15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Slik tilbereder du oksefilet til jul med passende tilbehør!

Hvis du har bestemt deg for å tilbringe julen hjemme i år, bør du bestemme julemenyen på forhånd. Når du velger retter, er det best å ta hensyn til dine gjesters preferanser og tilpasse rettene deretter. For eksempel, hvis du har invitert veganer til ferien, kan veganske retter rett og slett ikke mangle på julemenyen. Det betyr imidlertid ikke at kjøtt bør unngås helt. Ganske motsatt. Kjøtt er vanligvis en integrert del av julemiddagen og er det perfekte valget til hovedretten. For eksempel kan du tilberede en julestek av gås, and, biff, vilt eller annet kjøtt du ønsker. I dette innlegget har vi samlet noen oppskrifter på oksemørbrad til jul som vil gjøre hovedretten til en skikkelig godbit. Hvilke sideretter passer best til dem, og noen nyttige matlagingstips finner du i artikkelen.

bifffilet til jul Julemenyforslag

En klassiker til jul: oksefilet som hovedrett

julebiff mørbrad tips tips

Hvis du ikke vil forberede fjærfe eller vilt til jul i år, kan du velge en saftig bifffilé med en passende siderett i stedet. Fileten er det mest ømme biffstykket, og når det er stekt riktig, smaker bifffileten fantastisk i julen. Den kan stekes eller tilberedes i ovnen, der kjøttets lave temperatur gjør susen. Men kjøttet alene er ikke en skikkelig hovedrett ved julebordet. Ulike sideretter og en kremet saus avrunder denne klassiske juleretten best.

Hvordan tilberede oksefilet til jul – tips og triks

gjenkjenne oksefilet god kvalitet

Når du skal kjøpe kjøttfilet til jul, bør du sørge for at den er av god kvalitet hvis du vil tilberede en virkelig velsmakende hovedrett til julemenyen. Kvaliteten gjenspeiles vanligvis i smaken, kjøttet blir mer aromatisk og smaker mye mer intens. Du kan kjenne igjen en god filet etter pris og utseende. Den skal være mørkerød og helst ha en tynn marmorering.

Oppskrifter på julemenyen – 23 deilige forslag

Skandinaviske juleoppskrifter: Deilige retter til en sofistikert julemeny

Forbered laks til jul – festlige fiskeoppskrifter til forrett og hovedretter

som roastbeefilet, krydder den skikkelig

For at kjøttet skal bli skikkelig mørt, bør det definitivt være “middels sjeldent” eller i det minste “middels”. Hvis den er gjennomstekt hele veien, blir fileten litt tørr og mister sin delikate smak. Den perfekt kokte fileten skal derfor være saftig, rosenrød og aromatisk, men på ingen måte blodig. Dette resultatet kan bare oppnås med riktig temperatur. Den riktige kjernetemperaturen for rosa kjøtt er 55-58 grader. Dette kan enten vurderes med mye erfaring, eller den enkleste måten å måle det på er med et termometer.

Roastbifffilet knyter kjøkkengarnet ordentlig

Hvis du vil steke bifffileten hel til jul, bør du først knytte den tett og først steke den. Ellers er det en risiko for at kjøttet mister formen. Det er best å bruke kjøkkengarn til dette, da andre tråder inneholder plast og kan smelte ved steking.

julemenyoppskrifter bifffilet rødvinssaus

For å bevare smaken i kjøttet, bør du gi fileten noen minutters hvile etter steking. Dette vil slappe av kjøttet og fordele saften jevnt. Dekk bifffileten i ett stykke med litt aluminiumsfolie og la den hvile i ca 10-15 minutter. Dette betyr at fileten forblir spesielt saftig selv etter at den er kuttet.

Oppskrift på oksefilet til jul med prosciutto og pepperrot

julebifffilé prosciutto pepperrot oppskrift

Her presenterer vi en sofistikert oppskrift på julebifffilé som du definitivt vil imponere gjestene dine med. Fileten er pakket inn i prosciutto skinke, og skaper en deilig skorpe på utsiden og saftig kjøtt på innsiden.

Ingredienser bifffilébit julemeny hovedrett

Ingredienser:

50 g smør

900 g oksefilet

400 g sjalottløk, halvert og i tynne skiver

3 ss pepperrot saus

200 ml rødvin

700 ml storfekjøtt

1 ss maismel

1 ss ripsgelé

10 skiver prosciutto

4 ss finhakket persille

1 ss friske timianblader

salt og pepper

Bifffilébit stek pannetermometer ordentlig

Forberedelse:

1. Vask først kjøttet, tørk det, skinn det om nødvendig og bind med kjøkkengarn. Varm smøret i en stor panne og stek kjøttet på alle sider i ca 5 minutter til det blir brunt. Ta kjøttet ut av pannen, fjern kjøkkengarnet og la det hvile.

2. Ha sjalottløken i samme panne og stek til den er gyllenbrun. Slå av kokeplaten og ha 2/3 av sjalottløkene i en bolle. Tilsett pepperrot saus og litt svart pepper og grov puré med stavmikser.

