelig designet i to farger – svart og hvitt, og gir dermed indre ro. Designeren designer disse av stive stoffer, som viser at mote ikke bare består av vakre overflater.

dekonstruktivisme-mote-drapage-stoff-kunst

For motedesignerne, representanter for dekonstruktivisme, er den kritiske undersøkelsen av mote og samfunnets estetiske vaner grunnleggende. Silhuettene får en eksperimentell karakter og fremstår uferdig, montert og enkelt dekonstruert. Klær blir gjenoppfunnet og har en nøktern effekt som japanske motedesignere overfører til England, Frankrike og Amerika.

dekonstruktivisme-mote-eksempler-designer-mote

På 1990 -tallet behandlet tre andre motedesignere i Paris dekonstruktivisme: Ann Demeulemeester, Martin Margiela og Hussein Chalayan. Modellene dine fungerer ikke lenger som en vakker presentasjon av den ideelle kroppen, men som et skall. Formspråket er sterkt påvirket av materialet, og fokus er på den innovative styrken til tekstildesign.

Ann Demeulemeester

dekonstruktivisme-mote-Ann-Demeulemeester-kollektion-catwalk

Den belgiske designeren Ann Demeulemeester lager silhuetter som ser uformelle, tilfeldige og uferdige ut. Hun er avhengig av sterke kontraster, spesielt i svart og hvitt, som oppnås gjennom stoffets materialitet. Den avslørte kroppen er et av de viktigste designelementene til motedesigneren.

Maison Martin Margiela

dekonstruktivisme-mote-maison-martin-margiela-catwalk

Opprinnelig fra Belgia, tar Martin Margiela plagget fra hverandre og setter et nytt sammen. For ham fungerer dekonstruktivisme nesten som en prosess for å skape mote. Bukser blir til skjørt, hansker blir til topper og sømmene peker utover. Margiela synliggjør det som vanligvis er gjemt på mote. De uvanlige monterte delene skaper en ny estetikk og klærne får en spesiell betydning. Det som er veldig interessant for Maison Margielas personlighet er at han aldri ble sett eller fotografert. Han dukket aldri opp på catwalken selv og ønsket å fokusere på arbeidet hans fremfor på designeren.

Hussein Chalayan

dekonstruktivisme-mote-hussein-chalayan-haute-couture

Hussein Chalayan er kjent for sin ekstraordinære måte å jobbe i utformingen av samlingene hans. Klærne hans kan ofte forvandles og ligne gjenstander som er slitt på kroppen. De konvensjonelle materialene og forskriftene er ikke kreative nok for ham. Samlingene hans er basert på konsepter som implementeres gjennom klær og offentliggjøres. Et viktig instrument for modellene hans er draperiet og en inspirasjonskilde – de antikke kappene.

Haider Ackermann

dekonstruktivisme-mote-haider-ackermann-samling

I sine nåværende samlinger tolker samtidige designere som Alexander McQeen, Haider Ackermann, Matthew Ames, Helmut Land, Jil Sander og etc. temaet dekonstruktivisme i mote. De frigjør klær fra den nyttige funksjonen og formidler ideen om mote som en kunst hvis scene er catwalken.

Dekonstruktivisme på mote i dag

Dekonstruktivisme i mote -art-haute-couture

Previous Post
Balou -rottingmøblene av Kenneth Cobonpue med et friskt sommerlook
Next Post
Et rustikt skrivebord i tre forskjønner hvert hjemmekontor