Forbered saus sjalottløk rødvinsbuljong

3. I mellomtiden helles rødvinen og buljongen i pannen med de resterende sjalottløkene. Bland maismelet med 3 ss vann og tilsett sammen med ripsgeléen. Sett på middels varme og rør til det tykner. Smak til og smak til i cirka 5 minutter til konsistensen av en saus er nådd. La avkjøle og oppbevar i kjøleskap før servering.

4. Legg nå 8 skiver prosciutto skinke i to overlappende rader og fordel pepperrotblandingen på toppen. Dryss deretter urter på toppen og legg bifffileten på toppen. Pakk kjøttet inn i prosciuttoen og oppbevar i kjøleskapet før steking.

Storfekjøttfilet prosciutto juleoppskrift hovedrett

5. Ta fileten ut av kjøleskapet cirka 30 minutter før tilberedning. Forvarm ovnen til 220 grader sirkulerende luft. Legg deretter kjøttet på en stekeplate med bakepapir og stek i ovnen i ca 30-40 minutter. Kontroller med termometeret at den riktige temperaturen er nådd, og fjern deretter oksefilet fra ovnen til jul. La hvile i ca 10-15 minutter og skjær deretter i like skiver med en skarp kniv. Server bifffileten med rødvinssausen som hovedrett.

Hvilke tilbehør passer godt til oksefileten til jul??

julemiddagsoppskrifter bifffilet sideretter saus

I forrige avsnitt presenterte vi en deilig oppskrift på storfekjøttfileten i ett stykke, som er relativt enkel å tilberede og passer perfekt til den festlige menyen. En deilig skorpe kan oppnås ikke bare med prosciutto og pepperrot, men også med urter som rosmarin, salvie, timian og kjørvel, eller med butterdeig, for eksempel. Selvfølgelig, når du forbereder fileten, kan du først skjære den i skiver og først deretter koke den. Men hvis du lager en meny for flere gjester, blir det raskere med hele fileten. Slik at feststeken din smaker enda bedre, bør du tilberede en passende siderett med den. Men hvilke grønnsaker som egentlig passer godt til oksefilet?

Tilbehør tuber grønnsaker bakt i ovnen

Som tilbehør til en oksefilet til jul er knollgrønnsaker bare fantastiske. Du kan selv bestemme om poteter, gulrøtter eller pastinakk eller til og med blande dem. De kan bakes i ovnen, glaseres, tilberedes i grillpannen eller serveres som puré.

Rosenkål siderett storfekjøttfilet jul hovedrett

Andre sideretter som passer perfekt til smaken av oksefilet er rosenkål, grønne bønner, erter, spinat, brokkoli og sopp. Det er bare viktig at sausen, sideretten og kjøttet passer godt smaksmessig. Følg et par oppskrifter.

Stekte hvitløkspoteter med parmesan på oksefilet

Storfekjøttfilé til jul med et tilbehør av stekte poteter og rødvinssaus

En potet -siderett er den utprøvde klassikeren med oksefilet. Enten tradisjonelt som stekte poteter, bakte poteter og potetmos, eller mer raffinert i form av hertuginne -poteter eller potetgrateng – variasjonene for en potet -siderett er nesten uendelige. Potetene kan herlig raffineres med forskjellige krydder og urter, som rosmarin, hvitløk, trøfler, etc. Søtpotet er et godt alternativ til klassikeren. Nedenfor finner du en mer klassisk, men utrolig deilig oppskrift på stekte poteter med hvitløk og parmesan, som passer perfekt til oksefilet til jul.

Poteterett med bifffilet Hvitløksstekte poteter med parmesan

Ingredienser:

2 kg poteter

2 ss olivenolje

3 fedd hvitløk, hakket

1/2 haug fersk persille, hakket

Nyrevet parmesan

salt og pepper

Forberedelse:

1. Kok opp vann i en kjele og smak til med salt. Skjær potetene i terninger, kast dem i kokende vann og kok i ca 5 minutter. Sil deretter potetene og rist kraftig slik at kantene blir ujevne.

2. Ha litt olje i en panne og varm den opp. Så snart oljen er varm, tilsett potetene og stek jevnt til de er gyldenbrune. Rett før potetene er ferdige, tilsett hvitløk og parmesan og smak til med salt og pepper. Dryss over fersk persille ved servering.

Sopp med smør og balsamicoeddik fra pannen

Sopp med smør sjalottløk og balsamicoeddik som tilbehør til biff

Poteter er et klassisk valg, men hvis du vil krydre litt, kan du tilberede en siderett. Ved første øyekast kan følgende oppskrift virke litt slitsom, men det tar i underkant av 15 minutter å forberede.

Ingredienser:

1 ss olivenolje

1 stor sjalottløk, skrelt og finhakket

3 ss smør, delt

500 g hvite sopp, skiver

1/2 ts kosher salt

1/4 ts nykvernet svart pepper

1 1/2 ts finhakket fersk rosmarin eller timianblader

2 ss balsamico

1 1/2 ss lysebrunt sukker

1 ss soyasaus eller Worcestershire saus

3 fedd hvitløk, finhakket eller revet

Forberedelse:

1. Varm oljen i en stor panne over høy varme. Tilsett sjalottløken og surr i 2-3 minutter til de er myke og brune rundt kantene. Tilsett 2 ss smøret og rør til smøret er smeltet. Tilsett sopp, salt, pepper og rosmarin eller timian og rør godt. Kok under omrøring ofte i 3-4 minutter til soppen får en brun farge rundt kantene og på noen sider og slipper ut saften.

2. Reduser varmen og tilsett eddik, sukker, soyasaus og hvitløk. Kok under omrøring av og til i 6-8 minutter til soppen er myk og øm og væskemengden reduseres betydelig, tykner og belegger soppen.

3. Tilsett de resterende 1 ss smør og rør hele tiden slik at smøret kan smelte helt og belegge soppen til den er blank og sausen er litt lysere (ca. 1 minutt). Server umiddelbart eller varm om nødvendig før servering.

Knasende grønne bønner som tilbehør til oksefilet

Bifffilé til jul med sopp, poteter og grønne bønner som tilbehør

Hvis du vil gi julen din hovedretten et friskt notat, kan du også tilberede en vegetabilsk siderett laget av brokkoli eller grønne bønner, for eksempel. Disse grønnsakene trenger bare en kort behandlingstid og gir måltidet et friskt spark. Du vil sikkert like følgende oppskrift på grønne bønner med bacon fordi den er rask og enkel å tilberede – perfekt til julemenyen.

Grønnsakspynt til grønnbønner med bacon

Ingredienser:

1 kg grønne bønner

200 g bacon, i terninger

1 ss smør

3 fedd hvitløk, hakket

3 ss parmesan, revet

Salt og pepper etter smak

Forberedelse:

1. Skjær først endene av de grønne bønnene og skjær i biter på 5 cm. Kok opp vann i en stor gryte og tilsett de grønne bønnene. Kok i 5-8 minutter, tøm av og legg i et isbad.

2. Stek baconet i en mellomstor panne til det er sprøtt. Fjern fra pannen med en hullsleiv og la fettet renne av. Ha smør og hvitløk i pannen og stek til de er møre. Tilsett bacon, grønne bønner og parmesanost i pannen og kok til de er varme opp. Smak til med salt og pepper etter smak.

Ekstra oppskrift: Fylt bifffilé til jul

Fylt oksefilet til jul med fyll av spinat og sopp

Hvis du vil servere et elegant, men ikke for komplisert måltid til jul, kan du tilberede oksefilet med fyll. Dette får julebordet til å se enda vakrere ut, og du vil sikkert forbløffe gjestene dine. Nedenfor er en oppskrift på fylt storfekjøttfilet til jul med spinat og sopp.

Ingredienser:

2 1/2 ss olivenolje, delt

3 røkt baconskiver, finhakket

2 finhakket sjalottløk

250 g sopp, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

125 ml biffbuljong, delt

1 pose baby spinat (ca. 200 g), grovhakket

1,5 kg oksefilet, skrelt

1 ts salt

1 ts nykvernet svart pepper

Bifffilé fylt med spinat og soppkvist rosmarin som pynt

Forberedelse:

1. Varm en stor panne over middels varme. Ha 1 ss olivenolje i pannen og tilsett bacon. Kok i 2 minutter, rør av og til. Tilsett sjalottløken, kok i ytterligere 2 minutter og rør. Tilsett soppen og kok i ca 3 minutter, rør av og til. Øk varmen til middels høy. Tilsett hvitløk, sauté i 30 sekunder. Rør inn 125 milliliter storfekjøttkraft og kok til væsken er nesten fordampet, rør av og til (ca. 8 minutter). Tilsett spinaten, stek i 1 minutt eller til spinaten visner.

2. Forvarm ovnen til 180 ° C. Skjær på langs i kjøttet, legg mellom 2 ark med film og pisk med en kjøtthammer til en jevn tykkelse på ca. 1 cm.

3. Pensle biffen med 1 1/2 ts olivenolje og dryss med 1 ts salt og 1/2 ts pepper. Fordel spinat- og soppblandingen jevnt på storfekjøttet, og la ca 1 centimeter stå på kanten. Kjevle opp oksefilet igjen og bind med kjøkkengarn. Pensle alle sider jevnt med 1 ss olivenolje og dryss over litt salt og pepper.

4. Legg biffen på et stekebrett. Stekes ved 180 ° C i 30 minutter. Øk ovnstemperaturen til 230 ° C og stek i ytterligere 25 minutter eller til et kjøtttermometer viser 55 ° C. La hvile i 15 minutter og skjær deretter over i skiver. Server med passende tilbehør og saus.

Previous Post
Elektrisk skateboard for den ultimate surfopplevelsen på land
Next Post
Moderne sofadesign for stuen din